przypalić. Część z nich proponuję dodać w połowie pieczenia. Kaczka w pomarańczach z imbirem udka i skrzydełka kacze 2-3 pomarańcze 2 jabłka 2 cytryny spory kawałek świeżego korzenia imbiru 3 cebule 500 ml wody 2 łyżki miodu 100 g rodzynek sól, olej, tymianek Mięso z kaczki doprawić solą, pieprzem i podsmażyć na rumiano. Na dnie formy do pieczenia ułożyć(...)pokrojoną w piórka cebulę, plasterki imbiru i plastry jednej sparzonej pomarańczy i cytryny. Na wierzchu ułożyć podsmażone udka i skrzydełka. Podlać całość wodą wymieszaną z miodem, rodzynkami i tymiankiem. Posolić, przykryć folią do pieczenia i piec około jednej godziny w piekarniku nagrzanym do 200 st. Po upływie danego czasu, dołożyć resztę cytryny i jabłka pokrojone w ćwiartki oraz pomarańcze pokrojone
Pieguskowa Kuchniałyżeczki żelatyny 2 łyżki zimnej wody Warstwa śmietanowa: 400 ml śmietany 30 % 1 galaretka cytrynowa 250 ml gorącej wody Dodatkowo: 1 galaretka cytrynowa 300 ml gorącej wody kilka herbatników Z dwóch cytryn ocieramy skórkę (wcześniej sparzamy je wrzątkiem - po pierwsze względy higieniczne, a po drugie uzyskamy więcej soku), a ze wszystkich trzech wyciskamy sok. Skórkę i sok mieszamy z kefirem(...)odstawiamy całość aż wystygnie. Następnie przelewamy na bardzo gęste sitko lub podwójnie złożoną gazę i zostawiamy na całą noc, by cytrynowy twarożek dobrze się odsączył. Żelatynę zalewamy zimną wodą, a gdy napęcznieje łączymy ją z mlekiem i odstawiamy aż całość wystygnie (możecie poczekać, aż zacznie lekko tężeć). Masło (musi być miękkie, więc wyjmijcie je wcześniej z lodówki) miksujemy
Czary - gary w kuchnidrzewem, na chmury i deszcz, wspominki z babcią, czekanie i tęsknotę...jagodowa lemoniada jest idealna :) Lemoniada jagodowa z miodem Potrzebujesz: 1 szklankę czarnych jagód 3 szklanki wody 2 łyżki miodu sok z cytryny do smaku kilka listków mięty Sposób przyrządzenia: 1. Jagody umyj, umieść w blenderze lub robocie kuchennym i zalej wodą - miksuj na największych obrotach przez 1min. 2. Dodaj
Kuchnia w Słońcu SkąpanaMasa śmietanowa: 600ml śmietany 30% 400g mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru Dodatkowo: 2 puszki brzoskwiń 1 cytrynowa galaretka 260g rurek waflowych z polewą czekoladową Poncz: 1/2 szklanki wody sok z 1/2 cytryny 1 łyżka cukru pudru 5ml zapachu arakowego 30ml spirytusu Wykonanie: 1. Biszkopt Białka ubić z cukrem i szczyptą soli na sztywno, dodać żółtka, a następnie mąki wymieszane(...)porcjami mascarpone. Miksować na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy. 3. Poncz Wszystkie składniki ponczu połączyć i dokładnie wymieszać. 4. Galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki wody i pozostawić do lekkiego stężenia. Brzoskwinie odsączyć z zalewy. 5. Biszkopt przełożyć ponownie do tortownicy i nasączyć ponczem. Posmarować 1/3 masy śmietanowej, ułożyć połówki brzoskwiń a obwód (przy brzegu
Szalona Kuchnia Ewelinypotrzeby mycia kwiatów, szczególnie gdy krzew bzu czarnego rośnie z daleka od drogi. Składniki: • 50 baldachimów kwiatów bzu czarnego • 2 cytryny • 3 limonki • 1 łyżeczka korzenia arcydzięgla • 750 g cukru • 3 szklanki wody • 1 litr spirytusu Wykonanie: • Do większego słoja włożyć baldachimy bzu czarnego i cytryny wyparzone i pokrojone w plastry. • Cukier rozpuścić
