metra i pozostawiamy do wystygnięcia. Masa orzechowa: W dużej misce mieszamy ze sobą jogurt naturalny, masło orzechowe, sok z cytryny, szczyptę soli, ksylitol oraz orzechy posiekane na mniejsze kawałki. W małym rondelku zalewamy żelatynę zimną wodą, mieszamy i odstawiamy na chwilę aby napęczniała. Następnie dolewamy odrobinę wody i na małym ogniu rozpuszczamy żelatynę. Mieszamy rozpuszczoną żelatynę z odrobiną masy orzechowej(...)pomocą nitki. Nasączamy blaty alkoholem, najlepiej wódką orzechową - tak, wiem, zbędne kalorie, wysoki IG, ale to w końcu tort urodzinowy! ;) W wersji bezalkoholowej blaty nasączamy przegotowaną wodą wymieszaną z sokiem z cytryny. Wysypujemy 1/3 posypki czekoladowo-orzechowej na pierwszy blat, następnie smarujemy go połową masy orzechowej. Przykrywamy drugim blatem. Smarujemy wierzch i boku tortu resztą masy orzechowej, po czym posypujemy
W kuchni Katiemąki kokosowej*, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, skórka i sok z połowy cytryny, 1 łyżka octu jabłkowego, 1-2 łyżki słodzidła (opcjonalnie). * na początek lepiej wsypać mniej mąki i sprawdzić jaka będzie konsystencja ciasta (musi być taka jak gęsta śmietana), ewentualnie dosypać mąkę lub dodać odrobinę wody. Jeśli robię biszkopt kakaowy również dodaję mniej mąki. Wykonanie: Jajka ubijam przez kilka(...)napuszy dodaję po jednym jajku i stopniowo ksylitol, cały czas miksując, aż do uzyskania puszystej masy. Następnie stopniowo dodaję pokrojone lub zblendowane truskawki. Blaty tortu obficie nasączam wodą z sokiem z cytryny. Przekładam masą truskawkową. Dekoruję truskawkami. Smacznego! Tort można podzielić na ok. 10 porcji. Makro w jednym kawałku ok. 115g: tłuszcze: ok. 33,1g białka
Saganekwieczór poprzedzający jej podanie. Wtedy należy przygotować czarną fasolę i śledzie. Czarną fasolę namaczać przez noc w wodzie, którą dobrze jest choć raz zmienić. Śledzie wypłukać pod bieżącą wodą, jeśli są bardzo słone, na ok. 30 minut zostawić je w zimnej wodzie. Odsączyć, wysuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na niewielkie kawałki. Wsypać do miski, dodać żurawinę i pokrojony w krążki(...)łupinkach w osolonej wodzie, przestudzić, obrać, pokroić na plastry. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na plasterki, najlepiej krajalnicą do jajek. Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne. Podzielić na równe części wykorzystując do tego krajalnicę do jajek, następnie pokroić je na słupki. Tak przygotowane jabłka włożyć do wody z sokiem z cytryny, włożyć do mikrofalówki i chwilkę
niecodziennikparywiele lepszym zamiennikiem tych kupnych. Zaproponuj go swoim domownikom i cieszcie się jego smakiem Składniki: 1 kg ulubionych jabłek 1 l wody 80 g cukru większa szczypta cynamonu 1,5 łyżki soku z cytryny kilka goździków lub opcjonalnie możecie dodać szczyptę(...)kardamonu Przygotowanie: Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne. Nie musicie obierać jabłek ze skórki, chyba że koniecznie chcecie, nie przeszkadzają a dają dodatkowy aromat. Zalejcie ćwiartki litrem wody, dodajcie cukier, cynamon, sok z cytryny i kilka goździków (lub także jeśli macie ochotę trochę kardamonu, kompot zyska dodatkowy aromat). Gotuj do momentu gdy jabłka zmiękną i już jest! Pij na ciepło
Zasmakuj Kuchnirobiłam obie i obie są świetne! Wersja I, klasyczna: 2 jajka 2 żółtka 3 małe lub 2 średniej wielkości cytryny 160 g drobnego cukru 80 g masła Cytryny szorujemy, przelewamy wrzącą wodą. Następnie ocieramy skórkę (tylko żółtą część) oraz wyciskamy z nich sok. Do rondelka wbijamy jajka oraz dodajemy żółtka. Mieszamy rózgą kuchenną. Dodajemy cukier, masło pokrojone na mniejsze części
Smaki Na Talerzuciemnym spodem i czekoladą . Pychotka. CZEGO POTRZEBUJEMYCiasto: 300 g cukru 5 jajek 125 ml oleju 125 ml wody 200 g mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie serowe : 8 bananów 100 g. cukru sok z cytryny plus trochę soku do skropienia bananów 500 g twarogu z wiaderka lub dobrze zmielonego 5 płaskich łyżeczek(...)Ostudzić. Banany obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na cieście.PRZYGOTOWANIE MASY SEROWEJTwaróg utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny. Banany skropić sokiem z cytryny. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodawać po łyżce kremu serowego i wymieszać. Śmietanę ubić i dodać do kremu. Delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na banany
