woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:225/1096)

Paprykowy hummus 133

łyżek ziaren sezamu (ok. 50 g), - 2 łyżki oliwy extra vergine (ok. 20 g), - ząbek czosnku, - sok z połówki cytryny, - puszka ciecierzycy (ok. 250 g), - 50 ml zimnej wody, - przyprawy: papryka słodka i ostra, sól. Sposób przygotowania 1. Paprykę (w całości) pieczemy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w 180 stopniach C przez(...)papryka wystygnie usuwamy skórkę i gniazda nasienne. 3. Prażymy ziarna sezamu i blendujemy z dodatkiem oliwy z oliwek. 4. Do powstałej pasty dodajemy sok z cytryny, ząbek czosnku, odsączoną ciecierzycę, pieczoną paprykę, wodę i miksujemy na gładką masę. 5. Doprawiamy do smaku papryką słodką, ostrą i szczyptą soli. 6. Paprykowy hummus podajemy z warzywami pokrojonymi w słupki lub pieczywem pełnoziarnistym

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Czekoladowe ciasto z gotowanymi gruszkami 195

mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao łyżeczka cynamonu Zalewa do gruszek: 6 – 7 małych gruszek 1 litr wody 1 szklanka cukru 1 łyżeczka cynamonu kilka goździków świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny Gruszki obrać ze skórki(...)spodu usunąć gniazda nasienne (najwygodniej małą okrągłą łyżeczką), ogonki zachować. Gruszki powinny stać, jeśli nie trzymają pionu należy je ściąć równo od dołu. Do garnka nalać wodę, dodać cukier, przyprawy, sok z cytryny – zagotować, wymieszać, do rozpuszczenia się cukru. Do wrzątku włożyć gruszki, zagotować i gotować około 10 minut na minimalnej mocy palnika, do miękkości. Miękkość gruszek sprawdzamy patyczkiem

Rusty Fork
Miód z mniszka pospolitego (lekarskiego) 130

ogrodu czy łąki, z miejsca oddalonego od drogi i spalin.   proporcje na 14 słoiczków  po 200 ml: 100 szt kwiatów mniszka 2 litry wody 2 kg cukru 3 cytryny Zebrane kwiaty rozkładamy na białych kartkach papieru lub materiale (u mnie stary obrus) aby wszystkie żyjątka z nich uciekły,dodatkowo przed wrzuceniem do wody warto je przejrzeć. Wkładamy kwiatki(...)garnka, zalewamy wodą i odstawiamy na  3-4 godziny po czym  powoli gotujemy wszystko razem ok. 20 minut. Odstawiamy na 24 godziny (najlepiej na noc) w chłodne miejsce. Po tym czasie  kwiaty przecedzamy, odciskamy w tetrowej pieluszce lub gazie i wyrzucamy. Do płynu dodajemy sok z wyciśniętych cytryn,wsypujemy cukier i gotujemy bez przykrycia, na wolnym ogniu

Kolorowa kuchnia Elki
Wiosenny detoks - oczyszczający i orzeźwiający napój pełen witamin 208

również wspomaga odchudzanie, poprawia metabolizm i działa moczopędnie oraz jest pełen witamin i mikroelementów. Do przygotowania napoju będziemy potrzebowali: Naczynie o pojemności około 3L 1,5 litra wody niegazowanej 2 jabłka 2 cytryny 3 marchewki kilku centymetrowy kawałek imbiru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przygotowaniem napoju:  Wiosenny detoks - oczyszczający i orzeźwiający napój pełen witamin Przygotowanie: Napój możemy(...)godzin do maceracji, następnie napój przelewam do dzbanka, a składniki zalewam jeszcze raz wodą i odstawiam do maceracji. Ewentualnie napój możemy przygotować wieczorem i na całą noc odstawić do lodówki do maceracji, wtedy w smaku będzie troszkę czuć goryczkę która wydzieli się ze skórek cytryny, ale będzie równie smaczny (mnie na przykład taki bardzo smakuje). Napój jest gotowy, życzę smacznego

Uwaga Babcia Gotuje
Konfitura z ognika (Pyracantha officinalis), krzewu który znajdziecie w parkach i ogrodach 168

pesteczkami i bez. Ja wolę wersję chrupiącą a przy okazji  łatwiejszą w wykonaniu  (: Składniki (100 ml konfitury): 1 czubata szklanka owoców ognika 1 szklanka wody 1/3 szklanki cukru 1/2 cytryny do wersji bez pesteczek substancja żelująca np. agar-agar kilka listków mięty - opcjonalnie Przygotowanie (30 minut): - owoce ognika gotujemy w wodzie przez ok 15-20 minut mieszając