To co kochamwapnia, a wszystko podane na pieżynce z drobnej sałatki z żurawiną i pestkami dyni. Najbardziej pracochłonna jest obróbka karczocha. Przed przystąpieniem do pracy przygotowujemy miseczkę z wodą z sokiem z cytryny, w której umieścimy obrane karczochy( cytryna zapobiega ich ciemnieniu). Pamiętamy, że karczochy obieramy w rękawiczkach, inaczej nasze dłonie przybiorą piękny brązowy kolor! Jajka w sercach składniki(...)powinniśmy uzyskać coś na kształt kielicha. Następine należy ostrożnie wydrążyć środek i pozbyć się puszka kwiatowego. Tak przygotowany karczoch jest gotowy do ugotowania. Karczochy można ugotować wrzucając je do wody z jarzynką, poddusić z warzywami( cebulką, marchewką i selerem naciowym), lub ugotować na parze. Ja nie miałam zbyt wiele czasu, więc ugotowałam w wodzie z jarzynką, ok. 20 min. Ugotowane
Mia Cucina Sofietau0105ki\r","1 jajko + \u017c\u00f3\u0142tko do smarowania\r","2 \u0142y\u017cki domowego cukru pudru\r","3 \u0142y\u017cki lodowatej wody\r","szczypta soli\r","D\u017cem do nadziewania\r","Lukier\r","1 \u0142y\u017cka soku z cytryny\r","cukier puder"],"name":"Pieczone piero\u017cki z d\u017cemem lub owocami","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["M\u0105k(...)dżemem lub owocami Składniki 150 g masła 300 g mąki 1 jajko + żółtko do smarowania 2 łyżki domowego cukru pudru 3 łyżki lodowatej wody szczypta soli Dżem do nadziewania Lukier 1 łyżka soku z cytryny cukier puder Sposób przygotowania Mąkę przesiać na stolnicę. Do mąki dodać cukier waniliowy i jajko. Dodać posiekany tłuszcz, wodę i sól. Szybko zagnieść ciasto. Ciasto
Mieszam w Garnkuoliwek sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czerwonego pieprzu w ziarnach Wykonanie: -Karczochy obrać /zachować również łodyżki/ , pokroić i umieścić w zimnej wodzie zakwaszonej sokiem z cytryny . Cytryna sprawi, że warzywo zachowuje ładny , naturalny kolor. Zamiast cytryny można użyć zielonej pietruszki. -Rozgrzać 2 łyżki oliwy , wrzucić osuszone karczochy , podsmażyć kilka(...)wolnym ogniu ok.20 minut. -Dodać koncentrat pomidorowy , podsmażoną cebulę i dusić do miękkości mięsa. -Jeśli w czasie gotowania płyn zbytnio wyparuje należy dolać gorącej wody lub bulionu w zależności od tego jaki gęsty powinien być nasz sos. -Na koniec dodać karczochy , doprawić do smaku i posypać kuleczkami czerwonego pieprzu. -Gotowy gulasz przełożyć na talerze
Zakamarki mojej kuchniłyżkami wody i odstawiłam do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę rozpuściłam w kąpieli wodnej. W garnku wymieszałam owoce z cukrem, podgrzewałam na wolnym ogniu do rozpuszczenia cukru. Dodałam cytrynę oraz mąkę rozpuszczoną w 1 łyżce wody, dokładnie wymieszałam i zdjęłam z ognia. Do gorących owoców wlałam rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszałam. Po wystudzeniu frużelina powinna mieć konsystencję żelu
babka w formiesosu: 450 g (1 op.) mrożonych truskawek lub świeżych 200 ml zimnej wody 2-3 łyżki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej sok z połówki cytryny Przygotowanie: Truskawki wrzuć do garnka i zasyp cukrem. Wlej wodę. Wstaw na średni gaz. Podgrzewaj owoce kilka minut, aż się rozmrożą. Często mieszaj. Dodaj sok z cytryny. Odlej kilka łyżek sosu do szklanki. Przestudź. Dodaj
