woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:241/1096)

Kurczak z cytrynowym ryżem 163

łyżki oliwy z oliwek 1 mała cebula,  pokrojona w drobną  kostkę 1 i 1/2 szklanki bulionu z kurczaka  3/4 szklanki wody 1 łyżka suszonego oregano 3/4  łyżeczki soli  pieprz 1 kiszona cytryna pozbawiona pestek i pokrojona w kostkę (opcjonalnie) do podania: drobno posiekana natka pietruszki  świeżo starta skórka cytrynowa  przygotowanie Mięso umyć(...)Patelnię przetrzeć papierowym ręcznikiem, dodać łyżkę oliwy i pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć parę minut aż cebula się zeszkli. Dodać ryż,  bulion z kurczaka, wodę, łyżkę suszonego oregano, sól i pieprz, kiszoną cytrynę pokrojoną w kostkę oraz odłożoną marynatę. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia, gotować przez ok 30 sek. Na wierzchu ułożyć kurczaka skórą do góry. Ponieważ płynu jest sporo

Stare Gary
Sernik jagodowy 312

waniliowe bez cukru - 200g crème fraîche (gęsta śmietana) - 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków - 7 jaj - 2 słoiczki jagód w syropie (320g słoik) - woda różana (ostrożnie z ilością) - sok wyciśnięty z 1 cytryny Składniki na ciasto półkruche : - 500 g mąki krupczatki - 125g cukru pudru - 250g schłodzonego masła - 2 żółtka - 1 łyżka gęstej, kwaśniej śmietany - 2 łyżki lodowatej wody(...)powoduje napuszenia masy, ale sernik po upieczeniu będzie puszysty i równy. Jagody odsączamy z soku na sitku, następnie miksujemy blenderem, dolewamy sok wyciśnięty z cytryny, ponownie miksujemy. Dodajemy do masy serowej przecierając przez sitko. Skrapiamy wodą różaną. Całość mieszamy łyżką do połączenia składników i wlewamy do „podwyższonej” tortownicy. Do blaszki, w której umieściliśmy tortownicę wlewamy wrzącą wodę, do ¾ wysokości tortownicy

mojewypiekiinietylko
Bliskowschodnie bakłażany podawane z sosem tahini, granatem i pietruszką 146

wyprawy przytargałem sumak, cynamon, czosnek, tahinę, pietruszkę i  soczysty granat (tak, wiem, że jestem monotematyczny ale to mój ulubiony owoc).  Do tego odrobina płatków chili, soku z cytryny i miodu dla wyważenia smaków. Tak oto powstało całkiem niezłe danie. Polecam! Składniki: 2 jędrne bakłażany 2 łyżki miodu 3 łyżki oliwy 2-3 ząbki czosnku, starte duża szczypta soli(...)sumakiem oraz płatkami chili. Piecz około 30 minut w 200 °C , aż bakłażany staną się miękkie. Sos z tahiny: 1/4 szklanki pasty tahini 1/4 szklanki wody 1 ząbek czosnku, starty 1 łyżka soku z cytryny 1/4 łyżeczki cynamonu świeżo mielony pieprz sól Do kielicha blendera wlej tahinę i powoli dodawaj wody, cały czas miksując, aż do uzyskania kremowej konsystencji

Food Square
Polędwiczki w sosie miodowo-musztardowym 220

smakowo może zaskoczyć niejednego znawcę kuchni.  SKŁADNIKI (4 porcje) ok. 800 g – 900 g polędwiczek wieprzowych 3 duże łyżki musztardy delikatesowej łyżka miodu sok z 1/4 cytryny łyżka oliwy pół szklanki wody 2 łyżki sosu sojowego śmietanka kremówka 30 % masło klarowane do smażenia sól, pieprz WYKONANIE: Polędwiczki umyć. Musztardę z miodem rozetrzeć w misce. Dodać sól, pieprz, oliwę(...)cytryny i wszystko dokładnie wymieszać. Nakłute widelcem mięso marynować minimum 2 godziny w lodówce, a najlepiej całą noc. Na patelni rozgrzać masło. Polędwiczki odsączyć z marynaty i smażyć krótko z każdej strony, aż złapią złocisty kolor. Mięso zdjąć z patelni, dać im trochę odpocząć, a następnie pokroić w grubsze kawałki. Do pozostałego sosu dolać wodę, dodać sos sojowy, 2 łyżki

Calzonella.com
Sernik jogurtowy z ricottą i malinami 278

jogurtu naturalnego typu greckiego 3 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 4 łyżki zimnej wody  kilka herbatników lub biszkoptów na spód 100g malin Frużelina malinowa : 300g malin  pół szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo ew maliny do dekoracji. Wykonanie : Spód foremki wyłożyć dość ściśle ciastkami. Jogurt utrzeć z cukrem(...)Wyłożyć ją do foremki , wygładzić powierzchnie i wyłożyć drugą część masy . Wstawić foremkę do lodówki. Maliny z cukrem podgrzewać , aż cukier się rozpuści. dodać sok z cytryny. Mąkę rozmieszać w odrobinie zimnej wody i wlać do malin . Doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia. Żelatynę namoczyć w łyżce zimnej wody i wlać do gorących malin . Mieszać aby żelatyna się rozpuściła

