woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:269/1096)

Kompot z suszonych owoców z cytrusami 153

dodajemy wanilię, cynamon i goździki. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Gdy kompot lekko przestygnie dodajemy do niego startą skórę i sok z cytryny oraz plasterki pomarańczy. Gdy będzie zbyt esencjonalny można go rozcieńczyć wodą

Kulinarne przygody Gatity
Miodek z mlecza czyli syrop z mniszka lekarskiego 90

łąkach. U mnie zbieram je na ogrodzie gdzie mnóstwo rośnie ich dookoła i przygotowuję syrop z podwójnej porcji. Składniki: 500 kwiatów mlecza 2-3 cytryny 1 kg cukru 1litr wody Przygotowanie: Przygotowane kwiaty włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować  przez 20 min. na wolnym ogniu.   Następnie odstawić garnek w chłodne miejsce na całą dobę

W garach u Gosi
Pączki tradycyjne 126

planty lub smalcu albo olej do smażenia 400-500 g konfitury z dowolnych owoców lukier (1 szklankę cukru pudru rozetrzeć z 2-3 łyżkami gorącej wody i łyżką soku z cytryny) skórka pomarańczowa Przygotować rozczyn. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Dodać 200 g mąki i ¾ szklanki mleka, wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Mąkę przesiać. Jajo i żółtka

Pełny talerz
Kurczak w skorupie z masy solnej pieczony w żarze w ognisku 270

Kilka gałązek rozmarynu 2 duże białe cebule 6 ząbków czosnku 2 łyżki masła sól morska pieprz Ciasto: 2 kg mąki 1 kg soli woda WYKONANIE Nadzienie: cebulę, czosnek i zioła drobno siekamy. Wyciskamy sok z cytryny. Ścieramy skórkę z cytryny. Wszystko mieszamy w naczyniu dodając sól morską, pieprz i masło. Kurczaki myjemy, czyścimy i suszymy. Cytryny kroimy na plasterki. Oddzielamy(...)skórę od mięsa na piersi, grzbiecie i na udach. Pod skórą dokładnie rozprowadzamy nadzienie oraz wkładamy kawałki cytryny. Do środka kurczaków wkładamy wyciśnięte cytryny i zioła. Ciasto: Jedną część soli mieszamy z dwoma częściami mąki i wody, wyrabiamy aż powstanie ciasto, które nie przykleja się do rąk . Ciasto wałkujemy na grubość około 1 cm. Na rozwałkowanym cieście układamy kurę, zwijamy

OstryKęs
Kurczak w skorupie z masy solnej pieczony w żarze w ognisku 273

Kilka gałązek rozmarynu 2 duże białe cebule 6 ząbków czosnku 2 łyżki masła sól morska pieprz Ciasto: 2 kg mąki 1 kg soli woda WYKONANIE Nadzienie: cebulę, czosnek i zioła drobno siekamy. Wyciskamy sok z cytryny. Ścieramy skórkę z cytryny.  Wszystko mieszamy w naczyniu dodając sól morską, pieprz i masło. Kurczaki myjemy, czyścimy i suszymy. Cytryny kroimy na plasterki. Oddzielamy(...)skórę od mięsa na piersi, grzbiecie i na udach. Pod skórą dokładnie rozprowadzamy nadzienie oraz wkładamy kawałki cytryny. Do środka kurczaków wkładamy wyciśnięte cytryny i zioła. Ciasto: Jedną część soli mieszamy z dwoma częściami mąki i wody, wyrabiamy aż powstanie ciasto, które nie przykleja się do rąk . Ciasto wałkujemy na grubość około 1 cm. Na rozwałkowanym cieście układamy kurę, zwijamy