Pora na pora i pomidora
Torcik śmietanowo-anansowy 200

jajka 5 dag mąki pszennej 5 dag mąki ziemniaczanej 16 g cukru waniliowego 8 dag cukru 3 łyżki zimnej wody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 700 ml śmietany kremówki 36% 3 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru 1 cytryna 1 puszka ananasa 50 g płatków migdałowych 20 dag dżemu pomarańczowego  STREAMLINE Sposób przygotowania Kruche ciasto: Mąkę wymieszać(...)samo dno tortownicy-tej samej w której piekliśmy ciasto kruche piec około 25 minut w temp 170*c. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na połowę. Krem: Z cytryny wycisnąć sok dodać 100 ml wody, wsypać żelatynę i podgrzewać w kąpieli wodnej aż się się rozpuści. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno dodając w trakcie miksowania puder następnie cienkim strumieniem wlać ostudzoną

Wanilia i Kardamon
Niedzielny obiad w stylu świątecznym z niemieckim winem 135

120g dobrze wypłukanej kaszy pęczak 50 g rodzynek 40 g innych suszonych nie bardzo słodkich owoców np. jagód, malin, żurawiny, miechunek ¾ litra wody pół łyżeczki czarnuszki pół łyżeczki kuminu skórka otarta z pomarańczy Sól, pieprz sok z cytryny do podania natka pietruszki dodekoracji Przepis na kaszę pęczak z suszonymi owocami Smażymy cebulę na złoty kolor. Przekładamy do naczynia do zapiekania(...)dodajemy wszystkie składniki z wyjątkiem soku z cytryny. wstawiamy przykryte do piekarnika i pieczemy godzinę w 150 stopniach zaglądając kilka razy, żeby dolać więcej wody. Przed podaniem mieszamy kasze z sokiem z cytryny. Całość: Na kaszy układamy kawałek ryby, trochę cebuli i polewamy musem chrzanowym. Dekurujemy listkiem pietruszki lub inną zieleniną. Jakie wino będzie pasować do karpia? Na naszej kolacji

Ugotowane pozamiatane
Rożki drożdżowe nadziewane fasolą 145

mąki tortowej, 15 dag tłuszczu, 2 jajka, 3 żółtka jaja, 1/8 litra śmietany, 1 cukier waniliowy. Składniki na nadzienie: 1 szklanka fasoli (dowolnej), 4 szklanki wody, 25 dag cukru pudru, 1 cytryna, 2 łyżki śmietany, 1 łyżka rumu, 1 aromat migdałowy. Wykonanie nadzienia: Fasolę opłukać, zalać przegotowaną letnią wodą i doprowadzić do wrzenia. Odstawić z ognia na 2 godziny

Tradycyjna Kuchnia
Wyniki konkursu z TEEKANNE 133

trudny…  Herbatki TEEKANNE trafią do: Pani Angeliki za przepis na herbaciane lody: Składniki: 5-8 łodyg rabarbaru 3/4 szklanki cukru 400 ml gorącej wody 2 torebki herbaty Teekanne Love sok z cytryny Przygotowanie: Rabarbar obieramy i kroimy na około 1 cm kawałki, przekładamy do rondla, zasypujemy połową cukru, skrapiamy sokiem z cytryny. Podgrzewamy 10 minut, ciągle mieszając(...)gorącej wodzie zaparzamy herbatę 3-5 minut, dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia. Łączymy z rabarbarem. Zamrażamy zamrażalniku mieszając co 20-30 minut. Przed podaniem sorbetu dobrze go jeszcze zblendować, wtedy też łatwiej uformować kulkę łyżką. Pani Magdaleny G. „Ja wykorzystałam ostatnio herbatę TEEKANNE do przyrządzenia ponczu do tortu .Pół szklanki herbaty TEEKANNE,sok z cytryny,słodzidło i kapka alkoholu.Wszystko

