woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:200/1096)

Chłodnik z botwinki z zakwasem buraczanym 185

jajka ugotowane na twardo sól, pieprz sok z cytryny Wykonanie: Z botwinki odcinamy małe buraczki, obieramy je i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnuszka, zalewamy 1 szklanką wody, dodajemy sok z  cytryny, żeby buraki nie straciły koloru i gotujemy przez 3 minuty. Liście i łodyżki botwinki porządnie płuczemy i kroimy w paseczki, dorzucamy do gotujących się buraczków, przykrywamy

Kulinarne przygody Gatity
Barszcz wigilijny. 118

Składniki (4 porcje): 2 kg buraków  3 garście suszonych grzybów 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe cytryna 2 ząbki czosnku sól i pieprz 2 l wrzątku Grzyby zalewamy letnią wodą i odstawiamy do zmięknięcia, następnie zagotowujemy je razem z liśćmi laurowymi(...)zielem angielskim (ma powstać wywar który później wlejemy do barszczu). Buraki obieramy, opłukujemy i ścieramy na tarce , wkładamy do garnka i dodajemy do nich sok z cytryny, następnie wszystko zalewamy wrzącą wodą, dodajemy czosnek  i zagotowujemy.  Do barszczu  dodajemy  wywar z ugotowanych grzybów, całość doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze około 10 minut. Następnie barszcz

Moje-pitraszenie
"Sałatka na przeziębienie" - grecka sałatka z natki pietruszki 226

tahini: sok z 1-2 cytryn 3 łyżki tahini 2 ząbki czosnku sól, pieprz szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (opcjonalnie) zimna woda do podania: chlebki pita cząstki cytryny Przygotowanie: Przygotuj sos tahini: w robocie kuchennym połącz pastę tahini, sok cytrynowy i czosnek. Dodaj tyle zimnej wody, aby uzyskać konsystencję sosu sałatkowego. Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie

Chilli Czosnek i Oliwa
Kokosowa granita. Azjatycki deser idealny nie tylko dla wegetarian 132

podana z sosem czekoladowym, stanowi świetny deser na upalne popołudnie. Kokosowa granita - potrzebne składniki: 2 małe puszki pełnotłustego mleka kokosowego 1/4 szklanki cukru (lub miodu) 1/4 szklanki wody 1/2 limonki lub 1/4 cytryny (sok i skórka) sos czekoladowy lub świeże owoce do serwowania Sposób przygotowania Mleko kokosowe wlać do plastikowego naczynia, w którym będzie zamrażana granita. W niewielkim rondlu połączyć(...)cukier z wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 2 do 3 minut. Następnie lekko przestudzić. Połączyć syrop cukrowy z mlekiem kokosowym i dokładnie wymieszać. Granitę doprawić starta skórką z cytryny lub limonki oraz wyciśniętym sokiem. Umieścić naczynie w zamrażarce i co ok. 30 minut mieszać zamarzającą granitę. Deser zamrażać przez ok. 2 godziny. Podawać z sosem czekoladowym, świeżymi owocami

Korniszonki
Jabłka gotowane w syropie miodowym na ryżu basmati. 127

efekty. Ryż na słodko, ja uwielbiam - a Wy?! Składniki; 1 torebka ryżu basmati Uncle Bens odrobina kurkumy pół łyżeczki soli 2 jabłka pół szkl. wody pół szkl. miodu pół łyżeczki cynamonu sok z połowy cytryny skórka otarta z połowy cytryny Przygotowanie(...)Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu z odrobiną kurkumy i solą. Jabłka obrać, przekroić na pół, łyżką do melona wydrążyć gniazdo nasienne, opłukać. Do garnka wlewamy wodę, miód, sok i skórkę z cytryny a także cynamon. Do gotującego syropu wkładamy jabłka, gotujemy na małym ogniu około 10 min, uważając aby się nie rozpadły. Ryż wysypujemy z woreczka, mieszamy

Radość kipiąca uśmiechem.
CZEKOLADOWO - CYTRYNOWE CIASTO Z OCTEM NA OLEJU RZEPAKOWYM. 183

szklanki cukru 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki kakao 2 szklanki wody przegotowanej (ale zimnej!) szklanka oleju rzepakowego 2 łyżki octu 1/2 łyżeczki soli sok wyciśnięty z 1/2 cytryny(...)skórka otarta z 1 cytryny Suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, sól oraz kakao przesiewam do miski i mieszam dokładnie. Następnie dodaję składniki mokre: wodę, ocet, olej, sok z cytryny,  a także otartą skórkę. Wszystko mieszam ze sobą dokładnie, ale ręcznie, drewnianą łyżką, dopóki masa nie będzie jednolita, gładka. Piekarnik nagrzewam do 175 stopni Celsjusza

