kroimy w małą kostkę. Uwaga! - obierek nie wyrzucamy. Kostki gruszek wrzucamy do garnka i zalewamy sokiem z cytryny. Wkładamy do lodówki. Obierki z gruszek zalewamy 300 ml wody, podajemy połowę skórki z cytryn i gotujemy przez 50 min. Następnie odcedzamy wywar, a obierki wyrzucamy. Gruszki wyciągamy z lodówki, zalewamy je sokiem jabłkowym i odcedzonym wywarem z obierek. Gotujemy przez
Kuchnia MagdaLenydnia. Następnego dnia przekroić wzdłuż na dwie, równej grubości części. Składniki na poncz: 300 ml gorącej, przegotowanej wody 100 ml cukru kieliszek spirytusu sok z jednej, małej cytryny Przygotować poncz. Do gorącej wody dodać resztę składników, zamieszać do rozpuszczenia i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Składniki na krem: 1 duże opakowanie mascarpone - 500 g 1 małe opakowanie śmietany
Ze smakiem bez glutenusłoiczków takiej konfitury, swoja smakuje zupełnie inaczej niż ze sklepu. Składniki: 1 kilogram brusznicy-czerownej borówki 1 kilogram jabłek 0,5 kilogram cukru Sok z połowy cytryny 0,5 szklanki wody Sposób przygotowania: Brusznicę płuczemy i osuszamy, jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Do garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, na gorącą wodę wrzucamy brusznicę. Gotujemy
Bajeczna KuchniaSkładniki 1 l wody 1 szkl. świeżych liści pokrzywy miód do smaku plasterek cytryny Wykonanie Zagotować 1 litr wody, dodać szklankę świeżych pokrzyw i odstawić na co najmniej 10 minut. To sprawia, że woda naciągnie pięknym szmaragdowym kolorem Posłodzić miodem i gotowe:)) lecznictwie Pokrzywy były wykorzystywane w medycynie ludowej do takich rzeczy jak: alergie, anemia, słabe krążenie, astma, gojenie
w mojej kuchniChia Fresca po mojemu już była. Tamto było w wersji ekonomicznej, na wodzie mineralnej niegazowanej i z cytryną. Było smaczne bardzo. Tym razem odtworzyłam oryginalną wersję na wodzie kokosowej i z limonką. Fakt, finansowo nie jest to tani domowy napój, ale naprawdę warto choć raz spróbować wersji oryginalnej. Przepyszne! Sama woda kokosowa nie urzekła mnie smakiem, ale w połączeniu
Blondynka Gotujejakiś inny duży (10 dag) żółta cukinia (1/2 szt.) brokuł (1/2 szt.) marchewka (1 szt. średnia) wiórki kokosowe (2 łyżki) świeży imbir (kawałek wielkości połowy małej łyżeczki) cytryna (1/2 szt.) sól pieprz woda Czas przygotowania: 25 min Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Cukinię kroimy w kostkę. Marchewkę trzemy na tarce. Marchewkę i cukinię dusimy na patelni w małej ilości wody
Weganka gotujesoli i odstaw, żeby puściła wodę. Potem ją odlej. Wymieszaj suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodkę). W drugiej misce utrzyj jajka z cukrem, potem dodaj olej, wodę/mleko, ekstrakt, sok z cytryny i wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj cukinię i skórkę z cytryny, wymieszaj. Do mokrych składników wsyp suche i dokładnie wymieszaj. Przelej masę do foremek, a piekarnik rozgrzej
Corner With Recipespół. Wrzątek wymieszać z cukrem i cytryną. Posmarować biszkopt. Budyń przygotować na szklance soku pomarańczowego. Jeszcze ciepły wylać na połowę biszkoptu, przykryć drugim. Górę biszkoptu skropić wodą z cukrem i cytryną, ułożyć truskawki. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, wystudzić i odstawić do lekkiego stężenia. Wylać na truskawki. Odstawić o lodówki, do całkowitego stężenia galaretki