Malinowa Kawiarenka
Szarlotka 186

żółtek 2 łyżki gestej kwaśnej śmietany Nadzienie: 8-10 kwaskowatych jabłek, obranych pokrajanych na polplasterki 1/4 szkl. wody 1 szkl. cukru 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki maki ziemniaczanej 3 łyżki soku z cytryny Pianka 6 białek 1/2 szkl.cukru 1 budyń bez cukru (proszek) 3 łyżki tartej bułki cukier puder do posypania(...)Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce (co najmniej kilka godzin) lub w zamrażarce (około godziny). Nadzienie: Jabłka obrać i pokroić w półplasterki.Przełożyć do rondelka, dodać wodę i dusić przykryte około 15 minut, nie mieszać. Dodać cynamon i cukier, lekko wymieszać. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z sokiem cytrynowym, dodać do masy jabłkowej i dusić jeszcze przez 2 minuty. Masa powinna

Moje domowe kucharzenie
Chłodnik 144

cytrynowego, ew. sok z cytryny sól, pieprz Wykonanie: Z botwinki odcinamy małe buraczki, obieramy je i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnuszka, zalewamy 1 szklanką wody, dodajemy kwasek,  ewentualnie  sok z cytryny i gotujemy 5 minut. Liście botwinki porządnie płuczemy i kroimy w paseczki, dorzucamy do gotujących się buraczków, przykrywamy  i wyłączamy gaz lub prąd. Liście(...)koniec wlewamy przestudzoną botwinkę. Uwielbiam ten moment kiedy biały kefir barwi się na intensywny biskupi kolor ! Zupę przyprawiamy, jeśli wyda się nam mało kwaskowa możemy dolać do niej wody z ogórków kiszonych. Chłodnik podajemy dobrze schłodzony

Kulinarne przygody Gatity
Orzeźwiający kawowy napój miętowy. Kawa w delikatnym i nietypowym wydaniu 113

gustu? Spróbujcie, zapraszam. A wielbicieli kaw mrożonych i lodów zachęcam do spróbowania tego połączenia . Składniki: 1/3 szklanki zimnego mleka 2 łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej * 2/3 szklanki wody 1 saszetka miętowej herbaty 1 plasterek cytryny cukier do smaku * jeśli lubicie mocniejsze kawy możecie zwiększyć ilość łyżeczek Przygotowanie: Wodę gotujemy. Szykujemy dwie szklanki. W jednej zaparzamy miętową herbatę - 1 saszetka(...)szklankę wody. W drugiej szklance rozpuszczamy w takiej samej ilości wody 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej. Napar z miętowej herbaty mieszamy z kawą i zimnym mlekiem (1/3 szklanki). Przelewamy do wyższego naczynia, w którym podamy kawę. Słodzimy według uznania. Podajemy wraz z plasterkiem cytryny zanurzonym lekko w kawie. Smacznego

Słodkie okruszki
KOMPOT TRUSKAWKOWO-GRUSZKOWY 100

piknik! SKŁADNIKI: 2 kopiaste szklanki przebranych i umytych truskawek 2 umyte jabłka 2 umyte gruszki 3 łyżki cukru brązowego gałązka melisy cytrynowej 5-6 szklanek wody stołowej (niegazowanej) sok z cytryny do smaku płynny miód do smaku (naturalny) PRZYGOTOWANIE:   Krok 1. Umyte jabłka oraz gruszki kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, wkładamy wraz z truskawkami do dużego garnka, zasypujemy(...)rozpuścił się nieco. Krok 2. Do garnka z owocami wlewamy 5-6 szklanek wody, wkładamy gałązkę melisy cytrynowej, zagotowujemy - gotujemy na niewielkim ogniu przez około 6-10 minut. Krok 3. Gotowy kompot przecedzamy przez sito, kiedy lekko przestygnie doprawiamy do smaku sokiem z cytryny oraz miodem. Kompot podajemy jako dodatek do obiadu lub jako orzeźwiający napój - po schłodzeniu. Smacznego

