woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:261/1096)

Sałatka śledziowa z ogórkiem konserwowym, porem i groszkiem 271

ogórki konserwowe, 1/2 puszki groszku konserwowego, 3 jajka, 4 łyżki majonezu, sok z cytryny, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Matiasy namaczam kilka godzin we wodzie. Następnie skrapiam je obficie sokiem z cytryny. Śledzie kroję na mniejsze kawałki. 2. Pora kroję w plasterki i zaparzam 10 minut w osolonym wrzątku. Odcedzam. Ogórki kroję w kostkę. Groszek odsączam z zalewy. Jajka gotuję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Amerykańska szarlotka (Apple Pie) 228

łyżki zimnej wody 1/2 łyżeczki soli na nadzienie: 6-7 kwaśnych jabłek łyżeczka cynamonu 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru 2 łyżki soku  z cytryny dodatkowo: jajko + łyżka mleka lub wody 2 łyżki cukru - ewentualnie Mąkę przesiać, dodać cukier i sól, wymieszać. Następnie dodać masło pokrojone w kostkę. Zagnieść całość, ale niedokładnie aby nadal widać było kawałeczki masła(...)czasie dodać bardzo zimna wodę i ponownie zagnieść krótko ciasto, tylko do połączenia się składników. Podzielić na dwie równe części, uformować z nich dyski, owinąć folią i wstawić ponownie do lodówki na co najmniej godzinę.  Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na plastry. Wymieszać je z mąką, cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny. Odstawić. Formę do "paja" wysmarować

wyzwania kuchenne
Klopsy z bobem i cytryną 130

dużej ilości osolonej wody. Odcedzić i zahartować pod zimna wodą. Połową bobu obrać z łupinek. Na patelni na której smażyły się klopsy rozgrzać 4 łyżki oleju. Dodać tymianek, czosnek oraz dymkę i smażyć na średnim ogniu około 3 minut. Dodać bób w łupinkach, 1,5 łyżki soku z cytryny, 80 ml bulionu, 1/4 łyżeczki soli i czarny pieprz. Bób powinien(...)bulion, przykryć i gotować 25 minut. Doprawić do smaku. Jeżeli jest za rzadki, zdjąć pokrywkę i nieco zredukować. Dodać posiekane zioła , 1 łyżkę soku z cytryny oraz obrany bób. Lekko zagęściłam sos mieszanką wody i mąki. Zagotować i podawać z ryżem. Artykuł Klopsy z bobem i cytryną pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
TU I TAM. Botwinka i nowe szaty gołąbka. 191

pół kostki fety 1 ugotowana marchewka szpinak (u mnie mrożony - 4 kostki) czosnek sól, pieprz oliwa z oliwek 1 cytryna i sok z jednej cytryny czarne oliwki  Liście botwinki umyć. W garnku zagotować wodę i zahartować w niej  liście botwinki. Wystarczy dosłownie kilkanaście sekund - liście są bardzo delikatne. Liście wyjąć i osączyć np. na ręczniku papierowym(...)dużej patelni lub w garnku z dużym, grubym dnem rozgrzać oliwę i układać na niej gołąbki. Zaraz po włożeniu podlać sokiem z cytryny i doprawić jeszcze pieprzem oraz czosnkiem. Jeśli sosu jest za mało, można podlać odrobiną wody lub domowym wywarem z warzyw. Dusić kila minut pod przykryciem, aby gołąbki przesiąknęły smakiem sosu. Podawać udekorowane czarnymi oliwkami oraz cząsteczkami cytryny

KUCHARNIA
DYNIOWY SERNIK NA ZIMNO 231

dynia ( miąższ ) – ok. 700 g – cukier – 40 g – cukier wanilinowy – 20 g – żelatyna – ( 30 g + 10 g ) – woda – ( 100 ml + 50 ml ) – sok z cytryny – 1 łyżkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Dynię obieramy, kroimy w kostkę.Wrzucamy do garnka, podlewamy 2 łyżkami wody i gotujemy do miękkości, studzimy.Dodajemy cukier , miksujemy blenderem

