woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:205/1096)

Papryka w zalewie z czosnkiem 114

przystawkę, zakąskę. Może być też podawana do obiadu zamiast surówki albo jako dodatek do kanapek. Składniki: 9 papryk, 5 sporych ząbków czosnku, 1 szklanka przegotowanej wody, ½ szklanki oliwy, sok z 2 cytryn, wegeta, pieprz, cukier. Przygotowanie: Całe umyte papryki włożyć do piekarnika i opiec ze wszystkich stron. Zdjąć skórę, wyciągnąć ogonek i pestki i pokroić na ćwiartki(robiąc to staraj(...)się „łapać sos który z nich wycieka). Sos: czosnek drobno posiekać (nie wycisnąć!!), dodać oliwę, wodę, sok z papryk (który poprzednio zebrałeś), sporo wegety, pieprz, sok z cytryn, cukier. Sosu ma być tyle, aby przykrył całą paprykę. Wstawić do lodówki podawać na drugi dzień. To są proporcje sosu, które ja sobie ustaliłam i uważam, że są ok. Jeżeli ktoś chce

Państwo Wojtczuk gotują
Lemoniada truskawkowa 157

tradycyjną lub lemoniadę arbuzową . Dla kogo: dla fanów truskawek dla szukających letniego orzeźwienia dla lubiących domowe napoje bez zbędnych dodatków Składniki: 400g truskawek sok z jednej cytryny 2 łyżki miodu (ok. 30g) 375g wody (1,5 szklanki) kostki lodu listki mięty (garść do dekoracji) Wykonanie tradycyjne: Do miski wrzucić truskawki wraz z miodem i sokiem cytrynowym i zmiksować je blenderem(...)góry listkami mięty. Z podanej porcji otrzymamy ok. 3 szklanek napoju. Wykonanie w Thermomixie: Do naczynia miksującego wrzucić: truskawki, dodać miód i sok z cytryny i zmiksować 1 minutę, obr. 10. Dodać wodę i wymieszać 10s, obr. 4. Na dno szklanek nałożyć kilka kostek lodu, nalać lemoniady i udekorować z góry listkami mięty. Z podanej porcji otrzymamy ok. 3 szklanek

Mania Wypiekania
Nalewka cytrynowa ( Classic ). 72

Składniki : 8 cytryn 1 l spirytusu 95 % 3 szklanki cukru 3 szklanki wody Sposób wykonania :   W odę zagotuj z cukrem, wystudź. Cytryny umyj, sparz wrzątkiem, osusz. Zetrzyj z nich skórkę na tarce o małych oczkach. Wyciśnij sok z cytryn, usuń pestki. Do czystego słoja wsyp otartą skórkę , wlej wyciśnięty sok, wodę z cukrem i spirytus, wymieszaj. Słój zamknij

Przepisy i porady kulinarne
Wyśmienite ciasto jogurtowe na kaszce z syropem cytrynowym 347

jest bardzo wilgotne i mimo to pulchne. Gorąco polecam Wam ten przepis. Następnym razem przygotuje ciasto z syropem pomarańczowym.     Syrop: 1 szklanka wody 3/4 szklanki cukru pudru sok z 1 cytryny   Ciasto 1 szklanka kaszki manny 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki jogurty typu(...)greckiego 1/2 szklanki oleju roślinnego 3 jajka 3 łyżki mąki 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia     Przygotować syrop: Wodę zagotować z cukrem, dodać sok z cytryny i odstawić do wystudzenia.   Żółtka ubić z cukrem, dodać kaszkę, jogurt, mąkę , olej, proszek do pieczenia i sodę, wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić

Jadło i czytadło
Sałatka z trzema serami 132

puszki kukurydzy pół ogórka szklarniowego 1 kulka mozzarelli około 170 g sera favity około 100 g sera żółtego Dressing: 5-6 łyżek oleju 2 łyżki wody łyżka miodu 2 łyżeczki musztardy łyżeczka soku z cytryny łyżka pestek słonecznika 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii ząbek czosnku pieprz sól Dodatkowo: grzanki do posypania Sałaty myjemy, osuszamy i wrzucamy do miski. Dodajemy odsączoną(...)pokrojoną w małą kostkę mozzarelle, starty na dużych oczkach żółty ser i pokrojoną w kostkę favitę. Na suchej patelni podprażamy pestki słonecznika. W miseczce łączymy olej, wodę, miód, musztardę i sok z cytryny. Doprawiamy drobno posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Na końcu dodajemy posiekaną bazylię i podprażone pestki słonecznika. Dokładnie mieszamy. Tuż przed podaniem polewamy sałatkę sosem i posypujemy grzankami

