woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:250/1096)

Krem batataowy ze szpinakiem, dzikim krwawnikiem i pigwą w towarzystwie młodej gęsi owsianej 290

kuleczki (jak najwięcej). Na patelni rozgrzać masło, włożyć batatowe kulki, dodać 50 ml wina, łyżkę miodu, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem Cayenne. Dusić do miękkości ok. 10 minut, wystudzić.Szpinak i krwawnik umyć, włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli i łyżeczki cukru, gotować 2 minuty, przełożyć łyżką cedzakową do zimnej wody z lodem, wystudzić, odsączyć(...)gładko. W takcie miksowania stopniowo dodawać płyn, w którym się gotowały, do uzyskania konsystencji puree. Doprawić do smaku solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny, przełożyć do rondla.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Szpinak i krwawnik zmiksować. W rondlu podgrzać śmietanę, dodać dwa odciśnięte płatki żelatyny, mieszać do całkowitego rozpuszczenia (nie gotować). Dodać zmiksowany szpinak, skórkę z cytryny

SzczyptaSmaQ
zupa z młodych warzyw 168

kapusty - 200 g fasolki szparagowej - 1 spora cebula - pół selera - marchewka - pietruszka - pęczek koperku - 3 ząbki czosnku - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy - dwie łyżki soku z cytryny - jogurt naturalny do podania Wodę wlewam do dużego garnka, dodaję liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, marchew i pietruszkę pokrojone w plastry oraz selera. Gotuję na małym ogniu Cebulę kroję w piórka(...)dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki zaczną robić się miękkie dodaję rozdzielonego na różyczki kalafiora i posiekany koperek. Gotuję aż wszystkie warzywa zrobią się miękkie. Dodaję sok z cytryny, w  razie potrzeby ponownie przyprawiam solą i pieprzem do smaku.  Podaję z jogurtem naturalnym.  Smacznego

Cook&Love
Pierogi w TRUSKAWKOWE ŁATY Z JABŁKAMI I MUSEM JABŁKOWO-CYNAMONOWYM (wegańskie) – Foods by Ann 239

dodatkowo do połowy ciasta 50 g truskawki LIO shakes i 40 ml ciepłej wody Nadzienie: 5 jabłek cynamon, kurkuma Mus: 2 jabłka 50 ml wody 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki soku z cytryny ew. wybrany słodzik Sposób przygotowania: Aby przygotować ciasto mąkę wymieszaj z oliwą, a następnie dodawaj stopniowo wodę wyrabiając ciasto. Następnie ciasto podziel na dwie(...)przygotować mus jabłka pokrój na ósemki, zalej wodą i gotuj około 5 minut. Następnie jabłka odcedź i zblenduj z 50 ml wody (najlepiej wody z gotowania jabłek). Do całości dodaj cynamon, kurkumę, sok z cytryny i wybrany słodzik wedle uznania. Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego

Via Gusto
Boczniaki sauté i gremolata – jak smażyć grzyby żeby nie puszczały wody? 329

mediolańskiego osso bucco . Tutaj, podana ze smażonymi na maśle grzybami, przełamuje tłustość sporej ilości masła, podkreśla mięsny smak grzybów i cudnie odświeża. Średniej wielkości dojrzałą cytrynę myjemy gąbką najpierw w zimnej, potem w ciepłej wodzie a następnie parzymy świeżo zagotowanym wrzątkiem. Całą skórkę z cytryny cienko ścinamy ostrym nożem, starając się nie ścinać albedo, czyli białej i gorzkiej części skórki(...)się że po takiej ilości czosnku uzyskacie miano pogromcy wampirów – cytryna i natka prawie całkowicie neutralizują ten aromat. Odkładamy gremolatę na bok, pora na grzyby. Przyznaje się bez bicia, że boczniaków nigdy przenigdy nie myję – zawsze są u mnie poddawane mocnym temperaturowym torturom a mycie ich sprawia, że nasiąkają wodą – nie chcą się potem smażyć tylko duszą się w płynie

Karo in the Kitchen
Przepis #51 Lekka dietetyczna pianka z truskawkami na biszkopcie kokosowym - bez glutenu 157

