norweskiej. Prawie jak "po grecku" Składniki 1 kg filetów z dorsza 1 jajko 2 łyżki mleka 1 szklanka mąki 3 cebule 1/2 selera 3 marchewki 1 pietruszka 1 por 1 cytryna 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżeczki słodkiej papryki 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka jarzynki pieprz sól gałka muszkatołowa olej natka pietruszki Przygotowanie Wszystkie warzywa obrałem(...)zostawiłem na małym ogniu jeszcze ok. 5 minut, żeby smaki się przegryzły. Doprawiłem solą , sokiem z cytryny. Smak powinien być słodko-kwaśny. Ryby wypłukałem pod bieżącą wodą , osuszyłem papierowym ręcznikiem. Skropiłem sokiem z cytryny, przykryłem i wstawiłem do lodówki. Przygotowałem panierkę : rozmąciłem jajko z zimnym mlekiem, na drugi talerz wysypałem mąkę. Na patelnię wlałem olej, rozgrzałem. Wyjąłem z lodówki filety
R'n'G Kitchenherbatników maślanych 120 g masła Masa jogurtowa z kiwi 500 ml jogurtu naturalnego 70 g cukru 4 kiwi 2 banany 1-2 łyżki soku z cytryny 4 łyżeczki żelatyny 0,5 szkl wrzącej wody Dodatkowo 2 kiwi Herbatniki zmielić w blenderze i wymieszać z roztopionym i schłodzonym masłem. Blaszkę o wymiarach 24×28 cm wyłożyć papierem do pieczenia(...)dnie rozłożyć masą ciasteczkową. Ubić dokładnie i schłodzić w lodówce. Kiwi obrać ze skórki, pokroić w kostkę, dodać cukier i sok z cytryny. Zagotować i schłodzić. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić i dolać razem z jogurtem do masy z kiwi. Dokładnie wymieszać. Na ciasteczkowy spód wyłożyć pokrojone w plasterki banany i zalać masą jogurtową. Wstawić do lodówki, najlepiej
Pieguskowa Kuchniabyć serek typu philadelphia) 250 ml śmietany kremówki 36% 1 szklanka cukru pudru lub zwykłego cukru ale drobno zmielonego 6 płaskich łyżeczek żelatyny 4 łyżki soku z cytryny 1/2 szklanki zimnej wody Opakowanie całych ciastek oreo Sposób przygotowania: Na początku ciasteczka oreo (bez kremu, który odkładamy na bok) mielimy lub kruszymy na małe kawałeczki. W garnku musimy roztopić masło(...)Najpierw żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie i pozostawiamy do napęcznienia. Żelatynę należy podgrzać przez kilka sekund (można w mikrofalówce lub kąpieli wodnej), tak by żelatyna stała się płynna. Twaróg wrzucamy do dużej miski. Do tego dodajemy odłożony krem z ciastek oraz cukier. Wszystko razem delikatnie miksujemy. Następnie dodajemy również płynną żelatynę oraz sok z cytryny. Całość ponownie należy energicznie zmieszać
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneokoło 1/2 słoika) 1/2 szklanki wody (nie co więcej) 20 ml likieru orzechowego 80-100g orzechów (u mnie po 20g włoskich, nerkowca, pekan, macademia, brazylijskich) Krem: 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200g masła 2 żółtka 1,5 szklanki mleka 1/2 szklanki śmietanki 30% 5 łyżek cukru 2 łyżki soku z cytryny kilka kropel aromatu śmietankowego(...)przelać do reszty gotującego się mleka. Całość energicznie mieszać do zgęstnienia masy. Masło ubić na puch i miksując dodawać po łyżce ostudzonego budyniu oraz sok z cytryny. Dżem wymieszać z wodą. W tortownicy ułożyć biszkopty i nasączyć 1/2 rozrobionego dżemu. W szczeliny między ciastkami powtykać owoce z dżemu, a całość skropić odrobiną likieru orzechowego. Następnie wyłożyć połowę kremu i kolejno
Di gotujełopatki jagnięcej z kością, 2 marchewki 1/2 selera, 1 – 2 cebule, 2 liście laurowe, tłuszcz gęsi lub oliwa z oliwek, 700 ml wody, 1/2 soku z cytryny, sól, koperek, śmietana, Łopatkę podzielić na 4 kawałki. Marchewki, cebulę i selera pokroić w kostkę lub paski. Do garnka z grubym dnem włożyć tłuszcz, podsmażyć na nim mięso. Gdy będzie zrumienione wyjąć
królestwo garówjesteśmy weganami. Jak zrobić ser wegański? Ser wegański, czyli serek z nerkowców powstaje ze zmiksowania miękkich orzechów nerkowca, z płatkami drożdżowymi (ilość wedle uznania), z czosnkiem, wodą i sokiem z cytryny. Orzechy nerkowca można wcześniej namoczyć, aby łatwiej się miksowały. Kremową konsystencję trudno będzie uzyskać w malakserze, dlatego ja swój ser wegański miksuję w blenderze kielichowym lub przy pomocy
Moja Delicjapodstawą. Następnie ściąć liście na około, do miękkiej jasnej części. Usunąć „włoski”, pręciki. I w ten sposób otrzymamy piękne serce karczocha. Serce karczocha włożyć do zimnej wody z sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Do garnka wlać olej i oliwę, dodać rozmaryn, sól, rozgnieciony czosnek i przyprawy. Podgrzać do temperatury 80 -100 stopni Celsjusza. Dodać serca karczochów, a następnie