Ostra na Słodko
Sok i naleweczka z aronii - czyli dwa z jednego ! 146

powstać i tak też się stało. Dlatego też oba przepisy znajdą się w tym jednym poście :) Składniki : 500 gr aronii 1/2 kg cukru 0,75 l wody sok z 1,5-2 cytryn, oraz skórka z jednej cytryny Jak widać zaplątały się jeszcze trzy jeżynki, które też dodaliśmy :) Aronie przełożyć do garnka i potraktować je tłuczkiem do ziemniaków aby oddały(...)więcej soku. Zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem ok 20 min. Następnie przecedzamy aronie przez sito. Do powstałego soku dodajemy cały cukier (1/2 kg) skórkę z jednej cytryny i sok z obydwóch cytryn. Mieszamy i znów doprowadzamy do wrzenia, mieszamy i czekamy aż rozpuści się cały cukier. Gorący sok nalewamy do słoiczków i odstawiamy do góry dnem

Gotowanie...to proste !
Białe Brownie Bezglutenowe. 180

Składniki: 180 g mąki ryżowej 1 łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej ok.15 g 50 migdałów 100 g masła 100 g białej czekolady 1 gruszka 3 łyżki stołowe wody skórka starta z połowy cytryny 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 5 ml ekstraktu waniliowego 3 jajka 2 łyżki miodu akacjowego lub syropu jasnego np z agawy Wykonanie: 1. Gruszkę średniej wielkości(...)rondla wlewamy 3 łyżki stołowe wody i dodajemy pokrojoną gruszkę. Dusimy pod przykryciem do całkowitego rozgotowanie się gruszek ok 5 minut. Następnie gotujemy jeszcze chwilę by odparować jak najwięcej płynu. Odstawiamy do wystudzenia, 2. Białą czekoladę siekamy nożem i wraz z masłem umieszczamy w żaroodpornej misce. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy startą skórkę z cytryny i odstawiamy do przestygnięcia

vaniliowoczekoladowa
ZUPA BOTWINKOWA Z JAJKIEM i CHORIZO 137

kokosowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 młoda włoszczyzna ( marchewka, seler, pietruszka) 2 pęczki (500 g) botwinki (z dużymi buraczkami) 1,5 l gorącego bulionu lub wody sól, pieprz sok z ćwiartki cytryny 1/2 szklanki śmietany 18% DO PODANIA: posiekany koperek, 2-3 jajka na twardo (gotowane 5 minut, licząc od zagotowania się wody) WYKONANIE 1 marchewkę i 1 pietruszkę(...)około 2 minuty, dodajemy buraczki i łodyżki. Dolewamy gorący bulion lub wodę. Zagotowujemy, redukujemy płomień do małego i gotujemy około 10 minut, lub dłużej, do miękkości warzyw. Zupa powinna tylko lekko pyrkać. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.  Dodajmy posiekane listki i gotujemy 5. Dodajemy sok z cytryny i posiekany koper. Odstawiamy z ognia. W miseczce mieszamy śmietanę, stopniowo

cool and minty
jogurt naturalny z frużeliną truskawkową 161

łyżkami wody i odstawiłam do napęcznienia, następnie rozpuściłam w kąpieli wodnej. W garnku wymieszałam rozdrobnione owoce z cukrem, podgrzewałam na wolnym ogniu do rozpuszczenia cukru. Dodałam cytrynę oraz mąkę rozpuszczoną w 1 łyżce wody, dokładnie wymieszałam i zdjęłam z ognia. Do gorących owoców wlałam rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszałam. Po wystudzeniu frużelina powinna mieć konsystencję żelu. W słoiczkach układałam warstwami

babka w formie
Tarta z brzoskwiniami i kremem migdałowym na cieście francuskim 221

średnicy trochę mniejszej od upieczonego ciasta (ja położyłam małą tortownicę), by spłaszczyć ciasto w środku, ale pozostawić wysokie brzegi. Migdały umieść w malakserze/blenderze i zmiel na pył. Cytrynę dokładnie umyj pod bieżącą wodą i zesterem lub tarką o małych oczkach zetrzyj z niej skórkę. Do zmielonych migdałów dodaj masło o temp. pokojowej, jajko, cukier, skórkę z cytryny i odrobinę aromatu

