dyni hokkaido (waga bez pestek) 250 g mrożonej fasolki szparagowej 250 ml wody 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru sól pieprz Wodę zagotowujemy, wrzucamy do niej pokrojoną w kostkę dynię, fasolkę szparagową i cukier. Gotujemy pod przykryciem około 5-7 minut (do miękkości warzyw). Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy do niego(...)mąkę i robimy zasmażkę, smażymy jakieś 30 sekund ciągle mieszając. Do zasmażki dodajemy trochę wody z gotowania warzyw, mieszamy. Zawartość patelni wlewamy do garnka z dynią, dokładnie mieszamy. Dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy
Kardamonovyszklanki cukru pudru 20 dag masła 2 łyżeczki soku z cytryny Lukier może być ale nie musi, można wierzch posypać cukrem pudrem: 3 łyżki cukru pudru łyżeczka wody lub soku z cytryny barwnik spożywczy pomarańczowy lub żółty Dodatkowo: 1 galaretka pomarańczowa 1 puszka brzoskwiń 1. Dynie kroimy w podłużne plastry, układamy w naczyniu żaroodpornym i na ok. 20 minut wkładamy
Apetyczna babeczkapieprzu i cukru, łyżka soku z cytryny. WYKONANIE Marchewkę obrać umyć, pokroić w cienkie plasterki, wrzucić na stopione masło chwilę smażyć, , lekko skropić wodą i sokiem z cytryny, dusić na niewielkim ogniu ok. 10 minut. Dodać umyte i osuszone całe listki mlecza, pokrzywy, szpinaku i podagrycznika, delikatnie wymieszać, dusić 10-15 minut, doprawić
w mojej kuchnikażdy, a walory smakowe są grzechu warte!. Przygotowanie gruszek:Składniki: 7 - 8 sztuk gruszek, gruszki polecam zielone i twarde 2 laski cynamonu sok z połowy cytryny 3/4 szklanki cukru ok. 1 litra wody 1. Wodę gotujemy z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny. 2. Gruszki obieramy z łupiny, od spodu wycinany gniazda nasienne i równo ścinamy(...)zwykły cukier 6 jaj 25 dag mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki rumu lub słodkiego likieru, jeśli rezygnujemy z alkoholu należy dodać zimną wodę Po przyprawy do ciasta zapraszam na www.Skworcu.com.pl.1. W rondlu na parze rozpuszczamy czekoladę z rumem, aż zrobi się płynna. Następnie odstawiamy do wystudzenia.2. Masło ucieramy z cukrem, kolejno dodajemy
Apetyczna babeczkaćwikły. Na Święta do mięs, wędlin… i nie tylko. Najlepszy chrzan domowy. Składniki: - ok. 450g korzenia chrzanu - sok wyciśnięty z 1 cytryny - 1 łyżeczka soli morskiej - 1,5 łyżeczki cukru - ok. 16 kostek lodu - lodowata (przegotowana) woda (ilość według potrzeb) Latem kupiłam trochę chrzanu do ogórków małosolnych. Sezon na ogórki się skończył, a chrzanu mi zostało. Umyty, osuszony(...)zalewamy go zimną wodą. Rano osuszamy, obieramy, kroimy na kawałki. Do pojemnika miksera (musi mieć funkcję kruszenia lodu) na spód wrzucamy połowę kostek lodu, wlewamy sok z cytryny i ok. 150ml lodowatej wody. Porcjami dodajemy (lepiej małymi) pokrojony chrzan i miksujemy. W „połowie” dodajemy pozostałe kostki lodu. Jeżeli masa jest jeszcze za gęsta rozrzedzamy ją lodowatą wodą. Gdy chrzan jest
mojewypiekiinietylkoszklanki ugotowanej ciecierzycy (niepełna szklanka suchej) 4 łyżeczki pasty tahiny sok z 1/2 cytryny 2 nieduże ząbki czosnku sól do smaku ok. 70 ml zimnej wody ewentualnie nieco oliwy Ciecierzycę, tahinę, sok z cytryny i obrany czosnek miksuję na gładką pastę, dodając zimnej wody stopniowo, by otrzymać odpowiednią konsystencję. Jeśli nadal uważasz, że jest zbyt suchy, możesz dodać oliwę
W kuchni Karmel-itkibazylii 300g fileta z kurczaka 1 plaster cytryny sól i pieprz oliwa Wykonanie: 1. Brokuł umyć i podzielić na mniejsze różyczki, a następnie ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem jednego plasterka cytryny (dodatek cytryny pozwoli brokułowi zachować piękny zielony kolor). Gotować aż będą miękkie. 2. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie i z jedną łyżką oliwy
Szalona Kuchnia Ewelinyjeść w nocy, w lodówce nie byłoby światła i gdyby klapa miała być zamknięta, nie miałaby zawiasów. Wymówki, wymówki. Diety to temat rzeka. Pijemy wszystko, od wody utlenionej po wodę z octem. Co bardziej zdesperowane ściągają z zagranicy tabletki, po których zaczynają się problemy z sercem. Prawda jest jednak okrutna. Dupy nam rosną, bo żremy. Mamy cudowny dar do zaczynania(...)miły pan poradził mi, żeby następnym razem dodać łyżeczkę octu 10%, żeby kwas kolor utrwalił. Jest powód do ponownego pieczenia Część IV – oponki z matcha i cytryną. Łyżeczkę matchy zalałam 2 łyżkami wody. Do ciasta dodałam napar i skórkę z cytryny. Ciasto jest fajnie zielone i ono nie traci koloru tak jak to z burakiem. Przy okazji odkryłam
