woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:175/1096)

Team tort (owocowy tort z bitą śmietaną) 184

BISZKOPT UPUSZCZAMY NA PODŁOGĘ! Jeśli nie utachnie to znaczy, że jest dobrze upieczony, a do tego będzie puszysty! Na drugi dzień dzielimy go na 3 części, kropiąc mieszanką wody, cukru i cytryny. Pierwszą część Sławek posmarował dżemem brzoskwiniowym i położył drugą warstwę biszkoptu. W tym samym czasie Sebastian ubijał śmietanę z dodatkiem śmietanfixu (dzięki temu jest ona sztywniejsza i lepiej

Sprawni w smaku
Ciasto z kremem cytrynowo-ananasowym 616

mąki ziemniaczanej 5 łyżek oleju szczypta soli Masa: 1 puszka ananasów 2 budynie śmietankowe bez cukru 2 galaretki cytrynowe 200 g masła Nasączenie: 2 łyżki soku z cytryny + kilka łyżek wody Białka razem ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo wsypujemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku – miksujemy do połączenia po każdym dodaniu. Na koniec wlewamy

Smaki Na Talerzu
Biszkopt z Kremem, Owocami i Galaretką 617

cukru 1 łyżka mąki pszennej 400ml mleka 1 i 1/2 łyżki cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 120g masła w temperaturze pokojowej Do nasączenia: 2-3 łyżki soku z cytryny około 80ml wody 1 łyżeczka cukru pudru Wierzch: około 600g owoców jagodowych 2 galaretki w proszku (użyłam przezroczyste galaretki o smaku truskawkowo – waniliowym) 800ml gorącej wody 1. Do rondelka wlać 250ml

Mała Cukierenka
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką 171

piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok. 30 minut aż do zarumienia się. Wyciągamy, studzimy i gotowe!  Można jeszcze ewentualnie polać je lukrem (cukier puder + ciepła woda + sok z cytryny

W Moim Magicznym Domu
Konfitura z płatków dzikiej róży 148

Trochę mnie to zniechęciło doszłam do wniosku, że zrobię nowoczesnym sposobem, mniej uciążliwym:) zapraszam do przepisu. Składniki płatki dzikiej róży w takim kolorze jak na foto 500g cukier cytryna 1/2 szklanki wody … Czytaj dalej Konfitura z płatków dzikiej róży

gotuj ze mną
Drożdżowe cynamonki z lukrem 205

szkl.cukru cukier waniliowy kostka margaryny 50 g drożdży duża śmietana 18 % (ja dałam 330g z firmy Zott) na lukier: cukier puder(ok 2 szkl.) kilka kropli soku z cytryny i odrobina wody- składniki wymieszać Na nadzienie : 3/4 szkl.cukru 2 łyżeczki cynamonu 100 g roztopionego masła Przygotowanie: mąkę ,cukier, cukier waniliowy i margarynę-wyrabiamy w misce,,potem dodajemy śmietanę wymieszaną dokładnie

Swojskie jedzonko
Koktajl z pomarańczy, mango i melona 152

Teraz np. raczę się sokiem z jeżyn. Co prawda jest kupny, ale z pięknym składem.  Składniki: 1 mango pół melona sok z 1 pomarańczy sok z 1 cytryny 200 ml wody (przepis na 3 porcje) Mango obieramy, usuwamy pestkę, miąższ wrzucamy do blendera. Dorzucamy do tego obranego melona bez pestek, soki z cytrusów i wodę. Wszystko miksujemy do uzyskania

Kardamonovy
Sałatka kurczak na greckiej wyspie 178

pomidory 2 ogórki 2 czerwone małe cebule 160g czarnych oliwek 300g sera feta przyprawa do kurczaka masło klarowane Dressing: 3 łyżki octu winnego 1 łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki wody 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka oregano 1 łyżka miodu sól pieprz Wykonanie: 1. Fileta z kurczaka umyć, pokroić w kostkę/ paski, oprószyć przyprawą do kurczaka i odstawić

Szalona Kuchnia Eweliny
Makaron z pesto z avocado i szpinaku 205

Emily Ingredients 1 szklanka szpinaku 1 avocado 75 g startego parmezanu ¼ szklanki nasion słonecznika 3 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku ¾ łyżeczki oliwy ¼ łyżeczki pieprzu sok z połowy cytryny 2 łyżki wody do podania- makaron Instructions Nasiona słonecznika zalać wodą na 30 minut a następnie odsączyć z wody. Wszystkie składniki pesto umieścić w blenderze i zmiksować na gładko dodając trochę wody

Cooking for Emily
Klopsiki zapiekane podane na spaghetti 182

makaron spaghetti sól i pieprz do smaku Wykonanie: Makaron ugotować według opisu na opakowaniu. Mięso wymieszać z jajkiem, bułką tartą, zmiażdżonym czosnkiem, natką pietruszki, sokiem i miąższem z cytryny, dwoma łyżkami wody. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać dokładnie. Formować małe kuleczki, przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać winem i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka grecka 402

mięsa. Składniki: 1 sałata lodowa 3 pomidory 2 ogórki 2 czerwone małe cebule 160g czarnych oliwek 300g sera feta Dressing: 3 łyżki octu winnego 1 łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki wody 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka oregano sól pieprz Wykonanie: 1. Sałatę umyć i porwać na dowolne kawałki. 2. Pomidory pokroić na ósemki, ogórka na półplasterki

Szalona Kuchnia Eweliny
ORZECHOWA ZUPA KREM Z BATATA I MARCHEWKI 129

krem powinna przypaść Wam do gustu 🙂 Składniki: 450g marchewki 450g batatów 1/2 szklanki orzeszków ziemnych niesolonych 1 łyżka posiekanej cebuli 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 1 litr wody sok z cytryny pieprz sól jogurt naturalny sambal oelek czarny sezam marchewkę i batata pokrój w nieduże słupki czosnek [...] Artykuł ORZECHOWA ZUPA KREM Z BATATA I MARCHEWKI pochodzi z serwisu sandrafrej.com

SandraFrej.com
Tarta cytrynowa, Curry Me 206

Kruche ciasto ( może być takie , użyłam okrągłej formy o 28 cm średnicy). Nadzienie -> ugotować budyń z tych składników: sok z 3 cytryn + dopełnić zimną wodą do ok. 650 ml, 7-8 łyżeczek mąki kukurydzianej (rozmieszać mąkę dokładnie w kilku łyżkach zimnej wody i soku) + 3/4 szklanki cukru. Wierzch: ubita na sztywno piana z 5-6 białek + 3 łyżki cukru

Qlinarnie i Qlinarnie
PĄCZKI MARMURKOWE 181

odsączenia na papierowy ręcznik, nadziewamy konfiturą różaną za pomocą szprycy cukierniczej.Polewamy lukrem i posypujemy zmiażdżonymi ciasteczkami oreo. LUKIER :  8 dag cukru pudru, 1,5 łyżki soku z cytryny i gorącej wody. Wszystko dobrze ucieramy i polewamy pączki.  Smacznego! MAŁA RADA: Pączki możemy nadziać kremem czekoladowym lub budyniem

Pani na deser
Jaglanka z masłem orzechowym i karmelizowanym bananem 209

szklanki kaszy jaglanej 2 łyżki masła orzechowego (bez kawałków orzechów) 3-4 łyżki syropu klonowego Karmelizowany banan: 1 banan 3 łyżki cukru trzcinowego 1/4 szklanki wody 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Jaglanka: Kaszę jaglaną dokładnie opłukać gorącą wodą i przełożyć do garnka. Wlać mleko i zagotować. Ustawić najmniejszy ogień i gotować pod przykryciem około 15 minut(...)koniec gotowania dodać masło orzechowe, syrop klonowy i dokładnie wymieszać. Karmelizowany banan: Na patelni rozgrzać masło, cukier trzcinowy i wodę. Gotować do uzyskania karmelu. Dodać pokrojonego w plasterki banana, sok z cytryny i delikatnie zamieszać. Smażyć 1 minutę, aż banany oblepią się karmelem. Ugotowaną jaglankę przełożyć do miseczek, na wierzch położyć karmelizowane plasterki banana. Podawać od razu. Smacznego To też

Oryginalny smak
Gwiazda drożdżowa z makiem 306

odstawić na 15 minut. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Ciasto piec ok 25 minut, do zarumienienia. Ostudzić. Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i odrobiną wody na gładki i gęsty lukier.  Lukrem polać gwiazdę

Smakołyki Asi
CIASTO KUBUŚ 254

Masa śmietanowa: wszystkie składniki czyli serek, kremówkę, ekstrakt wanilii oraz cukier puder umieszczamy w dużej misce i miksujemy, aż uzyskamy gęstą masę śmietanową Nasączanie: wyciskamy sok z jednej cytryny i dodajemy wodę tak aby uzyskać ⅔ szklanki ponczu Wykonanie całości: autorka przepisu zaleca aby nie wyjmować biszkoptu z formy ja jednak go wyciągłam , zdjęłam papier i ponownie go włożyłam do formy

Słodkie zapomnienie
Babeczki z makiem 160

lekko wciskając ją w ciasto. Piec w 180 stopniach przez ok 20-25 minut. Ostudzić, polać lukrem i posypać skórką pomarańczy. Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i odrobiną wody