Magiczne Życie Martyciekawej mikstury, podobno bardzo zdrowej Smak jest zaskakujący ale naprawdę pyszny Koktajl z kapusty i jabłka SKŁADNIKI: pół małej białej kapusty 3 jabłka pół cytryny natka pietruszki 1 łyżeczka cukru (ewentualnie, zależy od jabłek) woda Kapustę sparzamy podobnie(...)gołąbki. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Poszarpane liście kapusty, jabłka i garść pietruszki umieszczamy w pojemniku blendera, dodajemy sok z cytryny i cukier. Miksujemy, dodając tyle wody, by osiągnąć oczekiwaną konsystencję. I jak? Pychaaaaaaa
MarciochaKucharzycukru 4 jajka 25 dag masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 torebki herbaty sok z jednej cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Zaparzyć herbatę (torebki zalać 200 ml gorącej wody) odstawić do przestygnięcia, z cytryny wycisnąć sok. Żółtka oddzielić od białek, ubić z nich sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę, cały czas miksując dodawać masło na końcu
RAROSSAcytryny 5 łyżek cukru 8 łyżeczek żelatyny około 100 ml wody Wykonanie: Wiśnie umieścić w ganku dodać cukier, sok z cytryny i zagotować. Zmiksować dokładnie blenderem. Żelatynę dokładnie rozpuścić w wodzie tak aby nie było grudek, lekko przestudzoną dodać do wiśni. Wystudzić, schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia. Następnie ubić na sztywno śmietanę kremówkę i stopniowo
Krakowskie smaki Aniquinoa) Pesto : 2 garście liści jarmużu (same liście, bez łykowatych łodyg) 40g orzechów nerkowca niewielki ząbek czosnku 2 łyżki oleju ostropestowego łyżka soku z cytryny szczypta soli świeżo mielony pieprz do smaku woda Łososia umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, włożyć do miseczki i pokryć sosem teriyaki. Pozostawić na około 15 minut. Po upływie kwadransa, dzwonka przełożyć do naczynia żaroodpornego(...)uprażyć na suchej patelni i dodać do jarmużu. Czosnek przecisnąć przez praskę i również dodać do pojemnika razem z solą, odrobiną świeżo mielonego pieprzu, sokiem z cytryny, olejem z ostropestu i 50ml wody. Wszystkie składniki zmiksować na pesto. Jeśli masa wyjdzie zbyt gęsta, dolać jeszcze trochę wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Opcjonalnie w pesto mógłby się pojawić jeszcze parmezan
Dietologserka ricotta 100 g białej czekolady 30 ml śmietanki 30% frużelina malinowa: 150 g malin ( mogą być mrożone ) 1/3 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka żelatyny + 1/4 szklanki wody 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + odrobina wody Wykonanie: Przygotować kruche ciasto. Zimne masło pokroić w drobną kostkę, mąkę wymieszać z cukrem pudrem. Masło rozetrzeć z mąką, dodać(...)kremu - wymieszać delikatnie szpatułką. Krem wyłożyć na kruche ciasto. Przygotować frużelinę. Maliny umieścić w rondlu, wsypać cukier, dolać sok z cytryny - gotować na małym ogniu, aż maliny się rozpadną. Pod koniec gotowania dodać rozrobioną w odrobinie wody mąkę ziemniaczaną. Połowę malin przetrzeć przez gęste sito, pozbywając się pestek. Żelatynę zalać zimną wodą. Napęczniałą żelatynę, dodać do gorącej frużeliny. Zimną
