miły i wymowny gest. Na każdą okazję i bez okazji. Zapraszamy na pralinki! Do A mber z Kuchennymi drzwiami i do mnie - do Kucharni . Częstujcie się bez poczucia winy. NIE-SPO-DZIAN-KA. 1 słowo. 4 sylaby. 13 liter. I radość, której nie da się przeliczyć. Uwielbiam. Uwielbia to słowo. Uwielbiam być jego początkiem. Uwielbiam być jego(...)dziwiło, bo uwielbiam zagryzać czerwone wino kosteczką czekolady. Z tym większą radością przeczytałam post mojej imienniczki, Anny-Marii (klik) , który zainspirował mnie do przygotowanie pralinek z winem. Smakują cudownie - smak wina pozostaje echem, odbija się na podniebieniu, zostaje tam na dłużej, a potem stapia z aksamitem czekolady. Maliny i różowy pieprz to duet idealny, jeśli owinąć
KUCHARNIAGrzaniec jest świetnym pomysłem na jesienny lub zimowy wieczór, szczególnie w okresie świątecznym. Uwielbiam siedzieć z kubkiem grzanego wino lub piwa, zagryzać(...)pierniczkami i oglądać przy tym jakiś świąteczny film jak Love Actually lub Listy do M., o których pisałam TUTAJ . W dzisiejszym poście przedstawię Wam mój przepis na grzane wino. Dodaję do niego suszone figi, których słodki smak jest lekko wyczuwalny w napoju. Jeżeli szukacie czegoś ostrzejszego i bardziej wyrazistego możecie dodać suszone śliwki lub rodzynki. Ja mojego grzanego wina
Sagneska - gotowanie i lifestyleczerwonego wina sok z jednej cytryny 2-5 goździków 4-5 sztuk ziaren ziela angielskiego Przygotowanie : Umyte i wydrylowane wiśnie zasypać cukrem, dodać sok z cytryny, zalać winem i odstawić na noc do lodówki Następnego dnia zagotować, odstawić do ostygnięcia, a po tym czasie wyjąć owoce na sito, a do soku dodać utłuczone w moździerzu goździki i ziele, zagotować
Proste Potrawyśliwek* 100 ml wina półwytrawnego ( różowe lub czerwone )* 1/2 szklanki cukru* 2 budynie śmietankowe lub waniliowe* 1/3 szklanki wody Śliwki umyć, wypestkować. Przełożyć do garnka, zasypać cukrem, zalać winem i gotować 5 minut.W zimnej wodzie rozprowadzić proszek budyniowy - wlać na wrzące śliwki - zagotować. Owoce odstawić do ostygnięcia.Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wykleić nim tortownicę/blachę, formując
kolorowotorcikowolodowki na minimum 3 godziny.Podajemy z gruszkami gotowanymi w winie.By wyciagnac panna cotte z kokijek wkladamy je na chwile do goracej wody, potrzasamy lekko i wykladamy na talerzyki.gruszki w winie - skladniki3 gruszki - dojrzale ale niezbyt miekkie200 ml czerwonego wina wytrawnego50ml wodylaska wanilii30g cukruwykonanie:Wino, wode, cukier i przecieta na pol laske wanilii wkladamy do dosc szerokiego garnka(...)kroimy na pol i wycinamy gniazda nasienne.Wkladamy do gotujacego sie wina i na malym ogniu gotujemy okolo 15 minut. Polewamy gruszki od czasu do czasu winem by nabraly ladnego koloru i aromatu wina. Gdy juz beda miekkie zdejmujemy z gazu i pozostawiamy w syropie jeszcze na 5 minut.Po tym czasie wykladamy na talerzyki.Mozemy podac je w towarzyswie panna
Przysmaki KarolkiRoman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Boeuf bourguignon Składniki: 1 i 1/5 kg mięsa wołowego 150 g wędzonego boczku 750 ml czerwonego wina wytrawnego* 2 cebule 1 duża marchew 2 ząbki czosnku 250 g pieczarek 300 ml bulionu wołowego 3 łyżki oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno 2 goździki 1 łyżka brązowego cukru(...)wino ze szczepów Pinot Noir lub Gamay. Z uwagi na to że wina Bourgogne osiągają często zawrotne ceny Francuzi chętnie zastępują je winem Côtes-du-Rhône, które ma atrakcyjny owocowy aromat. Wina te charakteryzuje stożkowa butelka
