woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:258/1096)

Młoda kapusta z kurczakiem 197

młoda kapusta, 1,5 łyżki soku z cytryny, 500g piersi z kurczaka, 2 łyżeczki cukru, 3 szklanki wody, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, 1 pęczek koperku, olej do smażenia. Dzisiaj propozycja idealna na długi majowy weekend. Minimum poświęconego czasu w kuchni - maksimum efektu :) Danie jest naprawdę proste i szybkie w przygotowaniu, a zaserwowane(...)młodymi ziemniaczkami na pewno zrobi wrażenie na każdym. Młodą kapustę opłukać, usunąć głąb, a następnie drobno pokroić. Kapustę przełożyć do garnka i zalać bieżącą wodą tak, aby przykrywała jej wierzch. Dodać sok z cytryny i zagotować. Następnie kapustę odcedzić. Mięso z kurczaka drobno pokroić, oprószyć solą i pieprzem, a następnie obsmażyć na patelni. Kapustę ponownie przełożyć do garnka, zalać

Świat Domowej Kuchni
Dmuchawce, latawce, wiatr... 153

domu zamiast leniuchowac i rozkoszowac sie resztka niedzieli, ja zabralam sie do obrobki naszej zdobyczy. A oto efekt :) Miodek z mniszka lekarskiegoskladniki: 500 kwiatkow mniszka 1 litr wody 1 kg cukru 1 cytryna wykonanie:Uzbierane kwiatki rozkladamy na bialym papierze by w ten sposob pozbyc sie z nich wszelkich zyjatek. Mozna tez namoczyc je w wodzie na jakas godzinke.Nastepnie kwiatki

Przysmaki Karolki
Gruszki w zalewie na zimę 166

Składniki : gruszki - 1,0 - 1,5 kg, najlepsze twarde około 50 dag cukru, ale tak naprawdę robię na smak sok z cytryny lub kwasek cytrynowy około 1.5 l wody na syrop Przygotowanie : Do wody w której będę gotować gruszki dodaję cukier i sok z cytryny ( ewentualnie kwasek), gotuję około 10 min Do tego wrzątku wkładam obrane ( wydrążam gniazda nasienne ), pokrojone(...)wkładam do słoików, zalewam gorącym syropem tak by gruszki w całości były w nim zanurzone Po przykryciu ich dekielkami pasteryzuję gruszki w słojach około 10 min, od momentu zawrzenia wody w garnku w którym je pasteryzuję. Moje uwagi : Ważne, by ich nie rozgotować i nie przesadzić z zakwaszeniem. Do syropu w którym będziemy gotować owoce można wrzucić kilka goździków

Proste Potrawy
Dietetyczna panna cotta jogutrowo-cytrynowa 135

serka homogenizowanego 200 g jogurtu naturalnego 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki gorącej wody 4 łyżki twarożku sok i skórka z połowy cytryny ewentualnie 1 łyżeczka miodu Żelatynę rozpuścić w wodzie i wymieszać do rozpuszczenia. Zmiksować z jogurtem, serkiem, twarożkiem i pozostałymi składnikami. Żelatyna nie może być gorąca! Przelać masę do foremek silikonowych i schłodzić w lodówce do stężenia

Chocolate Muffin Blog
Ciasto Magiczne 8515

mąki 3 łyżeczki soku z cytryny lub ekstraktu waniliowego 0,5 litra mlekaUWAGA : Wszystkie składniki mają być w temperaturze pokojowej !!! Wykonanie : Żótka , cukier i wodę utrzeć na puszystą masę , dodać sok z cytryny , masło i zmiksować razem. Przesiać mąkę i znów dokładnie połączyć wszystkie składniki dolewając mleko. Masa jest rzadka . Białka ubić na sztywną pianę i porcjami dodawać do masy

