woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:211/1096)

Kompot z jabłek z limonką i miętą 70

cytryny i mięty. Ochładzam dodatkowo lodem i słońce może grzać ile chce :) Kompot z jabłek z limonką i miętą Składniki 0,5 kg jabłek 1,5 l wody wyciśnięty sok z cytryny 1 limonka kilka listów melisy oraz mięty Sposób przygotowania Jabłka umyć, pokroić na […] Artykuł Kompot z jabłek z limonką i miętą pochodzi z serwisu Pink Envelope

Pink Envelope
Kompot z jabłek z limonką i miętą 73

cytryny i mięty. Ochładzam dodatkowo lodem i słońce może grzać ile chce :) Kompot z jabłek z limonką i miętą Składniki 0,5 kg jabłek 1,5 l wody wyciśnięty sok z cytryny 1 limonka kilka listów melisy oraz mięty Sposób przygotowania Jabłka umyć, pokroić na […] Artykuł Kompot z jabłek z limonką i miętą pochodzi z serwisu Pink Envelope

Pink Envelope
chleb bezglutenowy (bez drożdży i jajek) 140

swoją ulubioną wersję. Składniki: ¾ szklanki mąki jaglanej ¾ szklanki komosy ryżowej 4 łyżki babki jajowatej 1 łyżka miodu 3 łyżki oliwy łyżeczka sody szczypta soli łyżka soku z cytryny Przygotowanie: 1. W wodzie, na noc namaczamy mąkę jaglaną i komosę. Zalewamy składniki tak, aby woda w całości je przykryła. Wyciągamy, odsączamy. 2. Kolejno babkę jajowatą wrzucamy do miski i zalewamy(...)szklanką ciepłej wody i mieszamy (zrobi się z tego galaretka). 3. Następnie w blenderze mieszamy wszystkie składniki: mąka i komosa, babka jajowata, miód, oliwa, soda, sól i sok z cytryny. 4. Przygotowaną masę wlewamy do formy wysmarowanej olejem kokosowym. Ja akurat użyłem zwykłej okrągłej tortownicy o średnicy 17 cm Na wierzch naszego chleba fajnie pasują różne ziarna: pestki dyni, słonecznik

PaleoLife
Napój orzeźwiający 117

wody mineralnej 4 łyżki płynnego prawdziwego miodu (lub cukier według własnych potrzeb) 1/2 litra soku jabłkowego 8 dużych listków mięty 1 gałązka świeżej mięty sok z połówki cytryny Wykonanie: 1 szklankę wody zagotować i zaparzyć w niej listki mięty. Odstawić do momentu wystygnięcia wody, a następnie wyjmujemy listki, a wodę wlewamy do dzbanka. Miód wlać do szklanki i zalać wrzącą

O kuchni z uczuciem
Cytrynowo-różane wegańskie bezy 116

humus) a wykorzystujemy tylko wodę, w której była ciecierzyca. Potrzebujecie: 1 puszka ciecierzycy 200 g cukru drobnego kilka kropel olejku różanego  1 łyżeczka soku z cytryny kilka kropel barwnika różanego. Odlaną wodę z puszki  ( będzie około 150 g) wlewamy do miski. Miksujemy aż zrobi się sztywna piana- identyczna jak ta z białek. Miksując cały czas dodajemy cukier. Cukier