PatiGotuje
Pieguskowiec z truskawkami i lemon curd 108

tortownicy o średnicy 24 cm. Lemon curd : Sam w sobie może stanowić deser. A wariant smakowy zależy od użytych owoców. Najczęściej spotyka się właśnie wersję cytrynową. Zatem cytryny dokładnie szorujemy, w ciepłej wodzie. Następnie je parzymy (zalewamy wrzątkiem na ok. minutę), by mieć pewność, że pozbyliśmy się wszystkich wosków i innych paskudztw, które nanoszone są na owoce. Ścieramy skórkę(...)wyciskamy z nich sok. Do tego dodajemy cukier i masło. Razem rozpuszczamy wszystko "na parze" (Garnuszek z wodą i miseczka na nim). Jajko i żółtka dokładnie rozkłócamy i wlewamy powoli do cytryn z cukrem. Dokładnie mieszamy, aż do momentu zgęstnienia masy. Jeśli zbyt szybko się ścina, to zmniejszamy nieco temperaturę, ale cały czas przygotowujemy wszystko na parze. Odkładamy do wystygnięcia

Karczma Honorietty
Königsberger Klopse - Klopsiki królewieckie 313

listki laurowe 1 łyżeczka czarnych ziarenek pieprzu sól, pieprz 1+2 łyżki masła ghee 200 ml śmietany kremowki skórka otarta z 1/2 cytryny 1 mały słoiczek kaparów natka pietruszki Wykonanie: bułeczkę namoczyć w gorącej wodzie. Cebulę obrać, drobniutko posiekać, następnie zeszklić na łyżce masła. Pietruszkę oberwać z łodyżek i drobno posiekać bułkę dobrze odcisnąć z wody i połączyć ze zmielonym(...)rozpuścić w garnku 2 łyżki masła, dodać 2 łyżki mąki i zrobić jasną zasmażkę. Mieszając dodać przecedzony wywar, śmietanę i mieszając zagotować. Do sosu dodać skórkę z cytryny, kapary i 1 łyżkę wody z kaparów, klposy i podgrzewać około 10 minut podawać z puree ziemniaczanym i np. z sałatką z czerwonych buraczków z przepisu tutaj

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makaron z kremowym sosem z wędzonego boczku i zielonego groszku wg. Jamiego Olivier'a 162

porcji):* - 10 plastrów wędzonego boczku lub pancetty - 300g mrożonego zielonego groszku - 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany - 150g sera parmezan - 1 cytryna - mały pęczek mięty - 400g makaronu kolanka Chifferi Podravka - olej, masło - s&P W garnku zagotować wodę. Osolić. Wrzucić makaron i gotować 8 minut (krócej niż podano na opakowaniu, ponieważ później makaron dorzucimy do boczku). W międzyczasie boczek drobno(...)czasie posiekać miętę. Kiedy boczek uzyska złocisty kolor, dodać mrożony groszek i mocno potrząsnąć patelnią. Po minucie dodać śmietanę i posiekaną miętę. Makaron odcedzić, zostawiając nieco ugotowanej wody. Makaron dodać do boczku. Cytrynę przekroić na pół i dodać sok do makaronu. Kiedy całość zacznie bulgotać, zdjąć patelnię z ognia. Ważne jest to, aby sos miał kremową i gładką konsystencję. Jeżeli

CookYourself
Mini Serniczki Na Ciasteczkowo-Kokosowym Spodzie w dwóch wersjach Pijane z Adwokatem i Trzeźwe Klasyczne z Czekoladą 397

sera białego półtłustego (2 kostki) 150 g jogurtu naturalnego gęstego (użyłam Bacoma) cukier ( zabijcie mnie, nie ważyłam, dodawałam do smaku) sok z połowy cytryny 3 i 1/2 łyżeczki żelatyny (rozpuszczona w minimalnej ilości wody) *40 ml likieru Advocaat Dalkowski Ja idę na lenia(...)kostki sera wrzucam do blendera i miksuję na gładką masę. Dodaję jogurt i cukier i sobie miksuję. Miksuję, próbuję i dosypuję cukier. Potem tylko sok z cytryny. Żelatynę namoczyłam w kilku łyżkach wody, odstawiam do napęcznienia, potem podgrzewam w mikrofalówce, mieszam, rozpuszczam i teraz tak. Do miseczki z żelatyną dodaję po łyżce masę serową. W sumie dwie łyżki

