woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:239/1096)

Galaretka z syropu wiśniowego 119

skład syropu. Spróbujecie?  (2 porcje)  350 ml wody  150 ml syropu wiśniowego (u mnie Victoria Cymes ) 3 łyżeczki żelatyny sok z cytryny Dodatkowo: bita śmietana świeże owoce Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, a następnie wymieszać z syropem.  Całość doprawić do smaku sokiem z cytryny i przelać do szklaneczek/pucharków. Deser wstawić do lodówki - do momentu całkowitego

Di gotuje
Koktajl piękności 170

łyżki miodu (użyłam lipowego) - 2 łyżki cukru - ok. 1 litr wody mineralnej gazowanej Dojrzałe awokado obieram, wyjmuję pestkę, wkładam do blendera. Dodaję sok z cytryny, miód, cukier (ewentualnie, gdy lubimy słodkie trunki). Blenderuję. Dodaję wodę i jeszcze raz mieszam. Koktajl jest przepyszny! Kto jeszcze nie próbował, niech nie traci czasu i szybko go przyrządza! ;-) PS. ... a jeśli mamy ochotę

Wielopokoleniowo
Granita z soku z pomelo, cytryny, limonki i świeżych ziół 190

limonki, 8 listków bazylii lub mięty, 1/2 szklanki wody, 3 łyżki ksylitolu Przy pomocy sokowirówki wycisnąć sok z owoców - pomelo, limonki i cytryny, a następnie całość przelać do miski. W garnuszku zagotować wodę z ksylitolem i drobno posiekaną bazylią lub miętą, od momentu zawrzenia zmniejszyć ogień i gotować jeszcze z 3 minuty. Tak przygotowany syrop odstawić do ostygnięcia, a następnie

Plate of Joy
Morelówka, nalewka z moreli 278

zobaczyć na Instagramie pod adresem @szczypta.smaq     Tkaniny lniane  Kardelen   by  Mira design Składniki: 1 litr spirytusu, 500 ml wody, 500 g dojrzałych moreli razem z pestkami, 300-500 g cukru, 1 cytryna. Przygotowanie: Owoce pokroić w ósemki, pestki położyć na kawałku gazy złożonym(...)kilku warstw, nakryć częścią gazy i roztłuc tłuczkiem do mięsa. Z gazy zrobić sakiewkę, szczelnie zawiązać żeby kawałki pestek nie dostały się do owoców. Cytrynę wyszorować, sparzyć i cienko obrać skórkę (bez albedo). Wodę zagotować z cukrem, do gorącego syropu włożyć morele, sakiewkę z pestkami oraz skórkę z cytryny. Doprowadzić do wrzenia, odstawić na 24 godziny. Następnego dnia owoce odsączyć

SzczyptaSmaQ
Tort jak słońce... brzoskwiniowy z galaretkami 205

Składniki na krem: 500 ml śmietany kremówki (36%) 250 g serka maskarpone 2 łyżeczki cukru pudru 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej 1 opakowanie galaretki cytrynowej Do nasączenia: ¾ szklanki wody sok z połowy cytryny 1 łyżeczka cukru Do przybrania tortu: 300 ml śmietanki kremówki (36%) 200 g serka maskarpone 1 łyżeczka cukru pudru odrobina barwnika spożywczego 4 łyżki rozdrobnionych biszkoptów puszka brzoskwiń(...)zostawiłam do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach.   Kiedy całkowicie wystygł, okroiłam delikatnie bok biszkoptu od tortownicy i wyjęłam z formy. Obie galaretki rozpuściłam osobno w 250 ml wrzącej wody. Kiedy wystygły, przelałam je do miseczek wyłożonych folią spożywczą i wstawiłam do lodówki, żeby całkowicie zastygły. Potem wyłożyłam na talerze i pokroiłam w drobną kosteczkę. Biszkopt przekroiłam na trzy krążki. Składniki

Kuchnia u Krysi
Torcik Cappuccino 190

masła Na krem śmietanowy: 500 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2 opakowania śmietan-fix Do nasączania: 1/2 szkl. przegotowanej wody sok z 1 cytryny 3 łyż. wódki (można pominąć) Dodatkowo: 3-4 łyżki kawy cappuccino 1 słoiczek kwaśnego dżemu Przygotowanie: Biszkopt: Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka ubić

