łyżeczka ekstraktu waniliowego ¼ łyżeczki spirytusu Składniki na krem śmietankowy: 500 ml zimnej śmietany kremówki (30%) 2 łyżki cukru pudru sok z cytryny 1 łyżka żelatyny Składniki na poncz: ¾ szklanki wody 1 łyżka cukru 1 łyżeczka spirytusu sok z połowy cytryny Wykonanie biszkoptu: Do misy miksera wsypałam cukier i cukier waniliowy. Wbiłam całe jajka(...)dodałam spirytus. Wymieszałam i ... krem kawowy gotowy. Czas na masę śmietankową: Żelatynę rozpuściłam w zimnej wodzie, kiedy napęczniała rozgrzałam ją w mikrofalówce, żeby nabrała płynnej konsystencji. Wystudziłam. Śmietanę ubiłam na puch dodając pod koniec cukier puder i stopniowo sok z cytryny. Żelatynę wymieszałam z łyżką ubitej śmietany i przelałam do pozostałej śmietany. Delikatnie wymieszałam, żeby się dobrze
Kuchnia u Krysibohaterki filmu jedzą śniadanie w Zjednoczonych Emiratach Arabskich. SKŁADNIKI 1 szklanka suchej ciecierzycy 2 łyżeczki sody 1 szklanka jasnej pasty tahini 3 łyżki soku z cytryny 3 ząbki czosnku sól do smaku lodowata woda opcjonalnie do podania: oliwa, słodka papryka WYKONANIE Dzień wcześniej ciecierzycę wsypać do dużego garnka, zalać zimną wodą i dodać łyżeczkę sody. Zostawić na noc. Na następny(...)sody i gotować do momentu, aż ciecierzyca będzie miękka i maślana w środku (u mnie trwało to około 50 minut). Ugotowaną ciecierzycę odcedzić z wody i umieścić w misie blendera. Dodać pastę tahini, sok z cytryny, obrane ząbki czosnku i nieco soli. Zmiksować całość na jednolitą pastę, po czym stopniowo miksować dodając lodowatą wodę. Dodać jej tyle by pasta pojaśniała
Passions hobbies lifeRozsmarowując pastę na pieczywie nie żałuję sobie :-) SKŁADNIKI 1 szklanka suchej ciecierzycy 2 łyżeczki sody 1 szklanka jasnej pasty tahini 3 łyżki soku z cytryny 3 ząbki czosnku sól do smaku lodowata woda opcjonalnie do podania: oliwa, słodka papryka WYKONANIE Dzień wcześniej ciecierzycę wsypać do dużego garnka, zalać zimną wodą i dodać łyżeczkę sody. Zostawić na noc. Na następny(...)sody i gotować do momentu, aż ciecierzyca będzie miękka i maślana w środku (u mnie trwało to około 50 minut). Ugotowaną ciecierzycę odcedzić z wody i umieścić w misie blendera. Dodać pastę tahini, sok z cytryny, obrane ząbki czosnku i nieco soli. Zmiksować całość na jednolitą pastę, po czym stopniowo miksować dodając lodowatą wodę. Dodać jej tyle by pasta pojaśniała
Passions hobbies lifełyżeczka proszku do pieczenia Składniki na nadzienie: 1 mała dynia ok. 1,20 kg 2 kwaśne jabłka sok z połówki cytryny 2 łyżki cukru pudru woda oraz: 2 łyżki budyniu śmietankowego z cukrem Sposób wykonania: Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, cukrem solą, żółtkami i masłem, szybko zagnieść ciasto(...)samej skórce, którą kroimy w kostkę ( bez skóry oczywiście). Jabłka obrać również pokroić w kostkę i razem z dynią prażyć z odrobiną wody ok. 15 min . Kiedy składniki na mus będą już miękkie, dodać sok z cytryny, cukier puder, wymieszać i zblenderować na jednolity mus. Białka roztrzepać ( nie ubija) dodać 2 łyżki budyniu . Na podpieczone ciasto położyć
pieprzny smaczekjajek 30 dag.pieczarek 2 łyżki oleju lnianego lub kokosowego 1 jogurt naturalny 2 szklanki bulionu Sól i pieprz 2 łyżki rzeżuchy 1-2 łyżki soku z cytryny ********************************* Jajka włożyć do zimnej wody, posolić, gotować 8 minut, wystudzić.Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.Olej rozgrzać na patelni, zrumienić pieczarki , odłożyć na talerzyk.Bulion zagotować wlać mąkę ziemniaczaną rozrobioną z odrobiną wody
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkistałe wkroczy do naszego hummusowego repertuaru. Składniki: ¾ szklanki ciecierzycy 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 główka czosnku ½ szklanki masła z orzeszków ziemnych (najlepiej ekologicznego) ½ szklanki zimnej wody 1/3 szklanki soku z cytryny skórka starta z ½ cytryny ½ łyżeczki słodkiej papryki sól oraz pieprz do smaku Ciecierzycę przełóż do naczynia, zalej wodą z i pozostaw do namoczenia na kilka godzin. Odcedź
Roślinna - blog wegańskimasę. Formę o wymiarach 35 x 24 cm (lub okrągłą o średnicy 30 cm) posmarować niewielką ilością rozpuszczonej margaryny i obsypać pokruszonymi biszkoptami. Do rondelka przełożyć masło i wlać wodę. Podgrzewać na bardzo małym ogniu do momentu, aż masło całkowicie się rozpuści. Do ubitych jaj dodać stopniowo rozpuszczone masło oraz mąkę wymieszaną ze zmielonymi orzechami włoskimi, proszkiem do pieczenia oraz(...)upływie tego czasu piekarnik wyłączyć i otworzyć. Nie wyciągamy sernika z piekarnika! Należy poczekać, aż równomiernie opadnie.Ostatnia warstwa - to warstwa jabłkowa. Jabłka pokroić na mniejsze części, skropić sokiem z cytryny. W dużym garnku skarmelizować miód z cukrem (fot.3) (do momentu uzyskania ciemnozłotego koloru), cały czas mieszać. Następnie dodać pierwszą połowę przygotowanych jabłek, mieszać do momentu, aż jabłka się rozpadną