kolorowotorcikowokrem na bazie lemon curd, ale o tym kiedy indziej w osobnych postach ;) Składniki: * starta skórka z 1 sparzonej cytryny * wyciśnięty sok z 1 cytryny * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 60 g cukru * woda * 150 ml śmietany kremówki * 300 g serka mascarpone Wykonanie: Ze sparzonej cytryny zetrzeć skórkę, następnie wycisnąć z niej sok. Do soku dolać wody tak by płynnej
Zrób to smaczniezawartość jednej puszki) 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy do przybrania: sos tahini: 3 łyżki pasty tahini, 2 łyżki soku z cytryny, szczypta soli, 1-2 łyżki wody dla rozrzedzenia konsystencji posiekana natka pietruszki za'atar do posypania (jeżeli nie macie, to po prostu pomińcie) Przygotowanie: W dużym garnku rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Wrzuć wszystkie(...)bulion, doprowadź zupę do wrzenia, przykryj pokrywką, zmniejsz ogień do małego i gotuj przez ok. 30 min. W miseczce wymieszaj pastę tahini, sok z cytryny i szczyptę soli. Dodaj 1-2 łyżki wody, aby uzyskać konsystencję przypominającą rzadką śmietanę. Zmiksuj zupę na gładki krem przy pomocy blendera. Rozlej do misek. Podawaj z sosem tahini, chrupiącą ciecierzycą, posiekaną natką pietruszki
Chilli Czosnek i Oliwacukru4 cytrynyWykonanie:Nazbierany kwiat odstawiamy na kilka godzin,żeby powychodziły z niego owady.Po tym czasie zalewamy go wodą, odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie odciskamy przez ściereczkę kwiaty, wyciskając z nich płyn. Wlewamy wszystko do dużego garnka, dodajemy sok wyciśnięty z cytryn oraz już gotując na wolnym ogniu dodajemystopniowo cukier. Po ok 15 minutach gotujący się,,miód" dopiero zaczyna
Z Majeczką w kuchniczterech osób 1 sum o wadze około kilograma 1 cebula 1 marchew kawałek korzenia selera 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego sok z połowy cytryny 0,6 l wody 200 ml słodkiej śmietany 30 % szczypta szafranu 1 łyżka kaparów sól, pieprz sposób wykonania Ryby myjemy i filetujemy, więcej o sposobie filetowania i wyborze ryb napisałem tutaj . Każdy(...)kawałki, przyprawiamy je solą, oraz pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i odkładamy na dwie trzy godziny w chłodne miejsce. Do garnka wkładamy rybi łeb i inne kawałki pozostałe z filetowania, obraną i przekrojoną na pół cebulę, kawałek selera, połowę marchewki, liście laurowe, oraz ziele angielskie. Całość zalewamy zimną wodą, lekko solimy i pieprzymy i gotujemy na niewielkim
Miód i pieprzilość zależy od tego ile wody ze szpinaku macie. Zacznijcie od 1,5 szklanki jednak jeśli wody zostało więcej to dodajcie jeszcze trochę. Nie więcej jednak niż 2 bo ciasto będzie za ciężkie) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny starta skórka z 1 cytryny Ubijamy całe jajka i cukier na puszystą masę. Zajmuje(...)drzwiczki żeby się studziło. Dodatkowo: 500-600 ml śmietanki 30% lub 36% 3-4 łyżki cukru pudru truskawki do ozdoby (lub inne owoce) OPCJONALNIE kilka łyżek wody z sokiem z cytryny do nasączenia blatów Śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach stopniowo dosypując cukier puder. Ciasto upiecze się z górką, którą odkrawamy (tak aby góra ciasta stała się w miarę równa
