cytryny 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia LUKIER: cukier puder gorąca woda odrobina soku z cytryny Do dekoracji użyłam płatków migdałowych oraz wiórek kokosowych Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy sok z cytryny oraz skórkę z cytryny i odstawiamy do przestygnięcia. Do większej miski dodajemy
Gotuj z Mąkąmój przepis,tym bardziej,ze święta tuż tuż a pomarańcze teraz coraz tańsze... Składniki: skórka z 5 pomarańczy 1 i 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki wody sok z połowy cytryny Owoce przed obraniem sparzyć wrzątkiem i wyszorować gąbką.Skórkę pomarańczową oczyścić z białej,grubszej części,gdyż ona nie będzie potrzebna.Tak przygotowaną skórkę zalać wrzącą wodą,pogotować
Niespełnione zdolności kulinarnesuszone, wędzone gruszki 4 figi 3 daktyle 60 g suszonych moreli (najlepiej niesiarkowanych) 80 g rodzynek (najlepiej niesiarkowanych) 80 g żurawiny (najlepiej niesiarkowanych) sok z połowy cytryny 2,5 l wody Przygotowanie: Do garnka włożyć wszystkie opłukane wcześniej suszone owoce. Zalać wodą. Zagotować. Zdjąć z ognia i zostawić na całą noc. Na drugi dzień zagotować, zmniejszyć ogień i gotować
Moja Delicjaszybko twardnieje). Ciasto powinno być wystudzone – lukier może popękać, gdy pokryjesz nim gorące ciasto. Zalety: szybki w przygotowaniu i nieskomplikowany, łatwa modyfikacja smaku poprzez dodanie soku z cytryny, mleka, śmietanki czy wody. Wady: szybko twardnieje, często pęka przy krojeniu ciasta. Lukier królewski: Składniki białko jajka rozm. M 1,5 szklanki cukru pudru kilka kropli soku z cytryny lub białego octu
Pyry na Gazjajka 120 g cukru 30 g mąki ziemniaczanej 30 g mąki pszennej 40 g mielonych orzechów laskowych mus jabłkowy: 450 g jabłek sok z 1/2 cytryny 65 g cukru 2 listki żelatyny 100 ml wody mus kajmakowy: 160 g masy kajmakowej 300 ml śmietany kremówki (38%) 2 listki żelatyny Białka ubić na sztywno, pod koniec partiami dodając cukier. Po jednym(...)wyrównać wierzch. Piec w 160 st. C. przez 40-45 minut. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w niedużą kostkę. Skropić sokiem cytryny. Przełożyć owoce do garnka, dodać wodę i cukier. Gotować przez 15-20 minut, aż większość jabłek się rozpadnie, a płyn odparuje. W tym czasie namoczyć żelatynę w zimnej wodzie. Zdjąć garnek
Pożeraczka, czyli raz adobrzemożna coś dla osób dorosłych ;-) Dzieciaczki popijają pyszny syropek , a my delektujemy się czymś nieco mocniejszym- zapraszam do wykonania. SKŁADNIKI: - 50 baldachów kwiatów czarnego bzu - 2 litry wody - 2 kg cukru - 4 cytryny - 2 litry spirytusu Zrywam ładne, rozwinięte baldachy kwiatów czarnego bzu. Rozkładam je na ok. 1 godzinę w przewiewnym miejscu, ale nie na słońcu, aby pozbyć się wszystkich(...)lokatorów. Cukier wsypuję do dużego garnka, zalewam go wrzącą wodą, dokładnie mieszam, studzę. Do dużego słoja układam kwiaty bzu na przemian z pokrojoną w plasterki cytryną. Zalewam syropem z cukru. Przykrywam gazą i odstawiam na 5 dni w słoneczne miejsce, mieszając 1 raz dziennie. Po tym czasie przecedzam przez gazę lub tetrową pieluszkę i łączę ze spirytusem. Przelewam
Wielopokoleniowołyżka po łyżce masę budyniową, nie przerywając miksowania. Krem wyłóż na kruchy spód. Karmelizowany rabarbar: ok. 500 g rabarbaru (5-6 lasek) 100 g cukru 2 łyżki wody 1 łyżka soku z cytryny 1/3 łyżeczki cynamonu Rabarbar potnij na kawałki o szerokości foremki . Na patelnię wsyp cukier oraz wlej wodę, wymieszaj i rozprowadź dokładnie po całym dnie. Wstaw na ogień
Food SquareDomowy syrop z cytryny to idealny dodatek do herbaty, szczególnie w okresie jesiennym, kiedy rozpoczyna się sezon na przeziębienie i grypę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowy syrop z cytryny na przeziębienie powinien znaleźć się w każdym domu, ponieważ jest on naprawdę skuteczny. Do przygotowania domowego syropu z cytryny zainspirowała nas Pani Lidia i to właśnie od niej mamy ten świetny przepis(...)obecnie panującym okresie takie domowe mikstury są na wagę złota. Polecamy każdemu z Was ten domowy syrop z cytryny , który z pewnością pomoże Wam zwalczyć różnego rodzaju infekcje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 5 cytryn 1/2 kg cukru 1/2 l wody 4 laski cynamonu (lub 1 łyżeczka cynamonu w proszku) 8 gniazd anyżowych 10 plasterków świeżego imbiru 2 łyżki miodu