Składniki: Spód - 40 mąki kokosowej - 4 jajka - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżeczki słodzika lub cukru Pianka - 4 białka - 50 ml zimnej wody - 9 g żelatyny - sok z 1/2 cytryny - 4 łyżeczki cukru waniliowego - 20 g słodzika lub cukru Masa truskawkowa - ok 100 g truskawek ( u mnie były to zamrożone, które wcześniej rozmroziłam) - 3 łyżeczki żelatyny(...)stopni około 20-25 minut. Po tym czasie wyciągamy i zostawiamy do wystygnięcia. Pianka Żelatynę łączymy z wodą i pozostawiamy na 5 min aby spęczniała. Między czasie białka ubijamy na sztywną pianę wraz z cukrem waniliowym oraz słodzikiem. Wlewamy także sok z cytryny. Następnie żelatynę rozpuszczamy i bardzo powoli wlewamy do białek cały czas miksując. Tak przygotowaną masę wlewamy

Health-Fit-Life
Lemoniada z rabarbaru 199

Orzeźwiająca, wiosenna i pyszna oczywiście lemoniada rabarbarowa - świetnie gasi pragnienie w coraz to cieplejsze dni :)   SKŁADNIKI 1 kg rabarbaru 1,5 l wody 5 łyżek brązowego cukru sok z 1 dużej cytryny (lub 2 małych) listki mięty  lód   PRZYGOTOWANIE Rabarbar myjemy i kroimy na małe kawałki. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia

Moje Kuchenne Rewelacje
Tort chałwowy 264

POSYPKA NA GÓRĘ TORTU: 2 łyżki posiekanych drobno niesolonych orzeszków ziemnych 2 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki pokruszonej chałwy PONCZ DO NASĄCZENIA BISZKOPTU: 1 szklanka wody (nie ciepłej) sok wyciśnięty z 1 większej połowy cytryny BOKI Z CZEKOLADY: 2 tabliczki czekolady (użyłam mlecznej) Oraz dodatkowo kilka truskawek do dekoracji Przygotowanie: Zaczynamy od biszkoptu. Najlepiej zrobić go sobie dzień wcześniej. Białka(...)miksujemy po każdym dodaniu. Na koniec dodajemy 1 łyżkę mleka oraz pokruszona chałwę i miksujemy do połączenia składników. PONCZ DO NASĄCZENIA BISZKOPTU: 1 szklankę wody mieszamy z wyciśniętym sokiem 1 większej połowy cytryny. POSYPKA NA GÓRĘ TORTU: 2 łyżki pokruszonej chałwy mieszamy z 2 łyżkami posiekanych drobno niesolonych orzeszków oraz 2 łyżkami wiórek kokosowych. PRZEKŁADANIE BISZKOPTU: Biszkopt przekrajamy

Gotuj z Mąką
Napój Oczyszczający Z Ogórkiem i Cytryną 234

Napój najlepiej przygotować wieczorem i odstawić na noc do maceracji, rano jest gotowy do picia. Najlepiej pić go na czczo przed śniadaniem. Będziemy potrzebować: 1 litr wody źródlanej (niegazowanej) kilka gałązek mięty 1/2 cytryny 1 ogórek sałatkowy (średniej wielkości) dzbanek lub słoik Napój najlepiej przygotować wieczorem aby na rano był gotowy. Link do filmu z przygotowania: Napój oczyszczający z ogórkiem(...)razem ze skórką w cienkie plasterki, pokrojony ogórek daję do dzbanka lub słoika. Wypłukane listki mięty drobno kroję i dodaję do dzbanka. Wyszorowaną cytrynę kroję na mniejsze kawałki i dodaję do dzbanka. Składniki w dzbanku zalewam wodą, dzbanek odstawiam na kilkanaście godzin, najlepiej zrobić napój wieczorem, to na rano będzie gotowy. Jeżeli odtruwamy organizm to napój najlepiej pić rano przed

Uwaga Babcia Gotuje
Zupa fasolowa z harissą 201

biała część ziemniak – 2 sztuki seler naciowy – 4 łodygi liść laurowy – 2 sztuki pomidory – 1 puszka, 400g bulion lub woda – 1,5 litra kumin mielony – 1 łyżeczka skórka z cytryny i sok- z ½ sztuki harissa – 2 łyżeczki sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Namoczoną fasolę ugotuj w niesolonej wodzie do miękkości. Pora pokrój(...)usmaż w garnku na oleju, aż zacznie się szklić, dodaj skórkę z cytryny. Ziemniaki pokrój w małe kawałki, selera w cienkie plasterki. Do pora dodaj harissę,liść laurowy, kumin, ziemniaki i selera i smaż jeszcze kilka minut. Dodaj ugotowaną fasolę, a następnie zalej wszystko bulionem lub wodą i gotuj pod przykryciem przez kilkanaście minut do momentu, aż warzywa będą miękkie

wiecejwarzyw.pl
Pasta z ciecierzycy z prażonym sezamem 183

połówki cytryny 1 ząbek czosnku sól, pieprz 1. Sezam prażymy na suchej patelni do momentu aż zmieni kolor na brązowy. 2. W misce umieszczamy odsączoną z wody ciecierzycę, oliwę, sok z cytryny i czosnek. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy uprażony sezam, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy łyżką. 3. Podajemy z pieczywem