Smakołyki Asi
Kurczak w potrawce po kaszubsku. Frikasy. 208

jaśminowy) Wykonanie: Masło rozpuścić na patelni i dodać mąkę. Wymieszać i zrobić zasmażkę. Stopniowo dodawać rosół. Mieszając cały czas doprowadzić do konsystencji gęstej śmietany. Dodać śmietanę, sok z cytryny, namoczone w wodzie rodzynki i cukier. Wymieszać dokładnie. Do żółtek dodać łyżeczkę gorącego rosołu. Wymieszać i wlać do sosu cały czas mieszając. Sos zdjąć zaraz z ognia. Dodać sól do smaku

zadanie-gotowanie
Rogale z makiem i pigwą 158

minut do lodówki ciasto i znowu rozwałkowuję i składam, i tak kilka raz. Pigwę obieram, wykrawam środek i kroję w kostkę. Przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, cukier, odrobinę wody dwie łyżki i przesmażam aż lekko zmięknie. Mak: Mak zalewam litrem zimnej wody i gotuję 30 minut. Odstawiam do przestudzenia. Mak przekładam na sito i gazę żeby woda odciekła

wesoła kuchnia
Torcik biszkoptowy z jeżynami 144

ziemniaczanej 1 łyżka octu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem 0,5 l śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru jeżyny Nasączenie 0,5 szkl wody sok z cytryny opcjonalnie odrobina wódki Białka ubić na sztywno, pod konieć ubijania dodać stopniowo cukier. W momencie, gdy piana stanie się błyszcząca, a cukier się rozpuści, dodawać kolejno żółtka

Pieguskowa Kuchnia
Szarlotka z pigwą 174

śmietankowy 10 łyżek cukru trzcinowego 1 cytryna puder do dekoracji  pigwa: Pigwę obieram,  wydrążam nasiona i kroję  w kostkę. Przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, 100 ml wody, cukier i na wolnym ogniu przesmażam aż będzie miękka, ale mają zostać kawałki owocu. Na końcu dodaję proszek budyniowy i mieszam, chwilę przesmażając. ciasto: Do miski przesiewam mąkę

wesoła kuchnia
Pączki 199

łyżek cukru 100 g roztopionego masła 1/2 l mleka szczypta soli 4 łyżki wódki powidła lub dżem jagodowy np. "Twój Ogród" olej do smażenia cukier puder + cytryny i odrobina wody na lukier Wykonanie: Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę. Do miski wlać ciepłe mleko, dwie łyżki mąki, dwie cukru i pokruszone drożdże. Odstawić na 15 minut do garnka

Trufelkowo
Koktajl oczyszczający z buraka. 186

stany zapalne. Zapraszam po przepis : Składniki : 1 średni burak ćwikłowy 2 jabłka ( nie opryskiwane ) najlepiej z własnego ogrodu 2 łyżki świeżo startego korzenia imbiru 2 łyżki soku z cytryny 1/2 szklanki wody ( najlepiej źródlanej ) Sposób wykonania :   B urak umyj, obierz ze skórki, pokrój na małe kawałki. Jabłka opłucz, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne ( nie obieraj ze skórki ). Korzeń

Przepisy i porady kulinarne
Torcik biszkoptowy z jeżynami 166

ziemniaczanej 1 łyżka octu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem 0,5 l śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru jeżyny Nasączenie 0,5 szkl wody sok z cytryny opcjonalnie odrobina wódki Białka ubić na sztywno, pod konieć ubijania dodać stopniowo cukier. W momencie, gdy piana stanie się błyszcząca, a cukier się rozpuści, dodawać kolejno żółtka

Pieguskowa Kuchnia
MUFFINKI Z JEŻYNAMI 240

zabierze ci dodatkowo 30 minut. Do jej przygotowania potrzebujesz: 400 g jeżyn, ok. 280 g cukru trzcinowego lub białego (ilość cukru w zależności od upodobania), sok z połówki cytryny, ok. ½ szklanki wody (opcjonalnie). Jeżyny umyj, osusz, smaż na małym ogniu z pozostałymi składnikami, często mieszając. Po usmażeniu konfitury przetrzyj ją przez sito.  Wypełnij foremki do muffinek do połowy wysokości

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Wieprzowina po chińsku 536

ząbki czosnku ok. 2 cm świeżego imbiru 1 papryczka chili (bez pestek) 2 łyżki mąki ziemniaczanej olej kokosowy lub słonecznikowy sól biały pieprz Sos: sok z jednej cytryny 6 łyżek wody 10 łyżek sosu sojowego 5 łyżek brązowego cukru (można zastąpić białym) Polędwiczki przekroić wzdłuż a następnie pokroić w jak najcieńsze plasterki. Doprawić solą i pieprzem i obtoczyć w mące

kuchnia doski
Lemoniada z granatem, orzeźwiająca bez cukru, jak wycisnąć sok z granatu? 215

mamy w szklance. Ale wracając do lemoniady, to ta jest pyszna! Orzeźwiająca i bez cukru! Składniki (na 1 l lemoniady): - 1 duży granat - sok z 1 sporej cytryny - 1 l wody - świeża mięta Granat obrać i ziarenka włożyć do torebki strunowej i rozwałkować wałkiem, tak aby ziarenka puściły sok. Wyładuję nerwy przed jutrzejszym dniem w pracy 😂🙈 Post udostępniony przez Cook

CookYourself
lemoniada cytrynowo grejpfrutowa 112

zimne napoje. Może w tym pierwszym zabrakło lodu, ale niczego innego nie zabrakło. Gdy potrzebujecie trochę orzeźwienia, lemoniada cytrusowa będzie idealna. Składniki: na jedną szklankę 1/2  cytryny 1/4 grejpfruta woda Przygotowanie: cytrusy umyć i pokroić w nieduże kawałki wrzucić do szklanki i zalać zimną wodą :) Na zdrowie

Gotowanie z pasją
Jagodzianki, bułeczki z czarną porzeczką 177

Szczypta soli Opcjonalnie : jagody, borówki lub tak jak u mnie czarna porzeczka około 400-500g Lukier: na 1 szklankę cukru pudru / 4,5-5 łyżek soku z cytryny lub gorącej wody. Musimy jednak kontrolować gęstość. Przygotowanie: Z drożdży, ¼ szklanki ciepłego mleka+1 łyżka cukru+2 łyżki mąki przygotować zaczyn. Odstawić na 20 minut aby drożdże ruszyły. W pozostałym mleku

W garach u Gosi
Pasta buraczkowa 218

łyżeczka papryki słodkiej w proszku 2-4 ząbki czosnku 1 szklanka orzechów włoskich 1/2 cebuli 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku sok z połowy cytryny 1 szklanka wody sól pieprz Wykonanie: Buraki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki mniej więcej tej samej grubości. Przekładamy je do naczynia, polewamy oliwą i dokładnie mieszamy. Następnie, układamy

Lamarida.pl
Zielony koktajl przyspieszający przemianę materii. 207

SKŁADNIKI: - 2 garście szpinaku - 2 garście jarmużu - 1 mała garść rukoli - 1 mała garść roszponki - 1 cienka laseczka pokrojonego selera naciowego - 1/3 papryczki chili zielonej - sok z 1 cytryny - 2 szklanki wody - 2 plastry świeżego ananasa aby koktajl był słodki *do smaku dodaję zawszę kilka listków bazylii, która nadaje bardzo fajny aromat w/w zmiksuj w blenderze Panasonic na gładkie smoothie

SMYKWKUCHNI
Sałatka z granatem i pomidorkami śliwkowymi 161

nasiona z 1 granatu garść młodego szpinaku 1/2 żółtej papryki Sos 2 łyżki pasty sezamowej tahini 4 łyżki oleju (najlepiej nierafinowanego o neutralnym smaku) sok wyciśnięty z 1 cytryny 5 łyżek wody sól morska do smaku 1 łyżka syropu klonowego (lub miodu) Przygotowanie Pomidorki umyj i pokrój na połówki. Szpinak umyj i usuń twarde łodyżki. Umytą papryką pokrój w kostkę

Powiedz dietom nie
Koktajl quinoa + nieszpułka + miód 157

założy pasiekę ;) Nabraliście ochoty na koktajl z miodem? Mam nadzieję, że tak. Składniki: 3 łyżki ugotowanej białej quinoy 1 łyżka miodu 4 nieszpułki  1 łyżka soku z cytryny 150 ml wody Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i dokładnie miksujemy. Podczas picia, polecam myśleć o pszczołach

Quinoa Raz!
Napój pomarańczowy. 156

smakuje na ciepło i na zimno, domowy napój pomarańczowy,  który z powodzeniem wygrywa ze sklepowymi super "sokami". Potrzebujemy kilka pomarańczy, mogą być również mandarynki i jakaś cytryna, trochę cukru,  wodę gorącą i wodę zimną, 2 galaretki pomarańczowe, 2 goździki, wyciskarkę do soku. Galaretki rozpuszczamy w 2 litrach gorącej wody i studzimy. Owoce wyciskamy i sok wlewamy do dzbanka

chleba naszego
Sałatka warzywna z ciecierzycą, Jujyfruits (Seinfeld) 187

duża żółta papryka ½ główki sałaty lodowej ½ puszki kukurydzy 1 dojrzałe awokado 1 duża garść zielonych oliwek 1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy (lub 1 puszka) Składniki sosu: sok z cytryny + oliwa + odrobina wody sól + pieprz + ulubione zioła Pokrój warzywa i oliwki na mniejsze kawałki. Wymieszaj składniki sosu. W dużej misce połącz warzywa z sosem. Gotowe. The Opposite (season 5, episode