ladykitchenkurki i to też dobra tego regionu! Składniki 3 pstrągi 1 cytryna 1 pęczek koperku sól i pieprz 3 duże ziemniaki 1/2 kg kurek 2 łyżki masła 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek natki pietruszki 200 g śmietany opcjonalnie: gałka muszkatołowa Pstrągi myjecie pod bieżącą wodą, osuszacie i układacie na blaszcze(...)pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Koperek myjecie, zostawiacie kilka gałązek do sosu, a resztę dzielicie na trzy części i upychacie każdą część do środka każdej ryby. Cytrynę szorujecie pod bieżącą wodą, kroicie na plasterki i po dwa plasterki wkładacie do każdej ryby. Wsuwacie do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczecie ok. 20 min. Soli i pieprzu używacie już
GRUBY WAŁEKSole 3-4 kostki lodu kilka kawałków arbuza 300 ml wody mineralnej średnio zmineralizowanej Do bidona lub szklanki wrzucam kostki lodu, miętę, arbuza. Dodaję sok z cytryny, miód, sól i wlewam wodę. Całość mieszam do rozpuszczenia się miodu
Smakołyki Asipolania i za'atar do posypaniaPrzygotowanie:Bób ugotować do miękkości, ostudzić i wyłuskać. Następnie włożyć do kielicha blendera razem z pastą tahini, sokiem z cytryny, czosnkiem i solą. W trakcie miksowania stopniowo dolewać wodę (w razie potrzeby więcej niż w przepisie). Ucierać aż do uzyskania gładkiej pasty. Gotowy hummus przełożyć do salaterki, polać odrobiną oliwy i posypać za'atarem. Gotowe
Food Squareszklanki gorącego mleka (125 ml) 2 łyżki żelatyny 2 łyżeczki cukru waniliowego na warstwę truskawkową: 300 g truskawek 2 łyżki cukru kryształ 1 łyżka soku z cytryny 50 ml gorącej wody 1 łyżka żelatyny oraz truskawki do dekoracji czas przygotowania składników – około 40 minut czas schładzania – od 2 do 3 godzin Link do filmu z przygotowania: Sernik na zimno(...)umyte truskawki rozdrabniam blenderem (jeżeli nie mamy blendera możemy rozgnieść je widelcem). Rozdrobnione truskawki przekładam do rondelka dodaję sok z cytryny, cukier i dokładnie mieszam. Rondelek stawiam na gazie i gotuję około 5 minut. Następnie do żelatyny dodaję gorącą wodę dokładnie mieszam, wlewam do truskawek (zdjętych już z gazu) i bardzo dokładnie mieszam. Rondelek z tak przygotowanymi truskawkami odstawiam
Uwaga Babcia Gotujeziemniaków, który miał być swego czasu hitem na białoruskim rynku. Postanowiłem spróbować i muszę przyznać, że jestem zadowolony. Tutaj zachęcam do eksperymentów. Składniki: - obierki po ziemniakach - woda po gotujących się ziemniakach - cytryna (opcjonalnie) - mąka - groszek konserwowy (opcjonalnie) Wykonanie: Jeśli nie umyliśmy ziemniaków przed obraniem to teraz musimy umyć obierki. Dosypujemy trochę mąki i dolewamy małą ilość wody tak, aby powstał(...)groszku. Mieszamy wszystko i wkładamy do formy na placek. Umieszczamy ją w nagrzanym do 150 stopni piekarniku i pieczemy 30 - 45 min. Wodę po gotujących się ziemniakach chłodzimy. Doprawiamy solą i ulubionymi przyprawami Ja dodałem soku z cytryny. Polecam
Kryzysowa Książka KucharskaSkładniki: 600g karkówki 500g łopatki 3 łyżki śmietany 30% 200 ml wody 50ml oleju rzepakowego Marynata do mięsa: 1 łyżeczka kolendry 2 ząbki czosnku ½ cytryny 2 łyżki miodu 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka wody Sól ziołowa, świeżo mielony pieprz kolorowy Przygotowujemy marynatę: kolendrę ucieramy w moździerzu, dodajemy zgnieciony czosnek oraz sok z ½ cytryny. Następnie dodajemy 2 łyżki miodu
Kolizje Smakówsoku z cytryny • sól, pieprz Puree ziemniaczano-marchwiowe: • 50 dkg ziemniaków • 50 dkg marchewki • 2 łyżki kwaśnej śmietany • 1 łyżka soku z cytryny • sól, pieprz, gałka muszkatałowa Wykonanie: • Kajzerkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, drobno pokroić. • Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na łyżce masła. • Do mięsa dodać bułkę, cebulę, jajko, skórkę z cytryny(...)Masło stopić, wsypać mąkę, wlać bulion, doprawić i gotować przez 10 minut. • Do powstałego sosu dodać śmietanę i sok z cytryny, doprawić. • Pokrojoną na małe kawałki marchew gotować w posolonej wodzie, po 10 minutach dodać ziemniaki i gotować do miękkości. • Odcedzić i zmiksować gorące ze śmietaną, doprawić przyprawami
To co kocham