woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:259/1096)

Grillowa sałatka z wieprzowiny, nadziewanej papryczki, botwinki i fasolki adzuki 142

mięso nabiera smaku ciekawego. Papryczki są nieźle nadziane i fajnie grillowane.  Składniki: marynata: 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka startego imbiru, 2 łyżki wody, 10 ml oleju rzepakowego, 2 płaskie łyżeczki cukru brązowego, sok z połowy cytryny, 2 łyżeczki soli himalajskiej, 1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo zmielonego, ponadto: 400 g szynki wieprzowej, ugotowana wcześniej fasolka adzuki, papryczki mini kolorowe, całe(...)camembert, cebule: szarlotka i biała, botwinka z młodych buraków, olej rzepakowy, sól, pieprz do smaku. Przygotowanie: Marynata:   Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy  imbir,  wodę, olej, cukier, sól, pieprz, sok z cytryny, wszystkie składniki mieszamy. Mięso myjemy i  kroimy na kawałki 2  - 3 centymetrowe. Przekładamy do marynaty i odstawiamy na  4 godz. do lodówki. Oliwki

Moniki Smakołyki
Cytrynówka 119

daje 2 kg cukru i powiem że wg mnie jest to ilość idealna. Chcąc uzyskać bardziej kwaśną nalewkę, dajcie tylko kg cukru 1 litr niegazowanej wody mineralnej 1 litr spirytusu Sposób przygotowania: Cytryny należy umyć, i najlepiej sparzyć wrzątkiem. Teraz przechodzimy do najrzmudniejszej pracy. Cytryny należy bardzo cienko obrać ze skórki. Obieramy samą żółtą warstwę, bez białego miąższu. Miąższ spowoduje(...)Odstawiamy na 4-5 dni. W między czasie mieszamy, aby cukier dokładnie się rozpuścił. Po tym czasie zlewamy sok z cytryn, cytryny przeciskamy przez gazę, aby nie marnować drogocennego soku:) Ze skórek również zlewamy spirytus, rozcieńczamy go z wodą mineralną, i dopiero wtedy wlewamy spirytus do soku, dokładnie mieszamy. Na samym końcu dolewamy pozostałą część spirytusu i mieszamy. Przelewamy nalewkę

na moim stole...
Brzoskwiniowiec bez pieczenia 103

płaska łyżka mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru 70 g masła Masa z brzoskwiń: 5 brzoskwiń ( około 800 g ) 1 lekko czubata łyżka żelatyny 0,5 szklanki gorącej wody 3 łyżki soku z cytryny Masa śmietanowa: 400 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 100 g herbatników 1 brzoskwinia   PRZYGOTOWANIE: Ciasteczkowy spód – masło stopić(...)wyrównać, położyć warstwę herbatników i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Masa z brzoskwiń - żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić. Brzoskwinie obrać, usunąć pestkę, pokroić na małe kawałki, a następnie zmielić na mus przy pomocy blendera. Do musu z brzoskwiń dodać sok z cytryny i chłodną żelatynę, dokładnie wymieszać. Tak przygotowany mus wyłożyć na warstwie herbatników, wyrównać i włożyć do lodówki

WSZYSTKO SMACZNE
Lemoniada cytrynowo-ananasowo-ogórkowa 169

chłodzi idealnie. A Was? Spróbujcie - nie będziecie żałować. Składniki: - 2 cytryny - 1 gruby plaster świeżego ananasa - pół zielonego ogórka - 1,5-2l zimnej wody - 1-2 łyżki miodu - opcjonalnie: świeża mięta Z cytryn wycisnąć sok, wlać do dzbanka, dodać pokrojonego w cienkie plastry ananasa i ogórki. Zalać schłodzoną wodą. Dodać miód i dokładnie wymieszać. Dodać listki mięty. Podawać