Szefowa kuchni
Sernik z czekoladą i bakaliami w karmelu 194

cytryny 3/4 szklanki rodzynków 2 łyżki śmietanki kremówki (opcjonalnie) wierzch karmel (rozpuszczone na patelni lub w rondelku o grubym dnie: 1/2 szklanki cukru, 1 łyżka wody, 2 krople soku z cytryny) orzechy laskowe żurawina rodzynki Wykonanie Spód : masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jajku i miksujemy. Czekoladę stapiamy w kąpieli wodnej. Do miksowanej masy dodajemy kakao oraz

Raj dla Podniebienia
Babeczki z jajkiem w galarecie 176

najlepiej domowy z kurczaka jajka marchewka z rosołu koperek natka pietruszki żelatyna - stosuję proporcję 4-5 łyżeczek na 1/2 litra płynu sól pieprz sok z cytryny Wykonanie: Żelatynę namoczyłam w niewielkiej ilości zimnej wody. Rosół bardzo mocno zagrzałam, pilnując, żeby się nie zagotował i nie zrobił mętny, przecedziłam, doprawiłam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Napęczniałą żelatynę rozpuściłam

Kuchenne zapiski Edyty
Sernik z malinkami 211

własnego przepisu; Składniki na masę serową: 1 kg sera waniliowego*; 300 g cukru pudru; sok z 1 cytryny; 1 cukier waniliowy; skórka otarta z 1 cytryny; 40 g żelatyny; 150 ml gorącej wody; 350 g jogurtu naturalnego; 500 ml śmietany 30%; Składniki na wierzch ciasta: maliny lub inne owoce; 2 galaretki w wybranym smaku (u mnie malinowe);  Wykonanie(...)cukier puder, cukier waniliowy, otartą z cytryny skórkę i sok wymieszać. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Żelatynę rozpuścić w bardzo gorącej wodzie, lekko przestudzić i wymieszać z jogurtem. Jogurt dodać do sera i wymieszać. Następnie dodać ubitą śmietanę i ponownie delikatnie wymieszać. Lekko tężejącą masę serową wylać na spód biszkoptowy ułożony w tortownicy o średnicy 26cm. Sernik wstawić do lodówki

In my kitchen
Hummus w słoiku. 223

pasty. Ostatnio w moich słoikach króluje hummus. Zapraszam niżej po przepis. Składniki: (na 1 litr hummusu) 1 szklanka ugotowanej ciecierzyca 3-4 łyżki tahiny 1/3szklanki lodowatej wody 2 ząbki czosnku sok z połowy cytryny 2łyżeczki sody oczyszczonej do wersji z burakiem: spory upieczony burak lub 3-4 małe buraczki z botwinki do smaku: sól pieprz sumak do podania: oliwa(...)gotującymi sie strączkami. 3. Ugotowaną cieciorkę odcedzam, płuczę i przekładam do sporego naczynia wraz z czosnkiem,tahiną, sokiem z cytryny i przyprawami (oraz burakiem jeśli chcę wariant buraczkowy). Blenderuję kilka minut,a następnie wciąż miksując wlewam powoli zimną wodę. 4. Gotowy hummus próbuję, dodaję przypraw do smaku i pakuje do słoika. 5. Hummus można przechowywać w lodówce przez około

U Fiolki
Hummus w słoiku. 239

pasty. Ostatnio w moich słoikach króluje hummus. Zapraszam niżej po przepis. Składniki: (na 1 litr hummusu) 1 szklanka ugotowanej ciecierzyca 3-4 łyżki tahiny 1/3szklanki lodowatej wody 2 ząbki czosnku sok z połowy cytryny 2łyżeczki sody oczyszczonej do wersji z burakiem: spory upieczony burak lub 3-4 małe buraczki z botwinki do smaku: sól pieprz sumak do podania: oliwa(...)gotującymi sie strączkami. 3. Ugotowaną cieciorkę odcedzam, płuczę i przekładam do sporego naczynia wraz z czosnkiem,tahiną, sokiem z cytryny i przyprawami (oraz burakiem jeśli chcę wariant buraczkowy). Blenderuję kilka minut,a następnie wciąż miksując wlewam powoli zimną wodę. 4. Gotowy hummus próbuję, dodaję przypraw do smaku i pakuje do słoika. 5. Hummus można przechowywać w lodówce przez około

Fiolka w kuchni