Malinowa Kawiarenka
Ascetyczny krem pieczarkowy 167

wody  2 łyżki soku z cytryny4 łyżki suszonej natki pietruszki lub świeżej 3 łyżki masła2 kieliszki białego winaDodatki:Kolorowy krótki makaron rurkilubbagietka + ser goudaSposób przygotowania:Do garnka wlać wodę, wrzucić kostkę bulionową i gotować.Pokroić cebulę w piórka i czosnek w plasterki. Obsmażyć na jednej łyżce masła. Wrzucić do garnka z gotującym się bulionem razem z masłem.Pieczarki pokroić(...)rumiane) wlać białe wino. Poczekać aż część odparuje i wlać resztę z pieczarkami do garnka. Po kilku minutach gotowania z pieczarkami zmiksować wszystko blenderem ręcznymi. Dolać sok z cytryny i śmietanę. Najpierw śmietanę rozrobić z odrobiną gotującej się zupy, żeby się nie ścięła. Dosypać natkę pietruszki.Na trzeciej łyżce masła podsmażyć pozostałe pieczarki do zrumienienia. Usmażone pieczarki wrzucić

W kuchni wieczorem
Pstrąg gotowany 178

rybę w wywarze o zdecydowanym smaku - moim zdaniem zabija on to, co w samej rybie najlepsze. PSTRĄG GOTOWANY Składniki: - pstrąg - włoszczyzna - sól - ziele angielskie - liść laurowy - cytryna Przygotowanie: Rybę patroszymy i myjemy. Wodę zagotowujemy wraz z warzywami oraz solą, liściem laurowym i zielem angielskim. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy temperaturę, by woda nie bulgotała i wrzucamy pstrąga. Gotujemy go przez

Życie zamknięte w smaku
Hummus z pomidorami 199

płynna, taka bardziej nam odpowiada, a dodatek suszonych pomidorów fajnie podkreśla smak cieciorki. Składniki: hummus: 1 - 1 1/2 szklanki suchej cieciorki 3 łyżki soku z cytryny 2 - 3 ząbki czosnku 1 szklanka lodowatej wody lub tak jak u mnie zimnego płynu po gotowaniu cieciorki pasta tahini (gotowa pasta sezamowa lub zrobić samemu) 6 pomidorów suszonych 2 łyżki oliwy z oliwek(...)oliwą z oliwek na co najmniej 10 minut. Po wyjęciu z oliwy drobno pokroić.   Do pasty tahini dodać cieciorkę, drobno pokrojony czosnek, sok z cytryny, miksować w blenderze, co pewien czas podlewając zimną wodą po gotowaniu cieciorki. Ilość wody dostosować do tego jaką konsystencję chcemy otrzymać, do smarowania czy do maczania pieczywa lub warzyw. W połowie miksowania dodać pokrojone

Kuchcik gotuje
Buraki Jabłka Ketchup Czosnkowy Faceta w Kuchni 75

Wiadomość na temat ketchupu pochodzą z National Geographic. 👥 – 2-4 ⏰ 30-40 minut 🇵🇱 – Polska ✅ Składniki ✅ 6-8 ugotowanych buraków ✅ 3 zielone jabłka ✅ Sok z cytryny ___ ✅ 100 g słoniowego czosnku ✅ 150 ml wody ✅ 15 ml sosu sojowego ✅ 10 g cukru ✅ 10 ml octu ryżowego ✅ 50 ml oliwy z oliwek ___ ✅ 50 ml sosu sojowego ✅ 30 g cukru ✅ 30 ml octu(...)oliwy z oliwek ___ ✅ Świeża bazylia 🛠️ Przygotowanie 🛠️ Buraki pokrój w kostkę. 🛠️ Jabłka obierz, wytnij nasiona, pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny, by nie zczarniały. 🛠️ W międzyczasie obierz czosnek, włóż do rondla, zalej wodą i gotuj ok. 10-15 minut, aż będzie miękki. 🛠️ Następnie włóż go do blendera, dodaj cukier, sos sojowy i ocet, zmiksuj. 🛠️ Teraz wlewaj powoli oliwę

