niezwykle cieszyły te barwy. Spróbujcie i Wy, zapraszam. Składniki: 1 jogurt typu greckiego z truskawkami 0% tłuszczu 150 g 1 galaretka Frugo niebieska o smaku owoców leśnych i cytryny 2 szklanki wody 1 jogurt naturalny 90 g około 1/2 szklanki jagód 3 łyżeczki orzechów arachidowych w mlecznej czekoladzie (można pominąć) 2 słodkie rurki do ozdoby Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczamy
Słodkie okruszkigoździki szczypta cynamonu łyżeczka miodu majowego ( lub miodu pszczelego dla niealergika ) sól i pieprz cytryna olej rzepakowy Filety rozmrażamy i osuszamy. Mintaja nacieramy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Śliwki zalewamy wodą, dodajemy cukier i gotujemy do miękkości. Przecieramy przez sito. Dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, goździki, cynamon i miód. Gotujemy 5 min. Filety smażymy na złoto i układamy
Atlas Smakówśledzia solonego w płatach ( ok 5 szt. ) 3 duże cebule ziarenka kolorowego pieprzu liście laurowe ziele angielskie dobrej jakości olej ( lub oliwa, olej lniany ) ocet ( ewent. cytryna ) mleko ( ewent. zimna woda ) Śledzie moczymy w mleku 12 h lub dostosowujemy czas moczenia do smaku - nie powinien być jednak za słony. Po moczeniu płaty śledzia zanurzamy na chwilę w occie ( zachowają jędrność(...)Cebulą kroimy w drobną kostkę, przekładamy na sitko, solimy. Po 10 min wkładamy do lnianej szmatki i odciskamy nadmiar soli. Płuczemy w zimnej wodzie ( lub przelewamy wrzątkiem - jest wtedy bardziej lekkostrawna ). Skrapiamy delikatnie octem lub cytryną. Na spód szklanego słoja kładziemy warstwę cebulki i następnie przyprawy: liść laurowy, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, 4-5 ziarenek pieprzu. Układamy kolejne warstwy
Atlas Smakówkiwi i szpinaku .Trzeba tylko znaleźć dojrzałe owoce ,albo pozwolić im zmięknąć w domu ,wtedy jest jeszcze lepszy. Składniki : 4 dojrzałe kiwi garść świeżego szpinaku sok z cytryny ,do smaku woda mineralna ,zależy jak gęsty lubicie Zmiksować wszystkie składniki z odrobiną wody . W razie potrzeby dodać jej więcej . W czasie upałów wskazane dodatkowo kostki lodu
Ladylaura.wody sól, pieprz, cukier do smaku. Wykonanie: Botwinkę myjemy i drobno siekamy, buraczki, myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Wszystko gotujemy około 15 minut w 250 ml wody z sokiem z cytryny. Gdy wszystko zmięknie, ostawiamy do wystudzenia. Ogórka szklarniowego ścieramy na tarce, szczypiorek i koperek siekamy drobno, zalewamy maślanką, śmietanką i przestudzoną botwinką z buraczkami, całość mieszamy i doprawiamy
Garnkowe fanaberiewitaminy pyszny i orzeźwiający . Przepis pochodzi z internetu. Przepis na 1 osobę. Koktajl z pietruszki i cytryny Składniki : natka pietruszki- 1 pęczek ogórek - 0,5 szt cytryna - 1 szt woda - 1 szkl Przygotowanie : Natkę pietruszki umyć, drobno pokroić. Ogórka zielonego obrać, pokroić w talarki. Z cytyny wycisnąć sok. Do miksera wrzucić natkę pietruszki, dodać ogórka
Kuchnia Danusikwiaty (główki) czarnego bzu 3 łyżki stołowe dobrej jakości syropu z czarnego bzu (ja zastosowałam syrop Ogródek Dziadunia - klik ) 3 łyżki stołowe miodu sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 szklanka wody Intensywność wyczuwalnego smaku czarnego bzu w cieście zależy od ilości składników użytych do sporządzenia ponczu. Jeśli chcecie uzyskać jedynie posmak czarnego bzu, proponuję zastosować do sporządzenia ponczu
