matiasów solonych, 2 ogórki kiszone, 15 sztuk pieczarek marynowanych ORZECH , 4 strąki papryki marynowanej czerwonej, 1 cebula czerwona, 2 łyżki oleju, sok z połowy cytryny, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Matiasy moczę godzinę we wodzie. Osuszam i skrapiam z dwóch stron sokiem z cytryny. Śledzie kroję w małą kostkę. Paprykę, pieczarki , ogórki i cebulę także kroję w małą kostkę
Tradycyjna kuchnia Kasipodejściu i nowym sposobom jego wykorzystania. Zapomnijcie o nudnej brukselce z wody z bułką tartą! Dziś postaram się Was przekonać, że brukselka może być świetnym dodatkiem do makaronu. Ta mała kapustka lubi być łączona z tłustymi produktami, dlatego postanowiłam na sos śmietanowy, wzbogacony dodatkiem koziego sera. Kwaśna cytryna zgrabnie przełamuje ciężkość sosu, a chilli daje dodatkowego kopa. Ostatni składnik, czyli(...)mieszając. Dolej śmietanę i ser kozi i wymieszaj z warzywami. Dopraw papryką chilli w płatkach i solą do smaku. Na końcu dodaj sok i skórkę z cytryny. Makaron odcedź, zostawiając pól szklanki wody z gotowania. Przełóż makaron z do sosu i wymieszaj. Jeżeli makaron będzie za suchy, dodaj do niego trochę odlanej wody. Rozłóż makaron pomiędzy talerze i posyp
Chilli Czosnek i Oliwadrugi sposób, a jeśli dla kogoś będzie za kwaśny to zawsze można go dodatkowo posłodzić cukrem lub miodem. Składniki: 500 g rabarbaru 1,5 l wody 2 łyżki cukru ½ łyżeczki cynamonu 3 plasterki cytryny Wykonanie: Rabarbar umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Tak przygotowany rabarbar przełożyć do garnka i zalać wodą. Gotować aż rabarbar będzie miękki około 30 minut
Mama Gotujewybornie, szczególnie że z własnej działki. Składniki 1 kg truskawek 1-1,5 szklanki cukru (zależy od słodyczy truskawek) sok z jednej średniej cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej (czubate) około 50-100 ml zimnej wody do rozpuszczenia mąki Przygotowanie Umyłem truskawki, usunąłem szypułki, większe owoce przekroiłem na połówki lub na ćwiartki. Włożyłem owoce do garnka, zasypałem(...)potem dosłodziłem wg smaku). Odstawiłem garnek na kilka godzin, aby cukier się rozpuścił, a owoce puściły sok. Podgotowałem truskawki na małym ogniu - dodałem sok z cytryny. Gdy owoce zmiękły dodałem mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Przełożyłem frużelinę do wyparzonych słoików i zakręciłem
R'n'G Kitchenproszku (8 łyżek) - 2 duże jajka o temperaturze pokojowej - 84 g miękkiego masła (6 łyżek) Dodatkowo: - 1 jajko do posmarowania bułeczek - lukier (cukier puder + wrzątek + sok z cytryny) Do miski wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy drożdże, cukier, sól, mleko w proszku – dokładnie mieszamy. Dodajemy całe jajka – ponownie mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę – wyrabiamy robotem z hakami do połączenia składników. Następnie dodajemy miękkie
mojewypiekiinietylkopieczywem. Uwielbiam go w każdym wydaniu! Zapraszam do spróbowania :-) Składniki: ciecierzyca z puszki 1 opakowanie, tahini 1,5 łyżki, czosnek 1,5 ząbka, woda 10 łyżek, papryka słodka mielona 1 płaska łyżeczka, sok z cytryny do smaku, sól i pieprz do smaku, dodatkowo: oliwa z oliwek 2 łyżki, posiekana natka pietruszki 1 łyżka, papryka ostra w proszku do posypania pasty(...)Sposób przygotowania: Ciecierzycę odcedzamy, następnie miksujemy na gładką masę z dodatkiem wody i tahini. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, sok z cytryny do smaku oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Przekładamy do miseczki. Wierzch polewamy oliwą z oliwek oraz posypujemy posiekaną natką pietruszki i ostrą papryką. Podajemy według upodobań
kulinarne odsłony patiCIASTO 250 g mąki 100 g masła 80 g cukru 4 jajka 20 g świeżych drożdży 1/2 szklanki mleka 1 cukier waniliowy skórka otarta z 1 cytryny szczypta soli NA SYROP 2 szklanki wody 250 g cukru (użyłam 200 g i wydaje mi się, że to wystarczająco dużo) kawałek laski wanilii 4 łyżki rumu lub wiśniówki lub innego ulubionego likieru(...)wyłączyć piekarnik i pozostawić jeszcze na 30 minut w wyłączonym piekarniku. Kiedy ciasto się piecze przygotować syrop. Zagotować 2 szklanki wody z cukrem i wanilią. Ostudzić i dodać rum lub nalewkę (likier). Ja dodałam jeszcze od siebie sok z cytryny - syrop wydawał mi się za słodki, a cytryna fajnie podkręciła smak. Lekko przestudzone ciasto nasączyć syropem. Ja przekładam ciasto
