momentu w którym nie będzie przeważać sól. Czasami wystarczy godzinę by je wymoczyć, a czasami i zmieniając wodę dłużej. Śledzie kroimy na " kęsy" , cebulę szatkujemy bardzo drobno.Do słoika układamy pierwszą warstwę z śledzi- lekko kropimy octem lub sokiem z cytryny. Nakładamy warstwę cebulki, i zalewamy oliwą. I od początku- śledzie, ocet , cebula i oliwa. Powtarzamy czynność
Smaki Edytynapojów. Ja postanowiłam połączyć napój z owocami i powstała lemoniada arbuzowa, która idealnie gasi pragnienie. Do przygotowania dzbanka lemoniady potrzebujemy: 1/4 arbuza 1/2 cytryny 1/4 limonki 2 łyżki cukru brązowego 2 szklanki wody gazowanej opcjonalnie kilka listków mięty Arbuza pozbawiamy pestek i kroimy na kawałki. Dodajemy sok z cytryny i limonki oraz cukier i całość blendujemy. Do mikstury dolewamy
Emskie Smakiporcji? Na to pytanie niech odpowie Wasz apetyt. ;) Składniki: Sos 50 g masła (najlepiej klarowanego) 1 żółtko 1-2 łyżki białego wytrawnego wina lub zimnej wody (polecam wino) 2 łyżeczki soku z cytryny sól i świeżo mielony pieprz według smaku Masło roztopić na minimalnej mocy/ ogniu. Jeżeli nie było klarowane zebrać piankę z powierzchni. Przygotować nieduży garnek z wodą(...)Wodę w garnku zagotować, zmniejszyć moc. Żółtko rozmieszać w misce z winem lub wodą. Miskę ustawić na garnku z gorącą wodą. Ubijać żółtko dodając po trochu masło. Cały czas energicznie mieszać, aż powstanie gładki sos. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Jajka po benedyktyńsku 8 zielonych szparagów 2 plasterki szynki długodojrzewającej (parmeńskiej, serrano lub szwardzwaldzkiej) 1 przekrojona na pół
Pełny talerztruskawkowa, rozpuszczona w 250ml gorącej wody Na masę truskawkową: 600ml musu z truskawek (zmiksowanych świeżych truskawek) 100ml wody 2 galaretki truskawkowe Do nasączenia: pół szklanki przegotowanej, ostudzonej wody sok z połowy cytryny 2 łyżeczki cukru Dodatkowo: 100ml śmietanki kremówki 30% łyżeczka cukru pudru Wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek, mąki przesiewamy razem. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy(...)sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy do połączenia składników. Masę wykładamy na biszkopt, wyrównujemy i wstawiamy do stężenia do lodówki. Masa truskawkowa: mus z truskawek umieszczamy w rondelku, dodajemy wodę i zagotowujemy. Zdejmujemy z palnika i do gorącego musu dodajemy galaretki (proszek), mieszamy do rozpuszczenia się galaretek. Masę odstawiamy do wystudzenia, gdy zacznie tężeć wylewamy na masę śmietankową, wyrównujemy
Smak mojej kuchniprzygotowanie Piekarnik nagrzać do temp. 190 st C Filet opłukać, osuszyć, przekroić w poprzek na dwa kawałki. Szpinak umyć, osączyć i osuszyć. W małej misce wymieszać sok z cytryny, skórkę, zmiażdżony czosnek, szczypiorek, bazylię i 3 łyżki oliwy. Przygotować "paczki". Z papieru do pieczenia i z folii wyciąć po 2 kwadraty o boku około(...)kawałki obranej skórki cytrynowej Sól wsypać do garnuszka, dodać 3/4 szklanki wody, doprowadzić do wrzenia, podgrzewać tak długo aż sól się rozpuści. Dodać resztę wody i skórkę z cytryny, dobrze ostudzić. Oczyszczone filety włożyć do zimnej solanki i pozostawić na 30 minut. Ostrożnie wyjąć rybę, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Do czasu przygotowania ryby, przechowywać w lodówce