Qlinarnie i Qlinarnie
Napój detoksujący 294

zadanie pomóc w chudnięciu i detoks naszego organizmu. Składniki 1 torebka herbaty z mniszka lekarskiego 1 łyżka soku z żurawiny (bez dodatku cukru) 2 łyżki soku z cytryny 1700 ml wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Herbatę parzymy przez 5 minut pod przykryciem. Wszystkie składniki łączymy w dzbanku i wstawiamy do lodówki. Zaleca się picie codziennie takiej ilości napoju przez tydzień czasu

Delusional Trine
Galaretkowiec na biszkopcie 492

również górę ciasta i wykładając kostki galaretki na wierzch. Wówczas do śmietanki dodam 4 łyżki żelatyny i kupię o jedną galaretkę więcej. Warto też nasączyć delikatnie biszkopt (np. woda+sok z cytryny) - moim zdaniem był odrobinę za suchy. Smacznego

Mojewlasne.pl
Oczyszczanie organizmu - Woda na co dzień 186

kiedy wyjeżdżasz samochodem możesz zabrać 2-3 szklane butelki 0,75l trochę cięższe, ale za to woda będzie jonizowana. Rano Rano dobrze jest wypić szklankę letniej przegotowanej wody z paroma kroplami cytryny. Taki elixir doskonale tonizuje i przeczyszcza. Wspiera pracę wątroby.  Pij dużo wody! Od nadmiaru wody jeszcze nikt nie umarł. A od braku miliony

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Sałata rzymska z pomidorami i selerem konserwowym 227

jedną małą sałatę a nie odrywać liścia po liściu. Polecam. Składniki: 2 sałaty rzymskie Seler w słoiku ( 1/2 opakowania ) 2 pomidory ( niewielkie ) 1 mała cebulka Sos typu winegret ( woda, oliwa, sok cytryny, zioła, sól ) Wykonanie: Sałatę kroimy na kawałki. Seler wykładamy na sito i odsączamy. Pomidory lekko nacinamy. Parzymy i obieramy ze skórki. Kroimy w większą kostkę. Cebulę kroimy

Smaki Ewy
Jajka sadzone na jagnięcinie 219

cytryny 2 garście pomidorków cherry 4 nieduże jajka sól, pieprz oliwa do smażenia kolendra do przybrania Sos jogurtowy : 100g jogurtu greckiego 20g pasty tahini 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka wody (opcjonalnie) Przygotowanie :  Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej drobno posiekaną cebulę wraz z czosnkiem pokrojonym w cieniutkie plasterki. Dusić przez kilka minut aż cebula zmięknie

Codzienne Gotowanie
SMOOTHIE Z JARMUŻU 162

żelazo i fosfor. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustne zawiera sulforafan, związek o silnych właściwościach przeciwnowotworowych. SKŁADNIKI: 1 Garść jarmużu 1 /2 banana 1 /3 soku z cytryny 100 ml wody  Wszystko ze sobą blendujemy.      jest skarbnicą sulforafanu - przeciwutleniacza, który ma silne działanie antynowotworowe. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jarmuz-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-przepisy-na-dania-z-jarmuzu_34363.html

Gotowanie Patki
Ciasto "cycki murzynki" 368

cukrem  250 g masła w temperaturze pokojowej  6 żółtek  6 łyżek cukru  3 łyżki mąki  Dodatkowo: rodzynki  biszkopciki  białe wino lub woda+sok z cytryny+cukier do nasączania  100 g czekolady deserowej 300 g dżemu brzoskwiniowego 50 g masła  Przygotowanie:  Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej

Malinowo w kuchni
Koktajl ze szpinakiem 145

Doskonały pomysł na drugie śniadanie 😊 Zapraszam Składniki: szpinak świeży 2 garście, ananas pół szt, gruszka 1 szt, jabłko 1 szt, banan 1 szt, awokado pół szt, sok z cytryny 1 łyżka, woda 300 ml, Sposób przygotowania: Szpinak myjemy w zimnej wodzie. Z gruszki i jabłka usuwamy komorę nasienn ą . Ananasa obieramy. Następnie wszystkie składniki umieszczamy w mikserze i miksujemy

kulinarne odsłony pati
Kuleczki daktylowe. 190

mangan, miedź i magnez... uff... Proszę więc utoczyć mnóstwo kuleczek i zajadać! ;) Składniki: 200 g daktyli 5 łyżek płatków owsianych 2 łyżki orzeszków ziemnych 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka wody różanej cynamon (opcjonalnie) Wykonanie: Wszystkie składniki zmiksować w blenderze i uformować małe kuleczki (1,5 - 2 cm). Można dodatkowo obtoczyć w cynamonie. Przechowywać w chłodnym miejscu

zadanie-gotowanie
Kremówka Na Biszkopcie 233

ostygnięcia. 4. Następnie masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce masy budyniowej aż do jej wykończenia. 5. Ciasto przekrawamy na dwie części i zwilżamy je sokiem z cytryny rozmieszanym w wodzie ( tak około 1/3 szkl) Nakładamy krem i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Makowiec drożdżowy 209

centymetrowy luz. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok 35 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i odrobiną wody na gładki i gęsty lukier. Polać makowce, posypac makiem i skórkami owoców

Smakołyki Asi
Ciasteczka adwentowe-6 sprawdzonych przepisów 523

łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag maki pszennej 10 dag mielonych orzechów włoskich szczypta soli na lukier: 15 dag cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki wody Przygotowanie: Zagniatamy ciasto na ciasteczka z w/w składników,schładzamy w lodówce ok 1 godz. rozwałkowujemy na ok 0,5 cm wykrajamy ciastka ,pieczemy w 180 stopniach ok 20 min ucieramy

Swojskie jedzonko
Ekologiczne detergenty w kuchni 170

uniwersalny płyn do sprzątania, który przygotowuję mieszając następujące składniki w butelce ze spryskiwaczem. Składniki: łyżka ekologicznego płynu do mycia naczyń np. Frosch łyżeczka boraksu wyciśnięty sok z całej cytryny litr ciepłej wody   Takim płynem można czyścić wszystko oprócz szkła.   Jeśli zatka Ci się odpływ w zlewie, to najlepsza jest następująca mikstura, którą wsypujemy i wlewamy wprost do odpływu

Ugotowane pozamiatane
Tort Rafaello 216

masła • 150 g płatków migdałowych Posypka • 1 łyżka masła • 1 łyżeczka cukru pudru • 100g wiórków kokosowych • 1 opakowanie Rafaello Poncz • 5 łyżek amaretto • sok z 1/2 cytryny • 5 łyżek wody Wykonanie: Biszkopt • Białka ubić na sztywno, dodać cukier partiami i dalej ubijać, aż piana będzie gładka i sztywna. • Do żółtek dodać proszek do pieczenia

To co kocham
Sałatka z pieczonym batatem, jajkiem i kozim serem. 223

użyłam takiego do smarowania) pęczek szczypiorku tymianek suszony sól  pieprz świeżo zmielony oliwa sos winegret: 1 łyżka ostrej musztardy , 4 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka wody, sól, pieprz Wykonanie: Batata obrać, pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i skropić oliwą. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 20 min. w temperaturze

zadanie-gotowanie
Torcik budyniowy z Prince Polo 173

mleka 2 łyżki mąki pszennej 1 żółtko 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 6 kropel ekstraktu śmietankowego 150 g miękkiego masła poncz: 6 łyżek soku z cytryny 3 łyżki wody opcjonalnie można dodać likier dodatkowo 50 g białej czekolady 300 ml śmietanki kremówki 36% (zimnej) 1 opakowanie śmietan-fix 60 g wafelka kakaowego typu Prince Polo wykonanie: Żółtka

Ania i Marcin gotują
Rogale Marcińskie 905

suchych biszkoptów  3 łyżki śmietany 30 % 3 białka szczypta soli    Dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka mleka szklanka cukru pudru,  1 łyżeczka soku z cytryny,  odrobina gorącej wody 100 g blanszowanych, posiekanych migdałów Drożdże rozpuszczamy z łyżką cukru, a następnie mieszamy  z łyżką mąki i 1/2 szkl. letniego mleka, odstawiamy żeby zaczęły pracować ( u mnie

Cynamonowe szczęście
Sosy - łatwe i szybkie w przygotowaniu 192

wielu dań.  Warto pamiętać, że możemy dodać więcej jogurtu niż majonezu.   - sos chrzanowy - miękki chrzan trzemy na tarce,  do słoiczka dajemy kilka łyżek zimnej wody, sok z cytryny i szczyptę soli oraz cukru. Następnie dodajemy starty wcześniej chrzan. Wszystko należy wymieszać i włożyć do lodówki.  Sos ten ma krótki termin ważności, więc należy zużyć go szybko

Gotuję Testuję
Miód z cytryną na czczo 175

Miód rozpuszczony w wodzie z dodatkiem cytryny ma wiele cennych dla zdrowia właściwości. Przede wszystkim działa jak naturalny antybiotyk, wzmacnia organizm, pomaga zapobiegać przeziębieniom, zwalczać infekcje. Poprawia trawienie i przeciwdziała zaparciom. Czytaj dalej

Przepisy Kulinarne
Koktajl szpinakowo – jabłkowy. 211

jabłko i imbir , podobno to doskonałe spalacze tłuszczu . Składniki: na jedną porcję Garść świeżego szpinaku Małe ,zielone jabłko Kawałek świeżego imbiru startego na tartce o małych oczkach Szklanka wody Sok z cytryny ,tyle ,ile lubicie, ja dużo… Wszystkie składniki wrzucamy do wysokiego naczynia , jabłko oczywiście pokrojone razem ze skórką na mniejsze kawałki i miksujemy ręcznym blenderem z końcówkami w kształcie

