woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:256/1096)

Sernik z żurawiną. Idealny 324

Piec w 150 st. C. przez 60-75 minut.Ostudzić w zamkniętym piekarniku. Można schłodzić w lodówce przed nałożeniem musu.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.Żurawinę (mrożonej nie rozmrażać) umieścić w garnuszku z sokiem z cytryny i cukrem. Gotować pod przykryciem, aż żurawina popęka. Przetrzeć przez sitko, mus wymieszać z napęczniałą żelatyną. Ostudzić.Kremówkę ubić na sztywno. Partiami dodawać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka ze szpinakiem i galaretkową bitą śmietaną 158

cytryny - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta różowej soli himalajskiej Masa: - 1 kubeczek śmietanki 30% - 1 galaretka truskawkowa - 2 łyżki cukru trzcinowego - 1 szklanka gorącej wody Lukier: - cukier puder - sok z cytryny Przygotowuję ciasto: Szpinak blenduję razem z olejem na gładką i jednolitą masę. W drugim naczyniu ubijam jaja ze szczyptą soli, stopniowo dodaję cukier, a następnie sok z cytryny

Wielopokoleniowo
Pstrąg gotowany na parze z sosem cytrynowym 155

średnie pstrągi Ziołowa przyprawa do ryb Odrobina oliwy 1 cytryna + skórka 500 ml bulionu Sól Pieprz biały Szczypta kurkumy ( mniej niż ¼ łyżeczki ) ½ łyżeczki cukru 50 ml słodkiej śmietany 1 ½ łyżeczki mąki 2 marchewki 4 średnie ziemniaki Przyprawa ziołowa do ziemniaków vegeta Wykonanie: Do naczynia wlewamy ok 1 ½  l wody ( zależy od urządzenia a i dolać zawsze można(...)cytryny,  przyprawiamy ziołową przyprawą do ryb oraz odrobiną oliwy. Pozostawiamy do zamarynowania ( w czasie jak gotują się na parze warzywa ). Do garnka wlewamy bulion ( woda + kostka bulionowa warzywna )dodajemy sok z ½ cytryny + otartą skórką z wyszorowanej i sparzonej cytryny. Gotujemy przez chwilę, odlewamy trochę i do odlanego bulionu dodajemy śmietanę, mąkę. Całość porządnie mieszamy i umieszczamy ponownie w bulionie

Smaki Ewy
Barszcz wigilijny 224

barszczyk zawsze idzie w parze z uszkami:)   Barszcz wigilijny 2,5 litra wody 1 kg buraków 100 g suszonych grzybów 2 marchewki 1 pietruszka ćwierć (lub połówka, jeśli jest mniejszy) selera por (biała część) 3 kulki ziela angielskiego 2 listki laurowe sok z pół cytryny sól, szczypta cukru do smaku Przygotować dwa garnki. Jeden większy na zupę, a mniejszy(...)około godziny. Przecedzić, dodać łyżkę soku z cytryny. Wywar z buraków połączyć z wywarem z grzybów i doprawić solą, jak trzeba to dodać jeszcze soku z cytryny i odrobinę cukru. * grzyby można zalać wodą dzień wcześniej wieczorem i zostawić na noc, a w dniu gotowania barszczu ugotować je w tej samej wodzie, w której się moczyły. Czas gotowania – 20 minut

Posadzone i zjedzone
Tuńczyk z jarmużem i sosem cytrynowo-czosnkowym 164

jarmuż makaron 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 kostki sera feta kilka łyżek śmietany nasiona kolendry skórka otarta z połówki cytryny oliwa z oliwek natka z pietruszki lub kolendry sól, pieprz do smaku Wykonanie: Makaron gotujecie w osolonej wodzie z odrobiną oliwy, aż będzie aldente. Odcedzacie i wkładacie z powrotem do garnka, żeby nie wystygł. Jarmuż myjecie pod bieżącą wodą(...)cienkie piórka, czosnek siekacie na drobno i wrzucacie rzeczoną patelnię. Kiedy się podsmaży, dodajecie fetę, śmietanę i startą w moździerzu kolendrę. Mieszacie, wsypujecie startą skórkę z cytryny. Tylko wyszorujcie ją wcześniej pod bieżącą wodą! Solicie, pieprzycie i wkładacie kawałki tuńczyka. Przykrywacie i trzymacie na wolnym ogniu, aż ryba się zagrzeje. Kiedy się rozgrzeje, wykładacie na talerze z jarmużem makaron, później

