woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:265/1096)

Drip na bazie wody 166

Przepis na drip czekoladowy na bazie wody, dostałam od nauczycielki w szkole artystycznego dekorowania tortów. Jest on prosty w przygotowaniu. Pozwala zaoszczędzić nie tylko pieniądze, ale również czas. Bardzo lubię ten przepis, dlatego chciałabym się nim z wami podzielić. Mam nadzieję, że Wy polubicie go tak samo jak ja. Kliknij na zdjęcie, aby zobaczyć jak zrobić taki tort. Przypomnijmy sobie(...)drip. A ile razy otwieramy lodówkę, a tam już nie ma śmietany :(. Użycie wody jest o wiele wygodniejsze, chociażby dlatego, że woda jest zawsze pod ręką. Proporcja białej czekolady do wody wynosi 6:1, a ciemnej 6:1.5 . Wodę można zastąpić innym płynem, np: sokiem z cytryny, alkoholem, kawą itp. Dodatkowo, drip czekoladowy na bazie wody ma przedłużoną datę ważności

SmartBake.pl
kruche ciasto 83

Składniki 250 g  mąki krupczatki 160 g  masła starte na tarce 4 żółtka  na twardo 1 jajko wymieszane z 1 łyżka zimnej wody 80 g cukru pudru starta skórka z cytryny Wykonanie Mąkę przesiać ,jajka ugotowane na twardo,same żółtka przetrzeć przez sito, masło zetrzeć na tarce. Na zimnym blacie ,desce wysypać mąkę ,dodać starte masło(...)szybko połączyć ,dodać skórkę z cytryny ,żółtka przetarte przez sito, oraz jajko wymieszane z woda .Wszystko szybko połączy,gotowe ciasto do woreczka i na 12 godzin do lodówki. Piec w 180 – 200 stopniach C,  20 – 30 minut.(piekarnik wcześniej nagrzany do odpowiedniej temperatury ) można część masła zastąpić smalcem.Blaszka ma śr.20 cm,ale zostalo mi ciasto ,więc smialo

mojej kuchni
Galaretka z arbuza 151

Składniki: ćwiartka niedużego arbuza (tak aby po zmiksowaniu 1 litr płynu) 3 łyżki żelatyny 100 ml gorącej wody 4 łyżki cukru pudru sok z 1/2 cytryny Sposób wykonania: Arbuza kroimy na małe części, usuwamy pestki i wrzucamy do dzbana blendera. Dodajemy cukier oraz sok z cytryny i miksujemy. W szklance rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie. Odstawiamy do wystudzenia uważając

Qchnia po prostu
kruche ciasto 149

Składniki 250 g  mąki krupczatki 160 g  masła starte na tarce 4 żółtka  na twardo 1 jajko wymieszane z 1 łyżka zimnej wody 80 g cukru pudru starta skórka z cytryny Wykonanie Mąkę przesiać ,jajka ugotowane na twardo,same żółtka przetrzeć przez sito, masło zetrzeć na tarce. Na zimnym blacie ,desce wysypać mąkę ,dodać starte masło(...)szybko połączyć ,dodać skórkę z cytryny ,żółtka przetarte przez sito, oraz jajko wymieszane z woda .Wszystko szybko połączy,gotowe ciasto do woreczka i na 12 godzin do lodówki. Piec w 180 – 200 stopniach C,  20 – 30 minut.(piekarnik wcześniej nagrzany do odpowiedniej temperatury ) można część masła zastąpić smalcem.Blaszka ma śr.20 cm,ale zostalo mi ciasto ,więc smialo

w mojej kuchni
Spring rolls z warzywami i makaronem 179

marchewka 1/2 młodej cukinii 5-7 podłużnych rzodkiewek kilka liści sałaty około 7 arkuszy papieru ryżowego 1 łyżeczka ostrego sosu chińskiego 1 łyżeczka soku z cytryny sól Przygotowanie spring rolls: W lekko osolonej wodzie ugotować makaron. Odcedzić, przelać zimną wodą i pozostawić do ostygnięcia. Marchew obrać ze skóry, pokroić w cienkie paseczki "julienne". Cukinię i rzodkiewkę pokroić(...)wrzucić pokrojoną w paski marchew, po minucie dodać cukinię. Odczekać maksymalnie pól minuty i odcedzić warzywa na sicie. Przelać zimną wodą i odstawić do ostygnięcia. W miseczce wymieszać zimny makaron z blanszowanymi warzywami i rzodkiewką. Dodać sok z cytryny i pikantny sos chiński. Całość wymieszać i w razie potrzeby,  doprawić do smaku solą. Papier ryżowy zwilżyć wodą ( ja smaruję

kolorowotorcikowo
Dżem dyniowo-pomarańczowy 145

cytryny świetnie ożywia nieco mdły smak dyni. Do tego ma piękny pomarańczowy kolor.   Składniki: 1kg miąższu z dyni 3 pomarańcze (sok i skórka) 3 cytryny (sok i skórka) 500g cukru laska cynamonu woda Sposób przygotowania: Słoiczki dokładnie myjemy i wyparzamy w piekarniku przez 15 minut w 100 stopniach C. Dynię wydrążamy i obieramy ze skórki. Miąższ kroimy w kostkę(...)umieszczamy w garnku. Podlewamy około szklanką wody. Do dyni dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy i cytryn oraz otartą skórkę z owoców a także cukier i cała laskę cynamonu. Całość gotujemy na małym ogniu, raz po raz mieszając aż dżem uzyska pożądana konsystencję. Wyciągamy laskę cynamonu. Dżem przekładamy do wcześniej przygotowanym słoiczków i szczelnie zakręcamy

