pieczenia5 g świeżych drożdżyDrożdże pokruszyć do miseczki. Dodać 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki wody, dokładnie wymieszać. Odsatwić na 15 minut.Mąkę przesiać, wymieszać z proszkie do pieczenia i kakao.Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać olej, rozgnieconego widelcem banana i sok z cytryny; zmiksować. Partiami dodawać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu dodać rozczyn, połączyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzetortownicę biszkoptami lub herbatnikami.Masa serowa:50 dag twarogu z wiaderka1 galaretkaszklanka śmietany kremówki10 dag cukru1 opakowanie cukru waniliowego1 cytrynaGalaretkę rozpuścić w połowie zalecanej ilości ciepłej wody, ostudzić. Ser zmiksować z cukrami i śmietaną. Z cytryny zetrzeć skórkę, wycisnąć sok i dodać do galaretki. Galaretkę połączyć z masą serową, zmiksować.Wyłożyć masę na biszkopt, wstawić do lodówki na kilka godzin.Galaretka:Przygotować
Z butelką mleczka w tleśrednich boczniaków2 cebula dymka2 ząbki czosnku1/2 cytrynynatka pietruszkigrana padano lub parmezan3 łyżki śmietany 18%1/2 szklanki białego winaoliwasól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Szparagi obieramy ze skórki i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Na oliwie szklimy posiekaną dymkę i czosnek. Dodajemy pokrojone polędwiczki z kurczaka i podsmażamy. Następnie dodajemy boczniaki i dolewamy wina.W między czasie wstawiamy makaron do gotowania.Szparagi odcedzamy
kulinarnyJaspód: 140 g maślanych ciasteczek 60 g masła Masa serowa: 700 g twarogu (trzykrotnie mielonego) 1 łyżka soku z cytryny 125 ml śmietany kremówki lub jogurtu naturalnego 200 g cukru 2 czubate łyżki żelatyny (rozpuszczone w 1/3 szklanki wody) 250 g czarnej porzeczki 120 g cukru (do warstwy porzeczkowej) Wykonanie: Ciasteczka bardzo dokładnie rozkruszamy (w blenderze lub wałkiem). Dodajemy(...)Wykładamy ciasteczkową masę i dociskając „wylepiamy” nią spód. Następnie wkładamy do lodówki do czasu przygotowania masy serowej. Twaróg miksujemy z cukrem, kremówką (lub jogurtem) oraz sokiem z cytryny. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i starannie mieszamy, do jej rozpuszczenia. Do żelatyny dodajemy 2 łyżki serowej masy i dokładnie mieszamy, aby się połączyły. Żelatynowy płyn wlewamy do reszty serowej masy cały
MyCookBook.plSkładniki: • 4 nogi kurczaka • 400 g owoców suszonych – u mnie morele, śliwki i żurawina • po 50 g orzeszków ziemnych i pistacji • 1 papryka zielona • 1 cytryna • 100 ml koniaku • 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego • sól, pieprz, papryka ostra, zioła prowansalskie do smaku • olej do obsmażenia kurczaka. Wykonanie: • Nogi kurczaka podzielić(...)obsmażyć na oleju na złoty kolor. • Paprykę pokroić w kostkę i dorzucić do kurczaka, chwilę podsmażyć. • Wlać koniak, zagotować, dodać 1 szklankę wody, wsypać owoce szuszone, cytrynę sparzoną i pokrojoną w ósemki. • Całość doprawić przyprawami, ziołami prowansalskimi, dodać liśćlaurowy i ziele angielskie. • Rondel przykryć i dusić na wolnym ogniu
To co kochamSkładniki : 5 dojrzałych pomarańczy 1 l spirytusu 95 % 75 dkg cukru 5 szklanek wody ( najlepiej źródlanej ) 1 cytryna 0,5 laski wanilii kawałek kory cynamonu 5 goździków Sposób wykonania : C ytrusy dokładnie umyj szczoteczką , a następnie sparz wrzątkiem, osusz. Pokrój na plastry, ( z plastrów usuń wszystkie pestki, są gorzkie ! ) wrzuć do czystego słoja. Dodaj wanilię przekrojoną wzdłuż(...)połowę , korę cynamonu połamaną na mniejsze kawałki oraz goździki. Wlej do słoja 2 szklanki przegotowanej i ostudzonej wody, wlej spirytus, zamieszaj. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 2 tygodnie. Po tym czasie przefiltruj płyn przez gazę , z cytrusów wyciśnij dokładnie sok. 3 szklanki wody zagotuj z cukrem, wystudź i wlej do przefiltrowanego płynu pomarańczowego. Rozlej trunek do czystych butelek