CookYourself
Tymbaliki z dorsza czyli rybka w galarecie 204

porcji): 400 g filetu z dorsza 2 marchewki 5 łyżek groszku konserwowego 2-3 ziela angielskie 1-2 liście laurowe l,5 l wody sól, biały pieprz 2-3 łyżki soku z cytryny  łyzka cukru ocet 12% 2 białka jajka kurzego 2 łyżki żelatyny ewent. kubeczki jednorazowe Marchewki obieramy, zalewamy wodą i gotujemy 10 min. Dodajemy dorsza, ziele angielskie(...)cedzakową a wywar jeszcze raz przecedzamy przez gęstą gazę ułożoną na sicie. Do gorącego sklarowanego już wywaru wlewamy rozpuszczoną w zimnej wodzie ( 3-4 łyżki) żelatynę - nie gotujemy!. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Bulion powinien mieć wyrazisty, lekko ostry smak. Do kubków wlewamy po łyżce zimnego bulionu, zostawiamy w lodówce do zastygnięcia. Z marchwi wycinamy

Atlas Smaków
Tort ajerkoniakowo -kokosowy 190

mleko - 1 L budyń śmietankowy - 3 op masło - 450 g ajerkoniak wiórki kokosowe 200 g cukier - 3/4 szkl DODATKOWO: dżem ozdoby alkohol cytryna BISZKOPT: Żółtka oddzielić od białek, Białka ubić na sztywno. żółtka ubić z gorącą woda i cukrem az powiększą swoją objętość, następnie dodać, połączyć z białkami. wyłączyć mikser i delikatnie łyżką wymieszać z przesianymi mąkami i proszkiem, Ciasto(...)kremu odkładamy 1/4  a do reszty wsypujemy kokos,do części odłozonej dolewamy ajerkoniak i miksujemy razem. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 części, każda cześć nasączmy woda z odrobiną alkoholu i sokiem z cytryny. Blat ciasta smarujemy dżemem, kładziemy 1/4 kremu, przykrywamy drugim blatem, smarujemy kremem,  i przykrywamy ostatnim blatem. wykładamy przedostatnią część kremu i  wierzch i boki

Camilla w kuchni
Kompot z suszonych owoców 147

przygotowania i naprawdę bardzo smaczny (choć jego kolor nie jest zbyt zachęcający 😋).  Składniki: około 1 kg suszonych owoców (jabłka, śliwki, gruszki, aronia) 5 l wody kilka goździków 1 łyżeczka cynamonu sok z 2 cytryn cukier do smaku  Suszone owoce wsypać do garnka. Zalać wodą, wsypać cynamon. dodać goździki, cukier (na początek radzę 5-6 łyżek) i odstawić

Ugotować
ZUPA WIŚNIOWA Z FRANCUSKIMI KLUSECZKAMI 114

kluseczek  w pełni zaspokoiła mój apetyt :))) Składniki: słoik wiśni dr ążonych (750ml) 1 kisiel wiśniowy  cukier do smaku kilka kropli soku z cytryny szczypta cynamonu Wykonanie:  Wiśnie przelewamy do garnka, uzupełniamy wodą na tyle, ile chcemy uzyskać zupy. Dodajemy cukier (do smaku), kilka kropli soku z cytryny oraz szczyptę cynamonu, który nada zupie przyjemny aromat. W miseczce

Walijskie Pichcenie
Koniec wakacji i ....domowe limoncello 185

temu, kto nie pił oryginalnego, domowe limoncello również   powinno smakować     Składniki: 5 cytryn z uprawy ekologicznej 0,5 l spirytusu 0,5 l wody 0,5 kg cukru słoik Wykonanie: Cytryny umyłam i obrałam ze skórki. Trzeba je obrać jak najcieniej i pozbyć albedo, bo w przeciwnym razie nasze limoncello będzie miało gorzki smak. Skórki cytrynowe pokroiłam(...)spirytus żółty. Dobrze jest potrząsnąć słoikiem, żeby wymieszać spirytus.   Tak wygląda mieszanka spirytusowa ze skórkami na początku....     A tak po dwóch tygodniach....     Z wody i cukru zrobiłam syrop. Zagotowałam i odstawiłam do całkowitego wystudzenia. Spirytus p rzecedziłam  i wlałam go do syropu. Zamieszałam i ponownie odstawiłam w chłodne miejsce na dwa tygodnie