Pyry na Gaz
Koktajl z pietruszki – żelazny koktajl 129

Masło z nerkowców można zastąpić również tym z orzeszków ziemnych lub innym ulubionym źródłem tłuszczy – byle wartościowym. Świetnym rozwiązaniem może być dodanie zamiast wody mleka roślinnego bogatego w tłuszcze lub awokado! Cytrynę można również zastąpić innym kwaśnym owocem, takim jak pomarańcza czy kiwi. Cytrus ma za zadanie zwiększyć przyswajalność żelaza (potrzebna jest witamina C) z pietruszki oraz nadać koktajlowi(...)świeżości. Składniki: Banan – 2 sztuki Natka pietruszki – 1 pęczek Cytryna – 1 sztuka Masło z nerkowców – 1 duża łyżka Woda – do uzyskania ulubionej konsystencji Wykonanie: Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera i zblenduj na gładki zielony koktajl . Podawaj schłodzony. I voilà. Twój koktajl z pietruszki jest już gotowy. Smacznego! Artykuł Koktajl z pietruszki – żelazny koktajl

Blendman
Dacquois orzechowe z cytrynowym kremem i borówkami amerykańskimi 185

temperaturze 190 stopni przez 30-35 minut. Studzimy. Składniki na krem cytrynowy: - 6 żółtek - 2 opakowania cukru wanilinowego - 80 gramów cukru - sok z 1 cytryny - 12 gramów żelatyny rozpuszczone w 50 mililitrach wody - 600 mililitrów śmietanki 36% Przygotowanie kremu cytrynowego: Żółtka łączymy z cukrami, a następnie ubijamy je na parze (miska nad gotującą się w garnku wodą). Po rozpuszczeniu cukru

Życie zamknięte w smaku
I znów coś słodkiego 277

połowy cytrynypłaska łyżka cynamony1 żółtkocukier puderwodawykonanie:Jabłka kroimy na ćwiartki. Pozbawiamy ich gniazd nasiennych, a następnie kroimy w bardzo cienkie plasterki.Około 500 ml wody wlewamy do garnka, dosypujemy cukier i sok z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy jabłka. Gotujemy je około 2 minuty i odcedzamy. Pozostawiamy do wystudzenia.Ciasto francuskie należy rozwinąć, posypać brązowym cukrem i cynamonem, a następnie

Przysmaki Karolki
Pasta z dyni i ciecierzycy do chleba 155

Widziałam ostatnio -będąc w Polsce- dynię w sklepie, więc sezon dyniowy uważam za rozpoczęty. Jak wcześniej pisałam u UK dynia piżmowa sprzedawana jest cały rok, więc

UgotujmyTo.pl
Tort schowany w owocach 102

150g świeżego szpinaku 80g oleju Kujawskiego 3 ziarna sok z ½ cytryny 3 jajka 100g drobnego cukru 275g mąki tortowej 1 duża łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 400g borówek (można użyć jagód- wtedy kolor będzie piękny, fioletowy) 2 łyżki soku z cytryny 250g śmietany 36% 15g żelatyny 20g zimnej wody 40g cukru pudru Ganache: 100g śmietany 36% 100g białej czekolady Dodatkowo(...)środku smarujemy cienką warstwą galaretki z czerwonej porzeczki (lub jakimś kwaśnym dżemem). Pierwszy blat umieszczamy ponownie w tortownicy. Krem: Borówki miksujemy z sokiem z cytryny i przecieramy przez sito, by nie było skórek. Żelatynę zalewamy wodą, odstawiamy na kilka minut, a następnie przekładamy do borówek i stawiamy na małym palniku, by żelatyna się rozpuściła i dobrze się połączyła z owocami

Kuchnia w czekoladzie
Truskawki w kremie jagodowym 192

jagodowym kremem. Jest na tyle gęsty, że może być wykorzystany do tortów albo do innych ciast. SKŁADNIKI: 500g truskawek 150g jagód sok z 1/2 cytryny 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka wody 125g serka mascarpone 1/2 szklanki śmietanki 30% Jagody, cukier i sok z cytryny umieścić w garnuszku. Podgrzewać na małym płomieniu. Kiedy jagody puszczą sporo soku

https:KKuchniaMniam
Marchewka słodko-kwaśna 143

kwaśna SKŁADNIKI:marchewka - 4 sztmąka ziemniaczana- 1 łyżeczkamasło - 2 łyżkicukier do smakusok z cytrynysólPRZYGOTOWANIE:Marchewki obrać, opłukać, pokroić w grubszą kostkę, zalać niewielką ilością wody, osolić, gotować do miękkości. Następnie dodać masło, sok z cytryny i cukier, jeszcze razem poddusić przez chwilę. Na samym końcu mąkę ziemniaczaną, rozmieszać w odrobinie zimnej wody i dodać do marchewki, mieszając doprowadzić do zagotowania

Kuchnia Danusi
Ciasto DELICJAK 153

jajka – osobno żółtka i białka 130g cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 130g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia: 110-120ml wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Krem: 200g masła w temperaturze pokojowej 750ml mleka 3 łyżki cukru 2 budynie waniliowe bez cukru 2 czerwone galaretki, użyłam wiśniowej + 300ml gorącej wody

Mała Cukierenka
Ciasto Ruby Rose 132

śmietany wsypujemy śnieżkę, puder i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Do masy śmietanowej dodajemy lekko ciepłą żelatynę i miksujemy do stężenia masy.   Nasączenie: sok z 1 cytryny + 6 łyżeczek cukru + przegotowana woda Składniki na truskawkowy wierzch: ok. 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe WYKONANIE: ½ biszkoptu + nasączenie   melasa truskawkowa   krążki biszkoptowe masa śmietankowa

Domowe ciasta