OstryKęs
Domowy makaron spaghetti. Przepis krok po kroku 175

łyżek oliwy z oliwek 6 ząbków czosnku 1 płaska łyżeczka suszonych płatków chilli ½ pęczka natki pietruszki 2 łyżki soku z cytryny 5 łyżek startego parmezanu sól   Przygotowanie:   Zagotuj 3 l wody z 3 łyżeczkami soli. Makaron gotuj do momentu kiedy będzie al dente, około 3-4 minuty. Odcedź pozostawiając ½ szklanki wody z gotowania(...)ogniu aż zrobi się lekko złoty. Zdejmij z palnika wsyp ½ łyżeczki soli, dodaj płatki chilli, posiekaną natkę pietruszki oraz sok z cytryny. Połącz makaron z pozostałą oliwą, sosem z patelni, wodą z gotowania, ewentualnie dopraw solą lub pieprzem.   Podawaj niezwłocznie z parmezanem.   Oto moje ulubione produkty marki Kenwood: Wałkowarka Przystawka

kuron.com.pl
Kompot z suszonych owoców 187

suszonych śliwek;50 g suszonej żurawiny;50 g rodzynek;1 łyżeczka cynamonu;7 goździków;1 pomarańcza;Sok wyciśnięty z połowy cytryny;Łyżka białego cukru;1,5 litra przegotowanej, zimnej wody.Sposób przygotowania:1,5 lita wody zagotować i wystudzić.Wszystkie suszone owoce (tj. jabłka, morele, śliwki, żurawinę, rodzynki) przelać na sicie gorącą wodą, po czym przełożyć do dużej miski/garnka(...)goździki i gotować przez około 10 minut (aż do zagotowania).Tak przygotowanym syrop zalać wyjęte wcześniej owoce.Pomarańczę sparzyć wrzątkiem (tj. polać gorącą wodą), wraz ze skórką pokroić w plastry i dodać do kompotu.Z połowy cytryny wycisnąć sok i dodać do kompotu.Kompot schłodzić. Podawać w misce z owocami (jak poncz) lub przecedzony z dzbanka.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników

Gospodyni Miejska
Botwinka z jajkiem i ziemniakami 214

jajkiem i ziemniakami. To jedna z najlepszych wiosennych zup. Jest szybka i łatwa do przygotowania. SKŁADNIKI: 2 pęczki botwinki z buraczkami, 2 litry wody, ½ łyżki przyprawy uniwersalnej, ½ szklanki śmietany 30% sok z połowy cytryny, 2 jajka, ½ kg ziemniaków, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: Botwinkę razem z buraczkami dokładnie płuczę i kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do garnka, zalewam wodą. Wsypuję przyprawę uniwersalną(...)gotuję na małym ogniu około 45 minut. Do wywaru wlewam śmietanę oraz sok z cytryny. Gotuję 5 minut. Barszczyk doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w plasterki. Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki wykładam na talerz. Wlewam zupę, dodaję jajko i podaję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Orzeźwiający mus z zieloną herbatą i miętą 175

innego słodzidła 1 łyżeczka konfitury z dzikiej róży 100%(opcjonalnie)  2 torebki zielonej herbaty (u mnie z papają i jagodami goi)  odrobina soku z cytryny 1-2 łyżeczki żelatyny + letnia woda 200 g jogurtu naturalnego aromat migdałowy (opcjonalnie) świeża mięta do dekoracji   Zaczynamy od przygotowania naparu. Herbatę zaparzamy niewielką ilością letniej, ale nie gorącej wody (optymalna temp(...)róży (opcjonalnie).  Wlewamy 1/2 przygotowanego wcześniej naparu z zielonej herbaty i skrapiamy odrobiną soku z cytryny. Ponownie blendujemy do uzyskania gładkiego musu.  Drugą część naparu wlewamy do jogurtu, skrapiamy niewielką ilością aromatu migdałowego (opcjonalnie). Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości letniej wody, jedną część łączymy z herbacianym musem, a drugą z jogurtem.  Na dnie kieliszków/szklanek umieszczamy część

Kuchnia Ellie
Chłodnik wiśniowy z nutką cynamonu i mięty 92

Żeby wiśnie lepiej się poddawały drylowaniu na klika minut warto włożyć je do zamrażalki.Wydrylowane wiśnie zalewamy odrobiną wody w garnku i gotujemy około 10 minut. Dodajemy cukier trzcinowy, cynamon i sok z cytryny oraz parę listków mięty. Zupę z wiśni studzimy. Następnie miksujemy całość na gładką masę z dodatkiem jogurtu. Chłodnik