Świat Ciastacytryny spora garść liści świeżej melisy łyżka miodu do smaku 1,5l wody mineralnej zwykłej lub gazowanej duża ilość kostek lodu Z jednej limonki i cytryny wycisnąć sok, pozostałe pokroić w półplasterki. Sok i wodę wymieszać z miodem, przelać do dzbanka. Dodać plasterki owoców, kostki lodu i liście melisy
Smakołyki Asicukru. Pachnie wspaniale, a smakuje wybornie. Mniam! Składniki: 1 sweetie 1 grejpfrut 2 pomarańcze 1 mandarynka 2 łyżeczki żelatyny Syrop z cukru: 125g cukru pudru 250ml wody Skórkę z 1/4 cytryny startej na grubej tarce (Przygotowanie: wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i powoli gotujemy by cukier się rozpuścił. Zostawiamy syrop na jakieś 5 minut na małym ogniu, a następnie odstawiamy
Kolizje Smakówzagotowujemy, pamiętając, aby cały czas mieszać. Od momentu zagotowania gotujemy około 1 min, mieszamy, aż krem zgęstnieje. Garnek z budyniem zdejmujemy z palnika i studzimy w zimnej wodzie. Wyjmujemy skórkę z cytryny. Śmietanę (prosto z lodówki) ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Do zimnego kremu budyniowego, dodajemy łyżkami ubitą śmietanę. Delikatnie mieszamy do połączenia się kremów. Składanie tortu: Brzegi górnego
Mia Cucina SofietaSkładniki: czerwona soczewica (1/2 szklanki) woda (1 szklanka) łuskane słonecznika (4 łyżki) pestki dyni (4 łyżki) sok z cytryny (1 łyżka) cukier trzcinowy (1/2 łyżeczki) garam masala ostra papryka Czas przygotowania: 20 min Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Soczewicę wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości(...)razie potrzeby dolewamy trochę wody. W trakcie gotowania dodajemy ziarna słonecznika i pestki dyni. Pod koniec gotowania przyprawiamy, dodajemy cukier oraz sok z cytryny i mieszamy. Kiedy soczewica będzie miękka i wchłonie całą wodę, nakładamy ją do miski
Weganka gotujecytrynowa, garść zielonych oliwek w plasterkach, pęczek koperku, pieprz kolorowy do smaku, sok z limonki lub cytryny, sól do smaku, 1 płaska łyżeczka cukru, ser cheddar. Przygotowanie: Brokuł oczyszczamy, od łodygi oddzielamy różyczki, które dzielimy na mniejsze części. Przekładamy do naczynia, zalewamy wrzącą wodą z dodatkiem 1 płaskiej łyżeczki soli i cukru. Przykrywamy(...)pozostawiamy na ok. 10 min, odcedzamy. Koperek drobno siekamy. Z łososia odkrawamy skórę, kroimy w niewielką kostkę (ok. 1,5cm/1,5cm) i delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny. Równocześnie w lekko osolonej wodzie, gotujemy makaron na al dente. Rada: najlepiej, żeby makaron odcedzić tuż przed dodaniem do pozostałych składników, żeby się nie skleił i łosoś był nie przesmażony. Na dużej patelni
Moniki Smakołykiobieramy cytryn. Pamiętajcie, że owoce w naszym klimacie są utrwalane przez opryskiwanie specjalnym woskiem, który zapobiega utracie wilgoci podczas ich transportu i przechowywania. Cytryny należy dokładnie umyć w zimnej, następnie w ciepłej bieżącej wodzie i sparzyć wrzątkiem. IMBIR Zawsze mam kłącze świeżego imbiru w kuchni. Gdy tylko się kończy – uzupełniam zapasy. W tym roku nawet spróbowałam go wyhodować w doniczce(...)organizm. Miód gryczany ma udokumentowane badaniami naukowymi działanie wzmacniające cały organizm. Jest jednym z najbardziej odżywczych i bogatych w składniki mineralne miodów. WYKONANIE Cytryny dokładnie myjemy z wosku najpierw pod zimną, potem pod ciepłą bieżącą wodą. Zawsze do mycia cytrusów używam świeżej gąbki do mycia naczyń (myjemy owoce gładką stroną gąbki). Po umyciu skórkę na cytrynach parzymy świeżo zagotowanym wrzątkiem
Karo in the Kitchensyropu będziemy potrzebować: Z podanych składników wyjdzie około 2 litry syropu około 70 baldaszków kwiatowych bzu czarnego 1 litr przegotowanej gorącej wody 1 kg cukru 500 ml wody sok wyciśnięty z 2 cytryn słoiczki, buteleczki gaza (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Syrop z kwiatów czarnego bzu Sposób używania: Gdy jesteśmy przeziębieni lub gdy kaszlemy, to możemy zażywać(...)wykipiał. Do gotowego syropu wlewam nastój z kwiatów (płyn) oraz sok z cytryny i dokładnie mieszam. Tak przygotowany syrop rozlewam do wcześniej wyparzonych słoiczków, dokładnie wycieram brzeg słoiczka i mocno zakręcam wieczko. Słoiczki wstawiam do garnka wyłożonego ściereczką, oddzielam je między sobą drugą ściereczką i zalewam wodą, do wysokości około 3/4 słoika. Garnek stawiam na gazie i pasteryzuję 15 minut
Uwaga Babcia Gotuje