cebula, 4 ogórki kiszone, 20 szt pieczarek marynowanych, 2 łyżki groszku konserwowego, 2 łyżki majonezu, 1,5 łyżki śmietany 18 %, sól, pieprz, sok z połowy cytryny. PRZYGOTOWANIE: 1. Matiasy moczę godzinę we wodzie. Następnie osuszam i skrapiam obficie sokiem z cytryny. Śledzie kroję na ukos na mniejsze kawałki. 2. Cebulę obieram i kroję w małą kostkę. Ogórki kiszone oraz pieczarki
Tradycyjna kuchnia Kasiszybkie kubeczkowe a ja dzielę się z Wami przepisem na sorbet różano - rabarbarowy. Składniki: 5-8 łodyg rabarbaru 3/4 szklanki cukru 400 ml gorącej wody 2 torebki różanej herbaty sok z cytryny Przygotowanie: Rabarbar obieramy i kroimy na około 1 cm kawałki, przekładamy do rondla, zasypujemy połową cukru, skrapiamy sokiem z cytryny. Podgrzewamy 10 minut, ciągle mieszając
Życie zaczyna się w kuchnicukru - 200 ml schłodzonego szampana lub wytrawnego wina musującego - kilka kostek lodu z owocami (owoce nie są konieczne, ale ładnie wyglądają :)) - 50 ml gazowanej wody mineralnej - kilka liści mięty - kilka plasterków cytryny OCZYSZCZONE KWIATY LAWENDY włóż do rondelka, zalej wodą, dodaj sok z limonki i liście kafiru, wstaw na gaz i gotuj do momentu aż lawenda straci kolor, a syrop
Kuchnia bezglutenowa Lolimamy ochoty na ciężkie potrawy. Mięso zostało zamarynowane w cytrynowej marynacie, do której użyliśmy sparzonej skórki z cytryny. Skórkę parzy się trzykrotnie w świeżej, gorącej wodzie, co pozwala uniknąć goryczki. Tak przygotowana cytryna jest gotowa do użycia. Ciekawego aromatu dodał również rozmaryn. Jego listki zostały dodane zarówno do marynaty jak i do pieczenia. Pałeczki w trakcie pieczenia powinny być polewane
Ciasna Kuchniamasła ew. 1/4 szklanki wody Przygotowanie: Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce. Umieścić w rondelku, ewentualnie podlać wodą (ja miałam bardzo soczyste jabłka, nie musiałam podlewać wodą). Wlać sok i dodać skórkę z cytryny. Gotować aż jabłka całkiem się rozpadną. Odstawić do wystudzenia. Żółtka zmiksować z cukrem i masłem. Dodać do zimnych jabłek. Podgrzać, aż całość dokładnie się połączy
Cakes By Kejtszkl gorącej wody ok. 200 – 250 g owoców czarnej porzeczki wymieszanych z borówkami dodatkowo: ok. 80 g cukru do owoców wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Ser miksujemy ze śmietanką, sokiem z cytryny oraz cukrem. Następnie dodajemy żelatynę i dokładnie miksujemy. Owoce blendujemy z cukrem (cukru wg smaku). Masę serową dzielimy na 2 części. Jedną część wylewamy na przygotowany
Domowy Smak Jedzeniapapryki marynowanej żółtej i czerwonej, 1 por, 1 czerwona cebula, 4 łyżki majonezu, 1 cytryna, pieprz. PRZYGOTOWANIE: Śledzie moczę kilka godzin we wodzie. Następnie wyjmuję z wody, osuszam i skrapiam obficie sokiem z cytryny. Pora kroję w plasterki. Zaparzam około 10 minut w osolonym wrzątku. Odcedzam. Paprykę kroję w kostkę. Pieczarki wyjmuję z zalewy, większe sztuki przekrawam na pół. Cebulę
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki: 1 litr wody mineralnej, niegazowanej 1 ogórek zielony 1 cytryny Przygotowanie: Umytego ogórka i cytrynę kroimy w plasterki, przekładamy do dzbanka, zalewamy wodą, podajemy w szklaneczkach
Moja smaczna kuchniabrokuł, pomidorki koktajlowe, ulubione pestki Kaszę gotuję w wodzie według przepisu na opakowaniu. W malakserze umieszczam umytą natkę pietruszki z łodygami, olej, 3 łyżki wody, orzeszki pinii, sól i pieprz, parmezan i sok z cytryny. Całość miksuję na pastę. Jeśli jest taka konieczność dodaję więcej wody lub oleju lnianego. Ugotowaną kaszę mieszam z gotowym pesto. Podaję z kiełkami, pomidorkami
Mango Papajazrobienia soku używa się tylko liści wiśni, autentycznie czuć smak owoców. Sprawdzony przepis od mojej mamy. Składniki: 1 kg aronii 200 liści wiśni 1,5 l wody 0,5 kg cukru kilka cytryn (lub 1 płaska łyżka kwasku cytrynowego) W dużym garnku umieść: aronię, liście wiśni i 1,5 l wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze przez 30 minut
Qlinarnie i Qlinarnieproporcji ¼ litra wody / ½ kg cukru. Po wystudzeniu do syropu przelewamy przez gazę (nalewka będzie z lekkim osadem) lub bibułę filtracyjną (nalewka będzie bez osadu) nastaw orzechowy. Mieszamy, przelewamy do butelek i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na rok Nastaw orzechówki Nalewka orzechowa „parmeńska” – dla mniej cierpliwych Składniki: 20 – 25 sztuk zielonych orzechów włoskich ¼ litra spirytusu Skórka z 1 cytryny, dobrze otarta(...)łyżeczka cynamonu mielonego 250 ml wody 1,5 szklanki cukru Przygotowanie: Orzechy sparzamy, a następnie nakłuwamy widelcem. Umieszczamy wraz z cynamonem i skórką z cytryny w szczelnie zamykanym (najlepiej hermetycznie) słoju. Z wody i cukru przygotowujemy syrop. Zagotowujemy. Syrop należy dobrze wyszumować. Do jeszcze gorącego syropu powolutku wlewamy spirytus, a następnie dobrze mieszamy. Powstałą miksturę wlewamy do słoja z orzechami
Kate's KitchenSkładniki : 1 i 1/2 szklanki świeżych kwiatów lipy 0,5 l miodu najlepiej lipowego sok z 1/2 cytryny 0,5 l wody 0,75 l spirytusu 95 % Sposób wykonania : S pirytus wymieszaj z wodą , odstaw na 24 godziny w szczelnie zamkniętym słoju. Następnie kwiaty lipy wrzuć do słoja z alkoholem, wymieszaj. Słój szczelnie zamknij i odstaw
Przepisy i porady kulinarneSzklankę soczewicy przepłucz w zimnej wodzie, a następnie umieść w garnku i zalej 2 szklankami wody. Gotuj ok. 45 minut do miękkości, a następnie wystudź w zimnej wodzie i odcedź. Z cytryny otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Wrzuć je do miseczki i zacznij wlewać powoli oliwę z oliwek, cały czas mieszając łyżeczką, aż powstanie żółta emulsja. Dopraw solą morską
Food Squareminimum 30 minut.2. Żelatynę zalać 7 łyżkami zimnej wody i zostawić do napęcznienia.Jagody/borówki opłukać. Przełożyć do rondelka, dodać 2 łyżki cukru i 3 łyżki wody i sok z cytryny. Gotować 2-3 minuty. Najlepiej jeszcze gorące zmiksować i przetrzeć przez sito. Do ciągle gorącej masy (jeśli przestygła należy ją podgrzać na małym ogniu) dodać napęczniałą żelatynę i mieszać
UgotujmyTo.plmleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2 liście laurowe ½ łyżeczki suszonego rozmarynu Szczypta soli Szczypta pieprzu czarnego Szczypta gałki muszkatołowej Sok z cytryny do smaku Sposób przygotowania: Farsz: Wołowinę gotuję w małej ilości wody z marchewką aż będzie miękkie, wyjmuję, studzę, wywar zostawiam, w osobnym garnku gotuję w małej ilości wody drobną soczewicę, ugotowane mięso mielę(...)masło wsypuję mąkę i robię zasmażkę , bulgoczącą wlewam do mleka i trzepaczką energicznie mieszam do momentu zgęstnienia sosu, doprawiam solą pieprzem gałka muszkatołową oraz sokiem z cytryny do smaku. Pierożki gotuję w osolonej wodzie, wykładam na talerz, polewam gorącym sosem. Smacznego
Wanilia i Kardamon