woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:257/1096)

Napój marchewkowo - cytrusowy z miąższem 147

przelać napój i móc go przechowywać do 3 dni w lodówce. Składniki: 1 limonka 1 cytryna 4 duże miękkie pomarańcze 0,7kg marchwi 4 litry wody brązowy cukier (wedle uznania) Przygotowanie: Marchew obieramy. Pomarańcze, cytrynę i limonkę sparzamy we wrzątku i szorujemy skórkę. Marchewkę kroimy w grube plastry. Cytrusy drobno kroimy. Wszystkie warzywa i owoce umieszczamy w garnku i zalewamy

ChilliJemy
MAKARON Z ŁOSOSIEM W SOSIE ŚMIETANOWYM 69

kropel soku z cytryny * sól do smaku * pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku Wykonanie: W garnku zagotować wodę z odrobiną soli, ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu, odcedzić z wody. W międzyczasie filety z łososia skropić z obu stron sokiem z cytryny, posypać solą i kolorowym pieprzem. Na patelni roztopić masło. Na rozgrzany tłuszcz kłaść kawałki łososia, smażyć(...)rozdzielić ją na mniejsze kawałki. Na patelni na której smażyła się ryba podsmażyć cebulę pokrojoną w małą kosteczkę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i całość chwilę podsmażać. Następnie wlać wodę i śmietanę. Wszystko razem zagotować do zredukowania sosu, aby lekko zgęstniał. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać kawałki łososia, wymieszać. Wszystko razem gotować na małym ogniu około 2 minut

Zrób to smacznie
Wino z ryżu i rodzynek + film 129

się nim delektować przez cały rok ze względu na łatwą dostępność produktów. składniki na około 3 litry wina 1 kg cukru 1/2 kg ryżu 3 litry wody 150 g rodzynek 2 plastry cytryny ze skórką 1/2 łyżeczki cynamonu 1 dag zwykłych drożdży opakowanie cukru waniliowego przepis Do gotującego się w garnku wrzątku wsypujemy cukier, dokładnie mieszamy żeby się rozpuścił , całość(...)ognia do wystudzenia. Do dymiona o pojemności 5 litrów wsypujemy dokładnie opłukany i osuszony ryż, a następnie wlewamy do niego wystudzoną wodę z cukrem, wrzucamy rodzynki, wsypujemy cukier waniliowy oraz cynamon, dodajemy również rozdrobnione drożdże i plastry cytryny. Naczynie zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną, dobrze nim potrząsamy żeby wszystkie składniki się połączyły i odstawiamy w ciepłe miejsce na około

Smakowite Dania
Sernik z ricottą i borówkową pianką 255

misy miksera wbijamy jajka i dodajemy cukier. Na najwyższych obrotach miksujemy do uzyskania jasnej i puszystej masy. 2. Do masy dodajemy mąkę ziemniaczaną, otartą skórkę ze sparzonej wcześniej cytryny i sery. Miksujemy, pod koniec dodajemy śmietankę 30%. 3. Masę serową przelewamy na spód z ciasteczek i pieczemy w 180 stopniach około 60 minut (ja piekłam z 10 minut dłużej), sprawdzamy(...)upieczone. Studzimy. Borówkowa pianka: 400 g śmietanki 30% lub 36% 300 g borówek (u mnie amerykańska) 80 g cukru 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody 2 łyżki soku z cytryny 1. Borówki myjemy, wrzucamy do rondelka, dodajemy cukier, sok z cytryny i gotujemy, często mieszając. Jak zaczną się nam rozpadać i wytworzy się sok, to przecieramy

kruche babeczki
Naleśniki z prażonymi papierówkami i serem 132

przepis będzie Wam służył przez cały rok. Składniki (na 12 małych naleśników): 1 szklanka mleka 0,5 szklanki wody 3 łyżki oleju szczypta soli 1 duże jajko 2 szklanki mąki Na nadzienie jabłkowe: 1,5kg papierówek sok z 1 cytryny 3 łyżki cukru lub do smaku 1/3 mielonego cynamonu Na nadzienie twarogowe: 250g chudego twarogu 2 łyżki śmietany(...)śmietanki kremówki cukier puder do oprószenia   Zaczynamy od uprażenia jabłek – jabłka obieramy, kroimy w ćwiarki i pozbawiamy nasion. Wkładamy do garnka, dodajemy cukier, sok z cytryny i około 4 łyżek wody. Stawiamy na średnim ogniu i prażymy, od czasu do czasu mieszając, aż jabłka całkowicie rozpadną. Na sam koniec dodajemy cynamon, mieszamy. Tak przyrządzone jabłka możemy od razu