Moja Książka Kucharska
Odmładzający i uodparniający sok z aronii 374

młodością! Składniki (na 2 litry soku): 2kg aronii 0.8l wody 0,5kg cukru trzcinowego  0,2kg ksylitolu pół łyżeczki cynamonu sok z 1 cytryny Przygotowanie: Owoce aronii przebierz, umyj pod bieżącą wodą i zostaw do wyschnięcia. Przełóż je do jakiegoś pojemnika lub reklamówki i wsadź do zamrażalnika na minimum 48h . Aronię musimy przemrozić, by straciła gorzki i cierpki(...)zaczną wydzielać sok. Gdy aronia będzie prawie lub całkiem rozmrożona, dolej 0,8l wody. Tłuczkiem do ziemniaków rozgnieć część owoców (będzie więcej soku). Pogotuj to około 15 minut (lub dłużej, jeśli sok nie wrze). Po tym czasie dodaj cukry, cynamon i sok z cytryny. Wymieszaj i gotuj dalej kolejne 15 minut. Odstaw do ostygnięcia na kilka godzin lub do następnego

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Lemoniada z melisą i ogórkiem 163

dzisiejsze upały polecam wspaniale nawadniającą lemoniadę. Doskonale uzupełnia elektrolity i gasi pragnienie. N a ok 1l dzbanek z wodą dodałam: 3 łyżki miodu ( miałam biały rzepakowy ) sok z 1 cytryny, 1/2 cytryny w plasterkach 1 obrany ogórek pokrojony w plasterki  3 gałązki świeżej melisy dobrze "przyklaśniętej" ze 2, 3 razy aby uwolniła aromat Możesz dodać lód w kostkach albo

Jemy Pijemy
Kapusta czerwona zasmażana. 151

jabłka 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki kminku mielonego 3 ziarna ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 łyżka cukru sok z 1/2 cytryny 2 łyżki oleju 1 łyżka masła 1 szkl. wody zasmażka: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, woda z kapusty Wykonanie: Kapustę pozbawić wierzchnich liści oraz twardego środka i poszatkować. Dodać sól, pieprz, kminek, wymieszać(...)angielskie, pokrojone w paski suszone śliwki oraz wodę. Dusić przez 2 godziny, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec dodać cukier, sok z cytryny, wymieszać. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę. Przez chwilę podsmażać. Następnie dolać wodę z kapusty, dokładnie wymieszać. Zasmażkę dodać do kapusty i wymieszać

zadanie-gotowanie
Ciasto Kopiec Kreta 294

cukru 1 łyżeczka sody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 200g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 180ml oleju 200ml maślanki Krem: 4 banany 1/2 cytryny 15g żelatyny + 140ml zimnej wody 650ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g 3-4 łyżki cukru pudru 50g mlecznej czekolady, startej na drobnych oczkach(...)łyżki soku z cytryny 1-2 krople aromatu śmietankowego (niekoniecznie) Dodatkowo: około 100g marcepanu + czarny barwnik spożywczy + różowy barwnik spożywczy Biszkopt: 1. Mąkę i kakao przesiać. Dodać proszek do pieczenia, sodę, wymieszać. 2. Do drugiej miski wbić jajka i bardzo krótko rozmieszać je mikserem ( patrz FILM ). Dodać cukier, cukier wanilinowy, olej, maślankę i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać mąkę

Mała Cukierenka
Pstrąg cytrynowy na ruszcie z marchwi 196

wysusza się podczas pieczenia, z racji soków i wody, które zbierają się pod marchewkowym rusztem. A do tego mam w ten sposób już gotowy dodatek warzywny do zapodania obok rybki. Przygotowywałam już kiedyś w ten sposób Pstrąga tęczowego w mandarynkach na ruszcie z marchwi . Tym razem postawiłam na aromatyczny dodatek cytryny , dużą dawkę czosnku , no i oczywiście marchewkę . Składniki(...)przykryciem z folii spożywczej do lodówki na godzinę, aby ryba przeszła przyprawami. Marchew umyć, obrać i pokroić w długie pasy o średnicy ok 0,5 cm. Cytryny wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą, a następnie sparzyć. Pokroić na grube plastry. Czosnek obrać z łupinek, większe ząbki przekroić na pół - zbyt duże ząbki nie zdążą się dobrze upiec w czasie w jakim

Grunt to przepis!
Ciastka francuskie z jabłkami 62

gotowego ciasta francuskiego 2 jabłuszka 1 jajo około 1 łyżki cukru 1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny wg. uznania można do ciasteczek dodać cynamon około pół łyżeczki Składniki na lukier: połowę szklanki cukru pudru 3 łyżeczki wrzątku 1 łyżeczka wyciśniętego soku z cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciastka francuskie z jabłkami – wykonanie: Gotowe francuskie ciasto dzielimy na 8 równych części(...)ciastko. W piekarniku nagrzanym do 210 st. C pieczemy ciastka około 15 minut, tak, aby się zarumieniły. Przygotować lukier. Połowę szklanki cukru pudru mieszamy z sokiem z cytryny i dodajemy stopniowo wodę. Cały czas należy mieszać. Gotowym lukrem smarujemy zimne już ciasteczka. Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Ciastka francuskie z jabłkami pochodzi z serwisu Olcia Gotuje

Olcia gotuje!