Jedzeniomaniatakich właśnie powstały u mnie sok i nalewka, którymi zamierzam delektować się w zimne wieczory :) Składniki 2 kg winogron czerwonych 1/2 szkl cukru 2 szkl wody sok z jednej cytryny 3 goździki 2 cm laski cynamonu 3 łyżeczki cukru waniliowego 0,7 litra wódki 1. Pierwsza część jest jak byśmy sok robili na zimę. Winogrona myjemy, przebieramy i przekładamy(...)garnka.Zalewamy wodą, zasypujemy cukrem i dość mocno ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków aby owoce puściły sok. Następnie zagotowujemy sok pamiętają o tym aby zebrać szumowiny ! i gotujemy przez około 30 min na średnim ogniu. Gotowy sok przecedzamy przez gęste sitko, a pozostałości po owocach jeszcze raz ugniatamy aby wydobyć resztki soku. Również przecedzamy przez sitko. 2. Po ostygnięciu wywaru/soku dodajemy
Gotowanie...to proste !rabarbarowy Dżem rabarbarowy Domowe lody wiśniowe z karmelizowanym rabarbarem Kompot z rabarbaru Lemoniada z rabarbaru ------------------------------------------------------------- Karmelizowany rabarbar Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 150 g cukru 2 łyżki wody lub soku z cytryny 5 łodyżek rabarbaru 1 łyżeczka kardamonu Wykonanie: Rabarbar kroimy w plastry. Na suchą patelnie wsypujemy 150 g cukru i dodajemy wodę lub sok. Podgrzewamy nie mieszając
Kulinarne przygody Gatitymoczopędnie, wi ę c przy ś pieszy usuwanie szkodliwych substancji. Na zdrowie! Składniki: jarmuż 2 garście, woda 1,5 szklanki, ogórek pół szt, awokado pół szt, kiwi 1 szt, banan 1 szt, natka pietruszki 3 łyżki, cytryna(...)pół szt, Sposób przygotowania: Jarmuż myjemy, przekładamy do miksera. Dodajemy obranego ogórka, kiwi, banana oraz awokado. Następnie dodajemy natkę pietruszki, wodę i wyciskamy sok z cytryny. Miksujemy aż koktajl będzie miał kremow ą konsystencje. Przelewamy do szklanek i gotowe
kulinarne odsłony patitartego sera sok z połowy cytryny Do ozdoby rukiew wodna ,kolorowa papryka wedle uznania szczypiorek i parmezan Sposób: Cykorię myjemy i osuszamy. W rondelku musimy zagotować wodę dodając sok z cytryny. Cykorie gotujemy max 4 minuty, studzimy. Na plasterki szynki posypujemy koperek i żółty ser. Rozgrzewamy piekarnik do 180C Zawijamy cykorię i układamy do naczynia dodając
Viola cooks with passionbazylia (jeden krzaczek) - główka czosnku - 1 cytryna - papryczka chilli (opcjonalnie) - oliwa i olej wymieszane w proporcji 1:1 Przygotowanie: Śledzie namaczamy przez około 30 minut. Następnie odlewamy wodę, ścieramy skórkę z cytryny, nacieramy nią płaty i pozostawiamy na kolejne 30 minut. Czosnek obieramy i rozcinamy na połówki. Chilli wałkujemy w dłoniach, odcinamy jej czubek i wysypujemy pestki, a następnie kroimy
Życie zamknięte w smakumąka- tyle ile ważą jajka margaryna- tyle ile ważą jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 cytryny Lukier: 30 dag cukru pudru 1 białko sok z 1 cytryny 1 łyżka gorącej wody Posypka: 10 dag krojonych orzechów włoskich Wykonanie: Margarynę ucieram z cukrem i żółtkami. Dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Cytryny oparzam wrzątkiem i ścieram na tarce skórkę
Ciasteczkowy Potwórszklanką wody, smażymy do uzyskania w miarę gładkiej konsystencji. W razie, gdyby dynia przywierała do dna, to należy dodać wody. Ja dodatkowo użyłam blendera kiedy dynia była już miękka, by dżem miał gładką konsystencję.2. Dodajemy cukier żelujący, sok z cytryny i imbir, całość smażymy ok 5 minut cały czas mieszając.3. Gorący dżem przekładamy do słoików wcześniej przygotowanych, zakręcamy
Kuchnia domowa Ani