Garniec Magalieporcja/ ~200g puree z buraka ~40g mąki (u mnie 20g gryczanej i 20g jaglanej) ~20g kakao ~lekko czubata łyżeczka mielonego lnu ~1/3 łyżeczki sody ~łyżka soku z cytryny ~kilka łyżek wody do rozrzedzenia ciasta - dodawałam na oko więc trudno mi powiedzieć... ~4 kostki gorzkiej czekolady ~cukier/stevia do smaku Piekarnik rozgrzewamy do 180*C. Wszystkie składniki oprócz czekolady mieszamy na gładką
breakfast of dreamspropozycja dla Was - pyszny napój rozgrzewający, który pomógł mi wyleczyć 9 dniowy kaszel i ból gardła :) Składniki: kawałek imbiru (opcjonalnie 1/3 paczuszki sproszkowanego imbiru) 2 pomarańcze cytryna 3 szklanki wody 3 łyżki miodu Przygotowanie: Imbir kroimy drobno i wkładamy do gotującej się wody (proszek wsypujemy). Po zagotowaniu pozostawiamy na ogniu jeszcze ok 5 minut. W międzyczasie wyciskamy
ChilliJemywięc ta lemoniada będzie u mnie często gościć. W wersji dla dorosłych proponuję podawać z odrobiną rumu;) Składniki: 200 ml syropu z kwiatów czarnego bzu ( przepis ) 1 litr wody mineralnej 1 cytryna pokrojona w plastry 1 limonka pokrojona w plastry listki mięty kostki lodu Przygotowanie: W dużym dzbanku mieszamy wszystkie składniki i gotowe
Smakowity Blog Kulinarnyzapach świeżej kapusty i koperku... Poniższe danie najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami i sadzonym jajkiem. Składniki: 1 główka młodej kapusty 1/2 pęczka koperku 1,5 szklanki wody sok z cytryny 100 g masła sól, pieprz Kapustę obrać, pozbawić głąba, umyć i poszatkować. W dużym i wysokim garnku rozpuścić masło. Następnie dodać poszatkowaną kapustę. Garnek przykryć pokrywką i dusić kilka
UgotowaćŚmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem dodając go po łyżce pod koniec ubijania. Dodać serek i sok, zmiksować. Odłożyć 1/3 do dekoracji. Nasączenie: sok z 2 cytryn 1/2 szklanki wody Składniki wymieszać (uwaga na pestki). Wystudzony biszkopt przekroić na trzy blaty. Pierwszy blat ułożyć na parterze. Nasączyć 1/3 ponczu. Posmarować połowa konfitury. Wyłożyć połowę masy
Chocolate Muffin Blogwiele właściwości leczniczych. Jest doskonały na przeziębienie, ma wiele cennych witamin i minerałów. SKŁADNIKI: 300g świeżo zerwanych kwiatów mniszka lekarskiego (mlecza), 1,5 cytryny, 3 szklanki cukru, 5 szklanek wody. PRZYGOTOWANIE: 1. Kwiaty mlecza płuczę i przekładam do garnka. Wlewam wodę i dodaję pokrojoną w plasterki cytrynę. Gotuję 20 minut. Napar odstawiam na 24 godziny w chłodne miejsce
Tradycyjna kuchnia Kasiucieramy mikserem, dodając po łyżce zimnego budyniu. Masę dzielimy na połowę: do jednej części dodajemy pokruszoną czekoladę do drugiej 2 łyżki soku z cytryny. poncz: sok z 1/2 cytryny 1/2 szkl wody ponadto: rurki waflowe na obłożenie tortu kolorowy opłatek masa maślana do przyklejenia kolorowego opłatka wstążka składniki na masę maślaną: 125 g miękkiego masła 150 g cukru pudru
Domowy Smak Jedzeniatwardych moreli, 5 goździków na słoik, kawałek cynamonu, skórka z cytryny, 1 litr wody, 1,5 kg cukru, 0,25 l octu 10%, Morele, umyć, obrać – najlepiej obieraczką do miękkich warzyw i owoców, Przekroić na pół wyjmując pestkę. Połówki owoców ułożyć w wyparzonych słoikach. Do każdego dodać goździki, cynamon i kawałek skórki cytrynowej. Zagotować wodę z cukrem, dolać ocet
królestwo garów