woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:220/1096)

Ciasto malinowe z polewą adwokatową 599

skórka starta z 1/2 niedużej cytryny 280g mąki pszennej (użyłam tortowej) 50g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150ml wody mineralnej gazowanej Do nasączenia: 1/4 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Malinowe nadzienie: 8-9 łyżeczek żelatyny – 25g 900g malin (mogą być mrożone) 100g cukru Krem: 4 łyżeczki żelatyny 300g śmietanki kremówki(...)minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 3. Do maślanej masy dodać mąkę, wodę gazowaną i skórkę cytrynową, krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec

Mała Cukierenka
Fasolka szparagowa z bekonem, cebulą i jajkiem w koszulce 182

lepsze – będzie miało bardziej zawarte, a nie wodniste białko. Jeśli nie wiecie, jak wiekowe są Wasze jajka, dla bezpieczeństwa i lepszego ścinania białka można dodać do wody łyżkę soku z cytryny albo octu ryżowego – nie będą wyczuwalne. Porcje gorącej fasolki rozkładamy pomiędzy talerze, na szczycie każdej kładziemy jajko w koszulce. Posypujemy je solą i odrobiną płatków chili, podajemy od razu

Karo in the Kitchen
sałatka z bakłażanem i fetą 154

Bardzo prosta, apetycznie wyglądająca i niezwykle smaczna. składniki: bakłażan 100 g sera feta kilka pomidorków koktailowych sos: 1/3 szkl oliwy 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku łyżka wody łyżka soku z cytryny łyżeczka miodu sól, pieprz do smaku ponadto: odrobina siekanej zieleniny (np koperek, natka pietruszki, bazylia lub jak dziś u mnie rzeżucha) Składniki sosu wymieszać, odstawić do lodówki. Bakłażana

6niebo
Orzeźwiający koktajl arbuzowy 118

Powróciły upały, i cały czas mamy ochotę na coś zimnego. Wspaniałym rozwiązaniem jest orzeźwiający koktajl arbuzowy. Orzeźwiający koktajl arbuzowy Składniki: - 2 kg arbuza - 1/2 cytryny - 1 limonka - 2 łyżki miodu - 250 ml wody mineralnej Przygotowanie: Arbuza obieramy ze skóry, czyścimy z pestek i kroimy w kostkę. Wkładamy do blendera, dodajemy sok z cytryny, limonki i miód, wszystko razem miksujemy

Kulinarne życie
Delikatne ciasteczka z różanym pazurkiem 153

pudru 200g masła 450g mąki szczypta soli mąka do podsypywania Na nadzienie 1 małe białko 1,5 łyżki lejącego miodu 100g drobnego cukru kilka kropli soku z cytryny laska wanilii 1/2 łyżeczki wody różanej słoiczek konfitury z płatków róż     Składniki na ciastka trzymamy na wierzchu, żeby były w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Miksujemy jajko(...)nagrzanym piekarniku przez około 7 minut, aż będą leciutko rumiane. Zostawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy nugat- białko, miód, cukier i sok z cytryny ubijamy w żaroodpornym naczyniu, cały czas bardzo lekko podgrzewając (nad garnkiem z gotującą się wodą albo ostrożnie na palniku). Kiedy masa zaczyna gęstnieć i robią się "górki" z piany, dodajemy wodę różaną i nasionka wanilii. Dalej ubijamy

les mirabelles
Makaron z sosem "śmietanowo"-pieczarkowym 190

mnie kukurydziane penne), - 10 sporych pieczarek, - 1 opakowanie silken tofu miękkiego (340 g), - 1 cebula, - 2 ząbki czosnku, - 1/2 pęczka koperku, - sól, pieprz, - 1 łyżka soku z cytryny, - olej. Wykonanie: Wstawić wodę na makron. Obrać i umyć cebulę, pokroić w półplastry. Umyć i pokroić w cienkie kawałki pieczarki. Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć na nim cebulę, dodać pieczarki, posolić, smażyć(...)przez chwilę, podlać odrobiną wody. Jeśli woda na makaron się zagotowała solimy ją i wrzucamy makaron (kukurydziany gotuje się ponad 10 minut). Silken tofu miksujemy na gładko żyrafą, dodajemy do duszących się pieczarek i dalej dusimy, przyprawiając solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz sokiem z cytryny, pod koniec dodajemy posiekany koperek. Sos trzymamy na patelni do czasu aż pieczarki

Co na wege obiad?
Lemoniada brzoskwiniowa 103

upały trzeba się jakoś ochłodzić.  Tym razem powstała lemoniada z dodatkiem brzoskwiń.  Słodko - kwaskowata.  Idealna.     Składniki: 1  brzoskwinia pół cytryny 1 - 2 łyżeczki cukru trzcinowego pół litra wody mineralnej lód   Wykonanie: Brzoskwinie myjemy i kroimy na ćwiartki.  Wrzucamy do kielicha blendera.  Z cytryny wyciskamy sok i dolewamy do brzoskwiń.  Dodajemy

