woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:279/1096)

Hummus 104

puszki. ok. 150 g ciecierzycy + woda łyżeczka soli 2 ząbki czosnku 6 łyżek ziaren sezamu 4 łyżki oliwy z oliwek sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka kminu rzymskiego Ciecierzycę przepłukać i przełożyć do garnka, zalać wodą i odstawić do namaczania pod przykryciem (na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc). Następnie dodać sól i gotować przez kilka godzin(...)tylko do momentu lekkiego zbrązowienia), a następnie zblendować razem z oliwą. Do powstałej pasty dodać kmin rzymski, sok z cytryny, pokrojony czosnek i część namoczonej ciecierzycy. Dokładne zblendować i dodawać partiami namoczone ziarna ciecierzycy. Na koniec dodać kilka łyżek wody z gotowania do uzyskania odpowiedniej konsystencji (ja użyłam 5 łyżek

Bullio
Hummus 126

puszki. ok. 150 g ciecierzycy + woda łyżeczka soli 2 ząbki czosnku 6 łyżek ziaren sezamu 4 łyżki oliwy z oliwek sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka kminu rzymskiego Ciecierzycę przepłukać i przełożyć do garnka, zalać wodą i odstawić do namaczania pod przykryciem (na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc). Następnie dodać sól i gotować przez kilka godzin(...)tylko do momentu lekkiego zbrązowienia), a następnie zblendować razem z oliwą. Do powstałej pasty dodać kmin rzymski, sok z cytryny, pokrojony czosnek i część namoczonej ciecierzycy. Dokładne zblendować i dodawać partiami namoczone ziarna ciecierzycy. Na koniec dodać kilka łyżek wody z gotowania do uzyskania odpowiedniej konsystencji (ja użyłam 5 łyżek

Bullio
Wigilijny barszcz z pieczonych buraków 206

czosnku pół selera 2 duże marchewki 1 korzeń pietruszki 40 g suszonych borowików 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 20 ziarenek czarnego pieprzu 2,3 l wody sok z 0,5 cytryny (lub ocet) sól, świeżo mielony pieprz   Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 190°C (grzałka góra-dół). Nieobrane buraki dobrze umyć, osuszyć i każdego zapakować do folii aluminiowej(...)pokroić na kawałki. Czosnek obrać. Obrane cebule opalić na palniku. Wrzucić wszystko do dużego garnka. Dodać suszone borowiki, liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Wlać 2,3 l wody. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 30 minut (do miękkości warzyw). Upieczone buraki i jabłka ostudzić, obrać i pokroić w kawałki lub kostkę (jeśli zamierzamy użyć do sałatki). Dodać

Moja Delicja
Lemoniada z rabarbarem 134

lemoniadę ! Lemoniada z rabarbarem to doskonale orzeźwiając napój, który sprawdzi się zarówno podczas plenerowych wycieczek, jak i na co dzień. Składniki: * 1 cytryna * 2 łodygi rabarbaru * 2 łyżeczki cukru * 1 łyżeczka miodu * kilka gałązek bazylii * 1 litr wody mineralnej - gazowanej lub niegazowanej * kostki lodu Wykonanie: Rabarbar umyć, pokroić ( nie obierać skórki ) w cienkie plasterki. Zasypać cukrem i odstawić aż puści(...)drugiej połowy wycisnąć sok. W wysokiej butelce/karafce umieścić gałązki bazylii, plasterki cytryny oraz połowę plasterków rabarbaru. Wlać powstały sok z rabarbaru oraz wyciśnięty sok z cytryny. Dorzucić kilka kostek lodu i uzupełnić schłodzoną wodą. * Doskonałą włoską wodę do lemoniady kupicie w delikatesach Smaki Południa

kolorowotorcikowo
Sałatka z pora z sosem chrzanowym 408

jajek z sosem chrzanowym? Jajka ugotować na twardo (8 - 9 minut), wystudzić, obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i gotować przez 20 minut w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Wystudzić i pokroić w kostkę. Pora umyć, przeciąć na pół i białą część pokroić w cienkie półplasterki. Pokrojonego pora delikatnie posypać solą. Ogórki pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć

Kuchcik gotuje
Kurczak w sosie curry z ananasem! Mniammm! 169

przyprawie do kurczaka. Odstaw na 15 minut. Ananasa przekrój na pól, wydrąż środek. Ananasa kroimy w drobną kostkę.  Ryż jaśminowy ugotuj według instrukcji na opakowaniu, do wody dodaj sok z 1/2 cytryny. Na patelni bądź woku, rozgrzej olej kokosowy, dodaj posiekaną papryczkę chili i czosnek. Podsmażaj 1-2 minuty, dodaj kurczaka. Smaż przez 3-4 minuty, dodaj ananasa

SMYKWKUCHNI
Zapiekanka brokułowo-ziemniaczana z masłem fistaszkowym 151

całości do bardzo przypomina serowy odpowiednik, a przy tym smak jest o wiele bardziej interesujący.  Składniki: ½ kg młodych ziemniaków pokrojonych w plastry (zanurzonych w zimnej wodzie z dodatkiem soku z cytryny) ½ średniej cebuli 1 papryczka chili 2 łyżki oliwy 2 szklanki mleka kokosowego 8 łyżek masła z orzeszków ziemnych (ekologicznego) 1 łyżka sosu sojowego 1 brokuł podzielony na małe

