woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:244/1096)

Szybka kremówka z malinową konfiturą (bez pieczenia) 136

przełamać smak 2 opakowania paluszków francuskich Brześć * coś do nasączenia paluszków francuskich – u mnie domowy syrop imbirowy z nutą cynamonu (z tego przepisu ), ale możecie wykorzystać wodę z sokiem z cytryny, herbatę itd. nieduża ilość cukru pudru do oprószenia ciasta *zamiast paluszków francuskich możecie również upiec dwa płaty ciasta francuskiego, które będą stanowić spód i wierzch kremówki Przygotowanie: Spód

Słodkie okruszki
CIASTO RAFAELLO 287

całą noc. Smacznego :) MAŁA RADA: Śnieżki możemy zastąpić śmietaną kremówką w ilości ok 300- 500 ml. Biszkopt najlepiej upiec sobie dzień wcześniej. Biszkopty najlepiej nasączyć np. wodą z sokiem z cytryny lub herbatą. Jeśli jednak nie lubicie ciast z kokosem polecam  CIASTO JAGODY . Jest przepyszne

Pani na deser
Chrupiąca pierś z kaczki w piernikowym sosie hoisin 126

świeża kolendra Składniki na sos: 3 łyżki gotowego sosu hoisin 3 łyżki jasnego sosu sojowego 5 łyżek zmielonych drobno pierników Katarzynek (bez czekolady) 1 łyżka soku z cytryny 5-6 łyżek wody 1,5 łyżeczki imbiru, świeżo startego 2 łyżki domowej konfitury śliwkowej 0,5 łyżeczki papryczki chili, drobno posiekanej R ozpoczynamy od przygotowania sosu. Katarzynki wrzucamy do pojemnika blendera

olalacooking
Z lucynowskiego gniazda 128

gniazdko Składniki: 200 g mąki pszennej szklanka wody 100 gram masła 4 jajka szczypta soli olej do smażenia Lukier: 200 g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 2-3 łyżki gorącej wody Wykonanie: W średnim rondelku zagotowaliśmy szklankę wody, masło i szczyptę soli. Następnie zmniejszyliśmy ogień i szybkim ruchem wsypaliśmy mąkę. Calość Slawek energicznie ucierał na ogiu do momentu

Sprawni w smaku
Szarlotka na bogato! 140

blaszki (moja ma wymiary 28/28cm), nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 12 minut w temperaturze 180’C *** *** Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, dodajemy cytrynę oraz trzy łyżki wody i dusimy pod przykryciem przez około 15 minut, co jakiś czas mieszając *** *** Pod koniec wsypujemy galaretkę, mieszamy i całość odkładamy na chwilę do przestudzenia *** *** Przestudzone jabłka wykładamy

Blog z Apetytem
Tort czekoladowy z bitą śmietaną i owocami 204

szklanki kakao 3/4 szklanki cukru szczypta soli Bita śmietana: 2 śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: Ulubione owoce Sok do nasączenia biszkoptu: sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 1/3 szklanki letniej wody 1 czubata łyżeczka cukru 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego. Wykonanie: Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania – zacznij stopniowo dodawać cukier. Dalej ubijając – zacznij

Moja pasja smaku
Ciasto z kremem i jeżynami 845

odłożony krem, posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przechowywać w lodówce. * Blaty biszkoptowe można lekko nasączyć, np. mieszanką wody i soku z cytryny z dodatkiem niewielkiej ilości cukru ( w sumie około 100 ml płynu ). Smacznego

Opowieści z piekarnika
Dżem porzeczkowo cytrynowy babcinym sposobem 151

godziny , często mieszając. Odstawiamy. Następnego dnia ponownie gotujemy ok 1. 5 godziny, często mieszając. Trzeciego dnia, zanim porzeczki zaczniemy gotować miksujemy je blenderem i wstawiamy na gaz. Cytrynę myjemy i sparzamy wodą. Ścieramy skórkę ( tylko żółtą ) i wyciskamy sok. Dodajemy do dżemu. Gotujemy ok. 1 godziny, na małym ogniu, często mieszając. Odstawiamy. Dżem przecieramy przez sitko z drobnymi oczkami

