duże jajka – osobno żółtka i białka 120g mąki pszennej Basia Extra wypiek do biszkoptów i tortów 100g cukru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia: 110ml wody 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Masa jogurtowa: 500g naturalnego jogurtu w temperaturze pokojowej 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% (śmietana do deserów) 6-7 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka cukru
Mała Cukierenkakokosowe do posypania Przygotowanie --> Jabłka obieramy ze skórki, przekrawamy na pół i wydrążamy delikatnie gniazda nasienne. Każdą połówkę jabłka nacinamy nożykiem od zewnętrznej strony (tylko do połowy). Wodę mieszamy z sokiem z cytryny, wrzucamy do niej przygotowane jabłka. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy jajka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wiórkami
Marta Gotujesól - ½ ziemniaka - sok z cytryny Wykonanie: - Soczewicę namoczyć w wodzie przez 20 minut - Ryż wsypać do wrzącej wody, posolić(...)kumin, imbir i kurkumę; smażyć przez 30 sekund - Dodać pomidory, trochę wody i pozostałe przyprawy, zagotować - Dodać odsączoną soczewicę i kostki ziemniaka, gotować przez 7 minut - Do soczewicy dodać różyczki kalafiora, gotować przez kolejne 7 minut - Ryż przełożyć na talerz i posypać nasionami konopi - Soczewicę skropić sokiem z cytryny, wymieszać i położyć obok ryżu
Wegańska kuchnia orientalnazastąpić innym wysokoprocentowym alkoholem) 1 jabłko 2-3 brzoskwinie (nektarynki) kilka truskawek, malin 2 garści czerwonych porzeczek 2 garści czarnych porzeczek 2 garści jagód 1 cytryna 3 łyżki cukru 3 goździki 300 ml gazowanej wody (opcjonalnie) kostki lodu listki melisy lub mięty Jabłka, brzoskwinie i cytryny obieramy, kroimy w kostkę, wkładamy do dzbanka. Dokładamy resztę owoców, goździki
Rozpustne gotowanieoliwek - 1 1/2 szklanki drobno pokrojonego ogórka - kilka pomidorków koktajlowych - 15 g drobno posiekanej mięty - 3 łyżki drobno posiekanej pietruszki - sól, pieprz, płatki chilli - sok z cytryny Do miski wsypać kuskus, zalać wodą i przykryć np. talerzem, aż kasza wchłonie cały płyn. Ostudzić. Ogórka obrać ze skórki i pokroic w drobną kostkę. Pomidory wydrążyć i również drobno pokroić. Zioła posiekać
Szybko Tanio Smaczniećwiartki limonki SOS 2 łyżki sosu sojowego ciemnego lub 4 łyżki jasnego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu DODATKOWO :uprażony na suchej patelni sezam, olej sezamowy, świeża kolendra, ćwiartki cytryny do wyciśnięcia WYKONANIE Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon i kostek. Kroimy na pół, następnie grubszą część dodatkowo w poprzek(...)oraz paprykę. Smażymy kolejne 2 minuty. Dodajemy przygotowany sos, a po chwili także ugotowany makaron. Smażymy mieszając przez 1-2 minuty, w razie potrzeby dodając więcej wody i/lub sosu sojowego. Skrapiamy sokiem z cytryny i olejem sezamowym. Posypujemy sezamem i świeżą kolendrą. Podajemy z cząstkami cytryny do wyciśnięcia
cool and mintymleko 1/2 litra, pietruszka zielona 1 pęczek, ząbki czosnku 4 sztuki, cebula czerwona 1 mniejsza, cukier 1 łyżeczka, musztarda miodowa 2 łyżki, sok z cytryny 1 łyżeczka, olej rzepakowy 3/4 szklanki matiasy zalać zimną wodą i moczyć przez godzinę, wodę wylać i wlać mleko, można dolać wody i moczyć przez godzinę opłukany pęczek pietruszki włożyć do rozdrabniacza, dodać ząbki czosnku(...)dokładnie zmiksować do miski wsypać drobno pokrojoną cebulę, cukier, dodać musztardę, sok z cytryny, wlać olej, wsypać pesto i wymieszać dobrze matiasy opłukać zimną wodą, odsączyć na sicie, pokroić na 1,5 cm kawałki i włożyć do miski, delikatnie wymieszać składniki matiasy przełozyć do odpowiedniej wielkości słoika, zamknąć i schować do lodówki najlepiej na całą noc - matiasy
