woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:231/1096)

Lemoniada z melisą i ogórkiem 195

dzisiejsze upały polecam wspaniale nawadniającą lemoniadę. Doskonale uzupełnia elektrolity i gasi pragnienie. N a ok 1l dzbanek z wodą dodałam: 3 łyżki miodu ( miałam biały rzepakowy ) sok z 1 cytryny, 1/2 cytryny w plasterkach 1 obrany ogórek pokrojony w plasterki  3 gałązki świeżej melisy dobrze "przyklaśniętej" ze 2, 3 razy aby uwolniła aromat Możesz dodać lód w kostkach albo

Jemy Pijemy
Kapusta czerwona zasmażana. 185

jabłka 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki kminku mielonego 3 ziarna ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 łyżka cukru sok z 1/2 cytryny 2 łyżki oleju 1 łyżka masła 1 szkl. wody zasmażka: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, woda z kapusty Wykonanie: Kapustę pozbawić wierzchnich liści oraz twardego środka i poszatkować. Dodać sól, pieprz, kminek, wymieszać(...)angielskie, pokrojone w paski suszone śliwki oraz wodę. Dusić przez 2 godziny, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec dodać cukier, sok z cytryny, wymieszać. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę. Przez chwilę podsmażać. Następnie dolać wodę z kapusty, dokładnie wymieszać. Zasmażkę dodać do kapusty i wymieszać

zadanie-gotowanie
Ciasto Kopiec Kreta 348

cukru 1 łyżeczka sody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 200g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 180ml oleju 200ml maślanki Krem: 4 banany 1/2 cytryny 15g żelatyny + 140ml zimnej wody 650ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g 3-4 łyżki cukru pudru 50g mlecznej czekolady, startej na drobnych oczkach(...)łyżki soku z cytryny 1-2 krople aromatu śmietankowego (niekoniecznie) Dodatkowo: około 100g marcepanu + czarny barwnik spożywczy + różowy barwnik spożywczy Biszkopt: 1. Mąkę i kakao przesiać. Dodać proszek do pieczenia, sodę, wymieszać. 2. Do drugiej miski wbić jajka i bardzo krótko rozmieszać je mikserem ( patrz FILM ). Dodać cukier, cukier wanilinowy, olej, maślankę i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać mąkę

Mała Cukierenka
Pstrąg cytrynowy na ruszcie z marchwi 223

wysusza się podczas pieczenia, z racji soków i wody, które zbierają się pod marchewkowym rusztem. A do tego mam w ten sposób już gotowy dodatek warzywny do zapodania obok rybki. Przygotowywałam już kiedyś w ten sposób Pstrąga tęczowego w mandarynkach na ruszcie z marchwi . Tym razem postawiłam na aromatyczny dodatek cytryny , dużą dawkę czosnku , no i oczywiście marchewkę . Składniki(...)przykryciem z folii spożywczej do lodówki na godzinę, aby ryba przeszła przyprawami. Marchew umyć, obrać i pokroić w długie pasy o średnicy ok 0,5 cm. Cytryny wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą, a następnie sparzyć. Pokroić na grube plastry. Czosnek obrać z łupinek, większe ząbki przekroić na pół - zbyt duże ząbki nie zdążą się dobrze upiec w czasie w jakim

Grunt to przepis!
Ciastka francuskie z jabłkami 93

gotowego ciasta francuskiego 2 jabłuszka 1 jajo około 1 łyżki cukru 1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny wg. uznania można do ciasteczek dodać cynamon około pół łyżeczki Składniki na lukier: połowę szklanki cukru pudru 3 łyżeczki wrzątku 1 łyżeczka wyciśniętego soku z cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciastka francuskie z jabłkami – wykonanie: Gotowe francuskie ciasto dzielimy na 8 równych części(...)ciastko. W piekarniku nagrzanym do 210 st. C pieczemy ciastka około 15 minut, tak, aby się zarumieniły. Przygotować lukier. Połowę szklanki cukru pudru mieszamy z sokiem z cytryny i dodajemy stopniowo wodę. Cały czas należy mieszać. Gotowym lukrem smarujemy zimne już ciasteczka. Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Ciastka francuskie z jabłkami pochodzi z serwisu Olcia Gotuje

Olcia gotuje!
Torcik rabarbarowy 102

jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 9 łyżek zimnej wody 400 g (2 duże sztuki) rabarbaru 1 łyżka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego Uwaga: szklanka 200 ml Białka ubijam na sztywną pianę i odstawiam. Żółtka ucieram z cukrem na puszystą masę, aż zrobi się kremowa. Pod koniec ucierania dodaję zimną wodę. Mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszam(...)budyniu w temperaturze pokojowej. Ucieram krem, aż składniki się połączą. Ciasto rabarbarowe kroję na trzy blaty, dolny i środkowy blat nasączę tak, jak lubię ( u mnie to woda z sokiem z cytryny). Na pierwszym blacie rozprowadzam połowę kremu, przykrywam drugim blatem, wykładam resztę kremu i przykrywam trzecim blatem. Torcik można posypać cukrem pudrem. Torcik rabarbarowy gotowy. Najlepszy jest na drugi