Przepiski.plszklanki soku z pomarańczy • 1 szklanka soku z cytryn • 1 litr spirytusu 90% • 0,5 litra spirytusu 60% • 1 kg cukru • 1 litr wody Wykonanie: • Sok z pomarańczy i cytryn zalać spirytusem i odstawić na tydzień. • Po tygodniu zlać nalew przecedzając przez sitko. • Dodać cukier rozpuszczony w wodzie i odstawić
To co kochamjesienną słotę i mroźne zimowe wieczory polecam rozgrzewającą nalewkę. 3 litry wody 400 liści wiśni 2 kg aronii 2 kg cukru 700 ml spirytusu 95% 3 cytryny Aronię i liście umyć, następnie zalać wodą, dodać cukier i gotować 20-30 minut (od momentu zagotowania). Odstawić na 24 godziny, przecedzić , dodać sok z cytryn i spirytus. Rozlać do butelek. Można spożywać
Kolorowa kuchnia Elkimałych bez (bezów? :P) ~3/4 szklanki wody z puszki z ciecierzycą (ok. 170ml, tyle otrzymacie z puszki 420g) ~pełna szklanka cukru pudru ~łyżka soku z cytryny ~odrobina barwnika spożywczego, u mnie czerwony (opcjonalnie) Wodę z puszki odlewamy do miski, dodajemy sok z cytryny i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Po ok. 5 minutach dodajemy łyżkę cukru, a po upływie
chili & sugarPRZYGOTOWANIEUdka myjemy, solimy i pieprzymy, nacieramy startym imbirem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Miód, wodę, sos sojowy i paprykę mieszamy i polewamy udka. Wstawiamy do lodówki na około godzinę/półtorej. Obkładamy udka plasterkami cytryny. Przykrywamy i wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg). Odkrywamy i pieczemy jeszcze przez 10 minut
Moje Kuchenne Rewelacjepęczek rzodkiewki 1 duży zielony ogórek 150 g twarogu półtłustego 3 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 330 g kwaśnej śmietany 12% sól, pieprz 150 ml wody 4 łyżki żelatyny 1/2 cytryny 1 łyżka octu winnego białego do dekoracji kiełki słonecznika do podania ocet winny biały i pieczywo dodatkowo mleko do zalania ryby WYKONANIE Dzień wcześniej: Filety śledziowe zalać(...)Sałatkę wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem, po czym zostawić w temperaturze pokojowej. W garnuszku zagotować wodę, wyłączyć palnik i wsypać żelatynę. Dobrze wymieszać, tak aby żelatyna się rozpuściła i nie było grudek. Następnie dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny, łyżkę octu winnego i zostawić do ostudzenia. Spód blaszki do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć
Passions hobbies lifeSkładniki: 1 dkg cytryny (plasterek) 50 ml wermutu 50 ml wody gazowanej 2 dkg lodu konsumpcyjnego Sposób przygotowania: Do wysokiego kieliszka wlać porcję wina, włożyć plasterek cytryny ze skórką (cytryna musi być wyszorowana i sparzona), lód i uzupełnić zimną, dobrze gazowaną wodą. Podawać ze słomką. Porcja 120 ml Kaloryczność 1 porcji 43 kcal
Przepisy kulinarne babci Antoninypotrzeby dodaj więcej musztardy lub octu. Majonez wegański – idealny do sałatek Składniki: ugotowana kasza jaglana (1/2 szklanki) słonecznik łuskany (2 duże łyżki) woda (1/2 szklanki) ksylitol (1 łyżka lub do smaku, albo inna substancja słodząca) cytryna (4 łyżki lub do smaku) biała gorczyca (1 łyżeczka lub wedle gustu) sól (kilka szczypt) – dla lepszego efektu warto(...)użyć soli NAMAK, która imituje smak jajka (do dostania w sklepach ze zdrową żywnością) olej nierafinowany o delikatnym smaku (3/4 szklanki) np. ryżowy Kaszę, słonecznik, wodę, gorczycę, sól i ksylitol oraz cytrynę zblenduj najgładziej jak tylko można. Stopniowo dolewaj olej (to ważny punkt, stopniowe dodawanie oleju powoduje że majonez zagęszcza się jak należy). Dopraw jeszcze ewentualnie do smaku. Jeśli
Powiedz dietom nie