wyłożonej papierem piec 10 minut w 180 stopniach w piekarniku Dekoracja: lukier- 200 g cukru pudru przesiać przez sitko do miski i połączyć z 5-6 łyżkami wody lub soku w cytryny można posypać różnymi posypkami na nie zastygły jeszcze lukier Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujeskładniki: 300 g owoców suszonych Helio kora cynamonu kilka goździków miód do smaku 1 pomarańcza opcjonalnie cytryna ok. 1500 ml wody wykonanie: Suszone owoce przelewamy na sitku gorącą wodą. Przekładamy je do garnka, zalewamy przegotowaną oraz wystudzoną wodą i pozostawiamy na ok. 3 godz. Następnie wstawiamy na ogień, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, dodajemy goździki oraz korę cynamonu i gotujemy
Domowy Smak Jedzeniapodłużnych suchych biszkoptów 3 łyżki słodkiej śmietanki 3 białka szczypta soli lukier: 1 szkl. cukru pudru 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki gorącej wody ponadto: 1 jajko posiekane migdały,orzechy,skórka pomarańczowa Drożdże rozkruszyć, wymieszać z mlekiem,łyżką cukru, mąki i odstawić na ok. 10 -15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać
Kolorowa kuchnia ElkiSkładniki : 6 dużych cytryn 1 l czystej wódki 40 % 12 łyżek cukru Sposób wykonania : C ytryny umyj, jedną dokładnie wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą i sparz wrzątkiem. Pięć cytryn obierz ze skórki, szóstą wyszorowaną i sparzoną wrzątkiem nie obieraj. Wszystkie cytryny pokrój w cienkie plasterki, usuń pestki, wrzuć do słoja. Dodaj cukier, wstrząśnij słojem, słój przykryj wieczkiem
Przepisy i porady kulinarneSkładniki: kilka liści kapusty pekińskiej po kawałku czerwonej, żółtej i zielonej papryki 3 łyżki kukurydzy z puszki posiekana zielenina (koper lub natka pietruszki) Sos: 1/2 szklanki zimnej wody sok z połówki cytryny lub 4 łyżki białego octu winnego 3-4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego sól, pieprz i cukier puder do smaku 1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek ale mogą
Czerwień i błękitpietruszką i kiwi Polecam dla osób, które mają problem z zatrzymaniem płynów metabolicznych - np. opuchnięte nogi, uczucie ciągłego zmęczenia. Składniki: - pęczek natki pietruszki; - 2 kiwi; - 1/2 cytryny (sok); - 1 szklanka wody. Obrane kiwi połącz z pozostałymi składnikami - wszystko zmiksuj blenderem. Smacznego
MintTastejednej łyżce), 5 łyżek płatków ryżowych, 1 jajko, 1-2 łyżeczki miodu (w zależności od preferencji), szczypta soli, 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki soku z cytryny (lub innego kwasku), woda gazowana (do uzyskania konsystencji luźnego budyniu). Po wyrobieniu ciasta płatki ryżowe będą mocno wchłaniać wodę w cieście, dlatego dobrym pomysłem jest ich wcześniejsze namoczenie. Uważaj, aby ciasto nie zgęstniało
Gar Zdrowiawanilinowy szczypta soli łyżka brązowego cukru / ewentualnie białego jak nie macie nadzienie: 250 dag konfitury jagodowej do posmarowania: 1 żółtko lukier cynamonowy: szklanka cukru pudru + 3 łyżki wody (opcjonalnie sok z cytryny / mleko) + szczypta cynamonu (mniam mniam!:*) Przygotowanie: drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, zostawiamy na 5-10 minut; mąkę siekamy z masłem, dodajemy drożdże i resztę składników na ciasto, wyrabiamy
Zasmakuj KuchniBulwy przechowujemy w lodówce, gdyż w temperaturze pokojowej szybko miękną. 2. Małych bulw nie należy obierać, wystarczy je dokładnie wyszorować. 3. Obrany topinambur trzymamy w wodzie zakwaszonej sokiem z cytryny, gdyż szybko ciemnieje. Chipsy z topinamburu są smaczną i bardzo zdrową przekąską dla dzieci, dorosłych, diabetyków, osób ma diecie bezglutenowej, wegetarian, wegan… i nie tylko. Sezon na topinambur trwa
mojewypiekiinietylkokolor około 20 minut. Ja z tego ciasta zrobiłam bułeczki wyszło mi ich 10 i chałkę. Upieczone bułeczki można delikatnie polukrować, cukier puder mieszamy z wodą lub sokiem z cytryny, robimy esy floresy. Z reszty ciasta robimy 5 równych wałeczków zaplatamy w warkocz zewnętrzne wałki co drugi do środka z jednej i drugiej strony tak samo.Wierzch smarujemy mlekiem
Sama słodycz i szczypta chiligęstość powstałego „ kisielu” nie powinien być bardzo gęsty gdyż jak przestygnie zgęstnieje. Chwilę gotować. Jeszcze ciepły rozsmarować na biszkopcie. Poncz do nasączania blatów biszkoptowych: 500ml ciepłej wody sok z 2 cytryn 1 cukier waniliowy 5 łyżek cukru kilka kropli olejku rumowego Przełożenie tortu: Każdy blat przed smarowaniem nasączyć 125ml przygotowanego ponczu Blat orzechowy -masa michałkowa
W garach u Gosijednak dziś nie mogę go nigdzie znaleźć... Jeśli tylko mi się to uda - podam adres ;-) Świetna propozycja na zdrowie śniadanie. Składniki -dojrzałe awokado -puszka rozdrobnionego tuńczyka w wodzie -odrobina soku z cytryny -pietruszka -pieprz i sól Przygotowanie Awokado obrać i pokroić w malutką kosteczkę (lub, jeśli jest na tyle dojrzałe, pognieść widelcem). Skropić sokiem z cytryny. Tuńczyka odsączyć, pietruszkę posiekać
Zielona Kuchnialaski wanilii 100 ml rumu ew. żelatyna Przygotowanie Do dużego garnka wsypałem cukier. Dodałem sok wyciśnięty z cytrusów, wanilię oraz pokrojoną skórką z jednej cytryny. Zalałem 250 ml wody, zagotowałem, zmniejszyłem ogień. Gotowałem ok. 20 minut. W międzyczasie wykroiłem miąższ z arbuza, pokroiłem go w kostkę. Dodałem do syropu z cytrusów. Gotowałem, aż masa zgęstniała. ( Jeśli
R'n'G Kitchenczarnego bzu 0,5 l wódki lub spirytusu (lub mieszanki tych alkoholi) ja używam wódki 69% 0,5 kg cukru 10 g kwasku cytrynowego (można użyć dużej cytryny) 0,5 l wody gazowanej Zebrane świeżo kwiaty odłożyć na białą kartkę papieru, aby robaczki, które w nich zamieszkują powychodziły. Nad garnkiem poodcinać kwiatki od zielonych łodyżek (są gorzkie) uważając, aby pyłek
Pieguskowa Kuchniatuleją. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 60 minut. Upieczoną babkę studzimy i wylewamy na nią lukier cytrynowy .( 10 łyżek cukru pudru. łyżka wyciśniętego soku z cytryny i łyżka ciepłej wody - wszystkie składniki ucieramy ) Smacznego
Różne smaki w kuchni