Słodki sentyment
Rogaliki krucho-drożdżowe 119

świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 2 jajka 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego Nadzienie: marmolada różana, powidła lub świeże owoce Lukier różany: cukier puder woda różana sok z cytryny Dekoracja: pistacje suszone płatki róż Przygotowanie: Śmietanę (lub jogurt) przekładamy do miski i podgrzewamy przez chwilę w kąpieli wodnej. Następnie dodajemy cukier i pokruszone drożdże. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy

Smakowity Blog Kulinarny
Torcik owocowy z mascarpone 125

owoce) Instrukcje Mascarpone razem z kremówką przekładamy do miski, dodajemy sok z połówki cytryny oraz miód, wszystko ubijamy na krem. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Dno okrągłej formy o średnicy 22 cm wykładamy biszkoptami, lekko nasączamy sokiem z cytryny (sok z połówki cytryny rozcieńczamy kilkoma łyżkami wody). Na wierzch wykładamy część kremu, ponownie układamy biszkopty i odrobinę nasączamy. Przykrywamy resztą

To co lubię - gotuję i polecam
Tort kostka 157

rozłożyłam pieczenie na 2 razy, żeby biszkopty miały skórkę z góry i z dołu, która nada im większej stabilności) Poncz do nasączenia biszkoptów: 1,5 szklanki letniej wody Sok z połowy cytryny Sok z połowy pomarańczy Składniki na krem czekoladowy: 200 g czekolady mlecznej 200 g czekolady ciemnej 660 ml śmietanki 30-36% Czekolady kruszę i rozpuszczam w kąpieli wodnej

Słodki sentyment
Koktajl z burakiem + zakwas 176

Składniki: jabłko cytryna burak + 200 ml wody Składniki: duża marchewka burak imbir (kawałek) jabłko + szklanka wody Zakwas: 2 buraki kilka ząbków czosnku ziele angielskie/liść laurowy/kulki pieprzu 500 ml wody + pół łyżki soli 1. Buraki myjemy, obieramy i kroimy na duże kawałki. Do szklanego naczynia wkładamy na przemian buraki, czosnek, liście laurowe i kulki ziela i pieprzu. W wodzie rozpuszczamy

NA MOIM TALERZU
Koktajl z burakiem + zakwas 161

Składniki: jabłko cytryna burak + 200 ml wody Składniki: duża marchewka burak imbir (kawałek) jabłko + szklanka wody Zakwas: 2 buraki kilka ząbków czosnku ziele angielskie/liść laurowy/kulki pieprzu 500 ml wody + pół łyżki soli 1. Buraki myjemy, obieramy i kroimy na duże kawałki. Do szklanego naczynia wkładamy na przemian buraki, czosnek, liście laurowe i kulki ziela i pieprzu. W wodzie rozpuszczamy

Na moim talerzu
Muffinki kokosowo-cytrynowe 129

szklanka mleka 1 szklanka wiórek kokosowych Polewa cytrynowa: Skórka z 1 cytryny Sok z 1 cytryny Cukier puder (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Cytryny umyć płynem do naczyń i sparzyć (włożyć na 5 do gotowanej wody). Osuszyć. Zetrzeć na tarce skórkę oraz wycisnąć sok. Utrzeć cukier z masłem. Dodawać po jednym jajku i ucierać. Dodać sok i skórkę z cytryny, utrzeć(...)łyżeczki soli 1 szklanka mleka 1 szklanka wiórek kokosowych Polewa cytrynowa: Skórka z 1 cytryny Sok z 1 cytryny Cukier puder Sposób przygotowania Cytryny umyć płynem do naczyń i sparzyć (włożyć na 5 do gotowanej wody). Osuszyć. Zetrzeć na tarce skórkę oraz wycisnąć sok. Utrzeć cukier z masłem. Dodawać po jednym jajku i ucierać. Dodać sok i skórkę z cytryny

Przepisy Babci
"Powiew lata" 165

drink, którym chcemy przywołać lato :). DRINK - "Powiew lata" SKŁADNIKI: - 2 pomarańcze - 1 cytryna -   syrop z owoców leśnych - 1 kieliszek białego rumu - 2 łyżki cukru Pomarańcze i cytrynę myjemy w letniej wodzie, kroimy na pół i dokładnie wyciskamy z nich sok. Wszystko mieszamy z kieliszkiem rumu, najlepiej w shakerze i przelewamy do szklanki, której brzegi zanurzyliśmy w cukrze. Po łyżeczce

Związek na patelni