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Mus jabłkowy 158

jakiś czas mieszając. Trwa to ok. 30 minut, w zależności od użytego gatunku jabłek. Golden Delicious to jabłka słodkie i soczyste, więc nie wymagają dodatku cukru, ani wody (wystarczy sok z cytryny i galaretki). Następnie powstały mus dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy 2 galaretki czerwone (jeżeli używamy w proszku – wsypujemy suchy proszek), do drugiej 2 galaretki zielone. Mieszamy(...)przekładamy do wyparzonych, czystych słoików i szczelnie zamykamy. RADA: Skórki i ogryzki (bez ogonków) warto wykorzystać do przygotowania domowego octu jabłkowego (w dużym czystym słoju zalałam je ciepłą przegotowaną wodą, przykryłam sterylną gazą i odstawiłam w ciepłe miejsce na ok. 5 tygodni. Co jakiś czas mieszam drewnianą łyżką… więcej – jak ocet będzie gotowy). Mus jabłkowy można wykorzystać na różne sposoby

mojewypiekiinietylko
Babeczki sernikowe na zimno 114

herbaty. W sam raz dla wielbicieli czekolady. Składniki: 3/4 szkl mąki kokosowej 100 g mlecznej czekolady 250 g ricotty 1 galaretka cytrynowej w proszku 3/4 szkl gorącej wody pół łyżeczki soku z cytryny 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżeczka żelatyny 2 kostki startej mlecznej czekolady + plastry cytryny do dekoracji Przygotowanie: Do miseczki wsypujemy galaretkę i żelatynę i zalewamy gorącą wodą(...)mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do przestudzenia. Czekoladę razem z olejem kokosowym rozpuszczamy w kąpieli wodnej( miseczkę z pokruszoną czekoladą umieszczamy na garnku z gotującą się wodą-czekolada roztopi się pod wpływem gorącej pary). Do gorącej czekolady dodajemy mąkę kokosową i wyrabiamy chwilę razem do połączenia się składników. Nabieramy masę czekoladowo-kokosową wielkości orzecha włoskiego i wkładamy na dno silikonowej

słodkie i nie tylko historie kulinarne
FRUŻELINA Z WIŚNI 141

dowolnych owoców. Do ciast, naleśników, kanapek, gofrów, serników…  Słoiczek w lodówce obowiązkowy. Składniki 400 g wydrylylowanych wiśni niecałe pół szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 3 łyżki wody 1,5 łyżeczki żelatyny Przygotowanie Wiśnie wsypcie do rondla, zasypcie cukrem. Poczekajcie kilka minut, aż wiśnie puszczą sok. Zagotujcie na małej mocy palnika do momentu rozpuszczenia(...)cukru dodając sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 2 łyżkach zimnej wody. Zagotujcie i ściągnijcie z ognia. Żelatynę zalejcie łyżką zimnej wody, pozostawcie do napęcznienia.  Napęczniałą żelatynę wsypcie do gorącego sosu owocowego, mieszajcie do rozpuszczenia żelatyny (jeśli trzeba podgrzewajcie nie dopuszczając do zagotowania). Ciepłą frużelinę przelejcie do słoiczka

OliveandThyme
Pasteis de nata 85

śmietanki (słodkiej 12%) skórka z cytryny 1 laska cynamonu 80g cukru 20g skrobi kukurydzianej (lub mąki pszennej) cynamon do posypania Do rondla wsypać cukier, wlać wodę, włożyć laskę cynamonu i skórkę otartą z cytryny, zagotować na małym ogniu, odstawić. Mąkę wymieszać z polową mleka. Pozostałe mleko zagotować, wlać do mleka z mąką, rozmieszać rózgą żeby nie było grudek. Syrop przecedzić

Obiad gotowy
Zielone koktajle na wiosenny detoks – przepisy 154

podwieczorek lub po prostu jako porcja zdrowia w ciągu dnia   Koktajlowa bomba witaminowa Do przygotowania koktajlu będziecie potrzebować: 1 banana 1 ogórka natki pietruszki 1/2 cytryny kawałka imbiru 200 ml wody kokosowej (1 szklankę) 1.Banana, ogórka oraz imbir obieramy ze skórki i kroimy. 2. Natkę myjemy i siekamy na mniejsze porcje. 3. Wyciskamy sok z połówki cytryny. 4. Wszystko