Przepisy i porady kulinarnesłodko czy też w wytrawnej wersji. Potrzebne będzie: 1 litr wody 500- 600 g mleka sojowego w proszku 200 ml soku z cytryny miska sitko gaza Przygotowanie: Mleko rozpuścić w wodzie i zagotować. Od razu jak mleko zacznie kipieć zdjąć z ognia i wlać cały sok z cytryny. Delikatnie przemieszać i odstawić. Po około 15 minutach ponownie zamieszać i odstawić
greenscarfpapryka słodka mielona 1,5 łyżeczki, sól 1,5 łyżeczki, pieprz 1 łyżeczka, majeranek 1 łyżeczka, cząber 1 łyżeczka, kurkuma pół łyżeczki, kolendra mielona pół łyżeczki, cytryna 1,5 szt, czosnek 2 ząbki, woda 1 szklanka, Sposób przygotowania: Kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i polewamy oliwą. Następnie kurczaka nacieramy całego bardzo dokładnie wszystkimi przyprawami i wyciśniętym przez praskę czosnkiem(...)sokiem z połowy cytryny skrapiamy całego kurczaka, a do jego środka wkładamy pozostałą cytrynę, pokrojoną w półplasterki. Piekarnik rozgrzewamy. Kurczaka przekładamy na blaszkę, podlewamy wodą i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 170-180 stopniach, przez 1,5 h. Co 10-15 min. kurczaka polewamy wodą z blaszki. Upieczonego kurczaka odstawiamy na 5 min. a następnie podajemy według upodobań
kulinarne odsłony patisądzi, że tradycyjna baklawa polewana jest właśnie miodem, ale to nieprawda. Klasyczną baklawę polewa się dużą ilością syropu zrobionego z wody i cukru, przez co jest przepyszna, ale też okropnie niezdrowa. Ja przygotowałam syrop na bazie miodu i cytryny i wbrew wielu przepisom znalezionym w Internecie, nie dodawałam do niego cukru. Dzięki suszonym owocom w nadzieniu, baklawa jest według(...)orzechów włoskich i pistacji pół łyżeczki cynamonu 6 arkuszy ciasta filo olej lub roztopione masło do smarowania na miodowy syrop: 150 g miodu, 100 ml wody, sok i skórka z 1/2 cytryny posiekane orzechy do dekoracji Przygotowanie baklawy w syropie miodowym: Suszone owoce zalej wrzątkiem (lub np. winem, brandy) i odstaw na 10 minut do namoczenia. Następnie odsącz
Chilli Czosnek i Oliwawody lub mleka roślinnego, 1/4 szklanki oleju kokosowego lub oliwy, 1 łyżka octu jabłkowego. Masa migdałowa: 2 szklanki zblendowanych na masło crunchy MIGDAŁÓW BLANSZOWANYCH. 1 1/2 szklanki daktyli suszonych, 1/2 szklanki wody, Szczypta soli. Masa kokosowa (śmietanka): 5 szklanek wiórków kokosowych, 1/2 szklanki ksylitolu lub erytolu, 1 łyżeczka wanilii w proszku, 4 szklanki wody, Sok z połowy cytryny, Skórka(...)mokre. Wylewamy ciasto w tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut. Masa migdałowa: Zblednowane i uprzednio podprażone (15 min w 130 stopniach) MIGDAŁY dokładnie blendujemy z daktylami, wodą i solą. Masa kokosowa: Wszystkie składniki na masę dokładnie blendujemy do uzyskania puszystego kremu. Przestudzony biszkopt smarujemy powidłem. Wykładamy na biszkopt krem migdałowy. Następnie układamy na kremie plasterki
