prostu MUSICIE jej spróbować! Składniki (3 sugerowane porcje): 3 buraki 2 ząbki czosnku kawałek ostrej papryczki 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) 1,5 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oleju sól, pieprz 1/2 łyżeczki imbiru Wykonanie: 1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni 2. Buraki dokładnie wyczyścić, zawinąć w folię aluminiową (matową stroną na zewnątrz(...)czosnek i papryczkę 6. W średnim garnku rozgrzać olej, wrzucić czosnek i papryczkę, chwilę podsmażyć 7. Dodać pokrojone buraki, mleko kokosowe, wodę i odrobinę soli. Gotować na małym ogniu 10-15 minut 8. Zmiksować blenderem, doprawić sokiem z cytryny, imbirem, ewentualnie solą i pieprzem. SMACZNEGO! 1 porcja zawiera: 400 kcal; 4,7 g białka; 34 g tłuszczów; 20 g węglowodanów
Powiedz dietom nieSkładniki masy śmietankowej: 500 ml śmietany kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody Składniki na poncz: 1 szklanka zimnej przegotowanej wody sok z 2 cytryn 4 łyżeczki cukru Dodatki: 6 mandarynek cukier puder dżem Sposób przygotowania biszkoptu: Białka wybić do wyższej misy. Żółtka włożyć do miseczki, rozmącić. Mąkę wymieszać z proszkiem
Przepisy kulinarne babci Antoninybogatemu zabroni :) Ale teraz to może nawet wojna nuklearna wybuchnąć, my przeżyjemy. Zapasy jedzenia mamy na lata :) Potrzebujemy: 3 kg jabłek 10 łyżek wody 400 g cukru 1 cytryna Wykonanie: Jabłka kroimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne i obieramy ze skórki. Jeżeli używacie, tak jak my, jabłek ekologicznych bądź niepryskanych to nie musicie ich obierać(...)obieraliśmy, wystarczy dobrze umyć. Kroimy je w kostkę, wkładamy do rondla, wlewamy wodę i rozgotowujemy. Przecieramy przez sito i gotujemy, często mieszając. Do odparowanego przecieru dodajemy cukier, sok i startą skórkę z cytryny. Gotujemy jeszcze przez kilkanaście minut mieszając co jakiś czas. G orącą masę przekładamy do wysterylizowanych słoików. Porządnie zakręcamy i stawiamy do góry dnem do wystudzenia
Marder&Marder Manufacturemających dzieci proponuję go pominąć dodając w zamian np sok z pomarańczy. Gruszki w syropie: 5 twardych gruszki 100 g likieru pomarańczowego 3/4 l wody 20 dag cukru sok z połowy cytryny laska wanilii 4 goździki szczypta cynamonu Ciasto: 6 jaj 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 50 g likieru pomarańczowego 2 łyżki oleju ziarenka(...)laski wanilii (od gotowania gruszek) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Przygotowanie: Gruszki obrać ze skórki, pozostawić ogonki. Włożyć do garnka, zalać wodą, likierem, dodać goździki, laskę wanilii, cynamon, sok z cytryny i cukier. Gotować ok 15 minut aż owoce zmiękną. Gruszki po ugotowaniu wyjąć z syropu i odciąć końcówki u spodu aby ładnie stały
Gosia gotujecytryna(...)przezroczystą folią spożywczą, tak, by wystawała z każdej strony pojemnika. Na dnie rozłóżcie warstwę chleba i dokładnie ugniećcie go, tworząc zwartą podstawę pod terrynę. Podgrzejcie 100 ml wody i sok z cytryny i rozpuśćcie w niej żelatynę. Gdy płyn przestygnie, dodajcie go do masy serowo-śledziowej i dokładnie wymieszajcie. Wyłóżcie masę twarogowo-śledziową na przygotowaną wcześniej warstwę chleba, i wygładźcie
w mojej kuchnimarynata do kurczaka: szczypta soli, szczypta curry, kurkumy, chili i kminu rzymskiego świeża bazylia do dekoracji Cytrynowy ryż: 1 szklanka ryżu 2 szklanki wody lub bulionu drobiowego skórka otarta z 1 cytryny 1/2 łyżeczki soli sok z 1/2 cytryny Pierś kurczaka marynuję w przyprawach i odstawiam na kilkanaście minut (lub dłużej jeśli istnieje taka(...)jeszcze 7 minut, ściągam z ognia i odstawiam całość jeszcze na 5 minut, by pierś kurczaka przeszła smakami. Ryż gotuję w podanej ilości wody na średnim ogniu, z dodatkiem soli i skórki z cytryny do momentu aż ten wchłonie cały płyn. Do ugotowanego ryżu dodaję sok z cytryny i dokładnie mieszam. Piersi kurczaka wyciągam z sosu i kroję