Sto kolorów kuchni
Tort Jogurtowy 124

dokładnie mieszamy.  Pieczemy 35 minut w temp. 175 stopni. Studzimy.  WYKONANIE ROLAD: wiśniowa: Blat biszkoptowy mocno nasączamy dowolnym ponczem( np sok z cytryny+ cukier waniliowy+2 łyżki cukru+ 3/4 szklanki przegotowanej wody) smarujemy dżemem wiśniowym zwijamy roladę kroimy w plastry brzoskwiniowa: Blat biszkoptowy mocno nasączamy dowolnym ponczem( np sok z cytryny+ cukier waniliowy+2 łyżki cukru+ 3/4 szklanki

Domowe ciasta
Zielony koktajl z liści rzodkiewki 90

niż w szpinaku), wspomagają leczenie żółtaczki, regulują ciśnienie krwi. Zielony koktajl z liści rzodkiewki przepis na jedną porcję pęczek liści rzodkiewki sok wyciśnięty z połowy cytryny średni banan pół szklanki soku jabłkowego pół szklanki wody łyżka nasion chia łyżka miodu Liście rzodkiewki dokładnie umyj, przełóż do wysokiego naczynia. Dodaj sok wyciśnięty z połowy cytryny, obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki

365 dni dookoła kuchni
Ryżowa zapiekanka z truskawkami 345

szklanki mleka 2% 0,5 szklanki wody 3 jajka 3-4 łyżki cukru 1 łyżka oleju kokosowego ( lub masła ) cukier waniliowy otarta skórka z 1 cytryny truskawki Wykonanie: Mleko i wodę wlać do garnka. Wsypać ryż, zamieszać. Gotować na wolnym ogniu, aż ryż zmięknie, niemalże będzie się rozpadał. Ugotowany ryż pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić

kolorowotorcikowo
Konfitura z aronii 242

jabłkowy na zimę,  wiśnie- Kompot z wiśni na zimę,  Frużelina wiśniowa Składniki na 5 słoiczków: 1 kg dojrzałych owoców aronii 1/2 kg cukru 1/2 l wody 1/2 kg lekko papierówek sok z połowy cytryny Przygotowanie: Aronię zbieram z ogonkami, myję ją, osuszam i dopiero obskubuję. Do garnka wlewamy 500 ml wody, wsypujemy cukier i gotujemy syrop, wrzucamy aronię, wlewamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kluski kładzione i modra kapusta :) 180

wrzątek po trochę ciasta ok. 1/3 łyżki. Kluski po wypłynięciu gotujemy ok. 5-6 minut, a najlepiej wyciągnąć jedną i spróbować. Wylewamy kluski na sito i przelewamy zimną wodą. Podajemy z sosem. Nasza propozycja to sos pomidorowy z passaty, z kukurydzą i ziołami. Ale możecie podawać je do wszystkiego. Sos: 1 opakowanie passaty 2-3 łyżki kukurydzy konserwowej szczypiorek oregano(...)małej cebuli 1 duża łyżka oleju ryżowego Kapustę szatkujemy i wrzucamy do wrzącej osolonej wody. Gotujemy kilka minut, aż stanie się krucha, wyłączamy gaz i do wody wciskamy sok z połowy cytryny. Mieszamy, aż kapusta zmieni swój kolor. Odcedzamy i wlewamy przesmażoną na złoty kolor cebulę. Dobrze mieszamy wszystko ze sobą i podajemy na ciepło. Gotowe

vegetanie
Koktajl miętowo cytrusowy 122

szklanki świeżych liści mięty 2 łyżki miodu lub cukier lub stewia lub ksylitol ;) 1 butelka wody mineralnej ( może być gazowana ale będzie się pienić :) ) Cytryny, pomarańcze i miętę i miód zblendować. Dolać wodę. Zamieszać. Podawać schłodzone lub z lodem. Szczerze polecam

Jemy Pijemy
Syrop lawendowy 117

piękniejszym aromacie. A w planach mam jeszcze ekstrakt i inne pyszności z lawendy :) Składniki: 2 łyżki suszonych kwiatów lawendy 1/2 laski wanilii 1 szklanka gorącej wody 1 szklanka cukru 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Kwiaty lawendy i laskę wanilii zalać gorącą wodą, odstawić do ostygnięcia. Kiedy napar będzie zimny odcedzić i wsypać cukier, wymieszać do rozpuszczenia - w razie potrzeby

Cakes By Kejt
Gruszki w occie winnym 161

Składniki : 5  twardych gruszek cytryna 250 ml octu winnego 0,5 ml wody 20 dag cukru, kilka ziaren zielonego pieprzu garść borówek amerykańskich Przygotowanie: Umyte gruszki obrać i pokroić na ósemki (jeśli duże) i skropić wyciśniętym sokiem z cytryny, by nie ściemniały, borówki umyć Ocet wymieszać z wodą, cukrem i zagotować Gruszki i borówki włożyć do idealnie czystych słojów

Proste Potrawy