woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:248/1096)

sałatka z fasolą, brokułem i chorizo 203

chorizo są dość słone. składniki: brokuł puszka czerwonej fasoli 2 pomidory 150 g sera feta 200 g kiełbasy chorizo pęczek szczypiorku sos: 1/3 szkl oliwy 3 łyżki wody łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku łyżeczka miodu łyżeczka ulubionych ziół (np toskańskie) sól, pieprz do smaku Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami sosu, odstawić na ok 20 minut

6niebo
Prinsesstarta - tort księżniczki 161

koniec dodać cukier i wmieszać w masę na małych obrotach miksera. Dodatkowo: 400 g masy marcepanowej fioletowy barwnik spożywczy  300 g dżemu truskawkowego poncz do nasączenia (woda wymieszana z sokiem cytryny pół na pół) Z masy marcepanowej odłożyć małą część i zabarwić na fioletowo, uformować z niej różyczkę.  Pozostałą masę rozwałkować na blacie na wielkość tortu i jego

kulinarnyswiatdomi
NALEŚNIKI Z MUSEM CZEKOLADOWYM I KARMELEM 171

Gdyby potworzyły się w nim grudki, podgrzej go na nowo, aby nabrał jednolitej, gładkiej konsystencji. Aby zapobiec twardnieniu karmelu, możesz również dodać przed gotowaniem do cukru z wodą odrobinę soku z cytryny, albo dodać pod koniec gotowania odrobinę śmietany kremówki.   ** Naleśniki podawaj lekko przestudzone (lub zimne), ale nie gorące, inaczej mus czekoladowy się roztopi

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Tarta cytrynowa z chia wegańska, bez cukru, bez glutenu 182

230g orzechów nerkowca 2 łyżki nasion chia 140ml syropu z agawy lub klonowego lub daktylowego skórka starta z 3 cytryn 130-140ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny szczypta soli 60ml wody 180ml roztopionego oleju kokosowego (tłoczonego na zimno) Wierzch: 1 puszka mleczka kokosowego, które stało w lodówce przez około 2-3 dni niewstrząsane (tylko białą część, bez wody

Mała Cukierenka
Golonki indycze pieczone 174

Marynata: -1 l przegotowanej zimnej wody -sok z jednej cytryny                          -pół opakowania ziela angielskiego -pół opakowania liści laurowych -6 ząbków czosnku -łyżka musztardy francuskiej -łyżka domowej jarzynki w soli  lub suszonej mieszanki warzywnej -kilka ziaren pieprzu Marynatę przygotowujemy w głębokim garnku lub misce. Do marynaty wkładamy

Kulinarne przemyslenia
SZYBKA KREMÓWKA NA BISZKOPCIE 1058

energicznie mieszamy aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia , studzimy. Masło ucieramy na puch, dodajemy łyżka po łyżce budyń oraz ziarenka wanilii – mieszamy. CAŁOŚĆ: Sok z cytryny rozrabiamy z ciepłą wodą, , nasączamy blaty biszkoptowe i przekładamy kremem. Wstawiamy do lodówki. Smacznego

Ostra na Słodko
Seromakowiec bez spodu 253

szklanka cukru pudru 100 g masła 2 łyżki skórki pomarańczowej 2 łyżki cukru waniliowego kilka kropel aromatu pomarańczowego Lukier: 10 łyżek cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki gorącej wody Przygotowanie: Masa makowa: Mak zalać ciepłym mlekiem i pozostawić go na około 10 minut. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mak, olejek, bakalie (orzechy drobno pokroić, rodzynki moczyć przez

Kuchcik gotuje
Makaron ryżowy z indykiem i groszkiem w sosie słodko – kwaśnym 342

garście orzechów nerkowca 2 łyżki oleju sezamowego olej do smażenia sól, pieprz sos: 1/4 szklanki sosu sojowego 3 łyżki ksylitolu 4 łyżki octu ryżowego ( lub soku z cytryny) opcjonalnie 1/2 szklanki wody kokosowej Przygotowanie: W szklance wymieszać składniki na sos pomijając wodę kokosową. Odstawić. Pierś z indyka oczyścić, pokroić na mniejsze części. Czosnek i cebulę drobno posiekać. Zagotować wodę

