woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:199/1096)

Kandyzowany ananas 166

Choć jedno i drugie, połączone w mieszance, stanowi całkiem smaczny duet. Przepis Ani odrobinę zmodyfikowałam, ale tylko odrobinę 😊 Składniki: 1 większy świeży ananas 2 szklanki wody 2 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny cukier do obtoczenia - użyłam mieszanki pudru i drobnego cukru Jak przygotować świeżego ananasa? Położyć go na desce, "na boku". Odciąć oba końce: część z liśćmi(...)wyciąć twardy środek. Tak przygotowany ananas gotowy jest do dalszej obróbki. Ananasa pokroić w kostkę dowolnej wielkości lub w plastry, jak kto woli. W garnku zagotować wodę z cukrem i sokiem z cytryny, dodać ananasa. Gotować na niewielkim ogniu przez około 10 minut.  Zdjąć z ognia i pozostawić przez 24 godziny. Drugiego i trzeciego dnia czynność powtórzyć, czyli zagotować

Codzienna kuchnia niecodzienna
smaczny dżem pomarańczowo-marchewkowy... 186

Składniki: pomarańcze 1,5 kg, marchew 4 sztuki/średnie, kardamon mielony 1 łyżeczka, cukier 2 szklanki, woda 1 szklanka, sok z cytryny 2 łyżki, żelfix 1 opakowanie/3:1 pomarańcze mocno dojrzałe obrać ze skóry, usunąć też białą skórkę, pokrojone na kawałki wsypać do garnka, dodać kardamon, cukier, wlać wodę i zagotować obraną marchew rozdrobnić w rozdrabniaczu dokładnie, wsypać do pomarańczy

W Mojej Kuchni Lubię
Wigilijny zupa z owoców suszonych 89

gram wędzonych śliwek 200 gram wędzonych gruszek 200 gram suszonych jabłek Garść suszonych jagód 6 goździków Miód do smaku Sok z połowy cytryny Makaron żytni nitki Sposób przygotowania: Do garnka przekładamy wszystkie owoce, zalewamy 4 litrami wody, pozostawiamy na kilka(...)godzin. Wstawiamy na gaz, dodajemy goździki, gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut od momentu zagotowania. Zdejmujemy z ognia, dosładzamy do smaku miodem, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Kompot podajemy z makaronem

Bajeczna Kuchnia
SYROP Z MNISZKA LEKARSKIEGO 118

wtedy najwięcej smaku i aromatu. Przed gotowaniem rozsypać kwiaty na białym papierze, ułatwi to oczyszczenie ich z robaczków. SKŁADNIKI: 300 kwiatów mniszka lekarskiego (same łebki) 1 litr wody sok z 1 1/2 cytryny 1 kg cukru A jak to zrobić: Kwiaty włożyć do garnka, zalać wodą i gotować na małym ogniu przez 15-20 minut. Garnek odstawić na 24 godziny

Kuchnia w opałach
Mrożona zielona herbata z truskawkami 186

aromatyczną miętą. Orzeźwia, chłodzi, pysznie smakuje. Polecam! :) Składniki na 1 litr herbaty: 500 ml mocnej zielonej herbaty Posti (u mnie 4 torebki) 1 cytryna 12-15 truskawek kilka listków świeżej mięty 2-3 łyżki miody woda niegazowana Do litrowego naczynia przelać mocną zieloną herbatę, dodać miód(...)wymieszać. Połowę cytryny pokroić w plastry, z pozostałej części wycisnąć sok i dodać do herbaty. Truskawki pokroić na mniejsze części, wrzucić je do herbaty, dodać pozostałą cytrynę i listki mięty. Wymieszać i uzupełnić wodą mineralną. Wystudzić, przed podaniem można dodać kostki lodu. Na zdrowie! :) Przepis dodaję do akcji

Domowa cukiernia Ewy
Naleśniki z nadzieniem czekoladowo -gruszkowym 97

pokroić w drobną kostkę. W garnuszku najlepiej z teflonem wsypać cukier, postawić na ogniu, nie mieszać, ruszać rondlem aż cukier zbrązowieje. Zestawić z ognia, wlać szklankę wody, i sok z cytryny. Postawić z powrotem na ogniu i rozpuścić. Wrzucić pokrojone gruszki. Gotować tak długo aż staną się miękkie. W szklance rozpuścić 3 łyżki budyniu ( ja rozpuściłam w 6 łyżkach wody

Darcia w kuchni
Kurczak sułtański 124

klarowanego 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki płatków migdałowych 1 puszka groszku konserwowego 3 ząbki czosnku 2 cebule 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka imbiru sok z 1/2 cytryny sól 1/2 szklanki wody Wykonanie: Z kurczaka zdjąć skórę i podzielić go na cztery części. Oprószyć go solą. Masło rozgrzać w rondlu i zrumienić porcje kurczaka z każdej strony, a następnie wyłożyć(...)kolor cebulę pokrojoną w półplasterki. Dodać drobno posiekany czosnek, paprykę ostrą, imbir i sok z cytryny. Smażyć 1 minutę, a następnie dodać kurczaka. Na osobnej patelni rozgrzać łyżkę masła, wsypać rodzynki i migdały i podsmażać około 2 minuty ciągle mieszając. Dodać do kurczaka, wlać wodę i dusić na wolnym ogniu aż kurczak będzie bardzo miękki. Na sam koniec wsypać groszek