Ladylaura.
Grillowany stek wołowy z krzyżowej 138

Grillować można nie tylko polędwicę wołową  Składniki 2 plastry wołowiny 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki wody 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2-3 ząbki czosnku przeciśniętej przez praskę 1/4 łyżeczki zmielonego kminku pieprz     Przygotowanie   Wszystkie składniki marynaty wymieszałem razem i wlałem do szczelnej foliowej torebki, włożyłem steki, dokładnie obtoczyłem w marynacie i odłożyłem

R'n'G Kitchen
Rozgrzewająca zupa jarzynowa 220

Składniki: marchewka (1 szt.) pietruszka (1 szt.) ziemniak (1 duży) seler (1/2 szt.) cebula (1 szt.) por (1/4 szt.) natka pietruszki sok z cytryny (1 łyżka) woda (2 l) kurkuma (1 łyżeczka) ostra papryka  garam masala (1/2 łyżeczki) ocet jabłkowy (kilka kropel) tarty imbir (1/4 łyżeczki) pieprz sól sezam (3 łyżki) Czas przygotowania: 75 min. Liczba porcji: 5 Przygotowanie

Weganka gotuje
Polisada ze świeżymi truskawkami babci Basi 224

żółtek (ugotować jak budyń ) Masło miksujemy i powoli po jednej łyżce dodajemy wystudzony budyń , aż do wyczerpania. Biszkopt przecinamy w połowie , nasączamy ponczem ( ja w tym przypadku użyłam wody + soku z cytryny.) Część masy wykładamy na biszkopt i rozsmarowujemy ją. Układamy jedna obok drugiej truskawki. Na wierzch kładziemy resztę masy.   Placek przykrywamy drugą częścią biszkoptu, lekko dociskając . Przygotowujemy polewę

Pysznosci Babci Basi
Pyszne ciasto biały lion, z ryżem preparowanym 67912

ryżu preparowanego -1 puszka masy kajmakowej Ryż mieszamy z masą kajmakową. Najlepiej zrobić to ręką. PONCZ (OPCJONALNIE) -biszkopty można naponczować, jednak nie jest to konieczne -trochę soku z cytryny -trochę przegotowanej wody -łyżka wódki -łyżka cukru DODATKOWO -około 150g orzeszków ziemnych solonych Teraz przechodzimy do składania ciasta Biszkopt ponczujemy, następnie wykładamy na niego ryż w masie krówkowej, wszystko dokładnie wyrównujemy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Zielony koktajl z quinoą, gruszką i pietruszką 163

może jakiś lekki detoks po świątecznym obżarstwie? Zielony, zdrowy, pyszny! Składniki: 5 łyżek ugotowanej białej quinoy 1 pęczek pietruszki 2 dojrzałe gruszki 1 łyżka miodu sok z połowy cytryny 1 szklanka wody Wykonanie: Gruszki obieramy i kroimy w ósemki. Pietruszkę dokładnie myjemy i obieramy listki z łodyżek. Wszystkie składniki wkładamy do blendera kielichowego i dokładnie miksujemy

Quinoa Raz!
Hummus z cukinii 175

cukinia (pozbawiłam ją gniazd nasiennych) 60 g pestek słonecznika (moczonych 4 godziny) 50 g suszonych pomidorów (użyłam z oleju) 90g tahini 2 łyżki oliwy 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki wody łyżka wędzonej słodkiej papryki łyżeczka mielonego kminu 0,5 łyżeczki soli Wszystkie składniki przekłądamy do blendera i miksujemy na gładko. Gotową pastę podałam z nasionami konopii i czarnym

Mienta blog
Zimne napoje na lato 206

domu. Są one nie tylko smaczne, ale również zdrowe, i co dla wielu szczególnie ważne, mało kaloryczne. Jednym z najprostszych napojów jest lemoniada . Do jej przygotowania wystarczy jedynie woda, cukier i cytryny limonki. Często też, jeśli dysponujemy mikserem, możemy przygotować orzeźwiający koktajl . Wykorzystajmy: maślankę lub mleko, cukier i wybrane owoce sezonowe. Szczególnie dobrze sprawdzają się jagody i truskawki. Równie ciekawym

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Śmietanowy tort z owocami 264

pieczemy przez 35-40 minut. Następnie zostawiamy ciasto jeszcze w zamkniętym piekarniku przez ok. 10 minut. Odstawiamy je do ostygnięcia. Przygotowanie ponczu do nasączenia Wodę, sok z cytryny i sok z brzoskwiń mieszamy w dużym kubeczku Przygotowanie kremu do tortu W misce miksujemy zimną śmietanę, jak zacznie robić się gęsta dodajemy cukier puder i dalej miksujemy. Następnie dodajemy serki mascarpone

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Recenzja #.22 - pasta słonecznikowa z bazylią Zwergenwiese 144

internetowym alfa-koszyk.pl :) Co mówi producent :  Pasta słonecznikowa z bazylią to delikatna, kremowa pasta świetna baza do dipów lub sosów. Skład : nasiona słonecznika 43%, olej słonecznikowy, woda, sok z cytryny, bazylia  7%, cebula, sól morska Wartości odżywcze w 100g: WĘGLOWODANY - 3,3g TŁUSZCZ - 33,2g BIAŁKO - 6,2g Moja opinia : Bardzo lubię próbować różnych past kanapkowych, więc

breakfast of dreams
Zupa truskawkowo-wiśniowa z mascarpone i lanymi kluseczkami 164

jajko 2-3 łyżki mąki szczypta soli Sposób przygotowania: Wiśnie wkładamy do garnka (sprawdzamy, czy na pewno w żadnej nie ma pestki), dokładamy odszypułkowane truskawki, dolewamy sok z cytryny i tyle wody, aby stanowiła minimum drugie tyle co owoce. Gotujemy na wolnym ogniu, aż truskawki zaczną się rozpadać. Słodzimy (pamiętając, że kisiel także będzie słodki), przyprawiamy szczyptą pieprzu i miksujemy

Kolorowy Przepisownik
Sałatka z rukolą, po której wszyscy chętnie... rozmawiają i się uśmiechają :) 218

laurowy, ziele angielskie, łyżeczka ziół prowansalskich oraz na sos - 4 łyżki oliwy - 2 łyżeczki ulubionej musztardy - szczypta soli, pieprzu, cukru - siekana bazylia - ząbek czosnku - pół łyżeczki soku z cytryny - ew. łyżka wody Odmierzam oliwę do naczynia, w którym będę ucierać dressing. Dodaję musztardę, sól, pieprz, cukier, bazylię - u mnie była suszona. Dorzucam drobno posiekany czosnek i ucieram do uzyskania

I tu będę miała takie te
Rogaliki drożdżowe z powidłami i lukrem-mięciuteńkie 634

śliwkowe(lub ser,lub nutellę) 50 g drożdży duża śmietana 18 % (ja dałam 330g z firmy Zott) na lukier: cukier puder(ok 2 szkl.) kilka kropli soku z cytryny i odrobina wody Przygotowanie: mąkę cukier i cukier puder i margarynę-wyrabiamy w misce,,potem dodajemy śmietanę wymieszaną dokładnie z drożdżami wszystko razem zagniatamy w gładkie ciasto(w razie potrzeby podsypujemy

Swojskie jedzonko
Napój z rabarbaru i truskawek 189

dżemach. Chętnie wrócę do tego przepisu jeszcze nie raz. Smacznego!     Składniki: 400 g rabarbaru 400 g truskawek 1 szklanka cukru 4 gałązki mięty 2 cytryny 500 ml wody Czytaj dalej... Artykuł Napój z rabarbaru i truskawek pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Sorbet owocowy (truskawka, morela, nektarynka) 254

higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki 3 duże nektarynki 2 małe morele 10 truskawek 1/3 łyżeczki soku z cytryny* 3 łyżeczki cukru 1/2 szklanki wody listki świeżej mięty do podania * jeśli Wasze owoce są mało słodkie możecie dodać większą ilość cukru Przygotowanie Wodę zagotowujemy w garnuszku wraz z cukrem, aż do jego rozpuszczenia(...)lubimy skórek można je ściągnąć). Dodajemy truskawki (jeśli mamy tylko mrożone należy je najpierw trochę rozmrozić). Następnie do naszej misy blendera wypełnionej owocami dodajemy przestudzoną wodę z cukrem oraz sok z cytryny, całość miksujemy. Tak przygotowaną owocową bazę przelewamy do plastikowego pojemniczka z zamknięciem. Sorbet wkładamy do zamrażalnika. Przez pierwsze 3-4 godziny należy go mieszać co około 45 minut

Słodkie okruszki
Smoothie pomaranczowo - jabłkowe 122

swojej kuchni, chwilę zastanowić, zmiksować i w 5 minut mamy pyszną przekąskę :) Składniki: 2 pomarańcze 3 jabłka kawałek świeżego imbiru (ok 1-1.5 cm) sok z połowy cytryny 200 ml wody mineralnego niegazowanej Przygotowanie: Pomarańcze obieramy i dzielimy je na mniejsze cząstki. Jabłek nie musimy obierać, wystarczy że je umyjemy, pokroimy na mniejsze kawałki i pozbędziemy się nasion. Imbir obieramy

Taste Therapy
Wegański twaróg 148

wyszedł troszkę miękki, ale jest idealne pod pasty, serniki etc. Składniki: Orzechy nerkowca – 260g Płatki drożdżowe – 1 łyżka Ocet jabłkowy – 2 łyżki Sok z cytryny – 2 łyżki Woda – 2-3 łyżki Wykonanie: Nerkowce mocz przez 24 godziny. Po tym czasie odcedź orzechy i przepłucz je pod bieżącą wodą. Umieść wszystkie składniki w kielichu blendera

