wpływem wysokiej temperatury z wypieków. Jest przepyszna, bardzo polecam! Składniki: 1 kg obranej dynii (u mnie Hokkaido) 2 pomarańcze sok z 2 cytryn 4 goździki 1 laska cynamonu 300 g ksylitolu/cukru 20 g imbiru 700 ml wody Wykonanie: dynię umyć, przekroić na ćwiartki, usunąć pestki z całym miękkim środkiem. Pokroić w 1,5 cm kostkę. Włożyć do szerokiego rondla(...)około 1 godziny bez przykrycia, aż dynia się rozpadnie. Gdy woda odparuje, a dynia nadal pozostaje w kawałkach można pomóc sobie blenderem lub dolac wody i przedłużyć gotowanie dosypać cukier/ksylitol, wcisnąć sok z cytryn i gotować następną godzinę. Pod koniec gdy masa będzie gęstnieć, zamieszać od czasu do czasu z dżemu usunąć laskę cynamonu. Gorącą masą napełnić wyparzone, suche
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lepszego niż domowa lemoniada! Jedyna uwaga to taka, aby nie trzymać jej zbyt długo z plasterkami cytryny, ponieważ gorycz ze skórki zepsuje smak. Składniki: cytryna 2-3 gałązki rozmarynu 1l wody (używam źródlanej) 2 łyżki cukru kostki lodu Na patelni z cukru robimy karmel. Uważamy, by się nie przypalił! Gdy będzie miał złoty kolor, wrzucamy pokrojoną w plasterki cytrynę(...)dzbanka, uzupełniamy wodą. W razie potrzeby lemoniadę można dosłodzić cukrem lub miodem albo przeciwnie- rozcieńczyć ją wodą. Metodą prób i błędów doszłam do podanych proporcji- dla mnie są idealne. Można podawać z kostkami lodu, ja podaję ją schłodzoną z plasterkiem cytryny i małą gałązką rozmarynu dla ozdoby
Wrzosowa PolanaSkładniki: filet z dorsza 3 sztuki/większe, woda 2 litry, sok z cytryny 1 łyżka, por 1 mały, kucharek 1 łyżka, żelatyna 2 opakowania na 1 litr, marchewka ugotowana 2 sztuki, jajka 3 sztuki, ogórki konserwowe 3 sztuki, natka pietruszki - ile potrzeba, pieprz czarny mielony - ile potrzeba filety dorsza podzielić na porcje, jeden filet na 4 porcje, zalać w garnku(...)wodą, dodać por umyty i zagotować, dodać kucharka, sok z cytryny i doprowadzić do zagotowania, na bardzo małym ogniu gotować z 10 minut, duży ogień może rozwalić rybę, garnek z rybą wynieść najlepiej na balkon albo w chłodne miejsce, zimną rybę można łatwo wyjąć z garnka, usunąć skórę i położyć w naczyniu zimny wywar przelać przez drobne sitko do garnka
W Mojej Kuchni Lubięłyżeczka proszku do pieczenia KREM: 400 g białej czekolady 740 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru 340 g żurawiny suszonej DO NASĄCZENIA BISZKOPTU: 1 szklanka wody 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki soku malinowego 2 łyżki wódki POLEWA: 100 g masła 50 g kakao 120 g cukru pudru 2 łyżki mleka DEKORACJA: starta czekolada posypka CIASTO: Masło ubijamy(...)składników. Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 45 min w 180 st. C. Po wystudzeniu wycinamy mini okręgi, które nasączamy wodą wymieszaną z wódką, sokiem malinowym i sokiem z cytryny. KREM: Żurawinę miksujemy na mniejsze części. Białą czekoladę rozpuszczamy z 3 łyżkami śmietanki. Dodajemy żurawinę. Mieszamy i zostawiamy do ostudzenia. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem
Kuchnia w oparachmamy? Jaglanka na awokado i buraczku. Szaleństwo witamin w jednym daniu dla niemowlaka 1 mały burak 1/3 szklanki kaszy jaglanej 3/4 szklanki wody 1 banan 40 gramów awokado (/bez skórki i pestki) skórka z 1/3 cytryny 1/2 łyżeczki soku z cytryny Buraka gotujemy do miękkości w skórce (przez około 40 minut), albo pieczemy w piekarniku w 200℃ (przez około(...)być cwani i kupić gotowego, ugotowanego buraka. Tarkujemy na małych oczkach. Banana rozdrabniamy widelcem. Kaszę jaglaną płuczemy pod gorącą wodą. Wlewamy do garnka wodę. Wsypujemy kaszę i dodajemy buraka, banana i skórkę z cytryny. Gotujemy pod przykryciem. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy dalej pod przykryciem, aż kasza wchłonie wodę. Trwa to około 10 minut. Zdejmujemy pokrywkę i wyłączamy
Krupeczkinormalnych rozmiarów i dacie mu odpocząć od trawienia wielkich kawałków. Ja tego dnia stawiam na kremy warzywne. Dodatkowo warto zrezygnować z kawy i przecukrzonych sztucznych soków i zastąpić je wodą lub poniższym napojem :)Oczyszczający napój dobrze jest przygotować dzień wcześniej, aby postał przez noc w lodówce. Rozpocznijcie dzień od jednej szklanki, najlepiej 20 minut przed pierwszym posiłkiem, a później popijajcie(...)liści miętyPrzygotowanie: Ogórki i imbir obieramy i kroimy w plasterki. Liście mięty siekamy z grubsza, z cytryny wyciskamy cały sok (możemy również zetrzeć skórkę z cytryny). Wszystkie składniki umieszczamy w dzbanku, zalewamy dwoma litrami wody i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Na zdrowie
My Culinary Artsoli morskiej niepełne pół kostki masła (90 g) 2 ząbki czosnku świeża bagietka cząstki cytryny listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Jeśli krewetki są mrożone, rozmrażamy je na sitku. Krewetki płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym. Wkładamy do miski. Piekarnik nagrzewamy do 220°C. W czasie, gdy się nagrzewa, dużą blachę(...)umieszczamy kratkę z kromkami bagietki. Pieczemy ok. 7-8 minut. Krewetki powinny w tym czasie zmienić kolor z szarego na czerwono-różowy. Podajemy je wraz z cząstkami cytryny i miseczkami z wodą do maczania rąk. Krewetki każdy sam obierze sobie na talerzu. Należy oderwać głowę (w niektórych krajach za przysmak uważa się soki z niej wyssane), następnie odnóża i zdjąć
Poezja smakuSyrop ten jest świetnym dodatkiem do lodów, deserów itp. nadaje im niepowtarzalny smak i aromat. Składniki: 10 dag płatków róży dzikiej 1,5 szklanki cukru 1 szklanka wody 2 łyżeczki soku z cytryny Wykonanie Zebranych płatków odciąć białe części-dzięki temu syrop nie będzie gorzki . Następnie płatki umyć i odstawić, żeby obciekły z nadmiaru wody. Zagotować wodę z cukrem
RAROSSAoliwek- 1 ząbek czosnku- 2 puszki tuńczyka w oliwie- łyżka masła- łyżka kaparów- 10 czarnych oliwek (bez pestek)- 10 zielonych oliwek (bez pestek)- 1 łyżka soku z cytryny- sól i pieprzNastawiamy wodę na makaron. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Czosnek drobno siekamy i wrzucamy na oliwę. Delikatnie podsmażamy, uważając by czosnek się nie spalił (inaczej nabierze gorzkiego posmaku). Zmniejszamy(...)odrobiną oliwy z oliwek wrzucamy makaron i gotujemy wg wskazań na opakowaniu.Do tuńczyka dodajemy pokrojone w plasterki oliwki oraz kapary. Całość skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy.Odcedzamy makaron, zostawiając 1/4 szklanki wody z gotowania. Makaron przekładamy do tuńczyka, wodę, mieszamy jeszcze parę minut i podajemy. Smacznego
W mojej holenderskiej kuchniłyżki cukru i ½ łyżeczki kwasku lub sok z cytryny Jabłka obieramy, przecinamy na pół, wydrążamy gniazda nasienne. Jeśli nam się nie spieszy to zagotowujemy wodę z cukrem i sokiem z cytryny, gotujemy chwilkę jabłka, odsączamy i nacinamy jabłka w wachlarz. Jeśli nam się spieszy to gotowanie jabłek możemy pominąć. Ja tym razem nie gotowałam jabłek, gdyż mi się nie chciało
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmasa znów zgęstnieje. Przesiać cukier puder z waniliowym, zmiksować.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie rozpuścić w gorącej. Wymieszać, żeby nie było grudek. Ostudzić.Żelatynę wlać do masy serowej, zmiksować na gładko. Wstawić na kilka minut do lodówki, żeby nieco zgęstniała.Sok z cytryny wymieszać z midówką.Na paterze ułożyć pierwszy blat, skropić sokiem z cytryny wymieszanym z miodówką. Wyłożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzelodowej ¹⁄₂ brokuła podzielonego na różyczki ¹⁄₂ pęczka rzodkiewki ¹⁄₂ ogórka ¹⁄₃ papryczki chili 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 jajka / ugotowane (5 minut od momentu zagotowania wody) 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka oliwy, sól, pieprz SOS 3 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy 2 łyżeczki miodu 1 pełna łyżeczka musztardy ziarnistej(...)oliwę, majonez i musztardę ziarnistą. Mieszamy do połączenia składników w jednolity sos. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy szczyptą soli, miodem lub sokiem z cytryny. SAŁATKA :Brokuły gotujemy na parze lub w lekko osolonej wodzie, przez około 5 minut. Odcedzamy, zostawiamy do przestygnięcia. Ogórka obieramy, kroimy w plastry. Rzodkiewkę myjemy, osuszamy i również kroimy w plasterki. Papryczkę chili kroimy
cool and mintyjajka - 3 łyżki cukru - 2 łyżki oleju - 3 łyżki mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny - sok z połowy cytryny - 1 łyżeczka cukru pudru - 2 łyżki ciepłej wody Składniki na masę budyniową: - 1/2 l zielonego Kubusia - 1 i 1/2 opakowania budyniu waniliowego Składniki na masę śmietanową: - 200 g śmietanki kremówki 36% - 40 g galaretki kiwi(...)wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy 25 minut . Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystygnięcia. Gdy ciasto ostygnie nasączamy go mieszanką soku z cytryny wymieszanego z cukrem pudrem i wodą. Teraz robimy masę budyniową. 1 szklankę Kubusia odlewamy i mieszamy z budyniem. Pozostałą część soku wlewamy do garnka i zagotowujemy a potem dodajemy sok wymieszany z budyniem
Kuchenne Wariacjeproszku do pieczenia 1,5 cm startego świeżego imbiru bądź 2 płaskie łyżeczki sproszkowanego Krem Cytrynowy: 1/2 paczki budyniu śmiet. bądź waniliowego bez cukru 1/2 dużej cytryny, umytej i sparzonej 125 ml wody z sokiem cytrynowym 1 łyżka cukru cytrynowego od Delecty 50 gr masła w temp pokojowej + 1 łyżka cukru pudru ( ja nie dałam ) do dekoracji karmel od Delecty(...)Wykrawamy ulubione kształty. i układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy w 190-200 stopniach przez 10-12 min. Krem Cytrynowy 4. Z ścieramy skórkę z połowy cytryny oraz wyciskamy z niej sok. Uzupełniamy woda do 125 ml. Większą część wody gotujemy z cukrem cytrynowym w garnuszku, w reszcie mieszamy nasz proszek budyniowy. Gotujemy zwykły budyń tylko na wodzie. Teraz
Gotowanie...to proste !może być corn flour) rozpuszczonej w 2 łyżkach wody Wymieszać owoce z cukrem i delikatnie podgrzewać aż owoce puszczą sok i cukier się rozpuści. Dodać sok z cytryny i mąkę rozpuszczoną w wodzie. Zagotować krótko. Żelatynę zalać 2 łyżkami wody i pozostawić aż napęcznieje. Napęczniałą żelatynę dodać do gorących owoców i dokładnie wymieszać uważając, aby nie uszkodzić owoców. Lekko podgrzewać
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk