woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:222/1096)

Yum Yums czyli zakręcone pączki i potwór z Nibylandii 196

masła, schłodzonego i pokrojonego w cienkie plasterki 250 ml wody 1 jajko olej, do smażenia lukier - 1 szklanka cukru pudru roztarta z 3 - 4 łyżkami wody lub soku z cytryny (proporcje trzeba zwiększyć) Do naczynia przesiewamy mąkę pszenną, cukier, sól, suche drożdże (ze świeżymi należy najpierw wykonać rozczyn) i mieszamy. Dodajemy masło i delikatnie łączymy. Nie wyrabiamy z mąką gdyż

Dzieje kuchennej Wiewióry
Błękitna Helena 197

zaskakującą całość. Francuski deser, niemieckie ciasteczka, włoska delikatność i styl, kolor Szwajcarskich krajobrazów. Liczę wam się spodoba ;)  Składniki: 4 gruszki ok 2-3 szkl wody syrop curacao 2-3 łyżki soku z cytryny cukier do smaku 6 ciastek oreo ulubione waniliowe lody opcjonalnie niebieski barwnik spożywczy  Wykonanie:Gruszki obieramy, zostawiając ogonek, od spodu wycinamy gniazda nasienne. Do rondelka(...)wlewamy wodę tyle, aby gruszki były zakryte. Dodajemy sok z cytryny, syrop i cukier do smaku. Opcjonalnie możemy dodać barwnik niebieski, co ja uczyniłam chcąc uzyskać większą głębię koloru ;).Doprowadzamy do wrzenia i czekamy, aż rozpuści się cukier. Następnie do tak przygotowanego syropu wstawiamy nasze gruszki. Gotujemy na średnim ogniu,  aż zrobią się szkliste.Kiedy są gotowe wyjmujemy z syropu

Malinowe Pocałunki
Letnia zupa z wiśni 180

Zupa wiśniowa  nie jest zupa zbyt pożywna, ale na letnie upały będzie w sam raz. Składniki: 2 szklanki dojrzałych wiśni 3 szklanki wody cukier do smaku, ewentualnie szczypta soli, sok z cytryny około(...)łyżek - według uznania 2-3 goździki 100 ml wina czerwonego wytrawnego (niekoniecznie ),ale w wersji dla dzieci koniecznie bez wina ! Przygotowanie: Do wrzącej wody wsypałam umyte, wydrylowane wiśnie, goździki , sok z cytryny, wino i szczyptę soli Po zagotowaniu, przetarłam je lekko przez sito i pozostawiam w zupie (można zmiksować), gotowałam całość około 5-6 min. Moją zupę podałam z kluseczkami

Proste Potrawy
Syrop z kwiatów czarnego bzu 235

Syrop z kwiatów czarnego bzu Thermomix Przepisy Thermomix Składniki: 40 baldachów kwiatów czarnego bzu (dobrze rozwiniętych) sok wyciśnięty z 5 dużych cytryn bez pestek 1500 g wody 800 g cukru Przepisy Thermomix. Syrop z kwiatów czarnego bzu. Wykonanie: Do dużego garnka dajemy kwiaty czarnego bzu. Kwiaty czarnego bzu należy dokładnie obciąć – tak aby miały jak najmniej łodyżek. Robimy(...)garnkiem ponieważ z kwiatów spada żółty pyłek, który także dodajemy do syropu. Do naczynia Thermomix wlewamy wodę, dodajemy cukier. Gotujemy czas 14min/temp.100/obr.2. Tak przygotowanym gorącym syropem zalewamy kwiaty czarnego bzu. Dodajemy sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy ścierką. Syrop odstawiamy na 48 godzin. Od czasu do czasu mieszamy całość. Do koszyczka Thermomix zakładamy gazę lub pieluchę tetrową. Koszyczek trzymamy