Jaglusia
Lekka sałatka z batatem, quinoa i sałatą 335

moim piekarniku. Wypłukaj sałatę w zimnej wodzie. Rozerwij na małe kawałki lub pokrój nożem. Usuń gniazdko z jabłka i pokrój je na cienkie plasterki. Włóż do wody zaprawionej sokiem z cytryny aby jabłko nie ściemniało. Pokrój grubo pietruszkę. Używam zawsze pietruszkę o gładkich liściach. Obierz cebulę i pokrój na cienkie krążki. Wymieszaj warzywa z quinoa i ostygniętym batatem. Wyłóż

codojedzenia
Żurawinowiec 215

wyrównujemy ciasto. Przepis z "103 ciasta siostry Anastazji", zmodyfikowałam go w ten sposób, że użyłam żurawinę, a nie rodzynki :) Moje uwagi: Jeśli ciasto nasączymy lekko posłodzoną wodą plus sok z cytryny to ciasto będą mogły spróbować również dzieci:) Czekolada na wierzchu jest dość twarda, dlatego ciasto przed krojeniem wyjęłam na jakiś czas z lodówki.  Jeśli użyjemy rodzynek, to ciasto

Proste Potrawy
Tort Fiona 154

Dodać namoczoną wcześniej żelatynę. Ostudzić.  Pozostałą śmietanę ubić na sztywno i dodać do niej przestudzona masę czekoladową. Układanie: Biszkopt przekroić na trzy blaty. Blaty delikatnie nasączyć wodą z sokiem z cytryny. Na pierwszy blat wyłożyć tężejący mus z kiwi. Przykryć drugim blatem. Posmarować cienką warstwą kremu śmietanowego. Dwa owoce kiwi obrać i pokroić na małe kawałki lub kostkę

Pysznie & Pięknie
Bezglutenowy jabłecznik z jeżynami 146

cząstki. Połowę jabłek kroję w kostkę. Żeby jabłka nie ścieniały do miski z wodą w którą wkładam jabłka dodałam szczyptę kwasu cytrynowego albo sok z cytryny można dodać. Jabłka odsączyłam z wody i przełożyłam większe cząstki do garnka, dodałam 1/2 szklanki wody i przesmażam je, jak będą już bardzo miękkie dodaję małe kostki jabłek i dalej smażę ale nie mają

wesoła kuchnia
ryba zapiekana w cieście francuskim z brokułami 150

francuskiego - 2 filety ulubionej ryby  - 1 brokuł - 1 serek topiony w kiełbasce - jajko + żółtko - 3 ząbki czosnku - sól - pieprz - dwie łyżki soku z cytryny Brokuła dzielę na różyczki, gotuję w osolonej wodzie do miękkości, odcedzam, przekładam  z powrotem do garnka i rozgniatam widelcem. Dodaję czosnek, sól, pieprz i serek topiony. Mieszam na gładką masę i odstawiam(...)schłodzone ciasto francuskie, na środku rozsmarowuję masę brokułową (tylko tyle, aby ułożyć na niej filety, wszystkie boki dookoła pozostawiam nieposmarowane) układam filety mocno odsączone z wody, posypuję solą, pieprzem i skraplam sokiem z cytryny. Boki ciasta zakładam do środka, tak aby zakryć całą rybę i smaruję rozkłóconym żółtkiem. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 30 minut. Smacznego

Cook&Love
Nalewka imbirowo-cytrynowa doskonała na przeziębienie. 117

suszonych daktyli  20 dkg cukru 3-4 łyżki naturalnego miodu Sposób wykonania :   Imbir obierz ( np. łyżeczką ), pokrój na cienkie plasterki, wrzuć do dużego, czystego słoja. Cytryny umyj pod bieżącą wodą szczoteczką, a następnie sparz wrzątkiem na sitku. Pokrój w cienkie plastry razem ze skórką i wrzuć do słoja z imbirem. Teraz do słoja dodaj suszone daktyle, cukier oraz

Przepisy i porady kulinarne