woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:242/1096)

Torcik rabarbarowy 75

jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 9 łyżek zimnej wody 400 g (2 duże sztuki) rabarbaru 1 łyżka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego Uwaga: szklanka 200 ml Białka ubijam na sztywną pianę i odstawiam. Żółtka ucieram z cukrem na puszystą masę, aż zrobi się kremowa. Pod koniec ucierania dodaję zimną wodę. Mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszam(...)budyniu w temperaturze pokojowej. Ucieram krem, aż składniki się połączą. Ciasto rabarbarowe kroję na trzy blaty, dolny i środkowy blat nasączę tak, jak lubię ( u mnie to woda z sokiem z cytryny). Na pierwszym blacie rozprowadzam połowę kremu, przykrywam drugim blatem, wykładam resztę kremu i przykrywam trzecim blatem. Torcik można posypać cukrem pudrem. Torcik rabarbarowy gotowy. Najlepszy jest na drugi

Słodki sentyment
Rogaliki krucho-drożdżowe 87

świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 2 jajka 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego Nadzienie: marmolada różana, powidła lub świeże owoce Lukier różany: cukier puder woda różana sok z cytryny Dekoracja: pistacje suszone płatki róż Przygotowanie: Śmietanę (lub jogurt) przekładamy do miski i podgrzewamy przez chwilę w kąpieli wodnej. Następnie dodajemy cukier i pokruszone drożdże. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy

Smakowity Blog Kulinarny
Torcik owocowy z mascarpone 90

owoce) Instrukcje Mascarpone razem z kremówką przekładamy do miski, dodajemy sok z połówki cytryny oraz miód, wszystko ubijamy na krem. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Dno okrągłej formy o średnicy 22 cm wykładamy biszkoptami, lekko nasączamy sokiem z cytryny (sok z połówki cytryny rozcieńczamy kilkoma łyżkami wody). Na wierzch wykładamy część kremu, ponownie układamy biszkopty i odrobinę nasączamy. Przykrywamy resztą

To co lubię - gotuję i polecam
Tort kostka 131

rozłożyłam pieczenie na 2 razy, żeby biszkopty miały skórkę z góry i z dołu, która nada im większej stabilności) Poncz do nasączenia biszkoptów: 1,5 szklanki letniej wody Sok z połowy cytryny Sok z połowy pomarańczy Składniki na krem czekoladowy: 200 g czekolady mlecznej 200 g czekolady ciemnej 660 ml śmietanki 30-36% Czekolady kruszę i rozpuszczam w kąpieli wodnej

Słodki sentyment
Koktajl z burakiem + zakwas 151

Składniki: jabłko cytryna burak + 200 ml wody Składniki: duża marchewka burak imbir (kawałek) jabłko + szklanka wody Zakwas: 2 buraki kilka ząbków czosnku ziele angielskie/liść laurowy/kulki pieprzu 500 ml wody + pół łyżki soli 1. Buraki myjemy, obieramy i kroimy na duże kawałki. Do szklanego naczynia wkładamy na przemian buraki, czosnek, liście laurowe i kulki ziela i pieprzu. W wodzie rozpuszczamy

NA MOIM TALERZU
Koktajl z burakiem + zakwas 139

Składniki: jabłko cytryna burak + 200 ml wody Składniki: duża marchewka burak imbir (kawałek) jabłko + szklanka wody Zakwas: 2 buraki kilka ząbków czosnku ziele angielskie/liść laurowy/kulki pieprzu 500 ml wody + pół łyżki soli 1. Buraki myjemy, obieramy i kroimy na duże kawałki. Do szklanego naczynia wkładamy na przemian buraki, czosnek, liście laurowe i kulki ziela i pieprzu. W wodzie rozpuszczamy

