Koktajl idelalny dla wszystkich dbających o szczupłą sylwetkę! Składniki na 2 porcje: 2 marchewki 1/4 ananasa 1 jabłko 1 banan 1 cm kawałek imbiru 2 plasterki mrożonej cytryny-opcjonalnie 1 szklanka wody mineralnej 1 łyżeczka oleju kokosowego Wykonanie: wszystkie skladniki na koktajl obrać i pokroić na mniejsze cząstki umieścić w blenderze wraz z woda i zmiksować do pożądanej konsystencji wypić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wody przegotowanej, ostudzonej wody Jeśli robicie nalewkę na wódce dodajcie: - 3 litry wódki Po dodatki warto zajrzeć na www.Skworcu.com.pl Wykonanie: 1. Przygotowujemy duży słój. Cytryny parzymy wrzątkiem i dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą, następnie kroimy je w ósemki i wrzucamy do słoja. 2. Imbir zostawiamy ze skórką i kroimy go w bardzo cienkie plastry, łączymy z cytryną, dosypujemy cukier
Apetyczna babeczkauwaga – limoncello jest mocnym alkoholem!). Składniki: 10-12 cytryn, najlepiej ekologicznych (niepryskanych) – dojrzałych 0,5l spirytusu rektyfikowanego (my używamy 70%) 0,5l wody 300-500 g cukru Wykonanie: Cytryny (zwłaszcza te „zwykłe) – porządnie wyszorować (chodzi o zdjęcie nie tylko chemii z oprysku, ale także warstwy wosku z cytryn „sklepowych”, która utrudnia wydzielanie aromatu(...)może sprawić, że likier będzie gorzkawy). Bardzo cienko obrać skórkę z cytryn (skórka musi być jak najcieńsza – biała część spod skórki sprawi, że limoncello będzie gorzkie!). Obrane skórki wrzucamy do dużego słoika i zalewamy spirytusem, szczelnie zakręcamy. Odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce na 2 tygodnie, co jakiś czas mieszając miksturą w słoiku. Skórki będą „oddawać kolor
Pociąg Do Kuchnicukru waniliowego 2 łyżki żelatyny 1/2 szklanki zimnego mleka ( 125 ml ) na mus jagodowy : 300 g jagód 2 łyżki cukru kryształ 1 łyżka żelatyny 50 ml zimnej wody 1 łyżka soku z cytryny czas przygotowania : około 180 minut łącznie ze schładzaniem Link do filmu z przygotowania: Sernik na zimno z jagodami Przygotowanie: Przed przygotowaniem sernika przygotuję tortownicę: Tortownicę wykładam papierem(...)tortownicy i wyrównuję. Sernik wstawiam do lodówki na około 60 minut żeby masa stężała. Przygotowanie musu jagodowego: Żelatynę zalewam zimną wodą, mieszam i odstawiam do napęcznienia. Jagody przekładam do rondelka i rozdrabniam blenderem, do rozdrobnionych jagód dodaję sok z cytryny, cukier, mieszam i rondelek stawiam na gazie. Od momentu zagotowania gotuję około 3 minut i zdejmuję z gazu. Do gorących
Uwaga Babcia GotujeKolejna odsłona tortu z masą kajmakową i masą z serka mascarpone. Po wersji dla miłośników kawy i wersji z cytryną w tle, czas na malinę. Tort skonstruowany w sposób zbliżony do wspomnianych powyżej, ( do znalezienia na blogu :)) Minione tygodnie obfitowały w okazje, wymagające podkreślenia swej wyjątkowości. I namiętnie, uporczywie podkreślałam je, torty piekąc z częstotliwością(...)wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, przez 15 min. Po zupełnym ostudzeniu kroimy ciasto na trzy blaty, dwa równe - grubsze i cienki wierzch. Poncz : - 1/2 szklanki przegotowanej, letniej wody - sok z 1/2 cytryny - 1 łyżka wódki ( opcjonalnie ) Tym razem nie dodajemy cukru, masy są wystarczająco słodkie. Żelka malinowa: - 1 słoik konfitury malinowej - 2 łyżki galaretki malinowej Zalecam przetarcie konfitury przez sitko
Kronika Piekarnikawiele lepszym zamiennikiem tych kupnych. Zaproponuj go swoim domownikom i cieszcie się jego smakiem;) Składniki: 1 kg ulubionych jabłek 1 l wody 100 g cukru większa szczypta cynamonu 1,5 łyżki soku z cytryny możecie opcjonalnie dodać szczyptę kardamonu lub kilka(...)goździków Wykonanie: Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne. Nie musicie obierać jabłek ze skórki, chyba że koniecznie chcecie, nie przeszkadzają a dają dodatkowy aromat. Zalejcie ćwiartki litrem wody, dodajcie cukier, cynamon i sok z cytryny (lub także jeśli macie ochotę trochę kardamonu i kilka goździków, kompot zyska dodatkowy aromat). Gotuj do momentu gdy jabłka zmiękną i już jest! Pij na ciepło
Zasmakuj Kuchnipłaty lub filety z karpia 3 cebule 50 g rodzynek 1/2 szklanki piwa jasnego parę goździków całych sok z 1 cytryny sól 3 łyżki masła klarowanego Karpia razem ze skórą pokroić na około 3 cm paski, zalać zimną wodą i odstawić na 2 godziny. Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić. Cebule skroić w piórka i wrzucić(...)patelnię z rozpuszczonym masłem, posolić. Kiedy się zeszkli dodać parę goździków i odsączone rodzynki. Chwilę poddusić. Przełożyć do naczynia do zapiekania i wlać piwo. Karpia wyjąć z wody, osuszyć, skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą. W ciepłą cebulę wcisnąć kawałki karpia, skórą do góry i bez przykrycia wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 40 min. Podawać