Kuchnia u Krysi
Biszkopt z pianką 225

MASA: 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka malinowa 500 ml śmietanki 30% 1 śmietan fiks 2 łyżki cukru pudru PONCZ: 150 ml przegotowanej wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru wiórka kokosowe do dekoracji CIASTO:  Białka jaj ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli,dodając pod koniec ubijania cukier puder(...)cytryny. Dodać żółtka delikatnie zmiksować, mąkę tortową wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, zwalniając obroty miksera do minimum dodawać po łyżce mąki oraz barwnik w żelu. Tak przygotowane ciasto wylać do standardowej blaszki wyłożonej pergaminem i piec 30 minut w temp 160*c.Wystudzone przekroić wzdłuż dwa razy. PONCZ:  Składniki ponczu wymieszać ze sobą. MASA:  Galaretki rozpuścić

Wanilia i Kardamon
REVANİ, czyli tureckie ciasto z kaszy mannej 208

naturalnego 1 szklanka oleju 1 szklanka kaszy mannej 1 szklanka mąki 1 łyżeczka wanilii 10 g proszku do pieczenia Składniki (sos) 2 szklanki cukru 2,5 szklanki wody kilka kropli soku z cytryny Składniki (do dekoracji) pistacje wiórki kokosowe Przygotowanie Zmiksować jajka z cukrem. Dodać wszystkie składniki. Wlać masę do żaroodpornego naczynia. Upiec w piecu w temperaturze 180C

Tureckie Przepisy
Karp w galarecie Wojciecha Amaro 84

ości, natomiast wywar przecedzamy przez sitko wyścielone ręcznikiem papierowym. Gotujemy go, aż zostanie ok. litr. Żelatynę rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody, a potem dodajemy do wywaru, mieszamy, aż się rozpuści. Wywar doprawiamy pieprzem, solą oraz sokiem z cytryny, mieszamy z rodzynkami, studzimy. W półmisku powinno znaleźć się ok. 1/3 wywaru – przelewamy więc taką ilość, a potem odstawiamy(...)zimnej wody, a potem dodajemy do wywaru, mieszamy, a\u017c si\u0119 rozpu\u015bci. Wywar doprawiamy pieprzem, sol\u0105 oraz sokiem z cytryny, mieszamy z rodzynkami, studzimy.","text":"\u017belatyn\u0119 rozrabiamy w niewielkiej ilo\u015bci zimnej wody, a potem dodajemy do wywaru, mieszamy, a\u017c si\u0119 rozpu\u015bci. Wywar doprawiamy pieprzem, sol\u0105 oraz sokiem z cytryny, mieszamy

ProstePesto.pl
Nalewka z aronii 437

nalewka jaką zrobiłam. Pierwsza porzeczkowa była dobra ale ta jest zdecydowanie lepsza. Jest bardziej delikatna i taka lżejsza w smaku. składniki: 1 kg aronii 1,5 l wody 3/4 kg cukru 1 cytryna 0,5 l spirytusu 0,5 l wódki Aronię oczyścić z paprochów i ogonków, dokładnie umyć i osuszyć. Przełożyć do pojemnika i włożyć do zamrażarki. Mrozić kilka(...)garnka i rozgnieść nieco tłuczkiem do ziemniaków. Dodać cukier i wlać wodę. Zagotować i gotować na wolnym ogniu 30 minut. Garnek z zawartością odstawić na 24 godziny. Po tym czasie wywar przecedzić przez gęste sito. Owoce można wyrzucić. Do soku z aronii dodać sok wyciśnięty z cytryny, spirytus oraz wódkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Przecedzić przez gęstą gazę. Rozlać do butelek

Monia miesza i gotuje
Cytrynowa tarta bez pieczenia 825

cytryny – w zależności jak kwaśne lubicie 250 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki Pół szklanki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 100 ml gorącej wody  250 g herbatników digestive 200 g masła Przygotowanie: Cytryny sparzyć, umyć dokładnie. Skórkę zetrzeć, a sok wycisnąć. Masło rozpuścić, a herbatniki pokruszyć. Można wrzucić je do grubego woreczka i pokruszyć wałkiem do ciasta, albo(...)formy. Ja blaszkę uprzednio wysmarowałam tłuszczem i posypałam bułką tartą. Spód ciasta schłodzić przez co najmniej godzinę. Śmietanę kremówkę ubić, dodać mascarpone, skórkę z cytryny, sok i cukier puder. Zmiksować dokładnie. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić trochę i dodać do masy miksując szybko do połączenia składników. Na schłodzony spód wylać masę i schłodzić w lodówce przez

Fabryka pomysłów