GRUBY WAŁEK
Prosty sernik na zimno z truskawkami 172

mąki 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 1 cytryna, otarta skórka z całej cytryny i 2 łyżki soku 500 g truskawek 7 listków żelatyny Żelatynę mocz w zimnej wodzie przez 20 minut. Sok z cytryny wymieszaj z cukrem i podgrzać. Dodaj 2 liski odciśniętej żelatyny, wymieszaj. Mocz biszkopty w cytrynowej i nieściętej galaretce i układaj na dnie tortownicy ciasno jeden obok drugiego

codojedzenia
Kulki jaglane z puree z zielonego groszku 276

ząbku czosnku, sól, pieprz | W małym garnku gotujemy wodę i wrzucamy do niej zielony groszek. Gotujemy około 2 minut. Po tym czasie szybko przelewamy groszek zimną wodą. Do groszku dodajemy sok z cytryny, śmietanę lub jogurt (w wersji wegańskiej można dać 1 łyżeczkę oliwy), czosnek, sól, pieprz. Całość miksujemy blenderem do uzyskania purée. MARCHEWKA W SEZAMIE: |2 marchewki, 2 łyżki

Mohiella
A bit of seafood 207

łyżka oleju kokosowego Przygotowanie: Zacznij od zagotowania pełnego czajnika wody. Rozlej go na dwa garnki. Jeden mniejszy na krewetki, drugi na bulion. Krewetki wrzuć do gotującej się wody, lekko osól oraz skropl cytryna lub limonka. Zagotuj lekko ok 2-3 min i odsącz. Pokrojoną cebulkę, czosnek oraz papryczkę chili wrzucamy do garnka na rozgrzany olej. Podsmażamy na złoto

Lajtkraft food intolerance
Morele z malinową wkładką w syropie 107

Owoce umyć i osuszyć.Morele przekroić na pół,wyjąć pestkę i zamiast niej umieścić ładną malinkę. Ułożyć ściśle w słoiku. Do garnka wsypać cukier i zalać go wodą.Następnie dodać sok z cytryny(tylko trzeba uważać na pestki). Syrop gotuj 6 minut na wolnym ogniu,od czasu do czasu mieszając. Zalej owoce w słoikach. Całość pasteryzujemy. Musimy pamiętać

Wielki apetyt
Rozgrzewająca herbata i Siostra twojej siostry 156

małe herbaty: 2 torebki czarnej herbaty 1/3 łyżeczki imbiru 1/3 łyżeczki cynamonu słodki syrop lub domowy sok, np. malinowy, z buraków cukrowych, itp. sok z cytryny Zagotuj ok 300-400 ml wody i w większym garnku lub imbryku zaparz herbatę. Dodaj cynamon, imbir i sok z cytryny. Na koniec dosłodź syropem. To wszystko :). Dwie siostry, Iris i Hanna, oraz Jack

Qlinarnie i Qlinarnie
Torcik porzeczkowy 163

porzeczek (użyłam mrożone) 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny (lub 1 listek i 1/2 żelatyny ) 250 g mascarpone 300 ml śmietany kremówki -schłodzonej Żelatynę zalać 1 łyżką wody i odstawić aby napęczniała.  W garnuszku zagotować porzeczki z cukrem - nie gotujcie długo wystarczy 2 minuty. Przetrzeć przez sitko- pestki nie będą nam potrzebne. Lekko podgrzać żelatynę(...)będzie biała (około 4 - 6 minut) 1/3 masy odłożyć i połączyć z czerwonym barwnikiem.   Poncz do nasączenia.   1 kieliszek wódki  1/2 szklanki wody  cukier i sok z cytryny do smaku. Pokrojony tort nasączyć.  Pierwszy blat nasączyć delikatnie - będzie on podstawą naszego tortu. Posmarować częścią kremu, przykryć kolejnym blatem, nasączyć i powtórzyć z kolejnymi częściami