My sweet a life
Brie panierowany, na sałatce z cukinii 211

różowa sól himalajska- olej sezamowy Z umytej cukinii odcinamy końcówki i szatkujemy na cienkie długie plastry (najlepiej na szatkownicy).  Dodajemy różową sól himalajską, zalewamy ciepłą przegotowaną wodą, wciskamy sok z połowy cytryny – odstawiamy. W blenderze miksujemy migdały i sezam na panierkę. Jajko lekko ubijamy. Ser kroimy na porcje, obtaczamy w  jajku, a następnie w panierce  migdałowo sezamowej (można dosypać

mojewypiekiinietylko
Hummus 155

Składniki: 5 łyżek sezamu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka oleju sezamowego mały ząbek czosnku sok z połowy cytryny 250 g odsączonej ciecierzycy 70-80 ml przegotowanej wody sól Przygotowanie: 1. Ziarna sezamu uprażyć 2. Ostudzony sezam zemleć w blenderze razem z oliwą z oliwek. 3. Do powstałej masy (tahini) dodać pozostałe składniki (olej sezamowy, czosnek, sok z cytryny

KreatywnePiny
Pączki hiszpańskie 228

wody 4 jajka rozmiar M 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego szczypta soli olej lub smalec do smażenia Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do rondla z grubym dnem wlać wodę. Dodać masło, szczyptę soli i ekstrakt waniliowy. Zagotować. Zdjąć rondel z gazu, wsypać mąkę i bardzo energicznie wymieszać masę drewnianą łyżką. Postawić ponownie na gazie i podgrzewać jeszcze przez(...)wyjmować  widelcem i układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem kuchennym by osączyć nadmiar tłuszczu. Wystudzić na kracie kuchennej. Lukier: 2 szklanki cukru pudru sok z połowy cytryny 2-3 łyżki wody Cukier puder utrzeć  z sokiem cytrynowym i wodą. Polukrować zimne pączki. Smacznego :) Aronia

Wiem co jem
Pączki wiedeńskie bez glutenu 692

oleju do smażenia (rzepakowy, kokosowy) * Jajka zważyć, powinny mieć taką samą wagę. Ja używałam jajek o wadze 66 g. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąki wymieszać. Wodę wlać do garnka, dodać masło, szczyptę soli i cukier waniliowy. Zagotować. Zdjąć z palnika, wsypać całą mąkę i bardzo energicznie wymieszać masę najlepiej za pomocą dużej drewnianej łyżki. Postawić na palnik(...)cedzakowej, odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Następnie przekładać na kratkę do studzenia ciastek. Rumowa glazura: 200 g cukru pudru 2 łyżki rumu (soku z pomarańczy lub cytryny) 1-2 łyżki wody   Cukier puder utrzeć z rumem, stopniowo dodając wodę. Lukier nie powinien być zbyt gęsty, łatwiej smaruje się nim pączki. Polukrować pączki przy pomocy pędzelka.   Smacznego

maniapieczenia
127. Ciasto Czarny Las 168

proszek delikatnie mieszając na ostatnim etapie.Piec przez 20 minut w 170 s. Jagody zmiksować i zagotować, dodać cukier i sok z cytryny. Ilość cukru to sprawa indywidualna i zależy od samej słodkości jagód. Budynie rozpuścić w 3/4 szklance wody, tak samo galaretki, też(...)szklanki wrzątku. Do gotującej masy jagodowej dodać budynie, mieszać do zagotowania, zdjąć z ognia i dodać galaretki. Dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Biszkopt zwilżyć wodą, może być z dodatkiem soku z cytryny. Tężejącą masę wylać na biszkopt, na wierzchu wyłożyć pepitki i polać je lukrem zrobionym z cukru pudru i wody