Słodkie okruszki
Sok z aronii na miodzie - polski superfoods 514

który zapełnia moje półki w piwnicy.  Sok przygotowyję bardzo tradycyjnie, ale oczywiście pracę bardzo usprawni sokownik. Składniki: 1,5 kg aronii 1,5 l wody 400 g miodu sok z 1/2 cytryny Wykonanie: aronię dokładnie umyć, następnie obrać, zapakować i wstawić do zamrażarki na 48 godzin przełożyć do garnka, rozmrozić, zalać wodą tak, by pokryła owoce i rozpocząć podgrzewanie(...)aronię i odlać sok. W ciepłym jeszcze soku rozpuścić miód, już bez podgrzewania na ogniu. Na końcu dodać sok z cytryny sok rozlać do wyparzonych butelek. Osuszyć brzegi butelek i zakręcić suchymi nakrętkami butelki ustawić w kociołku z ciepłą wodą, wyścielonym papierowymi ręcznikami. Woda powinna sięgać do 3/4 wysokości butelek. Pasteryzować 20 minut. Po pasteryzacji dokręcić nakrętki przechowywać w chłodnym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
cukinia w musie śliwkowym 117

śliwek 250 g cukru 1-2 łyżki soku z cytryny 1-2 plasterki imbiru na czubku noża cynamonu Cukinia 1,5 szkl. cukru 1,5 szkl. wody 2 łyżki soku z cytryny 1 zapach ananasowy lub brzoskwiniowy 3kg cukini obranej i pokrojonej w kostkę Wykonanie: Cukinie,pokroić w dowolne wielkosci kawalki. .Ugotowac z podanych skladnikow syrop i zalać pokrojoną cukinie(...)pestek.Pokrojona cukinie wkladamy do słoików i zalewamy gorącym musem :) Zakręcamy słoik i go góry dnem pozostawiamy pod kocem do ostygniecia.Dla większego bezpieczenstwa możemy zapasteryzowac 5-6 minut od zagotowania wody

w mojej kuchni
Pieczona dorada w aromatycznej soli (Orata aromatizzata in crosta di sale) 133

oliva timo, salvia, rosmarino PRZYGOTOWANIE 4 gałązki rozmarynu i tymianku drobno siekamy. Zioła mieszamy z solą. Dodajemy otart ą  skórkę z 2 cytryn oraz 2 łyżki wody. **** PREPARAZIONE In una ciotola mescolate il sale grosso, le erbe tritate (4 rametti di rosmarino e timo), la scorza grattugiata di 2 limoni e 2 cucchiai d'acqua

La grande e la piccola cuoca
Szybki dżem pomarańczowy z tymiankiem 155

zachciało dżemu pomarańczowego, poszłam więc do kuchni, wyparzyłam pomarańcze i zrobiłam z nich 0,5 l słoik dżemu z tymiankiem. Składniki:  - 4 nieduże pomarańcze, - sok z1/2 cytryny, - ok 1/2 szklanki wody, - cukier do smaku (dałam 3 łyżki), - 1 płaska łyżeczka agar-agar, - 1/2 łyżeczki tymianku suszonego. Wykonanie: Wyparzyć pomarańcze, obrać je ze skórki, pozbywając się jak najwięcej białej skórki(...)garnka z wodą. Skórkę z połowy pomarańczy obkroić z albedo, zostawiając tylko pomarańczową część (najlepiej robi się to na desce rozkładając skórkę na płasko i wycinać ostrym nożem). Skórkę pokroić w drobną kostkę, dodać ją do gotujących się pomarańczy, dodać również tymianek. Gdy pomarańcze się rozgotują dodajemy do smaku cukier, czekamy aż się rozpuści. Do soku z cytryny dodać agar

Co na wege obiad?
Ciasto Ponczowy Pląs 131

delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wykładamy do blaszki i pieczemy ok. 40 minut w temp. 175 stopni. Studzimy. Kroimy na 2 blaty. Składniki na nasączenie: 1 szklanka gorącej wody sok z 1 cytryny 4 łyżki cukru pół szklanki alkoholu Składniki na krem ajerkoniakowy: 250-300 ml likieru Adwokat 300-400 g masła Masło ubić mikserem na puch. Cienkim strumieniem bardzo powoli

Domowe ciasta
Sorbet - ananas, marchewka, mango 150

Składniki: 1/2 ananasa 3 marchewki 1 mango 100 ml przegotowanej zimnej wody 1 łyżka miodu 2 łyżki soku z cytryny Sposób wykonania: Marchewki obieramy, gotujemy w wodzie i studzimy. Ananasa obieram, wykrawamy twardy środek i kroimy w kostkę. Mango obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki sorbetu wrzucamy do dzbanka blendera i miksujemy na gładką masę. Przekładamy do pojemnika

Qchnia po prostu