woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:263/1096)

Buraczkowa dla leniuchów 170

tarce na grubych oczkach (obranych buraków powinno wyjść ok. 1 kg 200 g) 2 listki laurowe ok. 20 ziaren ziela angielskiego 1 l 500 ml gorącej wody ok. 1 łyżki soku z cytryny sól do smaku świeżo mielony pieprz czarny śmietana Crème fraîche - ilość wedle uznania 3 - 4 ząbki czosnku (opcjonalnie) suszony tymianek (opcjonalnie) Przygotowanie Wybór Ciœnienia Niskie Czas Gotowania(...)zapraszam tutaj . umieść starte buraczki w szybkowarze dodaj liść laurowy i ziele angielskie zalej buraczki wrzącą wodą możesz opcjonalnie dolać napar tymiankowy (patrz poniżej) zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem w ramce powyżej po ugotowaniu dodaj do buraczków sok z cytryny i w razie potrzeby dopraw solą do smaku możesz opcjonalnie włożyć do zupy filtr z pastą czosnkową

Szybko Szybkowar
Biały czekoladowy mus z malinami 323

mamą ilość białka.   Składniki : 1 tabliczka białej czekolady 2 żółtka 1 białko 1 szklanka zimnej kremówki 36 % 0,5 łyżeczki soku z cytryny  0,5 łyżki wrzącej wody   Przygotowanie:   Żółtka ubijamy. Czekoladę roztapiamy w mikrofali, lub kąpieli wodnej i stopniowo dodajemy ją do żółtek cały czas ubijając. Na sam koniec ubijania dodajemy(...)pół łyżki wrzącej wody, po czym odstawiamy masę na chwilę żeby przestygła. Białko ubijamy na sztywną pianę. To samo robimy ze śmietaną kremówką. Masę czekoladową łączymy z sokiem z cytryny, delikatnie mieszamy ze śmietaną kremówką, a na końcu dodajemy pianę  z białka.  Mus przekładamy do czekoladowych pucharków lub szklanych pucharków. Zdobimy malinami. Chłodzimy w lodówce 3-4 godz

Lili w kuchni
Pączki wiedeńskie 157

szklanka wody 10 dag masła szczypta soli 20 dag mąki pszennej 5 jajek (rozmiar M) tłuszcz do głębokiego smażenia LUKIER: 20 dag cukru pudru łyżka soku z cytryny 2-4 łyżki wrzącej wody kolorowa posypka cukrowa - niekoniecznie Wykonanie: Mąkę przesiałam do miseczki. W rondlu zagotowałam wodę z masłem i szczyptą soli. Na wrzącą jednym ruchem wsypałam przesianą mąkę. Odstawiłam

Kuchenne zapiski Edyty
Ciasto kruche z kremem rabarbarowym (rabarbarowym curdem) 325

przygotowaniu dodatek do ciast i deserów. Pierwowzorem wszystkich kremów jest lemon curd, czyli krem cytrynowy, przygotowywany na bazie żółtek (lub jajek), cukru, masła i cytryn. W kremie rabarbarowym cytrynę zamieniamy na mus rabarbarowy. Im bardziej czerwone łodygi rabarbaru wykorzystamy, tym bardziej różowy otrzymamy krem. Ciasto kruche z kremem rabarbarowym (rabarbarowym curdem)Składniki:krem rabarbarowy (rabarbarowy curd)300g czerwonych łodyg rabarbaru10(...)przełożyć do garnka z grubym dnem lub do miski, którą ustawimy na garnku z gotującą się wodą, dodać pozostały cukier i sól, roztrzepać, podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aż masa stanie się ciepła-  do ciepłej masy jajecznej dodać sok z cytryny i część musu rabarbarowego, wymieszać i podgrzewać do ponownego zagrzania się masy, spróbować smak, jeśli jest