Mango Papajażółtka i białka 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 160g cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g 100g orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do nasączenia: 150ml wody sok z 1/2 cytryny 3 łyżeczki cukru pudru 3 krople aromatu waniliowego 2 łyżki spirytusu Krem: 300g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 500g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 opakowanie cukru
Mała CukierenkaSkładniki 2 szklanki wody 1 szklanka cukru 150 g świeżego imbiru obranego ze skórki sok z 1 cytryny Papeda - Limonka Kaffir tutaj poziom: łatwy czas: 1 h 30 min Wykonanie Imbir pozbawiamy skórki, i miksyjemy z 0,5 szkl. wody.Przekładamy do garnka. Dodajemy reszte wodę i cukier. Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.Zmniejszamy płomień i gotujemy przez godzinę
w mojej kuchniszklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju 3-4 łyżki musu marchewkowego Mus z marchwi: 50 dag marchwi 1/2 szklanki cukru 100 ml wody sok z 1/2 cytryny 1 opakowanie galaretki cytrynowej Krem z marchwi 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 3/4 musu z marchwi Wykonanie: Najpierw szykuję
Ciasteczkowy Potwórziemnych - niesolonych papryka czerwona papryka żółta pół małej kapusty pekińskiej kawałeczek imbiru sól, pieprz 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki wody łyżka soku z cytryny Marynata do kurczaka: 4 łyżki sosu sojowego 1 papryczka chili 1 łyżka octu ryżowego 2 łyżki mąki kukurydzianej Wykonanie: Pierś kurczak pokroić w dużą kostkę i umieścić(...)dodać paprykę, pieczarki oraz groszek. Wlać sok z cytryny i dodać starty na tarce imbir. Pod koniec dodać kapustę pekińską. Orzeszki ziemne lekko uprażyć na patelni, ale trzeba uważać by ich nie przypalić. Dodać do warzyw i mięsa w woku. Doprawić sosem sojowym, solą i pieprzem. Mąkę ziemniaczaną połączyć z wodą i wymieszać ze składnikami w woka. Powinien powstać lekko
Pasja Smakuszklanka ugotowanego i obranego bobu 1 papryka czerwona, pieczona w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut 2 łyżki oleju lnianego sok z 1/2 cytryny sól, pieprz 1 łyżeczka sambal oelek 1/2 szklanki wody świeży pomidor i papryka do podania Bób i paprykę miksujemy z dodatkiem oleju, soku z cytryny, szczypty soli oraz pieprzu. Stopniowo do miksowanej pasty dolewamy
Mango Papajaniewielką ilością wody, dusić pod przykryciem 5 minut. Następnie dodać różyczki brokułu, masło i cukier oraz szczyptę soli, dusić jeszcze 5 minut. Pod koniec dodać sok z cytryny. Kaszę zalać 1/4 gorącej wody, dodać jarzynkę, zamieszać i odstawić pod przykryciem na 5 minut. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, następnie wsypać napęczniałą kaszę
Kulinarne przemysleniałyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki kurkumy 2 łyzki soku z limonki 1-2 łyzki soku z cytryny garstaka listków świeżej mięty 1 łyżeczka mąki Wykonanie: Składniki na pulpeciki dokładnie wymieszać dodając tyle bułki i wody lub mleka, aby po wymieszaniu mięsa masa nie była ani zarzadka ani za gęsta, by można było z niej lepić okrągłe pulpeciki(...)solimy bo dodany bulion był już solony. Sos przetrzeć przed drobne sitko Pulpety wyłowić z bulionu i polać na talerzu sosem perskim. Podawać z ziemniakami z wody posypanymi otartą sparzoną skórką limonki i cytryny i przybranymi listkami mięty
Sztuka gotowania w/g Samiryzrobiłam cały galonik:), była już w cieście, w deserach, aż w końcu wylądowała w syropie. Taki syrop dobrze jest zrobić w trakcie lata, wystarczy rozcieńczyć go z wodą, wrzucić kilka plasterków cytryny lub limonki, dodać kilka kostek lodu i mamy przepyszny napój miętowy, który świetnie się sprawdzi w czasie upałów. Syrop zrobiony jesienią, przyda się zimą do słodzenia herbaty
na moim stole...