właśnie nalewkę wykonaną z jej udziałem, chcę dziś zaprezentować. składniki 2,5 kg cytryn 0,5 l spirytusu 0,5 l wódki 0,5 l wody 0,6 kg cukru sposób przygotowania Owoce cytryn dokładnie myjemy, a następnie obieramy je ze skórek ( cytryny obieramy bardzo cienko, zdejmując tylko wierzchnią, żółtą skórkę). Skórki cytryn wkładamy do słoja, ze szczelnym(...)cytryn ( odciskając lekko cząstki cytryn), mieszamy oba nastawy ze sobą i przelewamy do szczelnego naczynia. Do słoja w ze skórkami cytryn wlewamy teraz wódkę, a słój z w którym zostały cząstki owoców zalewamy przegotowaną i ostudzoną wodą. Mieszamy zawartość obu słojów ( możemy też nieco ubić owoce) i odstawiamy słoje na parapet, na kolejne dziesięć dni. Kolejnym etapem jest zlanie ( oczywiście
Miód i pieprzprzygotowania:Masło rozpuścić w rondelku i zostawić do przestygnięcia. Chleb wraz ze skórką rozdrobnić do uzyskania drobnych okruszków. Połączyć z masłem, tworząc elastyczną masę.Do ok.100 ml wody wlewamy sok z cytryny, podgrzewamy i w powstałym płynie dokładnie rozpuszczamy żelatynę. Zostawiamy do przestygnięcia.Śledzie kroimy w niewielkie kawałki, szczypior i koper siekamy, łączymy z twarogiem, suto doprawiamy pieprzem i dokładnie
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzichanorweskiej. Prawie jak "po grecku" Składniki 1 kg filetów z dorsza 1 jajko 2 łyżki mleka 1 szklanka mąki 3 cebule 1/2 selera 3 marchewki 1 pietruszka 1 por 1 cytryna 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżeczki słodkiej papryki 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka jarzynki pieprz sól gałka muszkatołowa olej natka pietruszki Przygotowanie Wszystkie warzywa obrałem(...)zostawiłem na małym ogniu jeszcze ok. 5 minut, żeby smaki się przegryzły. Doprawiłem solą , sokiem z cytryny. Smak powinien być słodko-kwaśny. Ryby wypłukałem pod bieżącą wodą , osuszyłem papierowym ręcznikiem. Skropiłem sokiem z cytryny, przykryłem i wstawiłem do lodówki. Przygotowałem panierkę : rozmąciłem jajko z zimnym mlekiem, na drugi talerz wysypałem mąkę. Na patelnię wlałem olej, rozgrzałem. Wyjąłem z lodówki filety
R'n'G Kitchenherbatników maślanych 120 g masła Masa jogurtowa z kiwi 500 ml jogurtu naturalnego 70 g cukru 4 kiwi 2 banany 1-2 łyżki soku z cytryny 4 łyżeczki żelatyny 0,5 szkl wrzącej wody Dodatkowo 2 kiwi Herbatniki zmielić w blenderze i wymieszać z roztopionym i schłodzonym masłem. Blaszkę o wymiarach 24×28 cm wyłożyć papierem do pieczenia(...)dnie rozłożyć masą ciasteczkową. Ubić dokładnie i schłodzić w lodówce. Kiwi obrać ze skórki, pokroić w kostkę, dodać cukier i sok z cytryny. Zagotować i schłodzić. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić i dolać razem z jogurtem do masy z kiwi. Dokładnie wymieszać. Na ciasteczkowy spód wyłożyć pokrojone w plasterki banany i zalać masą jogurtową. Wstawić do lodówki, najlepiej
Pieguskowa Kuchniabyć serek typu philadelphia) 250 ml śmietany kremówki 36% 1 szklanka cukru pudru lub zwykłego cukru ale drobno zmielonego 6 płaskich łyżeczek żelatyny 4 łyżki soku z cytryny 1/2 szklanki zimnej wody Opakowanie całych ciastek oreo Sposób przygotowania: Na początku ciasteczka oreo (bez kremu, który odkładamy na bok) mielimy lub kruszymy na małe kawałeczki. W garnku musimy roztopić masło(...)Najpierw żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie i pozostawiamy do napęcznienia. Żelatynę należy podgrzać przez kilka sekund (można w mikrofalówce lub kąpieli wodnej), tak by żelatyna stała się płynna. Twaróg wrzucamy do dużej miski. Do tego dodajemy odłożony krem z ciastek oraz cukier. Wszystko razem delikatnie miksujemy. Następnie dodajemy również płynną żelatynę oraz sok z cytryny. Całość ponownie należy energicznie zmieszać
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneokoło 1/2 słoika) 1/2 szklanki wody (nie co więcej) 20 ml likieru orzechowego 80-100g orzechów (u mnie po 20g włoskich, nerkowca, pekan, macademia, brazylijskich) Krem: 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200g masła 2 żółtka 1,5 szklanki mleka 1/2 szklanki śmietanki 30% 5 łyżek cukru 2 łyżki soku z cytryny kilka kropel aromatu śmietankowego(...)przelać do reszty gotującego się mleka. Całość energicznie mieszać do zgęstnienia masy. Masło ubić na puch i miksując dodawać po łyżce ostudzonego budyniu oraz sok z cytryny. Dżem wymieszać z wodą. W tortownicy ułożyć biszkopty i nasączyć 1/2 rozrobionego dżemu. W szczeliny między ciastkami powtykać owoce z dżemu, a całość skropić odrobiną likieru orzechowego. Następnie wyłożyć połowę kremu i kolejno