KUCHARNIAMałej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka Składniki: Ciasto: 400g mąki pszennej (użyłam tortowej) 200g masła 4 żółtka 100g cukru szczypta soli 1-2 łyżki wody Konfitura morelowa: 200g moreli skórka starta z 1 cytryny sok wyciśnięty z 1 cytryny Ciasto migdałowe: 60g masła 140g migdałów 80g cukru 4 jajka – osobno żółtka i białka 3-4 krople aromatu migdałowego(...)ogniu przez około 6 minut. 5. Morele osączyć, zachowując wodę, odstawić do przestygnięcia. 6. Morele przełożyć do blendera, dodać około 8-9 łyżek wody, w której się gotowały i zmiksować. Dodać sok i skórkę z cytryny i znów zmiksować. Gotową konfiturę wyłożyć na podpieczony spód ( patrz FILM ). 7. Brzoskwinie z puszki osączyć i pokroić na kawałki (połówkę brzoskwini przekroiłam
Mała CukierenkaGALETTE Z BRUKSELKĄ, WINOGRONAMI I ORZECHAMI Na spód: 1 1/4 szklanki mąki 1/4 łyżeczki soli 8 łyżek zimnego masla 1/4 szklanki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka soku z cytryny 2-3 łyżki zimnej wody 1 żółtko Na nadzienie: oliwa z oliwek 1 nieduża czerwona cebula ok. 250 g świeżej brukselki 2-3 łyżki octu balsamicznego 1/3 szklanki siekanych orzechów włoskich
KUCHARNIApuszki. ok. 150 g ciecierzycy + woda łyżeczka soli 2 ząbki czosnku 6 łyżek ziaren sezamu 4 łyżki oliwy z oliwek sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka kminu rzymskiego Ciecierzycę przepłukać i przełożyć do garnka, zalać wodą i odstawić do namaczania pod przykryciem (na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc). Następnie dodać sól i gotować przez kilka godzin(...)tylko do momentu lekkiego zbrązowienia), a następnie zblendować razem z oliwą. Do powstałej pasty dodać kmin rzymski, sok z cytryny, pokrojony czosnek i część namoczonej ciecierzycy. Dokładne zblendować i dodawać partiami namoczone ziarna ciecierzycy. Na koniec dodać kilka łyżek wody z gotowania do uzyskania odpowiedniej konsystencji (ja użyłam 5 łyżek
Bulliopuszki. ok. 150 g ciecierzycy + woda łyżeczka soli 2 ząbki czosnku 6 łyżek ziaren sezamu 4 łyżki oliwy z oliwek sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka kminu rzymskiego Ciecierzycę przepłukać i przełożyć do garnka, zalać wodą i odstawić do namaczania pod przykryciem (na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc). Następnie dodać sól i gotować przez kilka godzin(...)tylko do momentu lekkiego zbrązowienia), a następnie zblendować razem z oliwą. Do powstałej pasty dodać kmin rzymski, sok z cytryny, pokrojony czosnek i część namoczonej ciecierzycy. Dokładne zblendować i dodawać partiami namoczone ziarna ciecierzycy. Na koniec dodać kilka łyżek wody z gotowania do uzyskania odpowiedniej konsystencji (ja użyłam 5 łyżek
Bullioczosnku pół selera 2 duże marchewki 1 korzeń pietruszki 40 g suszonych borowików 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 20 ziarenek czarnego pieprzu 2,3 l wody sok z 0,5 cytryny (lub ocet) sól, świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 190°C (grzałka góra-dół). Nieobrane buraki dobrze umyć, osuszyć i każdego zapakować do folii aluminiowej(...)pokroić na kawałki. Czosnek obrać. Obrane cebule opalić na palniku. Wrzucić wszystko do dużego garnka. Dodać suszone borowiki, liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Wlać 2,3 l wody. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 30 minut (do miękkości warzyw). Upieczone buraki i jabłka ostudzić, obrać i pokroić w kawałki lub kostkę (jeśli zamierzamy użyć do sałatki). Dodać
Moja Delicjalemoniadę ! Lemoniada z rabarbarem to doskonale orzeźwiając napój, który sprawdzi się zarówno podczas plenerowych wycieczek, jak i na co dzień. Składniki: * 1 cytryna * 2 łodygi rabarbaru * 2 łyżeczki cukru * 1 łyżeczka miodu * kilka gałązek bazylii * 1 litr wody mineralnej - gazowanej lub niegazowanej * kostki lodu Wykonanie: Rabarbar umyć, pokroić ( nie obierać skórki ) w cienkie plasterki. Zasypać cukrem i odstawić aż puści(...)drugiej połowy wycisnąć sok. W wysokiej butelce/karafce umieścić gałązki bazylii, plasterki cytryny oraz połowę plasterków rabarbaru. Wlać powstały sok z rabarbaru oraz wyciśnięty sok z cytryny. Dorzucić kilka kostek lodu i uzupełnić schłodzoną wodą. * Doskonałą włoską wodę do lemoniady kupicie w delikatesach Smaki Południa
kolorowotorcikowojajek z sosem chrzanowym? Jajka ugotować na twardo (8 - 9 minut), wystudzić, obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i gotować przez 20 minut w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Wystudzić i pokroić w kostkę. Pora umyć, przeciąć na pół i białą część pokroić w cienkie półplasterki. Pokrojonego pora delikatnie posypać solą. Ogórki pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć
Kuchcik gotuje