O kuchni z uczuciem
Wegański sos chrzanowy (na zimno) 186

Oprócz tego, że jest bardzo smaczny to również zdrowy💪💪 Życzę miłych świątecznych przygotowań😗 Składniki: fasola Jaś 1 szklanka, chrzan starty 3-4 łyżki, woda 3/4 szklanki, sól i pieprz do smaku, sok z cytryny do smaku, Sposób przygotowania: Fasole dzień wcześniej moczymy w wodzie. Następnego dnia odlewamy wodę, nalewamy nową i nastawiamy na palnik. Dodajemy sól i gotujemy do miękkości(...)Następnie odcedzamy. Do fasoli dodajemy 3/4 szklanki wody i miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy do smaku sok z cytryny oraz sól i pieprz. Do fasoli dodajemy również chrzan według swoich upodobań. W przepisie podałam 3-4 łyżki, ale to już zależy od naszych kubków smakowych. Jeżeli lubicie bardziej ostre to dodajcie więcej, a jeżeli lubicie łagodne to mniej. Konsystencje

kulinarne odsłony pati
NAPÓJ MIĘTOWY 186

też tak gorąco?Najlepszy sposób na žar z nieba , to zimny , miętowy NAPÓJ na bazie miodu z mniszka , cytryny i MIĘTY.Arabowie od wieków wiedzą ,że mięta jest świetnym specyfikiem na upały.Jednak o dziwo ,NAPÓJ musi być gorący , ponieważ zimny NAPÓJ MIĘTOWY powoduje , że organizm nasz się nie chłodzi i gorączka , która jest w ciele nie spadnie ( mimo(...)płaskie łyżki suszonej mięty pieprzowej 2 cytryny 2 łyżki cukru 2 łyżki miodu z mniszka lub innego ********************************************** Miętę zaparzyć  wraz z cukrem , skórka zdjętą z cytryny jednej , dokładnie wyszorowanej w gorącej wodzie,zalač wszystko jednym litrem wody wrzątku, przykryć i trzymać w cieple na najmniejszym gazie ( nie dopuścić aby nam się zagotowało!) 15 minut.Napój odcedzič przez

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pulpety w sosie pomidorowym 79

zagęszczenia sosu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pulpety w sosie pomidorowym- Przygotowanie Czerstwą bułkę włóż na chwilę do miseczki z wodą, jak bułka zrobi się miękka to wyjmij ją i następnie odsącz nadmiar nagromadzonej w niej wody. Do dużej miski włóż mięso mielone, surową kaszę jęczmienną i startą marchewkę. Następnie wbij do środka jedno jajko, bułkę tartą, rozdrobnioną(...)miodu- Sposób na piękną cerę. przez Paulina 2021-03-04 Kawa z cynamonem na odchudzanie- Sprawdź ile schudniesz przez Paulina 2021-03-03 Pij codziennie szklankę wody z miodem i cytryną- Efekty cię zaskoczą! przez Paulina 2021-03-02 Co niepotrzebnie robimy w kuchni przez Paulina 2021-03-01 Woda z cynamonem- Najnowszy hit w odchudzaniu przez Paulina

To Musisz Wiedzieć
Syrop z mniszka lekarskiego 118

dodawać do herbaty, a nawet jadam go z pieczywem i masłem. Pyyycha! Kwiaty należy zbierać w słoneczny dzień przed południem. Składniki: kwiaty mniszka lekarskiego 200 szt, woda 3/4 litra, cukier 1 kg, cytryna 1 szt, miód 1 łyżka, Sposób przygotowania: Kwiaty (bez łodyżek) zalewamy wodą, stawiamy na palnik i gotujemy 5 min. Odcedzamy, dodajemy cukier i gotujemy do lekkiego zagęszczenia

kulinarne odsłony pati
Babka cytrynowa z rozmarynem 122

skórka otarta z dwóch cytryn sok z połowy cytryny 0,5 łyżki rozmarynu (świeżego lub suszonego) Składniki na lukier i dodatki: szklanka cukru pudru 3 łyżki wrzącej wody lub soku z cytryny 1/3 szklanki soku z cytryny do nasączania rozmaryn do dekoracji Wykonanie: Mąkę, skrobię, proszek i sodę przesiać. Odstawić. Masło i cukier utrzeć na jasną masę. Dodawać po jednym

Mania Wypiekania
Domowa karotka – napój dla każdego 111

marchew będzie miękka. Ugotowane warzywa odcedzamy, a wodę zachowujemy! Użyjemy jej w kolejnym kroku. Wrzucamy warzywa do blendera, dodajemy pokrojoną w niewielkie kawałki pomarańczę, sok z cytryny i dolewając powoli wody z ugotowanych warzyw miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy sok pomarańczowy i miksujemy przez 5 sekund. Gotowe Praktyczne rady: Zamiast pomarańczy można użyć dowolnych owoców. W sezonie bardzo smakowita

Lamarida.pl
Chłodnik litewski 143

mleka/kefiru/jogurtu naturalnego 4 jajka 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz cukier (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Botwinkę umyć, buraczki obrać i pokroić drobno. Pokrojone buraczki zalać małą ilością wody, wlać sok z cytryny i szczyptę cukru i gotować do miękkości. Gdy buraczki będą miękkie dodać pokrojone drobno łodygi i liście i gotować przez ok. 2 minuty. Następnie zdjąć z ognia

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Placek z nektarynkami - galette 160

mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki cukru lub ksylitolu 100 g zimnego masła 1 jajko, roztrzepane 1 łyżeczka soku z cytryny skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżki lodowatej wody. nadzienie 500 g nektarynek 3 - 4 łyżki brązowego cukru lub ksylitolu 2 łyżki mąki kukurydzianej sok z 1/2 cytryny skórka otarta z 1/2 cytryny przygotowanie Przygotować kruche ciasto: wymieszać

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania