mleka 100 g maku mielonego 1 szklanka gorącego mleka 2 łyżki miodu 100 g rodzynek 50 g orzechów włoskich skórka z 1 pomarańczy 1 szklanka wody 1 łyżka cukru 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Mak sparzyć gorącym mlekiem odstawić na 1/2 godziny. Orzechy kroimy w grubsze kawałki przekładamy do miski. Rodzynki zalać wrzącą wodą. po paru minutach(...)makiem dodajemy orzechy, rodzynki, pokrojoną w kosteczkę ugotowaną skórkę pomarańczową oraz sok z cytryny dokładnie wszystko mieszamy, przekładamy do dużej miski. Zagnieść ciasto z podanych produktów, rozwałkować ciasto jak na makaron pokroić w grubsze kawałki. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie odcedzić przepłukać letnią wodą. Ugotowany makaron dodajemy do maku delikatnie mieszamy. Smacznego
kgwjanczewowłoską oliwą z oliwek... Mniamiii ;-) ZAPRASZAM! SKŁADNIKI: - 1/2 dyni (około 1 -1,3kg) - świeży imbir - 2 ząbki czosnku - 3 łyżki masła - 2 żółtka - 1/2 szklanki wody - włoski ser dojrzewający - tabasco - sok z 1/2 cytryny - oliwa z oliwek - chleb na zakwasie (przepsi na blogu zakładka CHLEBY NA ZAKWASIE) - świeże oregano i bazylia WYKONANIE: - w rondlu rozpuść masło - podsmaż imbir i czosnek(...)około 1 minuty - dodaj obraną, oczyszczoną i pokrojoną w kostkę dynię - dynię dusimy około 10 minut ciagle mieszając - dynię podlewamy wodą, gotujemy 15 minut - dodajemy kilka kropel tabasco i sok z cytryny - za pomocą blendera miksujemy zupę na krem, gotujemy 15 minut, mieszając od czasu do czasu - zdejmujemy z ognia, dodajemy żółtka, mieszamy intesywnie trzepaczką, zagotowujemy 2-3 minuty
SMYKWKUCHNIrozgrzewającej herbaty. Spróbujecie? Składniki 1 litr wody ok 10 cm obranego i startego na tarce imbiru 4 torebki zielinej herbaty jaśminowej TEEKANNE sok wyciśnięty z połowy cytryny 2 łyżki miodu Przygotowanie Wlejcie wodę do garnka, dodajcie imbir i doprowadźcie do wrzenia. Gotujcie ok 15 minut na małym ogniu. Następnie przecedźcie wywar przez sitko i zalejcie nim torebki herbaty
OliveandThymewłaściwości odkażające CYTRYNA- usuwa kamień, wybiela SODA OCZYSZCZONA- wybiela, działa oczyszczająco OCET- usuwa kamień, dezynfekuje Używając i znając kilka połączeń z powodzeniem możemy umyć blaty, czajnik czy lodówkę. PIEKARNIK- dzięki połączeniu wcześniej wspomnianych substancji możemy oczyścić go z tłuszczu, spalenizny i resztek zaschniętego jedzenia. Wystarczy wymieszać 1/4 szklanki sody oczyszczonej i 1/2 szklanki soli. Dodać trochę wody, żeby roztwór przybrał(...)łyżki soli mieszamy ze sobą i takim roztworem przemywamy szklanki czy też kubki, w których powstał ciemny osad np. z herbaty. KUCHENKA MIKROFALOWA- sok z cytryny wlewamy do szklanki z wodą. Taką miksturę wkładamy do mikrofalówki i ustawiamy na największą moc mikrofali. Po kilku minutach wyciągamy pojemnik z miksturą i przemywamy mikrofalę wilgotną szmatką. CZAJNIK- największa zmora ich posiadaczy. Kamień
Gotuję Testujęsztuki Oliwa z oliwek – 2 łyżki Zielony ogórek – ½ sztuki Pomidor – 1 sztuka Sól, pieprz Wykonanie: Kaszę bulgur przepłukać w zimnej wodzie, a następnie ugotować w osolonej wodzie z sokiem z 1 cytryny. Do ugotowanej i przestudzonej kaszy dodać drobno pokrojonego ogórka, pomidora, cebulkę i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko doprawić do smaku solą, pieprzem, oliwą i pozostałym sokiem z cytryny
Kuchnia Bon Appetitkakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem śmietankowy: 750 ml śmietanki 30% Mlekoma 500 g mascarpone Mlekoma 4 łyżki cukru pudru Poncz: 3 łyżki soku z cytryny 8 łyżek zimnej przegotowanej wody 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 3 galaretki cytrynowe 1,2 l wrzątku 7-8 dużych bananów dżem brzoskwiniowy posypka czekoladowa* Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać(...)osobne biszkopty z 5 i 3 jajek. Galaretki przygotować w 1,2l gorącej przegotowanej wody i odłożyć do lekkiego stężenia. Jedną część biszkoptu napączować i cienko posmarować dżemem brzoskwiniowym. Gdy galaretka zaczyna tężeć obieramy banany kroimy wzdłuż i smarujemy sokiem z cytryny by ściemniały. Układamy na całej powierzchni biszkoptu. Zalewamy tężejącą galaretką i odkładamy do całkowitego stężenia na około
Ala piecze i gotujedwiema na rozpoczęcie dnia. Dobrym sposobem jest dodawanie tego syropu do napojów zamiast cukru. Składniki: 2 cytryny niewoskowane 5-7 cm średniej grubości imbiru płynny miód Cytryny wyszorować dokładnie pod bieżąca wodą. Sparzyć wrzątkiem. Pokroić w cienkie plastry. Plastry przekroić na mniejsze kawałki. Imbir opłukać i również sparzyć wrzątkiem. Dopiero wtedy oskrobać skórkę i pokroić w cienkie plasterki. Cytrynę wraz
Codzienna kuchnia niecodziennacytryny, 1/2 kg cukru Po przyprawy zapraszam do SKWORCU Wykonanie; Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na cienkie plastry i wrzucamy do garnka. Podlewamy małą ilością wody i skrapiamy sokiem z cytryny. Smażymy aż zmiękną i odparowuje sok, który powstał. Następnie dodajemy cukier, cynamon i wanilię.Jeżeli jabłka masz kwaśne użyj więcej cukru. Smażymy jeszce 5 minut. Wkładamy
Anioły w kuchnidużą ilością kostek lodu i pyszną cytrynką w rumie. Częstujcie się i schładzajcie. Składniki: 2 saszetki herbaty o smaku melon mint 0,5 l wody 2 łyżeczki brązowego cukru 3-4 plasterki cytryny w rumie kostki lodu z limonką listki mięty Przygotowanie: W przegotowanej wodzie zaparzyć herbatę. Letnią osłodzić brązowym cukrem , u mnie 2 łyżeczki ale słodzimy wg uznania
Ala piecze i gotujemięsa mielonego papier ryżowy olej marchewka 1/3 selera 1 pietruszka 1 cebula sól himalajska pieprz SOS DO SAJGONEK: sok z 1 cytryny 3 łyżki cukru 5 łyżek sosu rybnego 1/2 papryczki chilli 1 ząbek czosnku kilka łyżek wody Przygotowujemy sajgonki: Zupki zalewamy wrzątkiem i czekamy aż makaron zmięknie. Makaron przyprawiamy przyprawami z zupek. Seler, cebulę, pietruszkę i marchewkę obieramy. Ścieramy(...)gładką masę ucieramy czosnek z chilli. Dodajemy sos rybny oraz wodę. Dodajemy cukier i mieszamy aż cukier rozpuści się. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Jeżeli sos jest zbyt rybny dodajemy jeszcze odrobinę wody
Kuchnia w oparachTacę znajdziecie tutaj Oczywiście możecie wybrać inny grawer na tacy A wracając do przepisu na domowy napój pomarańczowy… Składniki: 3 pomarańcze 3 plasterki cytryny 1 większa gałązka świeżej mięty (u mnie pieprzowa) woda gazowana płynny miód do smaku (można pominąć) Przygotowanie: Pomarańcze kroimy na pół. Jedną połówkę kroimy na plasterki. Z pozostałych wyciskamy do miseczki cały sok. Wyciągamy(...)dosłodzić nasz sok miodem (jeśli mamy taką potrzebę lub mamy za mało słodkie pomarańcze, ja rzadko dosładzam napój), mieszamy. Sok przelewamy do dzbanka. Dodajemy plasterki cytryny i pomarańczy oraz świeżą miętę. Całość zalewamy gazowaną wodą. Podajemy od razu. Smacznego
Słodkie okruszkiwiórków kokosowych3 łyżeczki cukru1/2 łyżeczki (2g) żelatyny 1 łyżka wody100g borówek i 2 łyżeczki wiórków kokosowych do dekoracji Wykonanie:- do umytych borówek dodać sok z cytryny, zmiksować blenderem na mus- żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, gdy napęcznieje, krótko podgrzać w kuchence mikrofalowej- żelatynę lekko ostudzić, dodać do musu z borówek, wymieszać i pozostawić do lekkiego zgęstnienia- jogurt rozmieszać, dodać cukier
Smakołyki BerenikiMasa jabłkowa: 1,3 kg jabłek 2 galaretki niebieskie 1 galaretka cytrynowa ew. cukier sok z cytryny ===== Śmietana: 700 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 10 g żelatyny 70 ml wody orzechy(...)połową szklanki wody. Prażymy kilka minut, nie za długo, aby jabłka zachowały swoją strukturę. W zależności od gatunku jabłek dolewamy jeszcze wody lub nie. Jeśli mamy kwaskowate jabłka można dosypać cukru, do słodkich wyciskamy trochę soku z cytryny. Do masy jablkowej ,dodajemy galaretkę .Prażymy kilka minut. Gotową masę studzimy. Na wystudzony biszkopt wykładamy letnią masę jabłkową, zalewamy galaretka .Gdy zastygnie
w mojej kuchniSKŁADNIKI: 1 kg rabarbaru ( ok 3 gałązek ) 1 litr wody 5 łyżek cukru ( można pominąć ) 2 łyżki soku z cytryny 60 g malin ( mogą być mrożone ) WYKONANIE: 1. Rabarbar umyć ( nie obierać! ), pokroić na mniejsze kawałki. 2. Do garnka wlać zimną wodę, dodać rabarbar. 3. Dosłodzić do smaku cukrem, dodać
Atlas Smaków