Jadło i czytadło
SERNIK MIĘTOWY W GALARETCE 98

masła 60 g cukru 25 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka kakao Ciasto: 1 kg twarogu do sernika 200 g cukru 6 łyżeczek żelatyny 8 łyżek zimnej wody 4 łyżki soku z cytryny 500 ml śmietanki kremówki 2 garśie świeżej mięty 100 g cukierków miętowych 2 galaretki przezroczyste WINIARY posiekana czekolada gorzka lub mleczna Przygotowujemy spód: Rozpuszczamy masło z cukrem(...)mięta odda smak i kolor. Odcedzamy śmietanę od mięty. Ser miksujemy z cukrem. Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie i czekamy aż napęcznieje. Na parze wodnej podgrzewamy żelatynę aż stanie się płynna. Do masy twarogowej dodajemy żelatynę i sok z cytryny. Garść listków mięty szatkujemy i mieszamy ze śmietanką zagotowaną z miętą. Dodajemy do masy twarogowej i mieszamy. Pozostałe

Kuchnia w oparach
Gdy wódeczka się rozlała, czyli jak domowo poradzić sobie z kacem + przepis 113

minuty. W miarę jak bunt będzie ustawał, zwiększamy powoli ilość, np. do jednej łyżki. Co w takim razie pić? Na początek proponuję herbatkę miętową lub rumiankową, wodę z miodem i cytryną lub mój „napój reanimacyjny”, na który przepis podam na końcu. Bardzo polecany jest również oczywiście sok spod kiszonej kapusty, ogórków lub buraków. Soki spod kiszonek, jak i same kiszonki(...)napoju reanimacyjnego”, szybko dojdziecie do siebie. Jeśli jakimś cudem możecie patrzyć na alkohol i nie macie problemów żołądkowo – wątrobowych, wypijcie niskoprocentowe piwo – to świetny izotonik Napój: 1,5 litra wody mineralnej (drogą wyjątku może być wysokozmineralizowana) 3-4 łyżki glukozy spożywczej 1 łyżka fruktozy 1 łyżeczka kwasu l-askorbinowego ¼ łyżeczki soli. Całość dokładnie mieszacie i pijecie z częstotliwością

Kate's Kitchen
Konfitura Malinowo Jeżynowa Z Imbirem 134

zdrowia :) Składniki na 4 małe słoiczki 200 ml: razem około 500 g malin i jeżyn ( u mnie była przewaga malin) 150 g cukru 50 ml wody 1 cała, mała limonka lub mała cytryna około 2-3 cm korzenia imbiru 10 g środka żelującego lub pektyny 1. Do garnka lub rondelka z grubszym dnem, wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Podgrzewamy dotąd(...)całość zacznie przypominać syrop cukrowy. 2. Następnie dodajemy cały sok z cytryny i plasterki imbiru (grubsze, aby łatwiej je nam było znaleźć, a potem wyjąć) 3. Do gotowego syropu wrzucamy owoce, delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy środek żelujący lub pektynę i całość krótko gotujemy. 4. Gdy całość lekko zgęstnieje rozlewamy do wymytych i wyparzonych słoiczków. Słoiczki mocno zakręcamy i ustawiamy

Gotowanie...to proste !
Babka piaskowa z gruszką i pistacjami 190

SKŁADNIKI / 2 porcje: * 4 kawałki babki piaskowej – użyłam babki z tego przepisu * 1 gruszka * 100 ml wody * 2 łyżeczka cukru z wanilią * pół cytryny * 1 łyżka cukru * 1 łyżeczka szałwii suszonej * garść pistacji * 2 łyżki gęstego creme fraiche 34% lub 2 łyżki ubitej bitej śmietany WYKONANIE: Gruszkę kroimy na pół a następnie na cienkie plasterki. Wkładamy do garnka, zalewamy(...)wodą i dodajemy cukier, cukier z wanilią, szałwię i sok z połowy cytryny. Gotujemy około 5 minut aż gruszki będą miękkie ale nie będą się rozpadały. Babkę nasączamy sokiem powstałym przy gotowaniu gruszek – około 1 łyżeczki na każdy kawałek babki. Creme fraiche/ bitą śmietanę mieszamy z 1 łyżeczką cukru z wanilią oraz 4 pokruszonymi pistacjami. Całość składamy następująco: Kładziemy jeden

Mohiella