Moje Qulinaria
Niemiecka sałatka śledziowa 151

zwłaszcza dla osób, które w kuchni nie czują się jak ryba w wodzie. Doceniają je również nasi zachodni sąsiedzi, komponując pyszna niemiecka sałatkę śledziową. Pięć składników, różne smaki, różne konsystencje... przepyszny efekt. Składniki: 400g filetów śledziowych a'la matias 2 małe czerwone cebule 2 małe ziemniaki jabłko ½ cytryny dymka do posypania sól i pieprz do smaku winegret: 2 łyżeczki musztardy(...)szorujemy i gotujemy w łupince w osolonym wrzątku. Po wystudzeniu obrać, pokroić w plastry i wyciąć foremką w kształcie gwiazdki kształty. Podobnie postąpić z jabłkiem. Zanurzyć w wodzie z dodatkiem soku z cytryny aby nie ściemniało. Cebule kroimy w plasterki i rozdzielamy na obręcze. Polówkę cytryny dzielimy na cztery części. Wszystkie składniki sałatki wykładamy na półmisek lub talerze i polewamy

Pyry na Gaz
Ciasto leśny dziad 151

cukru 3 łyżeczki żelatyny warstwa biała serek włoski 250 g pół szkl mleka cukier do smaku 3 łyżeczki żelatyny 1 łyżka soku z cytryny warstwa czerwona 250 g musu malinowego (przetartego przez sito) 200 ml wody 3 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny dodatkowo jeżyny i maliny do dekoracji Pieczemy biszkopt. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy wodę, mąkę i proszek(...)Wstawiamy na chwilę do lodówki i kiedy masa juz lekko zacznie zastygać przykrywamy drugim blatem. Warstwa biała ; Rozpuszczamy nastepną partię żelatyny w 1/4 szkl wody, Serek rozbijamy z cukrem i mlekiem dodajemy sok z cytryny i rozpuszczoną żelatynę, Zastygającą wylewamy na ciasto i posypujemy jeżynami. Po zastygnięciu masy przygotowujemy ostatnią warstwę. Warstwa czerwona ; Mus malinowy zagotowujemy w garnuszku, dodajemy żelatynę

Gotowanie jest łatwe
LEMONIADA TRUSKAWKOWA, BEZ CUKRU 173

smaku, "plastikowe" jak mawiają moi domownicy... Najlepiej użyć schłodzone wcześniej owoce, lub dodać kostki lodu. Składniki: - 600g odszypułkowanych truskawek (lub innych owoców) - 1l zimnej wody mineralnej - ok.3 łyżki ksylitolu lub miodu - sok wyciśnięty z cytryny (nie trzeba) Kilka truskawek odłożyć do dekoracji (3-4). Pozostałe wrzucić do misy blendera, dodać ksylitol lub miód, wlać wodę i dokładnie zmiksować. Kto chce

Smaczne Zdrowe
Krem batataowy ze szpinakiem, dzikim krwawnikiem i pigwą w towarzystwie młodej gęsi owsianej 237

kuleczki (jak najwięcej). Na patelni rozgrzać masło, włożyć batatowe kulki, dodać 50 ml wina, łyżkę miodu, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem Cayenne. Dusić do miękkości ok. 10 minut, wystudzić.Szpinak i krwawnik umyć, włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli i łyżeczki cukru, gotować 2 minuty, przełożyć łyżką cedzakową do zimnej wody z lodem, wystudzić, odsączyć(...)gładko. W takcie miksowania stopniowo dodawać płyn, w którym się gotowały, do uzyskania konsystencji puree. Doprawić do smaku solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny, przełożyć do rondla.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Szpinak i krwawnik zmiksować. W rondlu podgrzać śmietanę, dodać dwa odciśnięte płatki żelatyny, mieszać do całkowitego rozpuszczenia (nie gotować). Dodać zmiksowany szpinak, skórkę z cytryny

SzczyptaSmaQ
zupa z młodych warzyw 124

kapusty - 200 g fasolki szparagowej - 1 spora cebula - pół selera - marchewka - pietruszka - pęczek koperku - 3 ząbki czosnku - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy - dwie łyżki soku z cytryny - jogurt naturalny do podania Wodę wlewam do dużego garnka, dodaję liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, marchew i pietruszkę pokrojone w plastry oraz selera. Gotuję na małym ogniu Cebulę kroję w piórka(...)dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki zaczną robić się miękkie dodaję rozdzielonego na różyczki kalafiora i posiekany koperek. Gotuję aż wszystkie warzywa zrobią się miękkie. Dodaję sok z cytryny, w  razie potrzeby ponownie przyprawiam solą i pieprzem do smaku.  Podaję z jogurtem naturalnym.  Smacznego

Cook&Love