Blondynka Gotuje
Wegański mazurek jaglany 166

Spód 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mielonych migdałów 10 daktyli 2 łyżki jogurtu sojowego 50 g oleju kokosowego Masa jaglana 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wody starta skórka z cytryny laska wanilii 1/2 szklanki malin (użyłam mrożonych) 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki agaru 1/2 szklanki śmietanki kokosowej Spód Wszystkie produkty zmiksować na kleista masę.  Wysmarowaną olejem kokosowym(...)wodę wylać. Następnie zalać 1 szklanka wody i gotować około 15 minut aż będzie miękka. Zmiksować jak będzie jeszcze ciepła, na gładką masę. 1/2 szklanki malin zagotować z cukrem i 1/2 szklanki śmietanki kokosowej, dodać agar i gotować jeszcze około 2 minut. Połączyć z masą jaglaną. Dodać cukier do smaku, wanilię, skórkę z cytryny. Ponownie zmiksować. Masę jaglaną przelać

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Spaghetti z makrelą po polsku i "Miłość z nutą imbiru" 173

linguine pół wędzonej makreli (najlepiej część od ogona) cebula garść (kobieca) rodzynek 3 ogórki konserwowe łyżka oleju do smażenia 2 łyżki dobrego oleju (użyłam krokoszowego) sok z cytryny sól koper Zagotować wodę na makaron, posolić i ugotować makaron al dente. Rodzynki zalać wrzątkiem. Wymieszać i odsączyć po ok. 2 minutach. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym(...)cebuli. Na patelnię dorzucić pokrojone w kostkę ogórki konserwowe i rodzynki. Podgrzać. Na patelnię przerzucić makaron, podlać odrobiną wody z gotowania. Dodać łyżkę pokrojonego koperku (u mnie mrożony). Całość wymieszać i podgrzać. Podawać makaron polany dobrym olejem i skropiony sokiem z cytryny. W sierpniu rozpisywałam się i emocjonowałam "Szczęściem na wagę" , pierwszym tomem serii "Wszystkie smaki życia" Agnieszki Olejnik . Dziś

Weekendy w domu i ogrodzie
Jabłkowe róże w cieście francuskim 312

cytryny cukier puder do posypania Jabłka umyć,przekroić na  pół,wyciąć gniazda nasienne i pociąć na cienkie plasterki. W garnku zagotować 250 ml wody i sok z cytryny. Plasterki jabłek wrzucić do wrzątku,gotować dosłownie chwilę by plasterki delikatnie zmiękły. Wyjąć jabłka na sito,osączyć i przestudzić. Ciasto rozwinąć,pociąć na 6 pasków. Każdy pasek posmarować dżemem,na połowie

Kolorowa kuchnia Elki
Zapiekanka ze szparagami i sosem beszamelowym na cieście francuskim 145

szklanka mleka 1 łyżka tartego parmezanu sól, pieprz PRZYGOTOWANIE zapiekanki ze szparagami na cieście francuskim: Szparagi myjemy i obłamujemy ze zdrewniałych końcówek. Szparagi wkładamy do wrzącej osolonej wody z dodatkiem soku 1/2 cytryny. Gotujemy ok. 4-5 min. (aldente). Ugotowane szparagi odcedzamy na durszlaku, przelewamy zimną wodą i odstawiamy. Następnie przygotowujemy sos beszamelowy . Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę

kulinarnyJa
HUMMUS DYNIOWY- REWELACJA 167

oczyszczonej- 3/4 szklanki pasty tahini- 3 ząbki czosnku- 2 łyżeczki ostrej papryki- 1 łyżeczka słodkiej papryki- 1 łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki- sok z 1/2-1 cytryny- szklanka puree z dyni*- sól- ok.1/4 - 1/2 szklanki zimnej wody- chili (nie trzeba)* puree z dyni:Najłatwiej przygotować w piekarniku. Wymytą, przekrojoną na pół dynię umieszczamy na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia(...)minut, do miękkości (u mnie 40 minut), uważając na kipiącą pianę. Cieciorka musi być miękka, sprawdzamy to rozduszając ziarno.Ugotowaną ciecierzycę przepłukujemy dokładnie w zimnej wodzie, dodajemy do niej pastę tahini, sok z cytryny, czosnek, szczyptę soli oraz przyprawy i miksujemy na gładką, gęstą masę (używam do tego ręczny blender). Do dobrze zmiksowanej masy dodajemy puree z dyni, miksujemy. Następnie

Smaczne Zdrowe