Smakołyki Bereniki
Barszcz z krokietami 125

Zajadamy się często, nie tylko od święta. Składniki 500 g buraków 1 marchew 1 pietruszka 1 mały seler 2 kwaśne jabłka sok z cytryny 2 kapelusze suszonych podgrzybków cukier ziarna pieprzu 1 łyżka majeranku 4 ziarna ziela angielskiego 4 ząbki czosnku 250 ml kwasu z kiszonych ogórków 2 liście laurowe sól, pieprz Farsz: 500 g kiszonej kapusty 2 liście laurowe(...)Zagotowujemy, zmniejszamy płomień, dodajemy pokrojone w ćwiartki jabłka (bez gniazd nasiennych), szklankę kwasu z ogórków, gotujemy 30 min. Całość przecedzamy, doprawiamy, cukrem, solą, pieprzem, majerankiem, sokiem z cytryny. Farsz: Kapustę zalewamy zimną wodą, dodajemy liście laurowe. Gotujemy 30-40 min (do miękkości), studzimy. Następnie odciskamy z płynu i siekamy. Pieczarki oczyszczamy, drobno kroimy. Razem z posiekaną cebulą, podsmażamy na rozgrzanym

R'n'G Kitchen
Barszcz czerwony 155

ziela angielskie, 2 listki laurowe, 2 łyżeczki lubczyku, 8 ziarenek pieprzu, 6 ząbków czosnku, 2 kostki grzybowe BIO lub zwykłe, majeranek,  około 4,5 litra wody 1 lub 1,5 cytryna Wykonanie: 1. Proces przygotowania barszczu zaczynamy od ugotowania bulionu warzywnego.  Marchewki, pietruszkę i seler - obieramy myjemy, seler dzielimy na mniejsze części, białe części pora myjemy.  Warzywa(...)wkładamy do dużego garnka, zalewamy około 4,5 l wody dodajemy 4 ziela angielskie, 2 listki laurowe, 2 łyżeczki lubczyku, 8 ziarenek pieprzu i solimy około 2 łyżeczkami soli.  2. Nastawiamy na małym ogniu, i gotujemy około 1,5 godziny.  Pod koniec gotowania dodajemy 2 kostki grzybowe.  3. Gotowy bulion odcedzamy z warzyw i przelewamy przez sito

Mój pomysł na
Syrop z mniszka lekarskiego. 148

Polecam Wam zrobić ten wyjątkowy syrop. Powinien znaleźć się w każdej domowej apteczce. SYROP Z MNISZKA LEKARSKIEGO. Składniki: 1 kg kwiatów mlecza (całe główki) 1 litr wody 1 kg cukru 2 - 3 cytryny Sposób przyrządzania: Kwiaty mlecza zerwać i ułożyć na białym papierze, pozostawić na około godzinę, aby uciekły wszystkie owady. Po tym czasie oczyszczone główki przełożyć do garnka(...)zalać wodą, gotować około 15 minut. Następnie garnek odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny. Po tym czasie wywar odcedzić przez lnianą szmatkę, dodać cukier i sok z cytryn. Całość wymieszać i gotować na małym ogniu do uzyskania konsystencji syropu, czyli przez około 2 - 2,5 godziny. Tak powstały gorący syrop przelać do wyparzonych słoiczków, zakręcić, odwrócić do góry dnem

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Sałatka z tuńczyka, ciecierzycy i awokado 141

warzywa i ciecierzycę w misce. W kubeczku wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, solą, ziołami i pieprzem. Wlej do miski i wymieszaj. Następnie dodaj odciśnięty z wody tuńczyk i lekko przemieszaj. Udekoruj cytryną i koprem Spara Spara The post Sałatka z tuńczyka, ciecierzycy i awokado appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Szybkie ciasto z dżemem 219

patyczka). Kiedy wystygnie posypujemy je cukrem pudrem, bądź nakładamy lukier lub polewę czekoladową. Lukier do szybkiego ciasta z dżemem: 100 g cukru pudru ok 3 łyżki wody (może być również sok z cytryny) Cukier puder przesiewamy przez sitko. Do miski z cukrem dodajemy stopniowo po łyżce wody i miksujemy bądź ucieramy to uzyskania jednolitej gładkiej masy. Lukier powinien swobodnie spływać

e-PrzepisyKulinarne
Konfitowane cytryny w soli 164

się sól i cukier. Pierwszy sposób: 5-6 ładnych dojrzałych cytryn ekologicznych 5 filiżanek  soli 5 łyżek cukru słój Wyszoruj  dokładnie owoce w ciepłej wodzie, aby pozbawić je wszystkich konserwantów. Cytryny przekrój na ćwiartki. Zmieszaj 5 filiżanek morskiej soli z 5 czubatymi łyżkami białego cukru. Obtocz cytryny w połowie solno-cukrowej mieszanki. Nasyp nieco mieszanki na dno szerokiego