Stare GaryKoktajl, który może znaleźć się w menu wszystkich osób na diecie. Wersja dietetyczna, bo na wodzie, a cukier pochodzi z owoców. Polecam! Śmiało możesz zabrać ze sobą w butelce lub słoiku do pracy czy na uczelnię - koktajl jest sycący, z powodzeniem zastąpi drugie śniadanie. Nawet Zuzia i Wiki sporo podciągnęły słomką ;) a nawet Wikusia wypiła go sporo więcej od Zuzi(...)komentarzu - chętnie wypróbuję! :) Składniki: 3 łodygi selera naciowego 1 mała sałata rzymska 1 dojrzały banan 1 duże jabłko 1 gałązka bazylii - listki 1 łyżka soku z cytryny 1 szkl. przegotowanej wody szczypta kardamonu Sposób przygotowania: Łodygi selera myjemy i kroimy w mniejsze kawałki, sałatę dzielimy na liście, obrywamy listki bazylii. Jabłko i banana obieramy (choć jabłka nie trzeba
Kolorowy Przepisownikcytryny 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 125 g masła 3/4 szklanki wody pianka cytrynowa: 500 g śmietany 30% 1 galaretka cytrynowa 1 szklanka wody (do rozpuszczenia galaretki) 2 łyżki cukru pudru skórka z 1 cytryny dodatkowo: ciasteczkowe groszki czekoladowe (typu Maltesersy,Lila Stars Milki albo Malti Keks) 1 galaretka cytrynowa skórka otarta z 1 pomarańczy Przygotowanie: Biszkopty układamy(...)formie wyłożonej papierem do pieczenia. masa budyniowa: Ścieramy skórkę z cytryn (będzie potrzebna nam później) i wyciskamy sok. Sok pomarańczowy z sokiem cytrynowym gotujemy na małym ogniu. Budynie rozrabiamy w 3/4 szklanki wody i kiedy sok zacznie się gotować dolewamy budynie do garnka, mieszamy aż zacznie gęstnieć. Ugotowany budyń studzimy. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym
Bon appetit mon amiewitamin i jest świetnym orzeźwieniem na upalne dni. Składniki: mrożone maliny 1 szkl. pokrzywa 1 saszetka listki melisy 1 saszetka gorąca woda 1 szkl. miód płynny 1 łyżka sok z cytryny z połowy cytryny Sposób przygotowania: 1. Saszetkę pokrzywy i melisy zalać przegotowaną wodą. Szklankę przykryć talerzykiem i odstawić, aż się zaparzy i ostygnie
Kuchnia Paulettesłyżki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki chilli w płatkach 1,5 łyżeczki suszonej mięty 1/2 łyżeczki kuminu 2 litry bulionu warzywnego lub wody 2 łyżki masła klarowanego sól i pieprz do smaku sok z cytryny Przygotowanie: W garnku rozgrzać masło klarowane i zeszklić cebulę. Następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze 1 minutę. Dodać drobno pokrojone pomidory z puszki + 1/3 szklanki wody(...)chili, kumin i przyprawić solą i pieprzem do smaku. Zupa jest gęsta, ale jeśli wyda się Wam zbyt gęsta można dodać nieco bulionu lub wody. Przed pod podanie skropić zupę sokiem z cytryny i posypać suszoną miętą. Smacznego
Codziennik Kuchennypełnoziarnistej) 60 g masła szczypta soli Składniki na krem: 250 g mascarpone 250 ml śmietany kremówki 3-4 łyżki cukru pudru 3 łyżki rumu poncz: 1/2 szklanki wody sok z 1/2 cytryny 1 łyżka cukru dodatkowo: 1 małe mango 2 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny 1 op. (100 g) płatków migdałowych 4 łyżki ulubionego dżemu maliny - dowolna ilość(...)pozostawić w foremce mango obrać ze skóry, odkroić miąższ od pestki, następnie z dodatkiem cukru zmiksować na gładką masę. W międzyczasie 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Połączyć z musem owocowym podprażyć płatki migdałowe na patelni bez tłuszczu, na nie za wielkim ogniu, by nie przypalić migdałów mascarpone ubić z cukrem, następnie dodawać porcjami śmietanę kremówkę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jesteśmy wielkimi fanami wszelkich śledzi. Nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Będą w sam raz jako przekąska na nadchodzące Andrzejki.Składniki:6 płatów śledziowych solonych1
