ogrodu czy łąki, z miejsca oddalonego od drogi i spalin. proporcje na 14 słoiczków po 200 ml: 100 szt kwiatów mniszka 2 litry wody 2 kg cukru 3 cytryny Zebrane kwiaty rozkładamy na białych kartkach papieru lub materiale (u mnie stary obrus) aby wszystkie żyjątka z nich uciekły,dodatkowo przed wrzuceniem do wody warto je przejrzeć. Wkładamy kwiatki(...)garnka, zalewamy wodą i odstawiamy na 3-4 godziny po czym powoli gotujemy wszystko razem ok. 20 minut. Odstawiamy na 24 godziny (najlepiej na noc) w chłodne miejsce. Po tym czasie kwiaty przecedzamy, odciskamy w tetrowej pieluszce lub gazie i wyrzucamy. Do płynu dodajemy sok z wyciśniętych cytryn,wsypujemy cukier i gotujemy bez przykrycia, na wolnym ogniu
Kolorowa kuchnia Elkirównież wspomaga odchudzanie, poprawia metabolizm i działa moczopędnie oraz jest pełen witamin i mikroelementów. Do przygotowania napoju będziemy potrzebowali: Naczynie o pojemności około 3L 1,5 litra wody niegazowanej 2 jabłka 2 cytryny 3 marchewki kilku centymetrowy kawałek imbiru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przygotowaniem napoju: Wiosenny detoks - oczyszczający i orzeźwiający napój pełen witamin Przygotowanie: Napój możemy(...)godzin do maceracji, następnie napój przelewam do dzbanka, a składniki zalewam jeszcze raz wodą i odstawiam do maceracji. Ewentualnie napój możemy przygotować wieczorem i na całą noc odstawić do lodówki do maceracji, wtedy w smaku będzie troszkę czuć goryczkę która wydzieli się ze skórek cytryny, ale będzie równie smaczny (mnie na przykład taki bardzo smakuje). Napój jest gotowy, życzę smacznego
Uwaga Babcia Gotujepesteczkami i bez. Ja wolę wersję chrupiącą a przy okazji łatwiejszą w wykonaniu (: Składniki (100 ml konfitury): 1 czubata szklanka owoców ognika 1 szklanka wody 1/3 szklanki cukru 1/2 cytryny do wersji bez pesteczek substancja żelująca np. agar-agar kilka listków mięty - opcjonalnie Przygotowanie (30 minut): - owoce ognika gotujemy w wodzie przez ok 15-20 minut mieszając
Pora na pora i pomidorajajka 5 dag mąki pszennej 5 dag mąki ziemniaczanej 16 g cukru waniliowego 8 dag cukru 3 łyżki zimnej wody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 700 ml śmietany kremówki 36% 3 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru 1 cytryna 1 puszka ananasa 50 g płatków migdałowych 20 dag dżemu pomarańczowego STREAMLINE Sposób przygotowania Kruche ciasto: Mąkę wymieszać(...)samo dno tortownicy-tej samej w której piekliśmy ciasto kruche piec około 25 minut w temp 170*c. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na połowę. Krem: Z cytryny wycisnąć sok dodać 100 ml wody, wsypać żelatynę i podgrzewać w kąpieli wodnej aż się się rozpuści. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno dodając w trakcie miksowania puder następnie cienkim strumieniem wlać ostudzoną