AZgotuj!
miód z mniszka lekarskiego ---- miele con denti di leone lekarskiego 146

Składniki: - 500główek kwiatostanu mniszka lekarskiego - 2-3 całe cytryny - 1 kg cukru - 1 l wody Wykonanie Kwiaty położyć na kilka minut na białym papierze, aby pozbyć się robaczków. Nie płukać kwiatów. Kwiaty namoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin, potem gotować przez około 30 min. Dodać pokrojone na cząstki cytryny. Wywar odstawić  na 24 godziny. Po tym czasie wsypać

w mojej kuchni
Sałatka ze zielona soczewica i pieczonym burakiem 186

oleju rzepakowego sól 2 łyżki octu balsamicznego pół kostki sera feta 50g suszonych moreli  garść pestek dyni tymianek łyżka soku z cytryny lyzeczka miodu 2 duże garście rukoli Soczewicę namaczamy przez około godzinę w zimnej wodzie, następnie ją płuczemy i gotujemy do miękkości przez 30 minut. Musimy uważać, zeby jej nie rozgotować i zeby sie nie rozpadała. Buraki oczyszczamy(...)zebrał sie we naczyniu żaroodpornym przygotowujemy dressing do sałatki- dodajemy do niej ocet balsamiczny i miód. Dokładnie mieszamy. Naczynie możemy postawić na kuchence i odparować nadmiar wody. Na koniec dodajemy sok z cytryny oraz listki tymianku. Odcedzona soczewicę mieszamy z burakami pokrojonymi w kostkę. Dodajemy morele pokrojone w plasterki oraz uprażonych pestki dyni. Następnym krokiem jest dodanie rukoli, pokruszonej fety

Okolice Palnika
Surówka z czerwonej kapusty II 172

cytrynowykilka łyżek olejucukier do smakusól, pieprzSposób przygotowania:1. Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (ok.10-15 minut).2. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny lub kwasek. Gotową kapustę przekłądamy na sitko, by woda spłynęła.3. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, a obrane jabłko i marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej. W misce mieszamy kapustę, marchew, jabłko i cebulę

Kuchnia domowa Ani
Miód z mniszka lekarskiego. Pszoła. 198

cukru- 1/2 l wodyKwiaty położyć na kilka minut na białym papierze, aby pozbyć się robaczków. Nie płukać kwiatów. Kwiaty namoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin, potem gotować przez około 15  min. Dodać pokrojone na cząstki cytryny (wcześniej dokładnie umyte). Wywar odstawić z kwiatostanami i cytryną na 24 godziny. Po tym czasie wsypać cukier i gotować  (na bardzo

W kuchni Karmel-itki
Fit Pizza orkiszowa + KONKURS 138

soli szczypta pieprzu 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soku z cytryny Dodatki: 100 g szynki dojrzewającej (szwardzwaldzkiej) 100 g sera pleśniowego 150 g mozzarelli kilka pomidorków koktajlowych garść rukoli Przygotowanie: Ciasto: Rozpuścić drożdże i cukier w wodzie. Do miski przesypać mąkę i sól. Dodać rozpuszczone drożdże i wymieszać całość. Następnie wyrabiać(...)dusić do czasu, aż pomidory będą miękkie (około 15 minut). Następnie dodać resztę składników (przecier, sól, pieprz, paprykę, cukier i sok z cytryny) i smażyć do czasu, aż woda wyparuje, a sos będzie gęsty (sos można zmiksować za pomocą blendera na gładka konsystencję). Ciasto rozciągnąć ręką lub rozwałkować, tak aby rant

KuchniaWeDwoje.pl