woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:202/1096)

Koktajl z kapusty i jabłka 112

ciekawej mikstury, podobno bardzo zdrowej Smak jest zaskakujący ale naprawdę pyszny Koktajl z kapusty i jabłka SKŁADNIKI: pół małej białej kapusty 3 jabłka pół cytryny natka pietruszki 1 łyżeczka cukru (ewentualnie, zależy od jabłek) woda Kapustę sparzamy podobnie(...)gołąbki. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.  Poszarpane liście kapusty, jabłka i garść pietruszki umieszczamy w pojemniku blendera, dodajemy sok z cytryny i cukier. Miksujemy, dodając tyle wody, by osiągnąć oczekiwaną konsystencję. I jak? Pychaaaaaaa

MarciochaKucharzy
HERBACIANE ORZEŹWIENIE 628

cukru 4 jajka 25 dag masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 torebki herbaty sok z jednej cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Zaparzyć herbatę (torebki zalać 200 ml gorącej wody) odstawić do przestygnięcia, z cytryny wycisnąć  sok. Żółtka oddzielić od białek, ubić z nich sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę, cały czas miksując dodawać  masło na końcu

RAROSSA
Tort Nikon 147

cytryny  5 łyżek cukru 8 łyżeczek żelatyny  około 100  ml wody  Wykonanie: Wiśnie umieścić w ganku dodać cukier, sok z cytryny i zagotować. Zmiksować dokładnie blenderem. Żelatynę dokładnie rozpuścić w wodzie tak aby nie było grudek, lekko przestudzoną dodać do wiśni. Wystudzić, schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia. Następnie ubić na sztywno śmietanę kremówkę i stopniowo

Krakowskie smaki Ani
Pieczony łosoś (dzwonko) i czerwona quinoa na pesto z jarmużu 163

quinoa) Pesto : 2 garście liści jarmużu (same liście, bez łykowatych łodyg) 40g orzechów nerkowca niewielki ząbek czosnku 2 łyżki oleju ostropestowego łyżka soku z cytryny szczypta soli świeżo mielony pieprz do smaku woda Łososia umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, włożyć do miseczki i pokryć sosem teriyaki. Pozostawić na około 15 minut. Po upływie kwadransa, dzwonka przełożyć do naczynia żaroodpornego(...)uprażyć na suchej patelni i dodać do jarmużu. Czosnek przecisnąć przez praskę i również dodać do pojemnika razem z solą, odrobiną świeżo mielonego pieprzu, sokiem z cytryny, olejem z ostropestu i 50ml wody. Wszystkie składniki zmiksować na pesto. Jeśli masa wyjdzie zbyt gęsta, dolać jeszcze trochę wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Opcjonalnie w pesto mógłby się pojawić jeszcze parmezan

Dietolog
Tarta z ricottą, białą czekoladą i malinami 244

serka ricotta 100 g białej czekolady   30 ml śmietanki 30% frużelina malinowa: 150 g malin ( mogą być mrożone ) 1/3 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka żelatyny + 1/4 szklanki wody  1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + odrobina wody Wykonanie: Przygotować kruche ciasto. Zimne masło pokroić w drobną kostkę, mąkę wymieszać z cukrem pudrem. Masło rozetrzeć z mąką, dodać(...)kremu - wymieszać delikatnie szpatułką. Krem wyłożyć na kruche ciasto. Przygotować frużelinę. Maliny umieścić w rondlu, wsypać cukier, dolać sok z cytryny - gotować na małym ogniu, aż maliny się rozpadną. Pod koniec gotowania dodać rozrobioną w odrobinie wody mąkę ziemniaczaną. Połowę malin przetrzeć przez gęste sito, pozbywając się pestek. Żelatynę zalać zimną wodą. Napęczniałą żelatynę, dodać do gorącej frużeliny. Zimną

kolorowotorcikowo
EKSPRESOWY KREM CYTRYNOWY NA BAZIE SERKA MASCARPONE 144

krem na bazie lemon curd, ale o tym kiedy indziej w osobnych postach ;) Składniki: * starta skórka z 1 sparzonej cytryny * wyciśnięty sok z 1 cytryny * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 60 g cukru  * woda * 150 ml śmietany kremówki * 300 g serka mascarpone Wykonanie: Ze sparzonej cytryny zetrzeć skórkę, następnie wycisnąć z niej sok. Do soku dolać wody tak by płynnej

Zrób to smacznie
Zupa marchewkowa z pieczoną ciecierzycą i tahini 255

zawartość jednej puszki) 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy do przybrania: sos tahini: 3 łyżki pasty tahini, 2 łyżki soku z cytryny, szczypta soli, 1-2 łyżki wody dla rozrzedzenia konsystencji posiekana natka pietruszki za'atar do posypania (jeżeli nie macie, to po prostu pomińcie) Przygotowanie: W dużym garnku rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Wrzuć wszystkie(...)bulion, doprowadź zupę do wrzenia, przykryj pokrywką, zmniejsz ogień do małego i gotuj przez ok. 30 min.  W miseczce wymieszaj pastę tahini, sok z cytryny i szczyptę soli. Dodaj 1-2 łyżki wody, aby uzyskać konsystencję przypominającą rzadką śmietanę. Zmiksuj zupę na gładki krem przy pomocy blendera. Rozlej do misek. Podawaj z sosem tahini, chrupiącą ciecierzycą, posiekaną natką pietruszki