Di gotujełopatki jagnięcej z kością, 2 marchewki 1/2 selera, 1 – 2 cebule, 2 liście laurowe, tłuszcz gęsi lub oliwa z oliwek, 700 ml wody, 1/2 soku z cytryny, sól, koperek, śmietana, Łopatkę podzielić na 4 kawałki. Marchewki, cebulę i selera pokroić w kostkę lub paski. Do garnka z grubym dnem włożyć tłuszcz, podsmażyć na nim mięso. Gdy będzie zrumienione wyjąć
królestwo garówjesteśmy weganami. Jak zrobić ser wegański? Ser wegański, czyli serek z nerkowców powstaje ze zmiksowania miękkich orzechów nerkowca, z płatkami drożdżowymi (ilość wedle uznania), z czosnkiem, wodą i sokiem z cytryny. Orzechy nerkowca można wcześniej namoczyć, aby łatwiej się miksowały. Kremową konsystencję trudno będzie uzyskać w malakserze, dlatego ja swój ser wegański miksuję w blenderze kielichowym lub przy pomocy
Moja Delicjapodstawą. Następnie ściąć liście na około, do miękkiej jasnej części. Usunąć „włoski”, pręciki. I w ten sposób otrzymamy piękne serce karczocha. Serce karczocha włożyć do zimnej wody z sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Do garnka wlać olej i oliwę, dodać rozmaryn, sól, rozgnieciony czosnek i przyprawy. Podgrzać do temperatury 80 -100 stopni Celsjusza. Dodać serca karczochów, a następnie
królestwo garówSkładniki (na 10 porcji) - 10 łyżek słonecznika (ok. 100g), - 5 suszonych pomidorów (ok. 100g), - ząbek czosnku, - sok z cytryny, - sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Zalewamy słonecznik wodą i moczymy przez noc (rano słonecznik odcedzamy). 2. Słonecznik miksujemy z pomidorami, czosnkiem i sokiem z cytryny (gdy pasta będzie zbyt gęsta, dodajemy 2-3 łyżki wody). 3. Całość doprawiamy solą
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachProsecco,• 1łyżka oleju kokosowego,• 2 łyżeczki cukru,• Szczypta soli.Nadzienie i zabajone:• 150 g śmietankowego serka Almette,• 400 ml śmietany 30%,• 3 łyżki miodu akacjowego,• 20 ml wody,• Sok i skórka otarta z jednej cytryny,• 4 płatki żelatyny,• 2 żółtka,• 2 łyżki cukru,• 1 szkl. owoców jagodowych,• 10 kwiatów lawendy,• 1/5 szklanki Prosecco.Wykonanie:Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, po 5 minutach(...)podgrzać do rozpuszczenia, wystudzić. Serek utrzeć z miodem, skórką z cytryny i 2 łyżkami soku. Połowę śmietany ubić, wymieszać z serkiem i żelatyną, odstawić do zamrażarki. Wymieszać składniki ciasta naleśnikowego, usmażyć, wystudzić, wyciąć małe krążki. Placuszki układać warstwami przekładając na wpół ściętą śmietaną, całość schłodzić w zamrażarce. Pozostałą śmietanę podgrzewać na małym ogniu ok. 10 minut z dodatkiem
SzczyptaSmaQsłoiczek sosu ciemnego uniwersalnego Łowicz – 1 łyżeczka ziaren kolendry – 1/2 łyżeczki goździków – 1 łyżeczka soli morskiej gruboziarnistej Ziemniaki: – 1 kg ziemniaków – sok z połowy cytryny – sól – tymianek – 2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: 1. Piersi myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i wierzchnią część od strony skóry nacinamy w kratkę, tak aby nie przeciąć mięsa(...)podgrzanego wina. Odstawiamy na 30 min. 4. Po tym czasie dodajemy sos Łowicz uniwersalny ciemny, mieszamy i podgrzewamy chwilę. 5. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w ćwiartki, zalewamy wodą, wlewamy sok z cytryny, odstawiamy. 6. Następnie wyjmujemy z lodówki piersi i kładziemy na suchej patelni skórą do dołu, smażymy na średnim ogniu około 5-7 min. 7. Zdejmujemy piersi z patelni
Podwójnaporcjapapryki 1 duży jogurt naturalny 2-3 ząbki czosnku szczypta soli odrobina soku z cytryny Brokuła podzielić na różyczki, dokładnie umyć i włożyć do gotującej się wody z odrobiną soli i soku z cytryny. Zmniejszyć ogień i gotować brokuły 3-5 minut pod częściowym przykryciem. Następnie delikatnie wyjąć, przełożyć na 1 minutę do miski z zimną wodą, odcedzić, wyłożyć
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałałyżeczka kardamonu, zmielonego 200 g mąki żytniej razowej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Daktyle posiekać na małe kawałki, wrzucić do niedużego garnuszka, zalać 200 ml wody, dodać sok z cytryny, zagotować (ja na końcu je zblendowałam) Pogotować przez około 10 minut, pod przykrywką, aż daktyle zmiękną a całość będzie miała konsystencję papki/pasty. Odstawić, przestudzić. W misie miksera utrzeć
FitKot