Okiem Blondynki by McBlondi
Brukselka z marchewką 148

śmietanowym sosie al dente smakują naprawdę doskonale. Składniki: 300 g brukselki 200 g marchewki 1 łyżka masła sól, pieprz, cukier 100 ml śmietany kremówki+50 ml wody skórka otarta z 1/2 cytryny natka pietruszki Wykonanie: brukselkę umyć, podciąć ogonki i przeciąć na pół. Marchewkę obrać i pokroić skośnie w 1 cm plasterki w rondlu rozpuścić łyżkę masła, dodać warzywa(...)posmażyć około 2 minuty. Dodać sól, pieprz, 1/2 łyżeczki cukru, następnie podlać śmietaną i odrobiną wody. Dusić na średnim ogniu około 10-15 minut. Na koniec ewentualnie jeszcze doprawić solą i dodać skórkę otartą z cytryny podawać z natką zielonej pietruszki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Deser zimowy 104

śliwek wędzonych, 70 gram gruszek suszonych – nie kandyzowanych, 70 gram jabłek suszonych – nie kandyzowanych, 70 gram rodzynek, 70 gram moreli suszonych, skórka z 1/2 cytryny, żelatyna    plasterki pomarańczy: 60 g cukru, 100 ml wody, 15 ml wody różanej, 1 pomarańcza,   piernikowa pianka 300 ml mleka, śmietana kremówka – 600 ml, 2 płatki gwiazdki anyżu, 1/2 laska kory cynamonu(...)Następnie piekarnik wyłączyć i zostawić ciasto na jedną godzinę w lekko uchylonym piekarniku. galaretka z kompotu: Owoce opłukać, włożyć do garnka i zalać zimną wodą (woda ma je tylko przykryć). Zagotować, wrzucić skórkę cytryny (cytrynę umyć, sparzyć i cienko obrać), przykryć. Posłodzić uważając aby nie przesłodzić. Przecedzić. Na pól litra kompotu wziąć 10 g żelatyny, rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłego

królestwo garów
puszysty,lekki ,jabłecznik 93

Wyjąć, wystudzić, oprószyć cukrem pudrem i pokroić na kawałki. Nadzienie jabłkowe ze startych jabłek: Składniki 8 jabłek -szara reneta 3 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 1/5 szklanki wody Wykonanie Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach .Wymieszać z cukrem i cytryną, wstawić garnek na ogień ,ogrzewać kilka minut gotować, mieszając często, do częściowego

mojej kuchni
puszysty,lekki ,jabłecznik 163

Wyjąć, wystudzić, oprószyć cukrem pudrem i pokroić na kawałki. Nadzienie jabłkowe ze startych jabłek: Składniki 8 jabłek -szara reneta 3 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 1/5 szklanki wody Wykonanie Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach .Wymieszać z cukrem i cytryną, wstawić garnek na ogień ,ogrzewać kilka minut gotować, mieszając często, do częściowego

w mojej kuchni
Tort czekoladowy 175

jajka + 2 łyżki cukru 3/4 setkowego kieliszka spirytusu - do nasączania 1 łyżka kakao dowolny smakowo dżem migdały ewentualnie rozpuszczalna kawa( według smaku) lub sok z cytryny : 2-3 łyżki soku na szklankę letniej, przegotowanej wody Przygotowanie kremu: Obydwa masła połączyć i utrzeć doskonale 2 całe jajka ubić na parze z 2 czubatymi łyżkami cukru Do utartego masła dodać stopniowo masę(...)jajeczną i ucierać Do utartej masy jajeczno - maślanej dodawać stopniowo po łyżce nutelli , łyżkę kakao i doskonale ucierać Przygotować jeszcze nasączenie z wody, cukru, spirytusu i ewentualnie z kawy, a może być sok z cytryny - u mnie wyszło  około 3/4 szklanki płynu (wpierw rozpuszczamy w wodzie cukier, kawę- według swojego smaku , a potem dodajemy spirytus) Przygotowanie tortu: Jeden krążek

Proste Potrawy