woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:197/1096)

Lemoniada arbuzowa 216

ilość węglowodanów (7,5 g w 100 g produktu) to jednak są to w większości cukry proste (indeks glikemiczny powyżej 75). SKŁADNIKI: ½ arbuza 3 cytryny garść listków mięty 1 - 2 łyżki miodu (opcjonalnie) 1 litr wody mineralnej (może być gazowana) kostki lodu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Wydrążamy(...)miąższ z arbuza, przekładamy do kielicha blendera i miksujemy. Odcedzamy przez sitko pozostawiając sok z arbuza (pestki i resztki miąższu wyrzucamy). 2. Do soku z arbuza dodajemy wodę mineralną, wyciskamy sok z cytryny, dodajemy listki mięty, a jeśli trzeba to dosładzamy. 3. Odstawiamy lemoniadę do lodówki na kilka godzin, aby dobrze się schłodziła. Podajemy w wysokich szklankach wypełnionych lodem, plasterkami

W kuchni Katie
Makaron w sosie orzechowym z warzywami - kreatywny sposób na kryzysowy obiad 121

przygotowania 20 minut Składniki na 2 porcje Składniki na sos 3 duże łyżki masła orzechowego Łyżka sosu sojowego Łyżeczka miodu Sok z połowy cytryny Dodatkowo Makaron pełnoziarnisty  Groszek mrożony Fasolka szparagowa Pół czerwonej papryki Wstawić wodę w dwóch garnkach - w jednym na makaron, w drugim do zblanszowania mrożonych warzyw Gdy woda się zagotuje wrzucić makaron, a do drugiego garnka(...)okazać, że z tych proporcji dla Was sos jest za kwaśny, dodajcie wtedy troche więcej miodu i na odwrót - jesli wyjdzie zbyt słodki dodajcie więcej soku z cytryny) W razie konieczności dodać wody, żeby sos nie był zbyt gęsty Czerwoną paprykę pokroić w kostkę Kiedy makaron będzie gotowy odlać wodę, a do garnka z makaronem wrzucić warzywa i przygotowany

HealthyCreations
Namoura - arabskie ciasto z kaszy manny i wiórek kokosowych (bez jajek i mąki) 132

szklanki wiórek kokosowych 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 200 ml oleju rzepakowego Syrop cukrowy: (opis tu - klik ) 1/2 szklanki wody 1 szklanka cukru kilka kropli soku z cytryny  W pierwszej misce należy wymieszać kaszę, wiórki kokosowe, cukier oraz proszek do pieczenia, a w drugiej - mleko z olejem. Wszystkie składniki dokładnie połączyć i przełożyć(...)ciasto będzie zarumienione. W międzyczasie przygotować syrop cukrowy. Wodę należy zagotować, a następnie wymieszać z cukrem (powinien się rozpuścić) oraz kilkoma kroplami soku z cytryny.  Całość gotować około 10 minut na małym ogniu. (Część wody powinna odparować, a syrop odrobinę zgęstnieć. Po ostudzeniu będzie bardziej gęstszy.) Upieczone i gorące ciasto pokroić (w formie) na niewielkie kawałki, polać lekko gęstym

Di gotuje
Panna Cotta Granatowa 143

łyżeczki żelatyny- laska wanilii- 3 łyżki cukru z wanilią- 2 łyżki zimnej wodyDodatkowo:- 1 owoc granatu- 2 łyżki syropu (dałam z wiśni)- 1/2 łyżeczki soku z cytryny- ½ łyżeczki skrobi kukurydzianej (odrobina wody do rozrobienia) Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody (aby napęczniała). W rondelku zagotowujemy mleko. Zdejmujemy z kuchni i dodajemy napęczniałą żelatynę. Dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny(...)ziarenek, dodajemy 2 łyżki syropu, ½ łyżeczki soku z cytryny, stawiamy na gaz. Rozgniatamy tłuczkiem ziarenka, aby puściły sok. Gdy zacznie wrzeć, chwilę gotujemy do połączenia smaków. Przecedzamy przez sito, aby pozbyć się pestek i ponownie wlewamy do umytego rondelka, stawiamy na gaz. Rozpuszczamy ½ łyżeczki skrobi kukurydzianej w odrobinie wody, wlewamy do soku z granatów. Chwilę gotujemy, aż lekko zgęstnieje. Dodajemy

mojewypiekiinietylko
Hummus idealny 127

hummus po prostu musi być idealnie gładki i kropka. SKŁADNIKI: 1 szklanka suchej ciecierzycy kilka łyżek jasnej pasty tahini (gotowej lub z przepisu poniżej) 1/3 szklanki lodowatej wody 3 łyżki soku z cytryny 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka sody oczyszczonej sól do posypania: dobra oliwa, posiekania pietruszka, słodka papryka, orzeszki piniowe albo zatar PRZYGOTOWANIE: Tahini : 1/2 szklanki sezamu oliwa sezamowa(...)hummusu-musisz uzbroić się w cierpliwość.Ugotowaną cieciorkę odcedzić i dokładnie opłukać. Przełożyć do naczynia blendera, dodać pastę tahini, sól, sok z cytryny, czosnek i wszystko zmiksować na bardzo gładką pastę. Nie może być żadnej grudki.Czas na wodę, która sprawi,że nasz hummus stanie się IDEALNY!. Do naszej masy, dolewamy powoli zimną wodę, cały czas miksując. Hummus zmienia kolor