W Mojej Kuchni Lubiępodzielić na ósemki, a trzecie jabłko pokroić w drobną kostkę, obtoczyć w cukrze, a następnie skarmelizować na patelni. Przełożyć do rondelka, dodać 4 łyżki wody, cynamon, imbir oraz sok i otartą skórkę z cytryny. Całość dusić około 15 minut. Mąkę wymieszać z 3 łyżkami wody i wlać do sosu jabłkowego. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Kiełbasę i cebulę obsmażyć
kuchnia doskiosobno żółtka i białka 3 łyżki kakao bez cukru 110g mąki pszennej (użyłam tortowej) 160g cukru 80ml oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia: około 100ml wody 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Krem Waniliowy Diplomat: 450ml mleka 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki pasty waniliowej lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Mała Cukierenkabezą jest nieziemskie :) Ciasto: 200 g mąki tortowej 2 żółtka 100 g masła 30 g cukru pudru 2 łyżki zimnej wody szczypta soli Budyń cytrynowy: 250 ml wody sok wyciśnięty z 4 cytryn 160 g cukru 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 50 g masła 3 żółtka Beza: 4 białka 250 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masło, mąkę, sól, cukier
kulinarnyswiatdomiładny łososiowo - herbaciany kolor. Składniki : 1 kg owoców dzikiej róży 1 l alkoholu 50 % 1 i 1/2 szklanki miodu wielokwiatowego 1 szklanka ( 250 ml ) wody, najlepiej źródlanej sok z 1 cytryny Sposób wykonania : O woce róży opłucz, osusz, odetnij kwiatostany i ogonki, wsyp do słoja. Zalej alkoholem, słój zamknij i odstaw na miesiąc w ciemne miejsce. Następnie zlej(...)owoców do drugiego słoja, a owoce zalej przegotowaną i wystudzoną wodą. Słój ponownie zamknij i odstaw jeszcze na tydzień. Od czasu do czasu wstrząśnij słojem. Po tygodniu płyn zlej z owoców, a owoce dokładnie osącz na sitku z resztek soku. W zlanym płynie rozpuść miód, dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Połącz oba płyny ze sobą. Słój zamknij i odstaw
Przepisy i porady kulinarneproszku do pieczenia Sposób przygotowania : Jabłka obieramy , przekrajamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Robimy nacięcia na wypukłej części jabłka i wkładamy jabłka do 200 ml wrzącej wody z dodatkiem soku z cytryny. Dusimy tak ok. 10 minut na malutkim ogniu. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia na sitku. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno z polową cukru
Różne smaki w kuchniproszku do pieczenia Sposób przygotowania : Jabłka obieramy , przekrajamy na pol i usuwamy gniazda nasienne. Robimy nacięcia na wypuklej czesci jabłka i wkładamy jabłka do 200 ml wrzącej wody z dodatkiem soku z cytryny. Dusimy tak ok. 10 minut na malutkim ogniu. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia na sitku. Białka oddzielamy od zoltek i ubijamy je na sztywno z polowa cukru
Słodkości i nie tylko125g masła lub margaryny, 200g brązowego cukru, 70g mąki tortowej, 40g gorzkiego kakao, 500ml mleka 3,2%, kilka kropel soku z cytryny, szczypta soli, łyżka ciepłej wody. Wykonanie Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać wodę, miksować chwilę, by masa była bardzo puszysta. Masło stopić, lekko przestudzić i dodać do utartych żółtek
Z miłości do słodkościgotowe SKŁADNIKI: 3 duże cytryny (sok i otarta skórka) 3 duże jajka 3/4 kostki masła (pokrojonego w kosteczkę) 5-6 łyżek miodu ( w zależności od smaku cytryny) WYKONANIE: umieszczam miskę nad gotującą się woda (kąpiel wodna) do miski wrzucam jajka, masło, sok i skórkę z cytryny i stopniowo miód gotuję masę aż zgęstnieje, często mieszając, trwa to ok.20 minut
Upiecz sobie babeczkę