Bon Appetit Małgorzaty
Hummus – pasta z ciecierzycy, przepis klasyczny 126

Przydadzą się potem do rozrzedzenia naszej pasty. Jeśli z jakiś względów przegapiliście i pozbyliście się wody lub zalewy, możecie rozrzedzić hummus zimną wodą, taką schłodzoną w lodówce. Polecam też używać do zakwaszenia pasty, soku świeżo wyciśniętego z cytryny. Warto hummus zrobić samemu. Nie tylko jest tańszy od tego kupnego, ale też wiemy co jemy i możemy bawić się dodatkami(...)Wszystkie sk\u0142adniki blendujemy, do uzyskania g\u0142adkiej masy.\r","Je\u015bli hummus jest za g\u0119sty, dodajemy troch\u0119 lodowatej wody.\r","\r"]} Drukuj Hummus Składniki szklanka ugotowanej ciecierzycy 5 sporych łyżek tahini sok z połowy cytryny sól, pieprz, kumin do smaku, szczypta chilli 2-3 ząbki czosnku 2-3 chlusty oliwy zimna woda - opcjonalnie Sposób przygotowania Czosnek przeciskamy

Mieszam w Garnku
Koktajl pomarańczowo - gruszkowy z nutą imbiru 136

pomarańczy, gruszki i wyrazistego imbiru idealnie gasi pragnienie i jest świetną bombą witaminową dla naszego organizmu. Składniki: 2 pomarańcze 3 gruszki 1/2 szklanki niegazowanej wody 1 łyżeczka startego imbiru 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu Wykonanie: 1.  Gruszki, pomarańcze umyć i obrać ze skóry. Pomarańcze pozbawić błon  i pestek, a gruszki gniazda nasiennego. Owoce pokroić(...)mniejsze części. 2.  Owoce przełożyć do blendera kielichowego, dodać wodę, starty imbir  i zmiksować do postaci koktajlu. Doprawić sokiem z cytryny, miodem, całość dokładnie wymieszać. 3.  Koktajl podawać schłodzony

Szalona Kuchnia Eweliny
Lody herbaciano-brzoskwiniowe (Ghiaccioli al tè e pesca) 128

alternativa salutare al classico gelato pieno di zucchero e panna. Buon appetito ;):) SKŁADNIKI 1 saszetka czarnej herbaty 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny 1 brzoskwinia 200 ml wody **** INGREDIENTI 1 bustina di tè nero 1 cucchiaino di miele 1 cucchiaino di succo di limone 1 pesca 200 ml di acqua PRZYGOTOWANIE Do czajniczka wkładamy 1 saszetk(...)zaparzamy ok. 2-3 minut, następnie wyjmujemy saszetkę i herbatę odstawiamy do wystygnięcia. Do ostudzonej herbaty dodajemy 1-2 łyżeczki  miodu oraz 1 łyżeczkę soku z cytryny; mieszamy. Brzoskwinie obieramy ze skórki i kroimy na ma ł e kawałki . Przygotowujemy 4 foremki na lody. Wlewamy herbatę do połowy wysokości foremek, następnie wkładamy kawałki brzoskwini i na koniec

La grande e la piccola cuoca
Tiramisu na biszkopcie 224

łyżki mąki ziemniaczanej 6 dużych jajek 1 szklanka kawy cappuccino ( proszku ), np. o smaku czekoladowym 165 g cukru ( 3/4 szklanki ) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka wody 1 łyżka soku z cytryny Krem: 3 żółtka 4 łyżki cukru pudru 500 g serka mascarpone, schłodzonego 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 łyżeczki żelatyny

Opowieści z piekarnika
CYTRYNOWA HERBATKA Z CZYSTKA 102

wzmacniających układ immunologiczny u człowieka, poza tym nie stwierdzono działań ubocznych. Herbatkę z czystka mogą pic również dzieci, jest troszkę cierpka w smaku więc polecam ją pic z miodem, cytryną lub sokiem. Herbatę należy parzyć kilka minut w dzbanku, polecam zaopatrzyć się w piękny dzbanek do zaparzania w internetowym sklepie  eprezenty.pl(...)SKŁADNIKI : na 1 l dzbanek 3 łyżki ziół  1 litr wody 4 łyżki miodu 1/2 cytryny                                                          PRZYGOTOWANIE :  Wystarczy 3 łyżki ziół umieścić w dzbanuszku do zaparzania herbaty, zalać

Kulinarne Fantazje Marioli