RafalCook
SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY Z JABŁKIEM I CEBULĄ 121

kwaskowe jabłka 1 średnia cebula cytryna bądź ocet jabłkowy,ewentualnie spirytusowy sól,pieprz 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju Główkę kapusty przeciąć na pół,obrać,poszatkować. Zagotować wodę z połową soku z cytryny oraz łyżeczką soli - poszatkowaną kapustę wrzucić na wrzątek,gotować na wolnym ogniu ok 5 min bez pokrywki.Osączyć,wystudzić.Wymieszać ze startym na tarce o dużych oczkach

Niespełnione zdolności kulinarne
Konfitura żurawinowa do mięs, serów, pasztetów... 136

myślą, co z niej przygotuję, była oczywiście ta konfitura. Składniki na 3 słoiczki ok 200g każdy: 400g świeżej żurawiny 1 szklanka cukru kryształu Skórka z 1 cytryny i sok z połowy ¼ szklanki wody Sposób przygotowania w Tefal Companion: Wodę oraz cukier przekładamy do misy z założonym mieszadłem. Ustawiamy prędkość 1, temp. 100⁰C i czas 3 minuty. Do gotującego się(...)Sposób przygotowania tradycyjny: W rondlu umieszczamy wodę oraz cukier. Gotujemy, a gdy powstanie syrop dorzucamy owoce żurawiny. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu aż do momentu rozpadania się żurawiny, często mieszając, by nic się nie przypaliło. Po ok 15 minutach dodajemy skórkę otartą z jednej oraz sok wyciśnięty z połowy cytryny. Ponownie przykrywamy i pilnując gotujemy aż do uzyskania pożądanej

Kuchnia w czekoladzie
Kakaowiec z malinami Agnieszki 128

/2017\/09\/kakakaowiec.jpg","recipeIngredient":["1 kostka mas\u0142a\r","6 \u0142y\u017cek wody\r","1,5 szkl cukru (da\u0142am 1)\r","3 \u0142y\u017cki kakao\r","2 szklanki m\u0105ki\r","2 \u0142y\u017ceczki proszku do pieczenia\r","sok i sk\u00f3rka z po\u0142owy cytryny\r","250 g malin\r","3 jajka"],"name":"Kakaowiec z malinami Agnieszki","cookTime(...)łyżek wody 1,5 szkl cukru (dałam 1) 3 łyżki kakao 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok i skórka z połowy cytryny 250 g malin 3 jajka Sposób przygotowania Masło, wodę , cukier i kakao zagotowujemy. Odstawiamy do podstygnięcia. Do masy dodać żółtka i wolno wmieszać przesianą wraz z proszkiem do pieczenia mąkę. Skórkę otrzeć z cytryny, wycisnąć

Mieszam w Garnku
Rolada żyrafa 327

łyżki naturalnego kakaoNadzienie:300 ml śmietany 30%250g serka mascarpone2 łyżki cukru pudru1,5 łyżeczki żelatyny2 bananysok z cytryny do skropienia bananówPrzygotowanie:Ciasto: Żółtka ubić z 3 łyżkami cukru, wsypać mąkę, wlać wodę i olej. Całość miksować do połączenia składników. Białka ubić ze szczyptą soli i 3 łyżkami cukru na sztywną pianę. Pianę z białek dodać do masy żółtkowej, wymieszać(...)całkowitego ostudzenia.Nadzienie: Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder, a następnie serek mascarpone, a potem  ostudzoną żelatynę rozrobioną w kilu łyżkach gorącej wody. Banany obrać i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.Ciasto rozwinąć, posmarować masą śmietanową zostawiając wolne miejsca przy brzegach. Wzdłuż ciasta ułożyć banany (przy brzegu), po czym ściśle zwinąć w roladę. Wstawić

Fabryka pomysłów