Kopystką po garach
Domowa żurawina wg Aleex 117

przysmak według wskazówek Dorotus. No I polecam Wam oczywiście. Składniki (na 2 słoiczki): • 500 g mrożonej żurawiny • 1 jabłko • sok i skórka otarta z jednej cytryny • 200 g cukru • pół szklanki wody Sposób przygotowania: 1. Żurawinę umyć, wymieszać z sokiem i skórką z cytryny oraz z cukrem. 2. Do garnka z grubym dnem włożyć połowę owoców, dodać starte jabłko, pół

W mojej kuchni
Bezglutenowe ciasto czekoladowe z całymi gruszkami gotowanymi w syropie 167

gwiazdka anyżu 5 goździków sok  1 cytryny * PRZYGOTOWANIE Gruszki w syropie Gruszki obierz, zostawiając ogonki i przecinając spody, aby równo stały. W rondelku zagotuj wodę wraz z cukrem, sokiem z cytryny i przyprawami. Umieść gruszki i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie delikatnie odcedź. W tym czasie przygotuj ciasto. Ciasto Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej

Food Square
Herbaciane Naleśniki Z Jabłkami 173

jabłkiem ) 3/4 szkl mleka lub np. napoju sojowego, migdałowego itp. 3 łyżeczki cukru 2 łyżeczki roztopionego masła olej do smażenia np. Wielkopolski Nadzienie: 4 jabłka 2 łyżki wody ewentualnie sok z cytryny lub cukier jeśli jabłka były by bardzo słodkie albo bardzo kwaśne 1. Herbatę zaparzamy w 1/3 szkl wody i odstawiamy do przestygnięcia. 2. Jabłka obieramy i ścieramy

Gotowanie...to proste !
BISZKOPT Z MASĄ JABŁKOWĄ 154

margaryny)     Sk ł adniki masy jab łkowej: 1 kg jab łek 1 galaretka cytrynowa 4 łyżeczki cukru   Składniki na poncz: 1 szklanka zimnej przegotowanej wody sok z 2 cytryn 4 łyżeczki cukru   Składniki polewy: 1/2 kostki margaryny 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki kakao 2 łyżki wody 1 łyżka żelatyny Dodatek: posypka owocowa Sposób przygotowania biszkoptu

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Rolada z truskawkami 137

pudru ale uważam, że nie jest to   konieczne. Część masy zostawić na dekoracje. Mus truskawkowy 300 g truskawek 2-3 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny Niewielka ilość zimnej wody - 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Owoce umyć zmiksować na gładko, dodać cukier oraz 2 łyżki soku z cytryny co pozwoli na zachowanie ładnego koloru. Zagotować, do gotujących się

W garach u Gosi
Dżem dyniowo- bananowy 168

dyni i bananów. Lekko mdły smak przełamałam sokiem z cytryny i wyostrzyłam dodatkiem imbiru. Składniki 500 g obranej dyni 300 g bananów 1/2 szkl cukru 1/4 szkl wody sok z połówki cytryny imbir do smaku 1. Dynię kroimy … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
sorbet z czarnej porzeczki z melisą 143

cukru (mniej lub więcej wg własnego smaku) 3-4 łyżki rumu lub ginu 350 ml wody wykonanie: Czarne porzeczki myjemy, przekładamy do garnka. Dodajemy cukier, wodę oraz sok z cytryny i gotujemy, aż owoce się rozgotują. Następnie przecieramy przez sito. Uzyskany sok doprawiamy rumem lub ginem. Melisę myjemy, osuszamy i blendujemy z paroma łyżkami soku. Następnie wszystko razem mieszamy. Przelewamy

Domowy Smak Jedzenia
Zielony koktajl. 123

Składniki: 1 banan 1/2 cytryny garść świeżego szpinaku 1/2 łyżki miodu 175 ml wody 1 łyżka siemienia lnianego Szpinak płuczemy, banana kroimy w kawałki, z cytryny wyciskamy sok. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera, zalewamy wodą i miksujemy. Smacznego

Moje-pitraszenie
Mus z pigwy i jesienne migawki 153

przepis: Składniki: pigwa w dowolnej ilości cukier cytryna imbir Pigwy obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Wrzucamy do rondla i podlewamy 1/4 szklanki wody. Dorzucamy kilka plasterków cytryny. Całość gotujemy tak długo, aż pigwa się rozpadnie. Wówczas możemy dodatkowo potraktować owoce blenderem. Z tej racji, że mój sprzęt kuchenny postanowił sobie zrobić dluższe wakacje (czyt. zepsuł się) pomoglam

My simple kitchen
Bez kompotu z suszu, nie masz animuszu! 125

owoce (śliwki, morele, rodzynki, pomarańcze) 1 jabłko2 mandarynki2 łyżki miodu 2 łyżki soku z cytryny goździki 1 łyżka przyprawy do grzańca Owoce zagotowałam w 2 litrach wody. Następnie dodałam miód, sok z cytryny, goździki i gotowałam do miękkości owoców. Na koniec smak doprawiłam przyprawą do grzańca. Część suszonych pomarańczy postanowiłam wykorzystać jako ozdobę. A powstało to mniej więcej tak: gdzieś

bastalena

Proponowane wyszukiwania