Smaczna Strona
Konfitura bananowa z kiwi, orzechami i kardamonem 203

laskowych - można kupić gotowe mielone lub samemu utłuc je tłuczkiem przez ściereczkę 2 łyżki wody Wykonanie: W garnuszku połącz pokrojone w kostkę wszystkie owoce, dolej 2 łyżki wody, dodaj miód, sok z cytryny, przypraw. Duś na mniejszym ogniu bez przykrycia mieszając często, by nic się nie przypaliło. Gdy owoce zmiękną i konfitura zacznie się ładnie łączyć dodaj mielone orzechy, duś

Zasmakuj Kuchni
Pasta z pieczononego kalafiora z czarnym sezamem 167

kokosowego lub klarowanego masła sok z cytryny sól, pieprz gałka muszkatałowa łyżka czarnego sezamu lub maku Wykonanie: kalafior podzielić na różyczki. Ugotować około 5 minut w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w 200`C 15-20 minut na oleju kokosowym lub maśle klarowanym podsmażyć drobno posiekaną szalotkę upieczony kalafior zblendować z serkiem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Herbaciany sernik na zimno 225

żelatyny 3 łyżki cukru pudru Galaretka herbaciana: 2 czubate łyżeczki czarnej herbaty Cytryna&Limonka  Basilur 2-3 łyżeczki żelatyny 1/2 litra gorącej wody 3 łyżeczki cukru brązowego trzcinowego 1 łyżeczka soku z cytryny Sposób przygotowania: Herbatę cytrynową zalewamy 1/2 litra wrzątku zaparzamy 3 minuty, po czym przecedzamy przez sitko, dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy(...)całkowitego stężenia.   Masa: Dobrze schłodzoną śmietankę wlewamy do miski dodajemy cukier puder, ser mascarpone startą skórkę z cytryny i wyciśnięty z niej sok, miksujemy do połączenia-aż masa będzie gęstniała, w trakcie wlewamy rozpuszczoną w małej ilości wody płynną żelatynę, mieszamy mikserem do połączenia. Masę serową wylewamy na stężałą galaretkę z herbaty, wygładzamy łyżką. Na wierzchu układamy okrągłe biszkopciki

Wanilia i Kardamon
Szaszłyki z łososiem i ananasem 168

wyzwania z Winiary. Składniki: 1 ananas 500 g filetów łososia 2 opakowania WINIARY POMYSŁ NA... PAPIRUS Soczysta pierś kurczaka z czosnkiem cytryna 100 g śmietany 18% Wykonanie:Cytrynę dokładnie umyć w gorącej wodzie i zetrzeć skórkę.  Z łososia ostrym nożem zdjąć skórkę. Pokroić w duże kawałki i zalać w miseczce sokiem z połówki cytryny. Odstawić. W tym czasie obrać

Pasja Smaku
Pachnące,zapomniane pigwy 182

owoce są tak złote, jak żadne jabłka i dlatego niektórzy badacze historii podają, że złote jabłka Hesperyd i Atlanty  to po prostu pigwa. Pigwa ,to taka polska cytryna. Kolor i kwasowość to jej atuty, ale na surowo nie jest  smaczna, twarda  z ziarnistym miąższem, nie da się zjeść.Największym powodzeniem cieszyła się pigwa w średniowieczu, kiedy(...)właściwości ściągające i dobrze działa na wątrobę.Robi się z niej  okłady na pęknięcia skóry. Garść gniazd nasiennych  wraz z pestkami macerować  w ½ szklanki ciepłej wody. Lotion ze skórek macerowanych w alkoholu to domowy kosmetyk przeciwzmarszczkowy. Owoc nabity goździkami to bardzo aromatyczne potpourri. Wprawdzie nie wszyscy przepadają za jej  dosyć intensywnym zapachem, ale ja lubię położyć