Kuchnia Paulettes
Koktajl z jarmużem, jabłkami i wodą brzozową 136

wodę brzozową, która bardzo kojarzy mi się z dzieciństwem spędzonym na dolnym Śląsku. Na zdrowie.  Składniki: spora garść jarmużu 2 jabłka 2 nektarynki 1 szklanka wody brzozowej sok z cytryny (przepis na 2 porcje) Jarmuż i owoce dokładnie myjemy. Z jabłek pozbywamy się gniazd nasiennych, z nektarynek pestek. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania gładkiego koktajlu

Kardamonovy
Wegański sos tatziki – dip do wszystkiego ;) 103

odstawiamy, żeby puścił sok. Do blendera wrzucamy kawałki kalafiora, jogurt i czosnek i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Przekładamy zawartość blendera do miseczki, dodajemy sok z cytryny oraz odciśnięte z wody ogórki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. I wegański sos tatziki mamy gotowy! Możliwości podania jest całe mnóstwo! Do kotlecików z fasoli<klik> , burgerów<klik

Lamarida.pl
RAVIOLI Z MIĘSEM ALLA CAPRESE Z SOSEM MAŚLANO-CYTRYNOWYM 124

Podgrzać na małym ogniu oliwę z oliwek i masło. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano oraz posiekaną drobno pietruszkę i skórkę cytrynową. Podgrzać chwilę. Dolać sok z cytryny oraz 60 ml wody z garnka w której gotowaliśmy ravioli. Wymieszać. Do sosu dodać ugotowane ravioli z mięsem Arc-Pol Czaniec i wymieszać.  Podawać gorące! Można zetrzeć odrobinę sera parmezan Wpis

Kuchnia w oparach
Smoothie z żółtych owoców 119

małych, przynajmniej w moim otoczeniu. Szczerze polecam:) Składniki 1/2 ananasa 1/2 dużego melona lub 1 mały 1 mango 1 banan sok z 1 pomarańczy sok z 1 cytryny opcjonalnie 1 szklanka wody kokosowej Owoce kroimy na mniejsze … Czytaj dalej Smoothie z żółtych owoców

gotuj ze mną
NAJLEPSZE NA ŚWIECIE CIASTO CZEKOLADOWE Z TRUSKAWKAMI – BEZ JAJEK / WEGAŃSKIE 199

cukier waniliowy – 1 łyżką * kakao – 3 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * olej roślinny – 1/3 kubka * ocet winny, balsamiczny, jabłkowy lub sok z cytryny – 1 łyżka * zimna woda – 1 kubek * sól- 1 szczypta + owoce – truskawki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Suche składniki przesiewamy, dodajemy mokre, mieszamy rózgą ( krótko, tylko do połączenia ). Wylewamy na blachę wyłożoną papierem

Ostra na Słodko
Makrela, świeża, pieczona 145

Świeże tuszki makreli przygotowane w piekarniku, to doskonały posiłek dla każdego. -- Skład: makrela oczyszczona i wypłukana w zimnej wodzie, masło, sól, pieprz, cytryna, olej. -- -- Makrelę nacinamy, skrapiamy cytryną, doprawiamy solą i pieprzem.  Do środka każdej ryby nakładamy  kawałek masła i zieleninę. --  Potem ryby zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku 200 st.C/ 30-40 min. -- -- -- -- -- -- Następnie ryby

chleba naszego
Koktajl z botwinki 103

jako składnik koktajlu.. Oprócz listków dorzuciłam do koktajlu młode buraczki, stąd ten niesamowity kolor! Składniki: pęczek botwinki 1 marchew 1 banan 1 pomarańcza 2 plasterki mrożonej cytryny - opcjonalnie 1 szklanka wody mineralnej 1 łyżeczka oleju kokosowego Wykonanie: botwinkę dokładnie wypłukać z drobinek piasku, większe buraczki obrać, mniejsze wystarczy umyć umyć, obrać i rozdrobnić pozostałe składniki umieścić w kielichu blendera

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!