Jeść, by żyć w zdrowiuJako dodatek do lodów,naleśników, placuszków itp. To jest pyszne, wszystkim smakuje Cytryny sparzyć, wysuszyć. Zetrzeć na tarce skórkę. Miseczkę położyć na garnuszku z gotującą się wodą. do miski wrzucić startą skórkę z cytryn, masło, cukier, sok z cytryn. Mieszać tak długo, aż masło się rozpuści. Ubić jajka i żółtko na jednolitą masę, następnie wlać do masy maślanej. Ubijać(...)wszystko się dokładnie wymiesza i połączy. Woda pod miseczką cały czas musi delikatnie parować, ale miska nie może dotykać wody. Pozostawić miskę na parze przez 10-15 minut i co chwilkę mieszać. Masa jest gotowa gdy- po włożeniu łyżki do masy, masa cytrynowa nie spłynie z tylnej części łyżki. Wylać masę do wyparzonych słoiczków i dokładnie zamknąć. Po ostudzeniu wstawić
Kuchnia Pokoleńcukru drobnego do wypieków (ewentualnie zwykłego cukru) – lub trochę więcej jeśli lubicie słodkie łakocie 3 płaskie łyżki żelatyny – ok. 30 g 150 ml zimnej, przegotowanej wody 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka aromatu śmietankowego ok. 35 herbatników (u mnie Mini Betini – ok. 140 g) Składniki na błyszczącą polewę czekoladową: 4 łyżki cukru pudru(...)sztuk). Żelatynę wsypać do miseczki, namoczyć w 150 mililitrach zimnej, przegotowanej wody. Miseczkę wstawić do garnka z gorącą wodą i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Białka jajek ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać drobny cukier oraz sok z cytryny i ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę oraz aromat śmietankowy, ubijać jeszcze przez parę sekund
Kulinarne Przebojeforma na tartę o średnicy ok. 25 cm. Składniki: kruche ciasto: 300 g mąki 120 g cukru 100 g masła 3 żółtka skórka otarta z 1 cytryny 3 łyżki bardzo zimnej wody nadzienie: 500 ml mleka 4 duże jajka 30 g rodzynek skórka starta z 1 pomarańczy starta gałka muszkatołowa (ok. 1,5 łyżeczki lub więcej) olejek waniliowy(...)ekstrakt z wanilii Wykonanie: Przygotować kruche ciasto: Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier, skórkę z cytryny i wymieszać. Do mąki dodać masło wyciągnięte z lodówki około 15 minut wcześniej i rozetrzeć palcami z mąką. Następnie dodać żółtko i wodę, szybko zagnieść ciasto, ewentualnie dodając jeszcze jedną łyżkę wody. Tak przygotowane ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około
Mama Gotujełyżki mąki ziemniaczanej 1 i 1/3 szkl. cukru 3 szkl. wody 3/4 szkl. soku z cytryny (z 4-5 cytryn) Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy po 1 żółtku, miksujemy krótko po każdym dodaniu. Dodajemy skórkę z cytryny oraz mąkę. Króciutko miksujemy, po czym mieszamy całość łopatką do połączenia. W osobnej misce ubijamy(...)nieco większa – w oryginale 25x40cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut (do lekkiego zezłocenia). Pieczemy 5 takich cytrynowych ciast. Odlewamy 1/2 szklanki wody. Łączymy ją z sokiem cytrynowym, żółtkami, mąką ziemniaczaną oraz proszkiem kisielowym. Dokładnie mieszamy rózgą do połączenia. Pozostałą wodę wraz z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy na nią przygotowaną mieszankę i cały
Smaki Na Talerzubiszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki oleju mus śliwkowo-jabłkowy: 10 śliwek 2 jabłka 1/2 szkl wody 1 galaretka cytrynowa sok z 1/2 cytryny cukier waniliowy cynamon cukier do smaku masa śmietankowa: 330 ml śmietany 30 % cukier puder do smaku 1 galaretka przezroczysta 3/4 szkl wody wierzch: 1 galaretka brzoskwiniowa(...)minut w 180 stopniach. Biszkopt studzimy mus śliwkowo-jabłkowy: Jabłka obieramy i kroimy, a następnie polewamy je sokiem z cytryn,y aby nie ciemniały i mieszamy. Śliwki bez pestek wrzucamy do rondla z 1/2 szkl wody, aby się nie przypaliły i dusimy. Kiedy zaczną robić się miękkie dodajemy jabłka, cukry i cynamon. Całość po podgotowaniu miksujemy blenderem
Bon appetit mon amie