Roślinna - blog wegański
Miruna w sosie śmietankowo-koperkowym 151

Jeśli nie macie pomysłu na rybę, ten sposób na pewno przypadnie Wam do gustu. Składniki: 1 kg miruny Sos: 300 ml śmietany 18% 50 ml wody 1 ząbek czosnku sok wyciśnięty z połowy cytryny 1 cebula sól pieprz 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki suszonego kopru lub 2 łyżki świeżo posiekanego Wykonanie: Rybę rozmrażam, opłukuję i zostawiam na sicie(...)osaczyć ją z wody. Kroję w dzwonka i układam w naczyniu żaroodpornym.- ryby nie solę Śmietaną i wodę mieszam w kubeczku, dodaję posiekana cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem i zgęszczam mąka ziemniaczaną. Tak przygotowanym sosem polewam rybę i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C z termoobiegiem

Bea(u)ty kitchen
C - Miruna z makaronem w miętowym sosie 155

/grube wstążki) 400 g jogurtu naturalnego 2 łyżki gęstej śmietany (opcjonalnie) 2 łyżki ziaren słonecznika 4 gałązki świeżej mięty 2 gałązki świeżej bazylii cytryna sól i pieprz do smaku 4 łyżki oliwy z oliwek Wstawić wodę na makaron, nagrzać piekarnik do tem. 180 - 200 stopni. Oliwę wymieszać z  solą i pieprzem (ilość wg uznania;), doprawić sokiem z połowy cytryny(...)Filety natrzeć przygotowaną oliwą i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać startą skórką z cytryny, przykryć, włożyć do piekarnika na 20 minut. Wsypać makaron do wrzącej już zapewne wody i gotować w wersji al dente.Na rozgrzaną, suchą patelnię wysypać ziarna słonecznika i prażyć kilka minut na małym ogniu, siekając w tym czasie zioła. Słonecznik zalać jogurtem i mieszać nie doprowadzając

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Jagodowa panna cotta 129

szklanki gorącej wody Dodatkowo: cząstki brzoskwini jagody listki melisy lub mięty Sposób przyrządzenia: 1. W małym rondelku zagotuj jagody z cukrem i sokiem z cytryny. 2. Gorące jagody zblenduj. 3. Żelatynę zalej wodą i odczekaj, aż napęcznieje. 4. W drugim rondelku umieść śmietankę z mlekiem- doprowadź do wrzenia i zdejmij z palnika. 5. Do gorącej śmietanki dodaj napęczniałą żelatynę- wymieszaj

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kurczak pieczony w winie z czosnkiem i ziołami / Chicken baked in wine with garlic and herbs 152

pieczeniu 1 łyżka miodu 1 łyżka cukru sporo świeżo mielonego pieprzu 1 łyżka zimnej wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Kurczaka dokładnie umyj pod zimną bieżącą wodą, osusz ręcznikami kuchennymi. Z połówki cytryny wyciśnij sok, skórkę zachowaj. Kurczaka natrzyj sporą ilością soli i pieprzu oraz sokiem z cytryny. Do wnętrza kurczaka włóż pozostałą skórkę z cytryny. Chłódź w lodówce przez(...)łączny czas pieczenia - 2 godz.). Zlej wino i płyn z kurczaka do rondelka, postaw na ogniu i gotuj, aż połowa odparuje. Dodaj miód i cukier, dopraw pieprzem. W łyżce wody rozpuść mąkę i wlej do sosu, wmieszaj i doprowadź do zagotowania. Kurczaka podawaj z sosem winnym oraz ulubionym puree ziemniaczanym (np. z dodatkiem chrzanu - ugotowane ziemniaki, sól, pieprz, łyżka masła

Delicious Place
Krem z brokułów 215

będą miękkie (łyżka ma przekrajać je bez wysiłku). Pamiętaj, aby gotować je pod przykryciem – dzięki temu zachowają kolor. Możesz też dodać kilka kropel soku z cytryny. Nie stresuj się, że woda Ci wyparuje. Gdy tylko bulion będze gotowy, przelej go przez sitko do garnka z brokułami, uzupełniając poziom tak, aby je tylko przykryć. Cały myk z tą zupą polega

manslogblog
Ciasto Rajska Pianka 940

duże jajka – osobno żółtka i białka 120g cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 120g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia: 90ml wody 3 i 1/2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Krem piankowy (każda galaretka ma być na 500ml wody, należy sprawdzić na opakowaniu): 1250ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% (śmietanka do deserów) 700g schłodzonego

Mała Cukierenka
Śledzie z tahini 105

również bardzo apetycznie. Spróbujcie sami... Składniki: 200 g filetów śledziowych matjas 1/2 szkl. śmietany lub jogurtu naturalnego łyżka pasty tahini łyżeczka miodu granat sok z cytryny sól, pieprz Matjasy namoczyć w zimnej wodzie przez około 2 godziny, następnie pokroić w ukośne paski. Skropić sokiem z cytryny. Śmietanę wymieszać z tahini i miodem. Doprawić solą i pieprzem.  Dodać pokrojone

wyzwania kuchenne
FRUŻELINA MALINOWA 173

łyżeczki żelatyny 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej WYKONANIE: Maliny zasypujemy cukrem. Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody. Mąkę ziemniaczaną zalewamy 2 łyżkami wody i dobrze mieszamy. Wyciskamy sok z cytryny. Maliny podgrzewamy, jak cukier się rozpuści dodajemy mąkę i sok. Chwilkę gotujemy. Wyłączamy płomień i dodajemy żelatynę, mieszamy. Gorące wlewamy do wyparzonego słoika, zakręcamy i  odstawiamy

Pani na deser