W kuchennym oknie Ewyzimnej śmietany do ubijania 36 % 50 ml wystudzonego espresso- bardzo mocny napar 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru Poncz: -100 ml gorącej wody -2 łyżeczki cukru -1 łyżka soku z cytryny -2 – 3 łyżki mocnego alkoholu ,u mnie grappa z owocami leśnymi -50 ml mocnego ostudzonego espresso Dodatkowo: 4 łyżki dobrego dżemu lub konfitury- u mnie TRUSKAWELLA(...)nagrzanym do 175 stopni piekarniku , około 40 minut. Wystudzony biszkopt, najlepiej na drugi dzień, pokroić na 3 równe krążki. Poncz: cukier rozpuścić w gorącej wodzie, zostawić do wystygnięcia, a następnie dodać sok z cytryny, alkohol i espresso. Przygotowanie kremu Czekoladę połam na kawałki, wrzuć do miseczki i wlej 3 łyżki śmietany kremówki. Rozpuść w kąpieli wodnej.Odstaw do przestygnięcia
Z Kuchni Do Kuchniłyżki domowego cukru waniliowego 200 g śmietany 30% rodzynki skórka pomarańczowa lub aromat pomarańczowy (na kg ciasta) LUKIER: 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny lub przegotowanej, ostudzonej wody Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy pokrojone w drobną kostkę masło i chwilę siekamy. Dodajemy żółtka, mleko i siekamy(...)ciasto jest już zimne (ja studziłam całą noc) wyjmujemy z blachy i lukrujemy i gotowe! Lukier. Mieszamy przesiany cukier puder z dwoma łyżkami soku z cytryny, jeśli jest zbyt gęsty dodajemy kilka kropel soku z cytryny
Rozpustne gotowanieZdrowa przekąska, bogata w wartości odżywcze, a w czasie świąt niezbędne. Polecam! Składniki: 4 filety śledziowe z zalewy 2 czerwone cebule 10 cm imbiru skórka z 1 cytryny Zalewa: 250 ml wody 3 łyżki cukru 70 ml octu 10% 5 ziarenek ziela angielskiego 1 liść laurowy Wykonanie: śledzie wymoczone do poążdanej słoności pokroić w skośne paski obrane cebule i imbir
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!utrzeć na puszystą masę, dodać kakao i wystudzoną masę z żółtek, utrzeć na jednolitą masę, a następnie dodawać po łyżce likieru i miksować. Poncz: - 1/2 szklanki wody - sok z połowy cytryny - 6 łyżek likieru Dodatkowo: - galaretka czerwona i zielona - czekolada i połówki orzechów do ozdoby wierzchu ciasta. Bakalie i dobrej jakości kakao znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl . 1. Każdą galaretkę
Apetyczna babeczkaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki : 400 szt. kwiatów mniszka lekarskiego sok z 2 cytryn 1000 ml dobrej wody źródlanej 1000 g cukru wykonanie: Kwiatki z mniszka lekarskiego zbieramy w słoneczny poranek, na łące z dala od drogi. Zebrane kwiatki bez łodyg układamy na papierze i pozostawiamy je na ok. 60 min., aby pozbyć się owadów. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy zimną(...)wodą. Wstawiamy na ogień i gotujemy ok. 15 min. po czym odstawiamy na 24 godz. w chłodne miejsce. Po tym czasie uzyskany wywar przecedzamy przez sito do garnka z grubym dnem. Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny oraz cukier. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 2-3 godz. do uzyskania konsystencji płynnego miodu. Gorący syrop wlewamy do czystych
Domowy Smak Jedzeniasztuk) 1 kapusta 2 puszki fileta z makreli w sosie pomidorowym 300 g Graal 150 g ryżu 1 duża cebula 1/2 szklanki rosołu sok z połowy cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Wodę gotujemy w dużym garnku. Luźną główkę kapusty myjemy, wycinamy głąb, delikatnie oddzielamy liście i wrzucamy partiami na wrzącą wodę. Obgotowane liście odkładamy do wystudzenia. Ryż gotujemy
Symfonia smakowapołączenia się składników. Piec w temperaturze 170 stopni przez 60 godzin. Masa malinowa: 780 gram malin 24 ml żelatyny rozpuszczonej w 90 ml gorącej wody 290 ml cukru 24 ml soku z cytryny 16 ml mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 23 ml letniej wody 750 gram serka mascarpone Wykonanie: Maliny wymieszać z cukrem, podgrzewać, aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie
Krakowskie smaki Aniprzyjaciółką do kawki :)Składniki na sałatkę:1 melon3 bananypuszka mandarynek2 garści winogrona 1 kiwilistki świeżej miętyskładniki na sorbet:sok z cytryny 1/4 filiżanki sok z grejpfruta 1 filiżankasok z pomarańczy 1/4 filiżanki cukier 1 filiżanka woda 3/4 filiżanki białko 1 sztstarta skórka cytrynyszczypta soli sorbet: Soki wymieszać ze sobą, rozpuścić cukier w wodzie. Gotować przez
Bon Appetit Małgorzatytortownicy o średnicy 23 lub 26 cm.Masa serowa: 500 g sera dwukrotnie zmielonego (ja użyłam z wiaderka) 250 g cukru pudru sok z połowy cytryny 20 g żelatyny ok. 100 ml wody do rozpuszczenia żelatyny 450 g jogurtu greckiego Galaretka: 3 szklanki Sprite`a 4 i 1/2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: Cytrynki z kwiatem czarnego bzu ETERNO Pomarańcze w syropie ETERNO(...)upieczeniu studzimy go, a w tym czasie zabieramy się za masę serową. Masa serowa: Na początku zmiksowałam ser z cukrem pudrem, dodałam sok z cytryny, następnie jogurt grecki. Żelatynę namoczyłam w zimnej wodzie, miseczkę z żelatyną wstawiłam na kilkanaście sekund do mikrofalówki, aby ją. Wymieszałam do momentu rozpuszczenia się żelatyny, przestudziłam i wlałam do masy serowej, którą ponownie zmiksowałam
Blondynka Gotuje