Na moim talerzu
Muffinki kokosowo-cytrynowe 102

szklanka mleka 1 szklanka wiórek kokosowych Polewa cytrynowa: Skórka z 1 cytryny Sok z 1 cytryny Cukier puder (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Cytryny umyć płynem do naczyń i sparzyć (włożyć na 5 do gotowanej wody). Osuszyć. Zetrzeć na tarce skórkę oraz wycisnąć sok. Utrzeć cukier z masłem. Dodawać po jednym jajku i ucierać. Dodać sok i skórkę z cytryny, utrzeć(...)łyżeczki soli 1 szklanka mleka 1 szklanka wiórek kokosowych Polewa cytrynowa: Skórka z 1 cytryny Sok z 1 cytryny Cukier puder Sposób przygotowania Cytryny umyć płynem do naczyń i sparzyć (włożyć na 5 do gotowanej wody). Osuszyć. Zetrzeć na tarce skórkę oraz wycisnąć sok. Utrzeć cukier z masłem. Dodawać po jednym jajku i ucierać. Dodać sok i skórkę z cytryny

Przepisy Babci
"Powiew lata" 131

drink, którym chcemy przywołać lato :). DRINK - "Powiew lata" SKŁADNIKI: - 2 pomarańcze - 1 cytryna -   syrop z owoców leśnych - 1 kieliszek białego rumu - 2 łyżki cukru Pomarańcze i cytrynę myjemy w letniej wodzie, kroimy na pół i dokładnie wyciskamy z nich sok. Wszystko mieszamy z kieliszkiem rumu, najlepiej w shakerze i przelewamy do szklanki, której brzegi zanurzyliśmy w cukrze. Po łyżeczce

Związek na patelni
Sałatka brokułowa z ciecierzycą, kukurydzą i gotowanymi jajkami 171

ułożyć je na wierzchu sałatki. Całość przyprawić solą oraz pieprzem,  a na sam koniec polać sosem (składniki na sos wymieszać ze sobą; ewentualnie dolać odrobinę przegotowanej wody lub soku z cytryny), dodać kiełki rzodkiewki i posypać sezamem. Sałatkę schłodzić.  Gotowanie brokuła i jajek

Ugotować
Rogaliki bananowe z nadzieniem jabłkowo orzechowym 212

jabłek 2 łyżki masła 2 łyżki cukru kokosowego   50 g orzechów włoskich Do smarowanie: 1 jajko 1 łyżka mleka Lukier: 2 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki wody ok 200 g cukru pudru 50 g orzechów włoskich Przygotowanie: Ciasto drożdżowe: Mleko, drożdże, 3 łyżki mąki (z odważonych 500 g) oraz cukier wymieszać i odłożyć na około 10 minut

Ala piecze i gotuje
Pączki 166

szklanki cukru 0.5 l mleka 10 dag drożdży świeżych 2 łyżki esencji waniliowej(na spirytusie)* Nadzienie: powidła śliwkowe Do smażenia: olej rzepakowy Lukier: 2 łyżki soku z cytryny 6 łyżek gorącej wody cukier puder suszona żurawina ale-raj Przygotowanie: Drożdże rozetrzeć z dwoma łyżkami cukru wsypać 2 łyżki mąki i wlać około 100 ml ciepłego mleka. Wymieszać i pozostawić

Ala piecze i gotuje
Migdałowa tarta z gruszką 127

łyżeczek masła 1 jajko (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Migdałowa tarta z gruszką wykonanie: Obieramy gruszki, wycinamy gniazda nasienne, przekładamy do rondla, dodajemy 1 szklankę cukru, sok z cytryny i 4 szklanki wody. Gotujemy aż gruszki będą miękkie, około 20 minut. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia, można przygotować dzień wcześniej. Ze składników na spód zagniatamy ciasto kruche. Należy pamiętać aby nie robić tego

Delusional Trine
SERCE RAFFAELLO 111

sypką czekoladę nie trzymał się dobrze biszkoptu. Ostatnio zrobiłam frużelinę malinową do tego kemu i gorąco ją polecam zamiast czekolady. W tym torcie odradzam użycia do nasączenia wody z sokiem z cytryny… zdecydowanie odradzam! Nikt mi tego nie powiedział, ale wcale nie musiał. Sama powiedziałam na […] Artykuł SERCE RAFFAELLO pochodzi z serwisu SŁODKI POMYSŁ

Słodki Pomysł