woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:238/1096)

ORZECHOWIEC 238

piec ok 50 - 60 min w 180 st.C. W tym czasie możemy przygotować jabłka ( jeśli nie mamy musu w słoikach). Jabłka obrać,zetrzeć na tarce,wlać trochę wody oraz sok z cytryny - dusić na małym ogniu. Jeśli chcecie można dodać cukier waniliowy i cukier do smaku,wg uznania.Gdy jabłka się już rozpadną dodać suche galaretki i mieszać do ich całkowitego

Niespełnione zdolności kulinarne
tort kakaowo - jagodowy 249

szklanki cukru -2,5 szklanki mleka -2 budynie śmietankowe bez cukru 40g -2 płaskie łyżki mąki -3 żółtka -250g masła lub margaryny PONCZ -sok z połowy cytryny -0,5 szklanki wody -1 łyżka cukru -3 łyżki wódki Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, potem żółtka. Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiewamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
wyjątkowy tort inny niż wszystkie, prążkowany poprzecznie, zwijany. 383

litr mleka -2 budynie śmietankowe -1 cukier waniliowy -3/4 szklanki cukru -2 płaskie łyżki mąki -250g margaryny lub masła PONCZ  -0,5 szklanki wody -trochę soku z cytryny -łyżeczka cukru DODATKOWO -600ml śmietanki 30% -2 płaskie łyżki cukru pudru -3 śmietan-fixy -kwaśny dżem bez kawałków owoców, ja użyłam domowych powideł, można też użyć dżemu jagodowego

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
półkruche ciasto z dynią i kruszonką 171

łyżeczka cynamonu  Składniki ciasta zagnieść i wylepić nim dno blaszki wyścielonej papierem. Dynię i jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zasypać cukrem, wlać sok z cytryny i smażyć aż woda odparuje. Pod koniec dosypać cynamon (można dosłodzić jeśli będzie za mało słodkie). Wystudzić i rozsmarować na cieście. Z podanych składników przygotować kruszonkę i posypać nią wierzch ciasta. Wstawić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Waflowe serce tort dla Mamy z mlecznym kremem z truskawkami 259

zabawy. Składniki: 1 op. wafli bezcukrowych w kształcie serca (5 sztuk) 350 g truskawek wiórki kokosowe Żelka: 300 ml wody 2 łyżki żelatyny (16 g) + 4 łyżki wody sok z połówki cytryny 2 łyżki domowego cukru waniliowego lub zwykłego Krem mleczny: 300 g masła 8,5 łyżki domowego cukru waniliowego (lub mniej) 0,5 szklanki mleka (125 ml) 2 szklanki

Anioszek w kuchni
Torcik kakaowy na urodziny mojej 2-latki 188

łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 300 ml śmietany 30-36% 500g serka mascarpone 3/4 szkl. cukru (najlepiej drobnego do wypieków) 2 łyżki kakao Poncz: 2/3 szkl. ciepłej wody sok z 1 cytryny 2 łyżki miodu Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka wybijamy do osobnej miski i miksujemy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier i nadal miksujemy aż masa będzie lśniąca

Kolorowy Przepisownik
Rafaello migdałowe z ajerkoniakiem 390

ajerkoniakiem Składniki: Biszkopt: 7 dużych jajek 200g cukru 230g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego Do nasączenia: 200ml wody sok z 1/2 cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Krem: 500ml mleka 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 3-4 łyżki cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru 1 szklanka ajerkoniaku (lub advocaata) w temperaturze pokojowej

Mała Cukierenka
Miód - jaki kupować, na co zwracać uwagę, czy dodawać do wypieków? 156

Kocham miód i na wieść o tym, że pszczół jest coraz mniej chce mi się płakać :(. Od czasów dzieciństwa tata poił mnie wodą z miodem i cytryną, gdyż byłam bardzo chorowita i do miodu mam przez to wielki sentyment. Do tego wpisu przygotowywałam się długo, oczywiście skontaktowałam się ze znajomym pszczelarzem, by informacje były rzetelne. Rodzaje miodu: Miody dzielimy

Mania Wypiekania
ciasto anielskie 456

kokosowych, mieszamy. Masło miksujemy na puch. dodajemy do niego masę z wiórkami i miksujemy do połączenia się. Masę dzielimy na 2 części. składniki na nasączenie: 250 ml wody sok z 3 cytryn 2 łyżki cukru wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. wykonanie ciasta: Na dnie blaszki układamy biszkopt, nasączamy go i równomiernie smarujemy 1/4 częścią masy orzechowej. Na masę orzechową wykładamy

Domowy Smak Jedzenia
Orzechowiec 139

cukru 1 cukier waniliowy sól KREM ORZECHOWY: 1 litr mleka 3 budynie toffi 2/3 szklanki cukru 400g masła 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich PONCZ: sok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki gorącej wody 3 łyżki cukru DODATKOWO: 1 puszka kajmaku orzechowego 1 mały słoik nutelli 3 czekolady z orzechami 1 szklanka grubo siekanych orzechów włoskich i lakowych Przygotowanie: BISZKOPT: Białka oddzielić

Cakes By Kejt
Sos z awokado do jajek, mięs i kanapek 234

stołu. Doskonale pasuje do pieczonych mięs, kanapek lub jako dressing do sałaty. Składniki 1 duże, bardzo dojrzałe awokado 2-3 łyżki soku z limonki lub soku z cytryny 3-4 łyżki wody lub 6-8 łyżek jogurtu  (lub więcej jeśli sos jest zbyt gęsty) 1/2 łyżeczki czosnku w proszku lub 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku opcjonalnie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Domowy napój izotoniczny, czyli poranny zastrzyk energii 1121

konserwantów ani tym podobnych. Zapewni on Wam poranny zastrzyk energii. Domowy napój izotoniczny, czyli poranny zastrzyk energii Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 500 ml przegotowanej wody  sok z 1/2 cytryny szczypta soli 3 plasterki świeżego imbiru 1 łyżeczka miodu Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w szklanej butelce lub słoiku. Potrząsamy, aby składnik się wymieszały i chowamy

Kulinarne przygody Gatity
Pasta do chleba ze słonecznika i suszonych pomidorów 274

pestek słonecznika łuskanych 1 słoik z suszonymi pomidorami w oleju ( ok. 280 g) 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka cukru ciemnego 1 łyżka soku z cytryny  kilka łyżek przegotowanej wody (opcjonalnie) 1 łyżeczka soli (  ja użyłam himalajskiej) WYKONANIE: Pestki opłukać na sicie i zalać przegotowaną zimną wodą lub wodą mineralną. Odstawić na minimum 3 godziny, aby napęczniały

Calzonella.com
Gniazdka poznańskie, pączki hiszpańskie, cudne 231

lukier musi mieć konsystencję średnio gęstą. Trudno to opisać, ale jestem pewna że wiecie o co chodzi Polać gniazdka lukrem. Jak lubicie można zrobić lukier cytrynowy. Zamiast wody dodać sok z cytryny. Ja nie robię bo nie lubię, ale wiem, że dużo ludzi lubi. Gniazdka są rewelacyjne, polecam

Kuchnia Pokoleń