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Chlebek cytrynowy z prażonymi migdałami 222

proszku do pieczenia  2 jajka 1/3 szklanki oleju rzepakowego 0,5 szklanki mleka szczypta soli lukier 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 3 krople ekstraktu migdałowego  odrobina wody, jak lukier będzie za gęsty 10 prażonych migdałów do oprószenia  Wszystkie składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik na 170 C i przygotuj formę(...)sprawdzając wykałaczką czy ciasto jest upieczone w środku. Jak ciasto będzie gotowe, odstaw do ostygnięcia. Połącz sok z cytryny z ekstraktem migdałowym mieszając powoli dodawaj cukier puder. Mieszaj, aż konsystencja będzie idealna, jak lukier będzie zbyt gęsty dodaj odrobinę wody. Lukrem polej ciasto i posyp prażonymi migdałami. Smacznego

Niezły Młynek
Zupa grzybowa 183

uprzednio namoczonych we wrzątku + woda z ich moczenia natka pietruszki sól, pieprz , majeranek, ziele angielskie , liść laurowy, maggi i wegeta (opcjonalnie) odrobina soku z cytryny pół opakowanie makaronu typu łazanki  2-3 litry wody 2 łyżeczki mąki  śmietana do zup i sosów  Wykonanie: Skrzydełko z indyka umyć, włoszczyznę obrać. Marchew pokroić w talarki , pietruszkę , kawałek selera(...)jeszcze podsmażyć wszystko i przełożyć do gotującego się garnka z zupą.  Do zupy dodać odrobinę soku z cytryny , sól , pieprz , majeranek i ewentualnie jeśli ktoś lubi vegetę i maggi.  W małym kubeczku dodać 2 łyżeczki mąki , odrobinę zimnej wody przegotowanej razem zamieszać i dodać 1/4 opakowania śmietany do zup i sosów. Razem wszystko zamieszać , dodać chochelkę gotującej się

Aromatyczne Podróże
Hummus z pokrzywą i suszonymi pomidorami 172

szklanki suchej ciecierzycy 6-8 suszonych pomidorów   5 młodych pokrzyw (same listki) 3 łyżki pasty sezamowej tahiny 2-3 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1/3 szklanki wody opcjonalnie 1 łyżka przecieru pomidorowego sól, pieprz do smaku Ciecierzycę moczymy przez noc, rano zmieniamy wodę na świeżą, odrobinę solimy i gotujemy przez 45 minut(...)ugotowaniu, odcedzamy wodę. Ciecierzycę dajemy do rozdrabniacza / malaksera (mój marki Russell Hobbs),  dorzucamy pomidory, tahinę, czosnek, sok z cytryny, oliwę, trochę soli, pieprzu i blendujemy na gładką masę. Możemy dodać trochę przecieru pomidorowego. Jeśli hummus jest za gęsty dolewamy trochę wody. Pokrzywę sparzamy we wrzątku przez 3 sekundy. Osuszamy, następnie drobno siekamy i dodajemy do hummusu. Mieszamy łyżką. Przechowujemy

Bon Appetit Małgorzaty
Placuszki jaglane z sosem cytrynowo-pomarańczowym 284

tego są jakie są.Składniki:(na około 10 placuszków)Placuszki:- 100 g kaszy jaglanej- 1 jajko- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej(mąki ziemniaczanej)Sos:- 1 pomarańcza- pół cytryny- 4 łyżki cukru- 1/4 szklanki wody- łyżeczka masła- 2 łyżeczki mąki pszennejPrzygotowanie:1.Placuszki Kasze opłukujemy wodą. Do rondelka wlewamy ok. 3 szklanki wody i gotujemy. Po zagotowaniu wsypujemy kasze i odrobinę solimy(...)łyżka= 1 placek.4.SosPomarańczę i cytrynę oblać wrzątkiem. Tarkujemy skórkę (do białej części).5. Wyciskamy sok z cytryny i pomarańczy i wlewamy do nagrzanego rondelka. Dodajemy cukier, masło i skórkę. Wszystko mieszamy i czekamy aż się zagotuje. Następnie rozrabiamy wodę z mąką (uwaga na grudki) i wlewamy do garnka. Mieszamy do zgęstnienia. Odstawiamy i sos gotowy.6. Placuszki układamy

Gotuj Z Muzyką