Wanilia i Kardamon120g dobrze wypłukanej kaszy pęczak 50 g rodzynek 40 g innych suszonych nie bardzo słodkich owoców np. jagód, malin, żurawiny, miechunek ¾ litra wody pół łyżeczki czarnuszki pół łyżeczki kuminu skórka otarta z pomarańczy Sól, pieprz sok z cytryny do podania natka pietruszki dodekoracji Przepis na kaszę pęczak z suszonymi owocami Smażymy cebulę na złoty kolor. Przekładamy do naczynia do zapiekania(...)dodajemy wszystkie składniki z wyjątkiem soku z cytryny. wstawiamy przykryte do piekarnika i pieczemy godzinę w 150 stopniach zaglądając kilka razy, żeby dolać więcej wody. Przed podaniem mieszamy kasze z sokiem z cytryny. Całość: Na kaszy układamy kawałek ryby, trochę cebuli i polewamy musem chrzanowym. Dekurujemy listkiem pietruszki lub inną zieleniną. Jakie wino będzie pasować do karpia? Na naszej kolacji
Ugotowane pozamiatanemąki tortowej, 15 dag tłuszczu, 2 jajka, 3 żółtka jaja, 1/8 litra śmietany, 1 cukier waniliowy. Składniki na nadzienie: 1 szklanka fasoli (dowolnej), 4 szklanki wody, 25 dag cukru pudru, 1 cytryna, 2 łyżki śmietany, 1 łyżka rumu, 1 aromat migdałowy. Wykonanie nadzienia: Fasolę opłukać, zalać przegotowaną letnią wodą i doprowadzić do wrzenia. Odstawić z ognia na 2 godziny
Tradycyjna Kuchniatrudny… Herbatki TEEKANNE trafią do: Pani Angeliki za przepis na herbaciane lody: Składniki: 5-8 łodyg rabarbaru 3/4 szklanki cukru 400 ml gorącej wody 2 torebki herbaty Teekanne Love sok z cytryny Przygotowanie: Rabarbar obieramy i kroimy na około 1 cm kawałki, przekładamy do rondla, zasypujemy połową cukru, skrapiamy sokiem z cytryny. Podgrzewamy 10 minut, ciągle mieszając(...)gorącej wodzie zaparzamy herbatę 3-5 minut, dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia. Łączymy z rabarbarem. Zamrażamy zamrażalniku mieszając co 20-30 minut. Przed podaniem sorbetu dobrze go jeszcze zblendować, wtedy też łatwiej uformować kulkę łyżką. Pani Magdaleny G. „Ja wykorzystałam ostatnio herbatę TEEKANNE do przyrządzenia ponczu do tortu .Pół szklanki herbaty TEEKANNE,sok z cytryny,słodzidło i kapka alkoholu.Wszystko
Słodkie okruszkiktóry zapełnia moje półki w piwnicy. Sok przygotowyję bardzo tradycyjnie, ale oczywiście pracę bardzo usprawni sokownik. Składniki: 1,5 kg aronii 1,5 l wody 400 g miodu sok z 1/2 cytryny Wykonanie: aronię dokładnie umyć, następnie obrać, zapakować i wstawić do zamrażarki na 48 godzin przełożyć do garnka, rozmrozić, zalać wodą tak, by pokryła owoce i rozpocząć podgrzewanie(...)aronię i odlać sok. W ciepłym jeszcze soku rozpuścić miód, już bez podgrzewania na ogniu. Na końcu dodać sok z cytryny sok rozlać do wyparzonych butelek. Osuszyć brzegi butelek i zakręcić suchymi nakrętkami butelki ustawić w kociołku z ciepłą wodą, wyścielonym papierowymi ręcznikami. Woda powinna sięgać do 3/4 wysokości butelek. Pasteryzować 20 minut. Po pasteryzacji dokręcić nakrętki przechowywać w chłodnym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!śliwek 250 g cukru 1-2 łyżki soku z cytryny 1-2 plasterki imbiru na czubku noża cynamonu Cukinia 1,5 szkl. cukru 1,5 szkl. wody 2 łyżki soku z cytryny 1 zapach ananasowy lub brzoskwiniowy 3kg cukini obranej i pokrojonej w kostkę Wykonanie: Cukinie,pokroić w dowolne wielkosci kawalki. .Ugotowac z podanych skladnikow syrop i zalać pokrojoną cukinie(...)pestek.Pokrojona cukinie wkladamy do słoików i zalewamy gorącym musem :) Zakręcamy słoik i go góry dnem pozostawiamy pod kocem do ostygniecia.Dla większego bezpieczenstwa możemy zapasteryzowac 5-6 minut od zagotowania wody