W kuchni Karmel-itki
Pikantny placek dyniowy z ajwarem - super fit 221

cytryna - bio 1 ząbek czosnku 1 cebula 200 g ajwaru 1 łyżeczka kolendry/kuminu sól, pieprz 50 g czarnych oliwek bez pestek 10 pomidorków koktajlowych 250 g jogurtu greckiego kilka łodyżek melisy, mięty   Wykonanie:     olej, mąkę, jajko i 1/2 łyżeczki soli zagnieść do połączenia składników i uformować kulę. Jeśli jest taka potrzeba dodać łyżkę zimnej wody. Ciastem wyłożyć(...)lodówki piekarnik nastawić na pieczenie góra-dół na 200`C dynię obrać, przekroić wzdłuż, pozbawić pestek i miękkich części, następnie zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Cytrynę umyć, sparzyć gorącą wodą, wysuszyć i zetrzeć skórkę, następnie wycisnąć sok. Część skórki cytrynowej odłożyć do dipu jogurtowego, resztę wmieszać do masy dyniowej. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, następnie wymieszać ze startą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Brzoskwiniowo- pomarańczowy bourbon jar 130

dodatek do wielu koktajli. Można kupić gotową mieszankę lub przygotować ją w domu. Serdecznie do tego namawiam, gdyż jest to banalnie proste. Składniki: 1 szklanka wody 1 szklanka cukru 1 szklanka soku z cytryny 1/2 szklanki soku z limonki (opcjonalnie) W rondelku zagotować wodę. Wsypać cukier i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Chwilę pogotować. Dodać sok z cytryny i ewentualnie

olalacooking
Sernik jogurtowy z morelami na zimno 90

pieczenia. Przekładamy masę ciasteczkową i ugniatamy dobrze. Tortownicę wstawiamy do lodówki na 30 minut.   Masa serowa: Ser miksujemy z jogurtem, cukrem, skórką i sokiem z cytryny. Żelatynę namaczamy w 1/4 szklanki zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzewamy ją do całkowitego rozpuszczenia (nie zagotowujemy!). Gdy lekko przestygnie dodajemy do masy serowej i miksujemy. Masę wylewamy na schłodzony spód herbatnikowy i wstawiamy(...)Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach około 20 minut. Po wystudzeniu morele przecieramy przez sitko, dodajemy cukier, sok z cytryny.  Żelatynę namaczamy w 1/4 szklanki zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzewamy ją do całkowitego rozpuszczenia (nie zagotowujemy!). Żelatynę dodajemy  do musu, mieszamy dokładnie. Mus wylewamy na stężałą masę serową i ponownie schładzamy

Smak mojej kuchni
TU I TAM po raz trzeci - Wyspy, na pożegnanie wakacji. 186

porcji/ Na cytrynowy śnieg 7 g żelatyny 1/4 szklanki zimnej wody 1 szklanka wrzątku 3/4 szklanki cukru 1 łyżka skórki cytrnowej 1/3 szklanki soku z cytryny 3 białka Żelatyną zalać zimną wodą i odstawić na 5 minut, by napęczniała. Następnie zalać wrzątkiem, dodać skórkę i sok z cytryny oraz cukier i mieszać dokładnie do momentu, aż cukier się roztopi. Odstawić(...)łyżki. Schłodzić w lodówce.  Schłodzony sos przelać do misek lub pucharków, nakładać na niego porcje cytrynowego śniegu  i ozdobić karmelem (cukier rozpuścić w rondelku z niewielką ilością wody i gotować do uzyskania ciemnego, gęstego karmelu - nie mieszać, inaczej zrobią się grudki; polać jeszcze ciepłym karmelem). Karmel cudownie chrupie i stanowi wspaniały kontrast dla lekkiej, piankowej struktury deseru. Smacznego