https:KKuchniaMniamporcje 300 ml mleka kokosowego (najlepiej domowej roboty) 200ml wody kokosowej 350g mocno dojrzałych truskawek 1 łyżka syropu z daktyli (można użyć miodu) 2 łyżki soku z cytryny Truskawki płuczę pod bieżącą wodą, usuwam szypułki i kroję na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki, wraz z owocami, przekładam do wysokiego naczynia i miksuję blenderem do chwili uzyskania gładkiej konsystencji. Wstawiam do lodówki
W kuchni Karmel-itkikońca ;-). SYROP MIĘTOWY Z LIMONKĄ. Składniki: 25 gałązek mięty ogrodowej z dużą ilością liści 1 litr wody 1 kg cukru 2 limonki skórka otarta z 1 cytryny Sposób przyrządzania: Z gałązek oderwać liście mięty, posiekać. Zagotować wodę z cukrem, aż całkowicie się rozpuści
Zakątek rozkoszy kulinarnychwymyślił nazwę dla tego napoju. Spróbujcie, jest naprawdę pyszny i orzeźwiający. Składniki: 2-3 łyżeczki miodu wielokwiatowego 1 pełna szklanka arbuza bez pestek 1 1/2 łyżki gazowanej wody 4 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Arbuza (bez pestek) wkładamy do misy blendera. Dodajemy 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny (1/2 średniej cytryny) oraz 2-3 łyżeczki miodu wielokwiatowego (ilość zależy
Słodkie okruszkipiknik lub do pracy. GREMOLATA ZIELONA FASOLKA Z GREMOLATĄ Składniki: 0,5 kg zielonej fasolki szparagowej 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 2 litry wody Gremolata: 3/4 posiekanej natki pietruszki skórka z 1 cytryny (tylko żółta część skórki) 2 duże ząbki czosnku dodatkowo: oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz czarny Przygotowanie: Fasolkę obrać, oczyścić, przełożyć do garnka(...)gotowania trzeba kontrolować miękkość fasolki, w tym celu wyjąć jeden strączek i zjeść. Ugotowaną fasolkę odcedzić na sicie, przelać zimną wodą i osuszoną przełożyć na talerz. Przygotować gremolatę siekając natkę pietruszki (niezbyt drobno), ząbki czosnku i skórkę z cytryny. Do otarcia skórki użyłam nożyka do obierania skórki z cytrusów, można również otrzeć skórkę na tarce do warzyw lub użyć obieraczki
Codziennik Kuchennyminuty. W miarę jak bunt będzie ustawał, zwiększamy powoli ilość, np. do jednej łyżki. Co w takim razie pić? Na początek proponuję herbatkę miętową lub rumiankową, wodę z miodem i cytryną lub mój „napój reanimacyjny”, na który przepis podam na końcu. Bardzo polecany jest również oczywiście sok spod kiszonej kapusty, ogórków lub buraków. Soki spod kiszonek, jak i same kiszonki(...)pokarm. Dobrze jednak odciążyć wątrobę i trzustkę i odpuścić sobie ciężkostrawne potrawy (np. wszelkie smażeniny, grzyby, tłuste mięsa). Dobrze zacząć od zwykłej kromeczki białego chleba lub bułki, owsianki na wodzie, kleiku ryżowego czy kefiru. Leki Należy unikać niesteroidowych leków przeciwzapalnych, szczególnie tych zawierających paracetamol – wątroba bardzo ich nie lubi, a umęczona utylizacją skutków szampańskiej zabawy może się poważnie zbuntować
Kate's KitchenStanowczo się temu sprzeciwiam. Składniki: 50 g masła pół szklanki wody szczypta soli 100 g mąki pszennej (3/4 szklanki) 2 jajka 3 łyżeczki soku z cytryny lub limonki Przygotowanie: Masło i wodę podgrzewać wraz ze szczyptą soli, aż do całkowitego rozpuszczenia. Zmniejszyć temperaturę i dodawać przesianą mąkę. Chwilę trzymać na ogniu, ciągle mieszając. Następnie odstawić do wystudzenia. Przestudzone
Karczma Honoriettyłyżeczka startego parmezanu 1 mały ząbek czosnku sól, pieprz PRZYGOTOWANIE szparagów do sałatki a'la Cezar: Szparagi myjemy i obłamujemy ze zdrewniałych końcówek. Zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i soku z 1/2 cytryny i umieszczamy w niej szparagi. Gotujemy ok. 3-4 min. (aldente). Ugotowane szparagi odcedzamy z wody, kroimy na mniejsze kawałki i przesmażamy ok. 2 min. na rozgrzanym
kulinarnyJamrożonych, wydrylowanych; 4 łyżki cukru kryształu; 2 łyżki soku z cytryny; 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej; 2,5 łyżeczki żelatyny; Żelatynę zalać dwoma łyżkami zimnej wody i odstawić, aby napęczniała. Wiśnie, cukier i sok z cytryny podgrzać w garnku na małym ogniu. Mąkę rozpuścić w dwóch łyżkach wody i dodać do wiśni. Wszystko razem zagotować. Do gorących (ale już nie gotujących
In my kitchen