Blendman
Batatowy tofurnik. 257

niech cały dzień będzie taki pozytywny ^^ Jeszcze tylko kilka(nascie) godzin PRZEPIS: 200g naturalnego tofu 100-150g tofu łyżka mąki z tapioki/ budyniu waniliowego Sok z 1/2 cytryny 2 łyżki wody Coś do posłodzenia Cynamon Tofu i batata zmiksować na gładką masę. Dodać resztę składników, dokładnie wymieszać. Przełożyć do wyłożonego papierem naczynka. Ew. Ułożyć na wierzchu plastry gruszki. Piec

More food, love and dreams
Wuzetka (ciasto W-Z) 561

wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 35-40 minut. Masa: Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Żelatynę mieszamy z łyżką soku z cytryny oraz łyżką wody i zostawiamy do napęcznienia na ok. 3 minuty. Po tym czasie rozpuszczamy żelatynę nad parą wodną lub w mikrofalówce (uważamy, aby całość się nie zagotowała, bo straci właściwości żelujące). Dodajemy żelatynę

Poezja smaku
Babka majonezowa 265

szkl mąki ziemniaczanej 1 szkl cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia ziarenka z 1/2 laski wanilii 4 łyżki majonezu Lukier: 1/2 szkl cukru pudru łyżka soku z cytryny odrobina gorącej wody Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec, cały czas ubijając dodawać cukier trzcinowy. Gdy będzie lśniąca dodawać po 1 żółtku, ziarenka wanilii i majonez. Mąkę ziemniaczaną, pszenną

Smakołyki Asi
Ciasto fasolowe z czekoladą i gruszkami 632

zetn ij  końce z resztkami  kwiatostanów  i wydrąż przy pomocy n oża , zostaw ogonek ma górze. Pomarańczę i cytrynę  wyszoru j ,  sparz wrzątkiem, cienko obierz (bez albedo).  W rondlu zagotuj  wodę  z  ksylitolem,  do daj  przyprawy, skórki cytrusów i sok wyciśnięty z cytryny.  Do syropu włóż gruszki, gotuj(...)ńce  z resztką kwiatostan ów  i wydrąż przy pomocy n oża , zostaw ogonek ma górze. Pomarańczę i cytrynę  wyszoru j ,  sparz wrzątkiem, cienko obierz (bez albedo).  W rondlu zagotuj  wodę  z  cukrem,  do daj  przyprawy, skórki cytrusów i sok wyciśnięty z cytryny.    Do syropu włóż gruszki, gotuj

SzczyptaSmaQ
Grilowana polędwica z pieczonymi pszczółkami  205

skórki). Cienkie podłużne platki cukini polwamy deliktanie oliwa, posypujemy swieżo zmielonym pieprzem. Sos 1 lyżka miodu, 1 łyzka musztardy Dijon, 1 lyżka musztardy zwykłej (nie ostrej), pół główki cytryny, 1 lyżka wody, 1 lyżka oliwy z oliwek. Calość mieszamy, aż  powstanie jednolity sos. Kiedy ziemniaczki są już miekkie i deliktanie zaczynają sie rumienić, na rozgrzany ruszt grillowy układamy nasza

Lajtkraft food intolerance
Domowy chrzan 158

liście chrzanu dłużej zachowuje świeżość    Przepis na 5 słoiczków chrzanu: Składniki: 0,5kg obranego chrzanu 3 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka soli sok z 1 cytryny szklanka gorącej wody Chrzan zalewamy zimną wodą na ok 30 minut. Po tym czasie drobno go trzemy. Ja zrobiłam to w malakserze. Do tak przygotowanego chrzanu dodajemy resztę składników. Przekładamy do słoików

Wrzosowa Polana
Gravlax 202

cytryny 40 ml wódki Z łososia usunąć łuski i ości. Umyć i osuszyć. Przekroić na dwa równe kawałki. Koperek umyć, osuszyć i posiekać (nie musi być drobno). Cytrynę sparzyć wrzącą wodą. Skórkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. W miseczce wymieszać sól, koperek, skórkę cytrynową i wódkę. Na talerzu ułożyć czystą ściereczkę, którą należy posmarować marynatą (tylko tam, gdzie będzie

Ugotować
#20 Wybuchowa sałatka z łososiem 165

mnie - 3 rodzaje sałaty w doniczce) Wędzony łosoś (100-120 g) 1/4 średniej wielkości granatu 150 g sera typu feta Dressing: 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka wody 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego Przygotowanie Sałatę rwiemy na kawałki, układamy na talerzu. Na sałacie układamy pokrojoną w kostkę fetę. Łososia kroimy na niewielkie plasterki (tego, który był już

Kuchnia w szuwarach
Torcik W-Z (Wuzetka) jak z Cukierni Chmielewski 540

cały czas miksując na niskich obrotach miksera. Na koniec dodać cukier puder i olejek. Z miksować. Krem podzielić na dwie części, 2/3 i 1/3. Nasącz: sok z połowy cytryny plus przegotowana woda, tak aby w sumie była 1 szklanka nasączu, kilka kropek olejku rumowego Wszystkie składniki wymieszać. Wykonanie: Na paterę ułożyć pierwszy blat, nasączyć połową mieszanki, wyłożyć 2/3 kremu śmietankowego

moj przepis na
Jarskie kotlety z ciecierzycy ( bez jajka, bezglutenowe ) 301

formujcie mokrymi dłońmi - masa nie będzie się kleiła do rąk.  Surówka: - 0,5 kapusty pekińskiej - 1 duży ogórek szklarniowy Sos: - 2 łyżki oleju/oliwy - 2 łyżki soku z cytryny - 2 łyżki wody - 3,5 łyżeczki musztardy sarepskiej - 1/4 łyżeczki soli - 1 łyżeczka cukru Kapustę poszatkowałam, ogórki pokroiłam w grube plastry. Składniki na dressing wymieszałam ze sobą w słoiku

kawawszklance
Wiosenna sałatka z miruną 163

cytryny   pieprz   sól - mała kapusta pekińska / sałata lodowa - 1 dojrzałe awokado - 4 jajka ugotowane na miękko - 1 ogórek szklarniowy - 2 łyżki oleju/oliwy - 3 łyżki soku z cytryny - 2 łyżki wody - 1/4 łyżeczki soli - 1 łyżeczka cukru - 2 łyżki ciętego szczypiorku Rybę doprawiam solą, pieprzem i skórką cytrynową. Odstawiam na 30 minut w chłodne miejsce. Następnie smażę na oleju

kawawszklance
Rafaello 149

pieczenia słoik dżemu brzoskwiniowego z kawałkami owoców (400 g) 600 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 200 g białej czekolady 200 g wiórek kokosowych sok z 1 cytryny + 1 szklanka wody Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Następnie dodajemy kolejno żółtka, ubijając dokładnie po każdym. Mąkę przesiewamy z proszkiem

Na Ciasteczkowych Papierach
Ciasto "Pianka" 178

szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa 1 litr śmietanki kremówki 3 galaretki ( kolor według uznania)  Ponadto  cukier puder sok z 0,5 cytryny 150 ml wody Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier, ubijamy dalej. Gdy masa będzie ubita ( nie będzie wyczuwalny cukier) dodajemy stopniowo po 1 żółtku i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy

kgwjanczewo
Lemoniada z arbuza. Arbuziada 186

kupne napoje, które zawierają jakieś dziwne składniki zamiast prawdziwych soków owocowych. P rzy robieniu lemoniady przeważnie pracy niedużo a orzeźwienie gwarantowane. Do dzisiejszej wystarczy kawałek dojrzałego arbuza, zimna woda, sok z cytryny i ew. trochę miodu lub cukru jeśli wyda się komuś zbyt kwaśna. Można ją mocniej rozcieńczyć, ale ja lubię dobrze czuć smak owoców. Lemoniadę możecie zrobić także

Smaczna Pyza
bo(m)bowa pasta a'la humms 233

HUMMUS Z BOBU przepis autorski // ok. 400g pasty ~250g ugotowanego bobu (waga po obraniu) ~60g tahini (przepis na domową - klik ) ~spory ząbek czosnku ~4-5 łyżek soku z cytryny ~60ml przegotowanej wody ~sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki oprócz wody i przypraw miksujemy na gładką masę. Następnie powoli dodajemy wodę, do otrzymania pożądanej konsystencji (można dać nawet więcej niż

chili & sugar
Dżem z pomidorów malinowych 174

zwykłego cukru 1 łyżka cukru z wanilią Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka wrzucić pomidory, dodać cukier, sok z cytryny i odrobinę wody. Całość ze sobą wymieszać i gotować na małym ogniu (co jakiś czas mieszając). Gotować tak długo, aż  pomidory zgęstnieją. Na sam koniec przygotowany dżem zmiksować za pomocą blendera

Ugotować
na upały 369

Składniki 1 litr wody niegazowanej 2 cytryny parę  gałązek świeżej mięty szklanka  kostek lodu kawałek świeżego imbiru Wykonanie Z cytryny wyciskamy sok , całe gałązki mięty wraz z liśćmi, delikatnie rozgniatamy w dłoniach.. Wszystko wkladamy do dzbanka .Dodajemy kawalek imbiru . Na koniec wrzucamy kostki lodu i wlewamy wode . .Wszystko mieszamy i smacznego

w mojej kuchni
Nerkowcowe ciasto na fistaszkowym spodzie 170

syropu klonowego Masa: 2 szklanki nerkowców 1 szklanka waniliowego jogurtu sojowego (lub naturalnego z dodatkiem ziarenek wanilii) ½ szklanki syropu klonowego 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego sok wyciśnięty z ½ cytryny Nerkowce zalej wodą i pozostaw do namoczenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Tortownicę natłuść i wyłóż papierem do pieczenia. Do kielicha blendera wsyp