Anioszek w kuchnikakao + 2 łyżki mąki do ostatniego placka masa 500 ml śmietany 30% 1 galaretka cytrynowa 1 szklaka wrzątku do nasączenia placków 1 szklanka wody sok z 2 cytryn 1 łyżka cukru Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: ciasto: W misce ubijamy na sztywną pianę białka, cały czas ubijając dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Następnie stopniowo(...)placek pieczemy osobno na blasze wyłożonej pergaminem w 170 C przez ok 15 minut. Najlepiej doglądać placki, jak się ładnie zarumienią będą gotowe :) Przygotowanie masy: W wrzącej wody rozpuszczamy galaretkę i ostudzamy. Śmietanę ubijamy i stopniowo łączymy z galaretką. W formie układamy placek biały, nasączamy i kryjemy masą, następnie układamy placek kakaowy, nasączamy, kryjemy masą, układamy placek makowy
Niezły Młynekcukru 2 łyżki kakao szczypta soli sernikowa masa 1 kg twarogu ( może być dobry twaróg z wiaderka) 1 szklanka wody 5 płaskich łyżek żelatyny 2/3 szklanki cukru 2 opakowania galaretki cytrynowej sok z 2 cytryn sposób przygotowania Masło, mąkę, jedno jajko, szczyptę soli, cukier zwykły, kakao, oraz jedną łyżkę cukru waniliowego wkładamy do miski(...)czasie w rondelku zagotowujemy szklankę wody, a następnie dodajemy do niej cukier i mieszamy. Teraz rondel zdejmujemy z palnika i do gorącej wody dodajemy żelatynę, oraz sok z cytryn, całość mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny a następnie studzimy. Do miski wkładamy twaróg ( koniecznie o temperaturze pokojowej), dodajemy partiami syrop z cukru i za pomocą trzepaczki mieszamy składniki
Miód i pieprzpure z dyni upieczonej 2 łyżki cukru trzcinowego 2/3 opakowania budyniu 1 łyżka masła 250 ml mleka pigwa: 800 g pigwy 4 łyżki cukru trzcinowego 1 cytryna 1 opakowanie budyniu 1/4 szklanki wody beza: 2 białka duże jajka 130 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu winnego Tarta spód: Do miski przekładam pokrojone masło zimne, żółtka, wodę, mąkę(...)wylewam na wystudzony spód tarty. Pigwa: Pigwę obieram, pozbawiam nasion, kroję na kawałki. Przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, cukier i przesmażam na wolnym ogniu aż pigwa zmięknie ale mają zostać kawałki owocu. Budyń rozpuszczam w wodzie i wlewam do gorącej pigwy. Chwilę gotuję. Wystudzona pigwę wylewam na zimny krem budyniowy. Beza: Białko o temperaturze pokojowej
wesoła kuchniawysypania tortownicyWarstwa truskawkowa:500 g truskawek1 galaretka truskawkowaWarstwa śmietankowa:300 ml śmietany kremówki1 paczka ciastek OreoDo dekoracji:300 g truskawek1 galaretka truskawkowaDo nasączenia:0,5 szklanki wody, sok z połowy cytryny, cukier waniliowy i opcjonalnie ulubiony alkohol 1. Biszkopt: Ubić białko z cukrem tak długo, żeby nie było czuć cukru. Dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając. Na koniec(...)warstwę śmietankową) 2. Warstwa truskawkowa: Truskawki obrać i umyć. Zmiksować, wlać do rondelka i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z gazu i dodać galaretkę rozpuszczoną w około 100 ml gorącej wody. Wymieszać i zostawić do ostygnięcia. Jak masa zacznie tężeć wylać na nasączoną pierwszy blat ciasta i przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki na około godzinę. Wyjąć z lodówki i nasączyć
UgotujmyTo.pl