Themo przepisy
Jak zrobić w domu sok typu Kubuś bez Thermomix? 170

Zatem do rzeczy: DOMOWY SOK A`LA KUBUŚ- SKŁADNIKI: 1. 400g marchewki 2. 4 jabłka 3.  3 ba nany 4.  250g cukru 5. 1500 ml wody 6. 150ml soku z cytryny DOMOWY SOK A`LA KUBUŚ- WYKONANIE: 1. Marchewkę ścieramy na tarce, przekładamy do garnka, zalewamy 500ml wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 15 minut(...)misce, jeśli używamy tylko blendera, to wszystko od razu wrzucamy do garnka z marchewką i długo, dokładnie blendujemy aż do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji.  3. Dolewamy 1 litr wody, wsypujemy cukier i wlewamy sok cytrynowy, dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i ponownie gotujemy przez 15 minut na małym ogniu, regularnie mieszając. 4. Zbieramy utworzoną na wierzchu pianę, przecieramy przez

Aromatyczne Podróże
Rolada bezowo-truskawkowa 229

przez 20-25 minut.Teraz czas na mus truskawkowy. Truskawki i cukier puder wrzucić do miski. W osobnej miseczce rozpuścić żelatynę w wodzie. Truskawki i cukier puder zmiksować na mus, dodać do nich kilka kropli soku z cytryny. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w mikrofali. Do żelatyny dodać odrobinę musu w celu wyrównania temperatury. Następnie żelatynę połączyć z truskawkami (fot.2). Śmietankę ubić

Świat Ciasta
Naturalny spalacz  tłuszczu 873

cytryna organiczna – je śli nie – należy pozbyć sie pestycydów Wykonanie: Obra ć cytrynę i zalać skórkę 240ml gorącej wody i pozostawić na 10 min . Nast ępnie dodać sok wyciśnięty z cytryny, ocet jabłkowy i mielone chili. Spo żywać po każdym posiłku w czasie odchudzania, zamieszać przed każdym łykiem. Papryczki chili zawieraj ą alkaloid – kapsaicynę, która stymuluje wytwarzanie ciepła w organizmie(...)wchłanianie tłuszczu, zmniejsza łaknienie zaś skorka z cytryny zawiera polikosanol który obniża cholesterol i jest pomocny w odchudzaniu. Ocet jab łkowy oczyszcza organizm, wspomaga odchudzanie, przyspiesza spalanie tłuszczu. Oto szybka i super tania metoda mycia warzyw i owoców: Usunięcie szkodliwych bakterii (E.Coli, Listeria, Salmonella itp.). Płuczemy warzywa i owoce najpierw w wodzie o odczynie kwaśnym przez 2-3 minuty

w mojej kuchni
Krem z pieczonych buraków i mleczka kokosowego 173

Składniki: 4 duże buraki 1 puszka mleczka kokosowego 2 cm świeżego imbiru 3 ząbki czosnku 0,5 litra wody 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól natka pietruszki Sposób wykonania: Buraki myjemy, zawijamy w sreberko i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180°C przez 50 minut. Po upieczenie schłodzone(...)przesmażamy na nim posiekany czosnek i posiekany imbir. Dodajemy buraki (można zostawić parę kawałków do dekoracji zupy), mleczko koksowe i wodę. Mieszamy. Zupę gotujemy przez 10-15 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą, papryką i pieprzem. Zupa powinna być lekko pikantna. Zupę podajemy z kawałkami buraka i posypaną natką pietruszki

Qchnia po prostu
Maslane bulki z nadzieniem z platkow rozy czyli O tym jak rosliny zmienialy bieg historii 226

świeżych drożdży 40 g cukru z wanilią bądź cytrynowego 50 g masła (lub margaryny bezmlecznej) 1 jajko 240 ml mleka (dowolnego, ew. może być woda) pół łyżeczki skórki startej z cytryny 1/2 słoika konfitury z płatków róży do posmarowania :  jajko roztrzepane z 1 łyżką wody do posypania: 2 łyżki posiekanych migdałów Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru i łyżką(...)mleka, odstawiamy do rośnięcia na kilka minut. Do zaczynu dolewamy ciepłe mleko, miękkie masło, cukier i sól, a także jajko i skórkę z cytryny. Dosypujemy  mąkę. Wyrabiamy gładkie ciasto. Przekładamy ciasto do miski i przykryte zostawiamy w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h aż podwoi swoją objętość lub też chowamy do lodówki na całą noc. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Czysty barszczyk z uszkami 417

cytryny. Odstawić do wystudzenia. Na drugi dzień przecedzić. Zagotować,  doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem oraz odrobiną soku z cytryny jeśli potrzeba (ja dodałam tylko odrobinę majeranku).Grzyby namoczyć na godzinę w gorącej wodzie. Odcedzić zalać drugą wodą i ugotować. Odcedzić i wystudzić. Drobno pokroić albo zmielić maszynką. Cebule drobno pokroić zeszklić na oleju . Dodać do grzybów doprawić

Monia miesza i gotuje
Kompot z rabarbaru 145

Kompociku? Składniki: 1 jabłko 2-3 łodygi rabarbaru otarta skórka z cytryny mięta 1 litr wody 2-3 łyżki cukru Wykonanie: 1. W garnku zagotuj wodę z cukrem. 2. Dodaj pokrojone na kawałki (3-5cm) łodygi rabarbaru. (Jeśli łodygi są grube - ściągnij z nich skórkę) i obrane, pokrojone na ćwiartki, pozbawione pestek jabłko. 4. Gotuj kompot wolno przez

U Fiolki
Kompot z rabarbaru 161

Kompociku? Składniki: 1 jabłko 2-3 łodygi rabarbaru otarta skórka z cytryny mięta 1 litr wody 2-3 łyżki cukru Wykonanie: 1. W garnku zagotuj wodę z cukrem. 2. Dodaj pokrojone na kawałki (3-5cm) łodygi rabarbaru. (Jeśli łodygi są grube - ściągnij z nich skórkę) i obrane, pokrojone na ćwiartki, pozbawione pestek jabłko. 4. Gotuj kompot wolno przez

Fiolka w kuchni
Ciasto WIŚNIOWIEC z kremem cytrynowym i galaretką 571

nasączenia: 150ml ostygniętej kawy 2 łyżeczki cukru Masa wiśniowa: 500g mrożonych, wypestkowanych wiśni 2 łyżki cukru 1/2 szklanki wody 2 galaretki wiśniowe + 1 szklanka gorącej wody Krem cytrynowy: skórka otarta z 2 cytryn sok wyciśnięty z 2 cytryn 100g cukru 30g mąki ziemniaczanej + 4 łyżki wody 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 fix do śmietany 100ml likieru cytrynowego

Mała Cukierenka
CYTRYNOWO- TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO 186

sera białego śmietankowego ( już zmielonego) 4 żółtka 3/4 szklanki cukru sok z 1 cytryny 250 ml śmietanki 1 łyżka żelatyny 1 galaretka cytrynowa 2 galaretki truskawkowe truskawki do dekoracji płatki kokosowe do dekoracji mięta Galaretki rozpuszczamy w mniejszej ilości wody niż(...)opakowaniu, studzimy. Żółtą galaretkę pokroiłam w kostkę.Ser wrzucamy do miski i dodajemy do niego ubite z cukrem żółtka, mieszamy mikserem na małych obrotach, wlewamy sok z cytryny. Rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie ( ok 1/4 szklanki ) śmietanę ubijamy na sztywno,dodajemy do sera, mieszamy, troszkę zostawiamy do dekoracji. Na koniec dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy, wlewamy do formy, wrzucamy kostki

harrisa
Jaglane naleśniki z dżemem z dyni i pigwowców 149

wody 5 jajek 2 łyżki oleju syrop klonowy Dżem (można wykorzystać gotowy ze słoika ) 300 g obranej dyni 300 g obranej pigwowców cukier sok z połowy cytryny Dynię i pigwę rozgotować w wodzie (powinna wypełniać garnek do połowy owoców). Zmiksować. Doprawić do smaku cukrem i sokiem z cytryny. Składniki naleśników (poza olejem) wymieszać ze sobą trzepaczką. Połączenie składników następuje szybciej

Weekendy w domu i ogrodzie