Kuchnia domowa Aniwiśni bez pestek cukier do smaku kardamon 100 ml wina czerwonego 2 łyżeczki żelatyny Nasączenie: ok 700 ml wody cukier sok z cytryny Wykonanie: Biszkopt jasny. Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec dodajemy partiami cukier, kolejno żółtka stale ubijając. Na koniec wsypujemy przesiane mąki i delikatnie(...)patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Wiśnie wkładamy do rondelka. Zalewamy czerwonym winem i gotujemy. Po ok 10 min dodajemy kardamon i cukier do smaku. Żelatynę rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do wiśni. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Nasączenie robimy dosłownie do smaku ;) Biszkopt biały kroimy na pół. Kładziemy na paterze,nasączamy. Połowę śmietany ubijamy na sztywno dodając
Malinowe Pocałunkimianowicie odwrócić miskę z pianą nad głową. Jeśli piana nie wypadnie to znaczy, że jest już dobrze ubita. Do tak prawidłowo ubitej piany można dodać łyżkę soku z cytryny lub octu. Piana zwiększy objętość jeszcze bardziej i nie opadnie. Teraz można zacząć dodawać cukier po łyżce. Za zostanie dodana kolejna łyżka cukru piana powinna być gładka, a cukier w niej(...)marshmallows makaroników czy jako dodatek do maślanego kremu. Malinowe parfait Jest jeszcze jeden rodzaj bezy tak zwana beza szwajcarska. Aby przygotować taką bezę należy białka z cukrem, wodą lub sokiem z cytryny umieścić na parze i mieszać do rozpuszczenia cukru. Dopiero wtedy, kiedy cukier całkowicie się rozpuści można zacząć ubijanie masy. Beza będzie bardzo gęsta i lśniąca. Ta beza jest
codojedzeniamój wypiek z książki Siostry Anastazji "100 nowych ciast". Ciasto pracochłonne, ale upieczenie go jest warte zachodu:) Bałam się, że będzie za słodkie, ale muszę przyznać, że sok z cytryny słodycz ciasta redukuje i wszystko świetnie ze sobą współgra:) - Upiec trzy cienkie biszkopty jasne lub jeden grubszy biszkopt przekroić na trzy cienkie. Masa orzechowa: 250 g masła(...)wrzenia (nie gotować!). Przestudzić, ciągle ubijając. Masło utrzeć na pulchną masę, dodając przestudzoną masę jajeczną i kokos. Podzielić na dwie części. Poncz: 1 szklanka zimnej, przegotowanej wody; sok z 3 cytryn; 2 łyżki cukru kryształu; Wszystkie składniki wymieszać i nasączyć 3 biszkopty. Przełożenie ciasta: Nasączony biszkopt-cienka warstwa masy orzechowej-jedna część masy kokosowej-biszkopt posmarowany z obu stron cienką
In my kitchenlaski wanilii DODATKOWO: 2 galaretki truskawkowe 500 ml wrzącej wody około 300-400 g truskawek listki melisy lub mięty do dekoracji PONCZ: 1/4 szklanki zimnej wody odrobina soku z cytryny cukier puder do smaku WYKONANIE: BISZKOPT: Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki, pszenną i ziemniaczaną, przesiej razem do osobnej miski. Tortownicę o średnicy(...)oraz ziarenka wyłuskane z wanilii i zmiksuj krótko, ale dokładnie krem. Składniki ponczu wymieszaj dokładnie, polej nim delikatnie biszkopt. Wyłóż krem, wyrównaj wierzch. GALARETKA: Galaretkę rozpuść we wrzącej wodzie, pozostaw do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia. Truskawki przekrój na połówki, ułóż na kremie przecięciem do dołu i zalej tężejącą galaretką. Wstaw ciasto
Słodko-Słony Świat Ilony