królestwo garówSkładniki (na 10 porcji) - 10 łyżek słonecznika (ok. 100g), - 5 suszonych pomidorów (ok. 100g), - ząbek czosnku, - sok z cytryny, - sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Zalewamy słonecznik wodą i moczymy przez noc (rano słonecznik odcedzamy). 2. Słonecznik miksujemy z pomidorami, czosnkiem i sokiem z cytryny (gdy pasta będzie zbyt gęsta, dodajemy 2-3 łyżki wody). 3. Całość doprawiamy solą
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachProsecco,• 1łyżka oleju kokosowego,• 2 łyżeczki cukru,• Szczypta soli.Nadzienie i zabajone:• 150 g śmietankowego serka Almette,• 400 ml śmietany 30%,• 3 łyżki miodu akacjowego,• 20 ml wody,• Sok i skórka otarta z jednej cytryny,• 4 płatki żelatyny,• 2 żółtka,• 2 łyżki cukru,• 1 szkl. owoców jagodowych,• 10 kwiatów lawendy,• 1/5 szklanki Prosecco.Wykonanie:Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, po 5 minutach(...)podgrzać do rozpuszczenia, wystudzić. Serek utrzeć z miodem, skórką z cytryny i 2 łyżkami soku. Połowę śmietany ubić, wymieszać z serkiem i żelatyną, odstawić do zamrażarki. Wymieszać składniki ciasta naleśnikowego, usmażyć, wystudzić, wyciąć małe krążki. Placuszki układać warstwami przekładając na wpół ściętą śmietaną, całość schłodzić w zamrażarce. Pozostałą śmietanę podgrzewać na małym ogniu ok. 10 minut z dodatkiem
SzczyptaSmaQsłoiczek sosu ciemnego uniwersalnego Łowicz – 1 łyżeczka ziaren kolendry – 1/2 łyżeczki goździków – 1 łyżeczka soli morskiej gruboziarnistej Ziemniaki: – 1 kg ziemniaków – sok z połowy cytryny – sól – tymianek – 2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: 1. Piersi myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i wierzchnią część od strony skóry nacinamy w kratkę, tak aby nie przeciąć mięsa(...)podgrzanego wina. Odstawiamy na 30 min. 4. Po tym czasie dodajemy sos Łowicz uniwersalny ciemny, mieszamy i podgrzewamy chwilę. 5. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w ćwiartki, zalewamy wodą, wlewamy sok z cytryny, odstawiamy. 6. Następnie wyjmujemy z lodówki piersi i kładziemy na suchej patelni skórą do dołu, smażymy na średnim ogniu około 5-7 min. 7. Zdejmujemy piersi z patelni
Podwójnaporcjapapryki 1 duży jogurt naturalny 2-3 ząbki czosnku szczypta soli odrobina soku z cytryny Brokuła podzielić na różyczki, dokładnie umyć i włożyć do gotującej się wody z odrobiną soli i soku z cytryny. Zmniejszyć ogień i gotować brokuły 3-5 minut pod częściowym przykryciem. Następnie delikatnie wyjąć, przełożyć na 1 minutę do miski z zimną wodą, odcedzić, wyłożyć
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałałyżeczka kardamonu, zmielonego 200 g mąki żytniej razowej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Daktyle posiekać na małe kawałki, wrzucić do niedużego garnuszka, zalać 200 ml wody, dodać sok z cytryny, zagotować (ja na końcu je zblendowałam) Pogotować przez około 10 minut, pod przykrywką, aż daktyle zmiękną a całość będzie miała konsystencję papki/pasty. Odstawić, przestudzić. W misie miksera utrzeć
FitKotłyżek ziaren sezamu (ok. 50 g), - 2 łyżki oliwy extra vergine (ok. 20 g), - ząbek czosnku, - sok z połówki cytryny, - puszka ciecierzycy (ok. 250 g), - 50 ml zimnej wody, - przyprawy: papryka słodka i ostra, sól. Sposób przygotowania 1. Paprykę (w całości) pieczemy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w 180 stopniach C przez(...)papryka wystygnie usuwamy skórkę i gniazda nasienne. 3. Prażymy ziarna sezamu i blendujemy z dodatkiem oliwy z oliwek. 4. Do powstałej pasty dodajemy sok z cytryny, ząbek czosnku, odsączoną ciecierzycę, pieczoną paprykę, wodę i miksujemy na gładką masę. 5. Doprawiamy do smaku papryką słodką, ostrą i szczyptą soli. 6. Paprykowy hummus podajemy z warzywami pokrojonymi w słupki lub pieczywem pełnoziarnistym
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachmąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao łyżeczka cynamonu Zalewa do gruszek: 6 – 7 małych gruszek 1 litr wody 1 szklanka cukru 1 łyżeczka cynamonu kilka goździków świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny Gruszki obrać ze skórki(...)spodu usunąć gniazda nasienne (najwygodniej małą okrągłą łyżeczką), ogonki zachować. Gruszki powinny stać, jeśli nie trzymają pionu należy je ściąć równo od dołu. Do garnka nalać wodę, dodać cukier, przyprawy, sok z cytryny – zagotować, wymieszać, do rozpuszczenia się cukru. Do wrzątku włożyć gruszki, zagotować i gotować około 10 minut na minimalnej mocy palnika, do miękkości. Miękkość gruszek sprawdzamy patyczkiem
Rusty Fork