KUCHARNIA
Domowy mus jabłkowy z nutą cynamonu 182

zawekować. Używać jako składnik do ciast, deserów, naleśników. Składniki: 3 kg jabłek 2-3 łyżki cukru 1 laska cynamonu ziarenka z 1 laski wanilii 3/4 szklanki wody 2 łyżeczki soku z cytryny   Przygotowanie: Jabłka obrać, pokroić w ósemki a następnie w kostkę. Wrzucić do szerokiego, dużego rondla. Wsypać cukier, dodać ziarenka z laski waniliowej i wymieszać. Włożyć laskę cynamonu(...)Zalać wodą. Zagotować. Następnie przykryć i dusić na małym ogniu ok 40 minut. Dodać sok z cytryny. Wymieszać. Jeśli chcemy uzyskać gładki mus, jabłka zmiksować blenderem. Jeśli nasz mus ma zawierać cząstki owoców, ugnieść jabłka widelcem lub ugniataczem do ziemniaków. Gorące przełożyć do wyparzonych słoików. Zakręcić i ustawić do góry dnem, aby się zawekowały. Mus jabłkowy używać jako składnik

Moja Delicja
Sałatka z awokado, rzodkiewką, granatem i sosem z tahini 118

kilka rzodkiewek kawałek ogórka garść kiełków groszku garść pestek granatu kilka listków mięty Sos z tahini: 3 łyżki pasty sezamowej tahini 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka syropu z agawy 6 łyżek zimnej wody szczypta soli * PRZYGOTOWANIE Sałatka Sałaty ułóż na talerzu. Awokado obierz i pokrój w pasy. Ogórka(...)rzodkiewki pokrój w plastry. Ułóż na sałacie wraz z kiełkami groszku, pestkami granatu i listkami mięty. Sos z tahini Do naczynia wlej tahini i sok z cytryny. Zmiksuj powoli blenderem, dodając powoli wodę, aż uzyskasz gęsty sos o konsystencji śmietany. Następnie dodaj syrop z agawy i dopraw solą. Sos z tahini spróbuj również wykorzystać do buddha bowl z tego przepisu

Food Square
Pączki bez mleka 212

cukru łyżka wódki sok z cytryny ok. 3 łyżek powidła śliwkowe, różane lub dowolny dżem olej lub smalec do smażenia cukier puder, sok z cytryny Rozczyn z drożdży:  Do miseczki wlewamy ciepłą wodę (250ml), dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na kwadrans. Resztę mąki i cukru mieszamy z rozczynem. Dodajemy(...)pączki nabijamy dżemem a następnie lukrujemy albo już przestudzone posypujemy cukrem pudrem.  Lukrowanie: szklankę cukru pudru zalewamy kilkoma łyżkami bardzo gorącej wody i ucieramy aż do rozpuszczenia cukru. Dla lepszego smaku dodajemy łyżkę soku z cytryny. Pączki polewamy od wierzchu lub turlamy w lukrze całe

prawdziwe jedzenie
Sernik śmietankowo-malinowy 161

śmietankowy 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30% 1/2 tabliczki białej czekolady olejek śmietankowy 2 łyżki masła Warstwa malinowa: 30 dag malin świeżych lub mrożonych 200 ml wody 4 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 galaretki malinowe Sposób przygotowania: Ciasto: Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem, dodać żółtka, śmietanę oraz posiekane masło Zagnieść kruche ciasto. Wylepić(...)kruche ciasto.Piec około 45 minut w temp 175*c.Studzić przy uchylonych drzwiczkach do momentu aż będzie całkowicie zimny. Warstwa malinowa: Maliny wsypać do rondelka wlać wodę wsypać cukier dodać sok z cytryny, gotować na wolnym ogniu 3-5 minut, zestawić z ognia wsypać galaretki i mieszać do rozpuszczenia. Tężejącą masę wylać na zimny sernik, zostawić na całą

Wanilia i Kardamon
Świąteczny tort cynamonowy z rumem 168

szkl mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki oleju rzepakowego Wielkopolskiego 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1/2 łyżeczki cynamonu poncz:  1 szkl wody 2 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki ciemnego rumu krem: 1,5 szkl mleka 1/3 szkl śmietany 30% 3/4 szkl cukru 1/3 szkl mąki pszennej (+1/2 szkl wody) 1 łyżeczka(...)formy oprószonej mąką. Pieczemy w 175 stopniach przez 20-25 minut.  Upieczony biszkopt studzimy i kroimy na 3 blaty. poncz:  Wodę gotujemy z cukrem. Kiedy lekko zacznie gęstnieć zestawiamy z ognia, dodajemy sok z cytryny i rum. Studzimy. krem: Mleko gotujemy ze śmietaną i cukrem. Mąkę rozrabiamy w 1/2 szkl wody i dodajemy do gotującego się mleka. Gotujemy

Bon appetit mon amie

Proponowane wyszukiwania