Chilli Czosnek i Oliwa
MIÓD Z MNISZKA LEKARSKIEGO 116

cukru4 cytrynyWykonanie:Nazbierany kwiat odstawiamy na kilka godzin,żeby powychodziły z niego owady.Po tym czasie zalewamy go wodą, odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie odciskamy przez ściereczkę kwiaty, wyciskając z nich płyn. Wlewamy wszystko do dużego garnka, dodajemy sok wyciśnięty z cytryn oraz już gotując na wolnym ogniu dodajemystopniowo cukier. Po ok 15 minutach gotujący się,,miód" dopiero zaczyna

Z Majeczką w kuchni
sum w sosie szafranowym 129

czterech osób 1 sum o wadze około kilograma 1 cebula 1 marchew kawałek korzenia selera 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego sok z połowy cytryny 0,6 l wody 200 ml słodkiej śmietany 30 % szczypta szafranu 1 łyżka kaparów sól, pieprz sposób wykonania Ryby myjemy i filetujemy, więcej o sposobie filetowania i wyborze ryb napisałem  tutaj . Każdy(...)kawałki, przyprawiamy je solą, oraz pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i odkładamy na dwie trzy godziny w chłodne miejsce. Do garnka wkładamy rybi łeb i inne kawałki  pozostałe z filetowania, obraną  i przekrojoną na pół cebulę, kawałek selera, połowę marchewki, liście laurowe, oraz ziele angielskie. Całość zalewamy zimną wodą, lekko solimy i pieprzymy i   gotujemy na niewielkim

Miód i pieprz
Ciasto "Mech" 155

ilość zależy od tego ile wody ze szpinaku macie. Zacznijcie od 1,5 szklanki jednak jeśli wody zostało więcej to dodajcie jeszcze trochę. Nie więcej jednak niż 2 bo ciasto będzie za ciężkie) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny starta skórka z 1 cytryny   Ubijamy całe jajka i cukier na puszystą masę. Zajmuje(...)drzwiczki żeby się studziło. Dodatkowo: 500-600 ml śmietanki 30% lub 36% 3-4 łyżki cukru pudru  truskawki do ozdoby (lub inne owoce) OPCJONALNIE kilka łyżek wody z sokiem z cytryny do nasączenia blatów Śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach stopniowo dosypując cukier puder. Ciasto upiecze się z górką, którą odkrawamy (tak aby góra ciasta stała się w miarę równa

Jedzeniomania
Nalewka Z Winogron Ogrodowych Czerwonych 120

takich właśnie powstały u mnie sok i nalewka, którymi zamierzam delektować się w zimne wieczory :) Składniki 2 kg winogron czerwonych 1/2 szkl cukru 2 szkl wody sok z jednej cytryny 3 goździki 2 cm laski cynamonu 3 łyżeczki cukru waniliowego 0,7 litra wódki 1. Pierwsza część jest jak byśmy sok robili na zimę. Winogrona myjemy, przebieramy i przekładamy(...)garnka.Zalewamy wodą, zasypujemy cukrem i dość mocno ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków aby owoce puściły sok. Następnie zagotowujemy sok pamiętają o tym aby zebrać szumowiny ! i gotujemy przez około 30 min na średnim ogniu. Gotowy sok przecedzamy przez gęste sitko, a pozostałości po owocach jeszcze raz ugniatamy aby wydobyć resztki soku. Również przecedzamy przez sitko. 2. Po ostygnięciu wywaru/soku dodajemy

Gotowanie...to proste !
Karmelizowany rabarbar 222

rabarbarowy Dżem rabarbarowy Domowe lody wiśniowe z karmelizowanym rabarbarem Kompot z rabarbaru Lemoniada z rabarbaru ------------------------------------------------------------- Karmelizowany rabarbar Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 150 g cukru 2 łyżki wody lub soku z cytryny 5 łodyżek rabarbaru 1 łyżeczka kardamonu   Wykonanie: Rabarbar kroimy w plastry. Na suchą patelnie wsypujemy 150 g cukru i dodajemy wodę lub sok. Podgrzewamy nie mieszając

Kulinarne przygody Gatity
Oczyszczający koktajl z jarmużu 121

moczopędnie, wi ę c przy ś pieszy usuwanie szkodliwych substancji. Na zdrowie!  Składniki: jarmuż 2 garście, woda 1,5 szklanki, ogórek pół szt, awokado pół szt, kiwi 1 szt, banan 1 szt, natka pietruszki 3 łyżki, cytryna(...)pół szt, Sposób przygotowania: Jarmuż myjemy, przekładamy do miksera. Dodajemy obranego ogórka, kiwi, banana oraz awokado. Następnie dodajemy natkę pietruszki, wodę i wyciskamy sok z cytryny. Miksujemy aż koktajl będzie miał kremow ą  konsystencje. Przelewamy do szklanek  i gotowe

kulinarne odsłony pati
Cykoria zapiekana z koperkiem w szynce parmeńskiej 142

tartego sera sok z połowy cytryny Do ozdoby rukiew wodna ,kolorowa papryka wedle uznania szczypiorek i parmezan Sposób: Cykorię myjemy i osuszamy. W rondelku musimy zagotować wodę dodając sok z cytryny. Cykorie  gotujemy max 4 minuty, studzimy. Na plasterki szynki posypujemy koperek i żółty ser. Rozgrzewamy piekarnik do 180C Zawijamy cykorię i układamy do naczynia dodając

Viola cooks with passion