Roślinna - blog wegański
Mintaj w sosie śliwkowym 168

goździki szczypta cynamonu łyżeczka miodu majowego ( lub miodu pszczelego dla niealergika ) sól i pieprz cytryna olej rzepakowy Filety rozmrażamy i osuszamy. Mintaja nacieramy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Śliwki zalewamy wodą, dodajemy cukier i gotujemy do miękkości. Przecieramy przez sito. Dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, goździki, cynamon i miód. Gotujemy 5 min. Filety smażymy na złoto i układamy

Atlas Smaków
Klasyczny śledź w oleju z cebulą 154

śledzia solonego w płatach ( ok 5 szt. ) 3 duże cebule ziarenka kolorowego pieprzu liście laurowe ziele angielskie dobrej jakości olej ( lub oliwa, olej lniany ) ocet ( ewent. cytryna ) mleko ( ewent. zimna woda ) Śledzie moczymy w mleku 12 h lub dostosowujemy czas moczenia do smaku - nie powinien być jednak za słony. Po moczeniu płaty śledzia zanurzamy na chwilę w occie ( zachowają jędrność(...)Cebulą kroimy w drobną kostkę, przekładamy na sitko, solimy. Po 10 min wkładamy do lnianej szmatki i odciskamy nadmiar soli. Płuczemy w zimnej wodzie ( lub przelewamy wrzątkiem - jest wtedy bardziej lekkostrawna ). Skrapiamy delikatnie octem lub cytryną. Na spód szklanego słoja kładziemy warstwę cebulki i następnie przyprawy: liść laurowy, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, 4-5 ziarenek pieprzu. Układamy kolejne warstwy

Atlas Smaków
Koktajl kiwi – szpinak . 215

kiwi i szpinaku .Trzeba tylko znaleźć dojrzałe owoce ,albo pozwolić im zmięknąć w domu ,wtedy jest jeszcze lepszy. Składniki : 4 dojrzałe kiwi garść świeżego szpinaku sok z cytryny ,do smaku woda mineralna ,zależy jak gęsty lubicie Zmiksować wszystkie składniki z odrobiną wody . W razie potrzeby dodać jej więcej . W czasie upałów wskazane dodatkowo kostki lodu

Ladylaura.
Chłodnik z botwinki z ziarnami czarnuszki 166

wody sól, pieprz, cukier do smaku. Wykonanie: Botwinkę myjemy i drobno siekamy, buraczki, myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Wszystko gotujemy około 15 minut w 250 ml wody z sokiem z cytryny. Gdy wszystko zmięknie, ostawiamy do wystudzenia. Ogórka szklarniowego ścieramy na tarce, szczypiorek i koperek siekamy drobno, zalewamy maślanką, śmietanką i przestudzoną botwinką z buraczkami, całość mieszamy i doprawiamy

Garnkowe fanaberie
Koktajl z pietruszki i cytryny 195

witaminy pyszny i orzeźwiający .  Przepis pochodzi z internetu. Przepis na 1 osobę. Koktajl z pietruszki i cytryny  Składniki : natka pietruszki- 1 pęczek ogórek - 0,5 szt cytryna - 1 szt woda - 1 szkl Przygotowanie : Natkę pietruszki umyć, drobno pokroić.  Ogórka zielonego obrać, pokroić w talarki.  Z cytyny wycisnąć sok.  Do miksera wrzucić natkę pietruszki, dodać ogórka

Kuchnia Danusi
Ciasto z kwiatami czarnego bzu 222

kwiaty (główki) czarnego bzu 3 łyżki stołowe dobrej jakości syropu z czarnego bzu  (ja zastosowałam syrop Ogródek Dziadunia - klik ) 3 łyżki stołowe miodu sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 szklanka wody Intensywność wyczuwalnego smaku czarnego bzu w cieście zależy od ilości składników użytych do sporządzenia ponczu.  Jeśli chcecie uzyskać jedynie posmak czarnego bzu, proponuję zastosować do sporządzenia ponczu

Garniec Magalie
.893. czekoladowo...bo walentynki 144

porcja/ ~200g puree z buraka ~40g mąki (u mnie 20g gryczanej i 20g jaglanej) ~20g kakao ~lekko czubata łyżeczka mielonego lnu ~1/3 łyżeczki sody ~łyżka soku z cytryny ~kilka łyżek wody do rozrzedzenia ciasta - dodawałam na oko więc trudno mi powiedzieć... ~4 kostki gorzkiej czekolady ~cukier/stevia do smaku Piekarnik rozgrzewamy do 180*C. Wszystkie składniki oprócz czekolady mieszamy na gładką

breakfast of dreams
Napój imbirowo - cytrusowy 160

propozycja dla Was - pyszny napój rozgrzewający, który pomógł mi wyleczyć 9 dniowy kaszel i ból gardła  :) Składniki: kawałek imbiru (opcjonalnie 1/3 paczuszki sproszkowanego imbiru) 2 pomarańcze cytryna 3 szklanki wody 3 łyżki miodu Przygotowanie: Imbir kroimy drobno i wkładamy do gotującej się wody (proszek wsypujemy).  Po zagotowaniu pozostawiamy na ogniu jeszcze ok 5 minut.  W międzyczasie wyciskamy

ChilliJemy
Lemoniada z kwiatów czarnego bzu 150

więc ta lemoniada będzie u mnie często gościć. W wersji dla dorosłych proponuję podawać z odrobiną rumu;) Składniki: 200 ml syropu z kwiatów czarnego bzu ( przepis ) 1 litr wody mineralnej 1 cytryna pokrojona w plastry 1 limonka pokrojona w plastry listki mięty kostki lodu Przygotowanie: W dużym dzbanku mieszamy wszystkie składniki i gotowe

Smakowity Blog Kulinarny
Młoda kapusta 170

zapach świeżej kapusty i koperku... Poniższe danie najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami i sadzonym jajkiem.  Składniki: 1 główka młodej kapusty 1/2 pęczka koperku 1,5 szklanki wody sok z cytryny 100 g masła sól, pieprz Kapustę obrać, pozbawić głąba, umyć i poszatkować. W dużym i wysokim garnku rozpuścić masło. Następnie dodać poszatkowaną kapustę. Garnek przykryć pokrywką i dusić kilka

Ugotować
Tort jeżynowo-śmietankowy z bezami 166

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem dodając go po łyżce pod koniec ubijania. Dodać serek i sok, zmiksować. Odłożyć 1/3 do dekoracji.  Nasączenie: sok z 2 cytryn 1/2 szklanki wody   Składniki wymieszać (uwaga na pestki). Wystudzony biszkopt przekroić na trzy blaty. Pierwszy blat ułożyć na parterze. Nasączyć 1/3 ponczu. Posmarować połowa konfitury. Wyłożyć połowę masy

Chocolate Muffin Blog
Leczniczy syrop z mniszka lekarskiego 209

wiele właściwości leczniczych. Jest doskonały na przeziębienie, ma wiele cennych witamin i minerałów.  SKŁADNIKI: 300g świeżo zerwanych kwiatów mniszka lekarskiego (mlecza), 1,5 cytryny, 3 szklanki cukru, 5 szklanek wody. PRZYGOTOWANIE: 1. Kwiaty mlecza płuczę i przekładam do garnka. Wlewam wodę i dodaję pokrojoną w plasterki cytrynę. Gotuję 20 minut. Napar odstawiam na 24 godziny w chłodne miejsce

Tradycyjna kuchnia Kasi
łatwy tort biszkoptowy 285

ucieramy mikserem, dodając po łyżce zimnego budyniu. Masę dzielimy na połowę: do jednej części dodajemy pokruszoną czekoladę do drugiej 2 łyżki soku z cytryny. poncz: sok z 1/2 cytryny 1/2 szkl wody ponadto: rurki waflowe na obłożenie tortu kolorowy opłatek masa maślana do przyklejenia kolorowego opłatka wstążka składniki na masę maślaną: 125 g miękkiego masła 150 g cukru pudru

Domowy Smak Jedzenia
Morele w occie 90

twardych moreli, 5 goździków na słoik, kawałek cynamonu, skórka z cytryny, 1 litr wody, 1,5 kg cukru, 0,25 l octu 10%, Morele, umyć, obrać – najlepiej obieraczką do miękkich warzyw i owoców, Przekroić na pół wyjmując pestkę. Połówki owoców ułożyć w wyparzonych słoikach. Do każdego dodać goździki, cynamon i kawałek skórki cytrynowej. Zagotować wodę z cukrem, dolać ocet

królestwo garów
Spaghetti z cukinii z sosem tahini, płatkami chili i orzechami włoskimi 260

świeża papryczka) garść orzechów włoskich, posiekanych i podprażonych na patelni sól Sos tahini: 1 łyżka pasty tahini 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki wody duża szczypta cynamonu duża szczypta kuminu świeżo mielony czarny pieprz Umytą cukinię pokrój za pomocą noża lub spiromatu na cienkie i długie pasy . Posyp solą, dokładnie wymieszaj i odstaw