w mojej kuchnioliva timo, salvia, rosmarino PRZYGOTOWANIE 4 gałązki rozmarynu i tymianku drobno siekamy. Zioła mieszamy z solą. Dodajemy otart ą skórkę z 2 cytryn oraz 2 łyżki wody. **** PREPARAZIONE In una ciotola mescolate il sale grosso, le erbe tritate (4 rametti di rosmarino e timo), la scorza grattugiata di 2 limoni e 2 cucchiai d'acqua
La grande e la piccola cuocadelikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wykładamy do blaszki i pieczemy ok. 40 minut w temp. 175 stopni. Studzimy. Kroimy na 2 blaty. Składniki na nasączenie: 1 szklanka gorącej wody sok z 1 cytryny 4 łyżki cukru pół szklanki alkoholu Składniki na krem ajerkoniakowy: 250-300 ml likieru Adwokat 300-400 g masła Masło ubić mikserem na puch. Cienkim strumieniem bardzo powoli
Domowe ciastaSkładniki: 1/2 ananasa 3 marchewki 1 mango 100 ml przegotowanej zimnej wody 1 łyżka miodu 2 łyżki soku z cytryny Sposób wykonania: Marchewki obieramy, gotujemy w wodzie i studzimy. Ananasa obieram, wykrawamy twardy środek i kroimy w kostkę. Mango obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki sorbetu wrzucamy do dzbanka blendera i miksujemy na gładką masę. Przekładamy do pojemnika
Qchnia po prostucebula, 4 ogórki kiszone, 20 szt pieczarek marynowanych, 2 łyżki groszku konserwowego, 2 łyżki majonezu, 1,5 łyżki śmietany 18 %, sól, pieprz, sok z połowy cytryny. PRZYGOTOWANIE: 1. Matiasy moczę godzinę we wodzie. Następnie osuszam i skrapiam obficie sokiem z cytryny. Śledzie kroję na ukos na mniejsze kawałki. 2. Cebulę obieram i kroję w małą kostkę. Ogórki kiszone oraz pieczarki
Tradycyjna kuchnia Kasiszybkie kubeczkowe a ja dzielę się z Wami przepisem na sorbet różano - rabarbarowy. Składniki: 5-8 łodyg rabarbaru 3/4 szklanki cukru 400 ml gorącej wody 2 torebki różanej herbaty sok z cytryny Przygotowanie: Rabarbar obieramy i kroimy na około 1 cm kawałki, przekładamy do rondla, zasypujemy połową cukru, skrapiamy sokiem z cytryny. Podgrzewamy 10 minut, ciągle mieszając
Życie zaczyna się w kuchnicukru - 200 ml schłodzonego szampana lub wytrawnego wina musującego - kilka kostek lodu z owocami (owoce nie są konieczne, ale ładnie wyglądają :)) - 50 ml gazowanej wody mineralnej - kilka liści mięty - kilka plasterków cytryny OCZYSZCZONE KWIATY LAWENDY włóż do rondelka, zalej wodą, dodaj sok z limonki i liście kafiru, wstaw na gaz i gotuj do momentu aż lawenda straci kolor, a syrop
Kuchnia bezglutenowa Lolimasła ew. 1/4 szklanki wody Przygotowanie: Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce. Umieścić w rondelku, ewentualnie podlać wodą (ja miałam bardzo soczyste jabłka, nie musiałam podlewać wodą). Wlać sok i dodać skórkę z cytryny. Gotować aż jabłka całkiem się rozpadną. Odstawić do wystudzenia. Żółtka zmiksować z cukrem i masłem. Dodać do zimnych jabłek. Podgrzać, aż całość dokładnie się połączy
Cakes By Kejtszkl gorącej wody ok. 200 – 250 g owoców czarnej porzeczki wymieszanych z borówkami dodatkowo: ok. 80 g cukru do owoców wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Ser miksujemy ze śmietanką, sokiem z cytryny oraz cukrem. Następnie dodajemy żelatynę i dokładnie miksujemy. Owoce blendujemy z cukrem (cukru wg smaku). Masę serową dzielimy na 2 części. Jedną część wylewamy na przygotowany
Domowy Smak Jedzenia