Kulinarny karnet Christophera
Tort czekoladowy z frużeliną porzeczkową 110

czarnych, mogą być mrożone 2 łyżki cukru, do smaku 2 łyżki cukru, do smaku 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny, namoczone w 2 łyżkach wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, rozpuszczone w 2 łyżkach wody1 łyżka soku z cytryny Warto przygotować ją kilka godzin przed złożeniem tortu, aby ostygła. W garnuszku umieścić owoce, dodać cukier, podgrzewać, aby cukier się rozpuścił. Nie mieszać(...)ciepłej wody 1 łyżka kakao 3/4 szklanki śmietany 30% szczypta soli Mus przygotować tuż przed składaniem tortu ponieważ szybko gęstnieje. W ciepłej wodzie rozpuścić kakao. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Oznacza to: czekoladę, posiekać, umieścić w misce, miskę położyć na garnku z ledwo gotującą się wodą. Pozostawić na miseczce, aż czekolada się roztopi. Do roztopionej czekolady dodać wodę z kakao

moj przepis na
Wiewiórka 137

łyżeczkę proszku do pieczenia,  łyżeczkę sody,  pół szklanki oleju,  szklankę posiekanych orzechów włoskich,  3 duże winne jabłka,  ewentualnie sok z cytryny,  szczyptę soli,  odrobinę wystudzonej,  przegotowanej wody,  tłuszcz o wysmarowania blachy. Jajka sparz wrzątkiem. Jabłka umyj, obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój na średniej wielości kawałki. Możesz je skropić(...)sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Blachę wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Sodę wymieszaj z niewielką ilością wody. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem. Nie przerywając mieszania, porcjami, na przemian z olejem, dodawaj do jajek mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia

blog.moje-pasje.info
Fileciki z kurczaka w kremowym sosie porowym 51

śmietany 18 % 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki curry 1 łyżka masła 50 ml wody 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie 1. Kurczaka umyć, oczyścić i podzielić na mniejsze kotleciki. Jeśli będą zbyt grube rozbić je delikatnie tłuczkiem. 2. Kurczaka przełożyć do miski i dodać do niego przyprawy (przyprawa(...)pokroić w półplasterki. Podsmażyć na osobnej patelni na łyżce masła. 5. Do śmietany dodać odrobinę wody i trochę uduszonego pora. Wymieszać, a następnie całość przelać na patelnię z porem. Dusić kilka minut. 6. Na patelnię z sosem porowym przełożyć podsmażone mięso, dodać sok z cytryny, szczyptę soli oraz pieprzu. Wymieszać oblewając sosem kawałki kurczaka. Całość dusić jeszcze przez około

Alle Dobre!
Pasta z cieciorki z dodatkiem zielonych oliwek 121

cytryny 4-5 łyżek dobrego oleju sól i pieprz do smaku 1 łyżka posiekanej zielonej cebulki sól, pieprz Przygotowanie: Do miksera wkładamy odcedzoną z wody cieciorkę, tahini, oliwki, czosnek, sok z cytryny i olej.  Dokładnie miksujemy. Jeżeli pasta jest bardzo gęsta można dodać 1 łyżkę bardzo zimnej wody. Doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy zieloną cebulkę i mieszamy. Smacznego ! Autor

Moja Mama Gotuje
Smażona flądra z czosnkiem i rozmarynem 56

wody morskiej; oczy   – przejrzyste, o błyszczących, wyraźnie zaznaczonych źrenicach; skrzela   – czerwone, jasno- lub ciemnoróżowe, bez plam czy śluzu; skóra   – lśniąca, śliska, bez uszkodzeń, z przylegającymi łuskami; mięso   – sprężyste i elastyczne; po naciśnięciu powinno z powrotem się napiąć; ości   – jeśli kupujesz wypatroszoną rybę, zajrzyj do środka; mięso powinno przylegać do ości nawet po rozchyleniu; test wody(...)rozmarynem Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 2 flądry 2 ząbki czosnku 2 gałązki rozmarynu sok z cytryny sól morska czarny pieprz mąka pszenna do obtoczenia ryby klarowane masło do smażenia plasterki cytryny  Wykonanie: Flądry patroszymy i dokładnie płuczemy pod zimną wodą. Osuszamy je papierowym ręcznikiem, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 15 minut

Kulinarne przygody Gatity