Food Square
Tarta z dynią 165

zrobić. Według mnie ta tarta jest rewelacyjna i polecam ją każdemu. Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki 1 kostka masła ½ szklanki cukru 1 jajko 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka wody ½ łyżeczki proszku do pieczenia farsz: 800 g miąższu dyni 2 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mleka 1 łyżeczka cynamonu kilka kropel aromatu pomarańczowego Wykonanie: Przygotować ciasto: do miski przesiać mąkę

Mama Gotuje
Jarmużowe smoothie 157

witaminowa dla naszego organizmu pełno w nim naturalnego błonnika  dla mnie mega :))))  Składki: 60 g jarmużu (ok. dwóch garści) 1 dojrzały banan 6 łyżek soku z cytryny 100 ml wody mineralnej (opcjonalnie) Jeśli macie całe liście jarmużu, należy wykroić grube łodygi. Następnie porwać na mniejsze kawałki Wszystkie składniki miksujemy i mamy cudowny napój. No to na zdrowie

Delicious Titbits
Na upalne dni - napój cytrynowo - miętowy / lemon mint juice 169

doskonały na upalne dni. Przepis prosty jak konstrukcja młotka, a orzeźwia i gasi pragnienie błyskawicznie Składniki  (na jeden duży kubek) sok z dwóch - trzech limonek (można zastąpić cytrynami) pół szklanki wody lód w kostkach (według uznania) 3 łyżeczki brązowego cukru pół pęczka świeżej mięty Wszystko umieścić w blenderze i zmiksować :) Żródło

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Napój ananasowy 173

bromelainę, ułatwiającą trawienie i tym samym wspomagają odchudzanie :) Składniki  1 duży dojrzały ananas,  1/3 szklanki cukru (najlepiej brązowego) sok z 1 limonki lub z połowy cytryny  pół litra wody mineralnej gazowanej (lub niegazowanej w zależności od upodobań) lód w kostkach opcjonalnie 1 szklanka rumu lub białego wytrawnego wina opcjonalnie sok z 1 pomarańczy, ale wtedy nie dodajemy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Babka wielkanocna z lukrem cytrynowym 417

wyciągamy babkę z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Lukier cytrynowy: W miseczce dokładnie mieszamy cukier puder z sokiem z cytryny. Jeśli lukier jest za gęsty dodajemy soku z cytryny (lub przegotowanej wody), a jeśli za rzadki dosypujemy trochę cukru pudru. Wystudzoną babkę wyjmujemy z foremki. Jeśli za bardzo wyrosła można ściąć spód. Polewamy babkę lukrem. Podajemy gdy lukier zastygnie. Smacznego

W kuchni Katie
Babka Wielkanocna z formy glinianej 261

szklanka oliwy 1 szklanka oranżady 2,5 szklanki mąki tortowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki cukru Lukier 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka wody Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę dosypując cukier. Następnie dodajemy żółtka ubijając dalej wlewamy na przemian olej z oranżadą. Nie przerywając ubijania wsypujemy po łyżce mąki wymieszanej

kgwjanczewo
Sałatka z miechunką pomidorową, Bogowie 286

przetworach. Smakuje trochę jak kombinacja pomidora z agrestem. Jak dla mnie idealnie:). Składniki: 2-3 miechunki 1 zielona papryka 1 duży pomidor 1 kulka mozzarelli sos: oliwa, woda, sok z cytryny, sól, pieprz, zioła prowansalskie Posiekaj drobno warzywa, owoce i ser. Wymieszaj wszystkie składniki sosu, polej nim sałatkę i ponownie wymieszaj. Okazuje się, że można zrobić świetny film w Polsce

Qlinarnie i Qlinarnie
Ciasto "Czekoladowa Coca-cola " 373

kostki masła 3/4 szklanki cukru pudru Galaretka : 2,5 szklanki coca-coli 5 łyżeczek żelatyny Dodatkowo : mały słoik ulubionej marmolady lub dżemu Na poncz: łyżka soku z cytryny  1/4 szklanki wody łyżka wódki Wykonanie : Ciasto : W  jednej misce połączyć wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre .  Połączyć je ze sobą mieszając dokładnie łyżką. wylać ciasto do formy

Malinowa Kawiarenka
Popołudnowa rozgrzewka! 278

Imbir Miód Cytryna   Pomarańcza Mięta  Woda Podstawowe składniki, magiczne składniki, które złożone w całość dają idealną mieszankę rześkiego orzeźwienia. Pobudzają zmysły, unoszą powieki, przyspieszają płynącą w żyłach krew, służą kojąco i rozgrzewająco. Po spacerze idealne, po ciężkim posiłku, również. Na ploteczki z koleżanką jak najbardziej wskazane!  Zamieszajcie w swoich ulubionych kubkach, wypijcie do dna, delektując się każdym

Sajkofanka smaku
Mało tłuste pączki na Tłusty Czwartek, czyli pączki bez smażenia z nutą pomarańczową. 242

smarujemy z wierzchu mlekiem i wkładamy do piekarnika na 12 minut góra - dół w temperaturze 180 stopni. Lukier: -200 gram cukru pudru -łyżka soku z limonki, pomarańczy, lub cytryny -łyżka ciepłej wody  Wszystkie składniki mieszamy energicznie do konsystencji gęstego syropu. Gdy wyciągniemy pączki z piekarnika od razu podlewamy je lukrem. Odstawiamy do wystygnięcia i zjadamy ze smakiem

BaRepas
Rabarbarowe, dietetyczne cudo 188

słodziku w płynie lub 8  łyżek cukru pudru (w wersji niedietetycznej) około 20 lasek rabarbaru pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki kwasku cytrynowego lub odrobinę  soku z cytryny pół szklanki wody Rabarbar myjemy, obieramy  i kroimy w kostkę. Wodę wlewamy do garnka, wrzucamy rabarbar. Dodajemy słodzik i cynamon. Gdy rabarbar się prawie rozgotuje  miksujemy na gładką masę

Humanistka w kuchni
Dietetyczna jajecznica 840

zgubić kilka kilogramów, trzeba wymyślać tworzyć takie połączenia, aby na stole nie było nudno i monotonnie, kilka składników: jajka, mleko i szczypiorek tworzą lekkie, pożywne śniadanie, do tego woda mineralna z cytryną.Dietetyczna jajecznica ze szczypiorkiem, soki i koktajle warzywne, owocowe i twarożek wiejski z rzodkiewką pomogą mi pozbyć się zbędnych kilogramów.2 jajka2 łyżki mlekaSól i pieprz do smakuszczypiorekkilka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tort czekoladowo budyniowy 179

stopniowo zimny budyń czekoladowy. Masę ucieramy do całkowitego połączenia się składników, wstawiamy do lodówki na około 30 minut.Ostudzone ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdą z części nasączamy wodą wymieszaną z cytryna. Następnie każdy z blatów przekładamy masą budyniową. Całość dekorujemy masą,oraz wiórkami czekoladowymi.Przygotowanie wiórek:Gorzką i mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej albo mikrofali, a następnie cienko rozsmarowujemy

Słodkie Przyjemności
papierówki z węgierką na zimę nie tylko do ciasta... 199

Składniki: papierówka 2 kg, śliwki węgierki 3/4 kg, 3:1 żelfix 2 opakowania, cukier 3/4 kg, sok z cytryny 2 łyżki, woda 2 szklanki z umytych papierówek usunąć gniazda nasienne, przekroić na na 4 części i razem ze skórką włożyć do garnka połówki śliwek bez pestek wsypać do jabłek, wlać 2 szklanki wody i zagotować gotować na średnim ogniu mieszając

W Mojej Kuchni Lubię
Frużelina truskawkowa 450

wszelkich naleśników, placuszków czy gofrów zimą.Składniki:1 kg truskawek1 szklanka cukru1 opakowanie cukru waniliowego1 łyżeczka kwasku cytrynowego (lub sok z połowy cytryny)400 ml wody5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej + 50 ml wody do rozpuszczeniaSposób przygotowania:1. Truskawki odszypułkować, umyć, pokroić w grube plastry lub ćwiartki.2. W garnku umieścić truskawki, dodać oba cukry, wodę i kwasek cytrynowy. Zagotować

Kuchnia domowa Ani
Makowiec drożdżowy 347

To najlepszy makowiec drożdżowy jaki jadłam w życiu:) Do tej pory z drożdżowych ciast wyjadałam tylko masę makową bo reszta była zbyt sucha… Ten makowiec

UgotujmyTo.pl
Babciny jabłecznik 500

Kiedy zobaczyłam ten jabłecznik na blogu u Ewy to przypomniały mi się czasy młodości, kiedy takie jabłeczniki kusiły z wystaw cukierni. Oczywiście dałam się skusić i

UgotujmyTo.pl
SERNIKOWY TORT KOKOSOWO-MALINOWY 1321

Dziś mam dla Was elegancki tort kokosowo-malinowy, który jest połączeniem najdelikatniejszego sernika na zimno z klasycznym biszkoptem i galaretką. Najciekawszym jego elementem

Słodko-Słony Świat Ilony
Mazurek z daktylami 220

Co roku na wielkanocnym stole w moim domu gości mazurek z kajmakiem. Mimo całej mojej wielkiej miłości do tego krówkowego specjału, tym razem postanowiłem zamienić go

Food Square
Engadyński tort z karmelem i orzechami 175

mąki pszennej, ja użyłam typ 500 15 dag masła 12 dag cukru pudru 1 jajo szczypta soli Karmel: 15 dag cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny 1/4 szklanki wody, ok. 60 ml Nadzienie: 35 dag orzechów włoskich, grubo krojone 150 ml śmietany kremówki 30-36 % 10 dag cukru łyżka masła łyżka miodu Do posmarowania glazura z : 1 żółtka

Apetyczna babeczka
Sałatka z kukurydzą 179

żółtego sera, 1/4 zielonego ogórka, 1/3 ugotowanego buraka, mała garść suszonej żurawiny, sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki musztardy, 1/2 łyżeczki cukru, kilka kropli soku z cytryny, 1 łyżeczka wody, 1/3 łyżeczki wyciśniętego czosnku, pieprz, sól morska. Przygotowanie:     Rukolę układamy na talerzu, dodajemy pokrojoną marchewkę w długie wąskie słupki -specjalną obieraczką. Mieszamy. Układamy paski ugotowanego

Aga w kuchni
Sałatka z burakami 189

buraka, 1 plasterek żółtego sera pleśniowego, 1/2 marchewki, 1 mała garść grzanek, sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki musztardy,, 1/2 łyżeczki cukru, kilka kropli soku z cytryny, 1 łyżeczka wody, 1/3 łyżeczki wyciśniętego czosnku, pieprz, sól. Przygotowanie:     Układamy rukolę na talerzu. Mieszamy z marchewką, obraną specjalną obieraczką, która obiera w długie, wąski paski. Dodajemy pokrojonego

Aga w kuchni
Sałatka z burakami i płatkami migdałowymi 214

pleśniowego, do pospania: płatki migdałów i suszona żurawina. sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki musztardy musztardy z wędzoną papryką, 1/2 łyżeczki cukru, kilka kropli soku z cytryny, 1 łyżeczka wody, 1/3 łyżeczki wyciśniętego czosnku, pieprz czarny, sól morska. Przygotowanie:     Na talerzu układamy liście rukoli. Ugotowanego buraka obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki

Aga w kuchni
Tołpyga smażona w panierce 186

dzwonka ryby mąka tyle by zrobiło się ciasto gęstości mniej więcej tego na naleśniki (około 1-2 łyżek) jajko sól, pieprz olej do smażenia sok z cytryny Przygotowanie: Rybę umyć pod bieżąca woda, osączyć i skropić sokiem z cytryny Jajko rozbić i dodać do niego mąkę - roztrzepać Rybę posolić i posypać pieprzem na 10 min. przed smażeniem Maczać dzwonka ryby

Proste Potrawy
naleśniki bez mleka 185

Składniki : 4 jajka szczypta soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżki mąki łyżka soku z cytryny 5 łyżek wody ( może być gazowana) olej Zobacz cały przepis

w kuchni i w ogrodzie
Letnia sałatka z nektarynkami! KOLACJA FIT! 335

czerwone - ogórek - papryka czerwona - listki melisy i bazylii dressing do sałatki: - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego - 1 łyżka octu balsamicznego - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżka wody - różowa sól himalajska - pieprz mielony kolorowy- świeży Owoce i warzywa kroimy w grubszą kostkę, sałatę myjemy. Składniki mieszamy ze sobą. Polewamy dressingiem! SMACZNEGO!!! POZDRAWIAM I ZAPRASZAM DO POLUBIENIA

SMYKWKUCHNI
Sałatka hawajska 593

kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą i smażymy. Ananasa kroimy w kostkę, pomidorki na ćwiartki, dodajemy sałatę i kurczaka. W szklance mieszamy musztardę, oliwę, miód, sok z cytryny i odrobinę wody, zalewamy sałatkę i gotowe

Gotuj z Misiem
Urodzinowe menu :) 305

olej Kurczaka oczyszczamy i odkrawamy, co zwyczajowo nazywamy polędwiczką, czyli dolną i nieco odstającą część pojedynczej piersi z kurczaka. Z miodu, sosu chilli, drobno posiekanego czosnku, soku z cytryny, soli oraz wody i oleju (dodajemy tyle samo wody co oleju) robimy marynatę. Powinno być jej sporo, myślę, że ok. 200 ml. Marynata musi być słodka, kwaśna, pikantna i wyraźnie czosnkowa

Ratunku obiad
Rolada cytrynowa 167

Upiec biszkopt:4 jajka4 łyżki cukru4 "kopiaste" łyżki mąkiłyżeczka proszku do pieczeniaBiałka ubić z ukrem, dodać żółtka - ubić na puszystą masę.Dodać makę z proszkiem.Wylać

kolorowotorcikowo
Jagodzianki na oleju 158

cukru 1 łyżka esencji waniliowej szczypta soli Nadzienie: 300 ml jagód 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru Lukier 1 szk cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny lub zimnej wody 1 szt białko do posmarowania Przygotowanie: Letnie mleko wlać do naczynia z robota kuchennego w kruszyć drożdże ,dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki pszennej przemieszać

Ala piecze i gotuje
Tradycyjny hummmus 207

koftą wołową . Składniki :  puszka ciecierzycy (400g) 2 ząbki czosnku 2 łyżki pasty sezamowej - tahini sok z 1 cytryny 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 0,25 łyżeczki pieprzu kajeńskiego oliwa z oliwek extra virgin sól Przygotowanie :  Ciecierzycę odsączyć, wodę zachować. Ciecierzyce wsypać do miksera, dodać pastę sezamową (tahinę), czosnek(...)cytryny, kmin, pieprz kajeński, szczyptę soli i odrobinę oliwy z oliwek. Wszystko dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Jeżeli hummus jest zbyt suchy dodać odrobinę wody z ciecierzycy i/lub sok z cytryny (do smaku) lub nieco więcej oliwy. Hummus nie powinien być zbyt płynny, ani zbyt suchy, powinien mieć konsystencję gestej smietany. Hummus przełożyć do miseczki, przybrać oliwą, szczyptą pieprzu kajeńskiego

Codzienne Gotowanie
Ryba i marchewkowe spaghetti 248

Skł a dniki: porcja, filet świeżego łososia, 3 szt marchewki, puszka groszku konserwowego przyprawa do ryb sok z połowy cytryny Wykonanie: Filet łososia opłukać, osuszyć z wody ręcznikiem papierowym, skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawą do ryb, odstawić. Marchewki oskrobać i korzystając z obieraczki do warzyw strugać wzdłuż na paski, wzdłuż marchewki, bardzo sprawdza się właśnie taka obieraczka znana

kgwjanczewo
Jak ugotować zielone szparagi? 214

ręki i  złamać na wysokości ok 2-3 cm od końca - przy wyginaniu szparag powinien złamać się dokładnie na granicy zdrewniałej końcówki. 3. Do garnka wlać wodę, dodać sok z cytryny, cukier i sól. Zagotować. 4. Szparagi związać sznurkiem, postawić w garnku tak aby tylko główki wystawały powyżej wody. 5. Gotować 5-8 min. ZAPRASZAM NA FILM  Jeśli

Atlas Smaków
Koktajl dla twardzieli 212

porządny wiecheć 3 jabłka duży soczysty ząbek młodego czosnku kopiasta łyżka miodu rzepakowego, u mnie  Miody Polskie łyżka oleju kokosowego u mnie  ZIELONY NURT pół cytryny – kroimy w plastry szklanka wody mineralnej lub napar z czystka wychłodzony kilka jagód goji Umyj, obierz jabłka i włóż do blendera razem z natką pietruszki. Dodaj miód i cytrynę. Dodaj olej kokosowy

Z Kuchni Do Kuchni
Łosoś z fasolką i śmietaną wegańską 201

posypania Składniki na śmietanę wegańską – 65 g słonecznika – 100 ml wody – 1/2 łyżeczki cukru – 1/2 łyżeczki soli – sok z 1/2 cytryny Przygotowanie : Przygotowujemy śmietanę. Słonecznik zalej gorącą wodą i odstaw na 30 minut. Po tym czasie wylej wodę, opłucz go pod bieżącą wodą i ponownie zalej na około 30 minut. Ponownie wylej wodę z namaczania(...)odcedź i opłucz. Wrzuć wszystkie składniki do blendera i miksuj aż uzyskasz konsystencje śmietany. Łososia skrop cytryną dopraw do smaku solą i pieprzem i wstaw na kilka minut do piekarnika ( temperatura ok 180 stopni). Fasolkę i ziemniaki gotujemy w osobnych garnkach w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy. Na talerzach układamy umyte liście szpinaku a na nich upieczonego łososia. Układamy ziemniaczki

I LOVE LIFE
Domowy sok a`la Kubuś- Thermomix 188

KUBUŚ THERMOMIX- SKŁADNIKI :    1. 200g marchewki 2. 2 jabłka ( 300g) 3.  1-2 ba nany ( 200g) 4.  150g cukru 5. 800g wody 6. 75ml soku z cytryny SOK KUBUŚ THERMOMIX- WYKONANIE:  1. Do naczynia miksującego włożyć obraną i pokrojoną marchewkę, rozdrobić 10 s./obr. 5.  2. Zgarnąć kopystką rozdrobnioną marchew ze ścianek(...)gotować 8 min/varoma/obr.1 4. Dodać pozostałe składniki- wydrążone i pokrojone na mniejsze kawałki jabłka, obranego banana, cukier, sok z cytryny, nałożyć górną miarkę i zmiksować 1.30 min, zwiększając stopniowo obroty od 1 do 10 5. Dodać pozostałe 500g wody i gotować 10 min/100c/obr.2 6. Usunąć powstałą na powierzchni pianę, ostudzić i rozlać do butelek.  Smacznego!:) UWAGA: Dla uzyskania ciekawszego

Aromatyczne Podróże