Przysmaki Karolkifilety z kurczaka niewymagający trudu, podlane dobrym winem, podsycone aromatycznym roquefortem, słodyczą z cebuli, zapachem tymianku, podsumowując - bardzo smacznie! Składniki: 400 g świeżych filetów z kurczaka 150 g sera Roquefort 150 g pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 gałązki tymianku sól i pieprz do smaku 150 ml białego wytrawnego wina (Sauvignon blanc) 150 ml śmietanki kremówki (Crème fluide(...)garnka dodać jeszcze jedną łyżkę masła, dorzucić mięso i chwilę smażyć. Po zrumienieniu się kurczaka dodać cebulę, pieczarki, po 2 minutach dodać pokruszony ser, przemieszać całość, zalać winem, po 2 minutach dolać śmietankę, przyprawić do smaku solą i pieprzem (uwaga roquefort jest słony) i gotować jeszcze kilka minut do zredukowania się sosu i powstania kremowej konsystencji. Tak przygotowaną potrawę przyozdobić
Wino Francja Kuchniafilet z kurczaka 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 ostra papryczka (u mnie suszona) 1 garść młodego groszku (u mnie mrożony) 150 g sera Roquefort 100 ml białego wytrawnego wina 100 g śmietanki kremówki 1 szczypta soli morskiej 2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu 1 garść posiekanej natki pietruszki 1 łyżka masła 200 g makaronu Farfalle Wykonanie: Do rozgrzanego masła(...)dodać posiekaną szalotkę z czosnkiem, dorzucić papryczkę, smażyć minutkę, dodać pokrojone na małe kawałki mięso, podsmażyć całość, podlać winem, zdeklasować, a następnie dodać ser oraz śmietanę. Całość dusić do momentu rozpuszczenia się sera, zredukowania sosu, około kilku minut. Ugotować w osolonej wodzie farfalle al dente (jak na opakowaniu), pod koniec gotowania się makaronu dorzucić groszek na około minutę przed
Wino Francja Kuchniafilet z kurczaka 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 ostra papryczka (u mnie suszona) 1 garść młodego groszku (u mnie mrożony) 150 g sera Roquefort 100 ml białego wytrawnego wina 100 g śmietanki kremówki 1 szczypta soli morskiej 2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu 1 garść posiekanej natki pietruszki 1 łyżka masła 200 g makaronu Farfalle Wykonanie: Do rozgrzanego masła(...)dodać posiekaną szalotkę z czosnkiem, dorzucić papryczkę, smażyć minutkę, dodać pokrojone na małe kawałki mięso, podsmażyć całość, podlać winem, zdeklasować, a następnie dodać ser oraz śmietanę. Całość dusić do momentu rozpuszczenia się sera, zredukowania sosu, około kilku minut. Ugotować w osolonej wodzie farfalle al dente (jak na opakowaniu), pod koniec gotowania się makaronu dorzucić groszek na około minutę przed
Wino Francja KuchniaMule na białym winie Mule po marynarsku (Moules marinières) rodem z północy Francji jak i Belgii. Przygotowane w ten sposób smakują równie dobrze z samą bagietką jak i frytkami. Na moim stole tym razem zagościły jako dodatek pieczone warzywa. Składniki(...)około 1,5 kg świeżych muli 3 szalotki 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 garść posiekanej świeżej natki pietruszki 1 szczypta świeżo zmielonego pieprzu 300 ml białego wina (u mnie jedno z moich ulubionych - Alzacki Riesling) Wykonanie: Mule oczyścić pod bieżącą wodą, otwarte odrzucić (ważne). W garnku roztopić masło, dodać posiekaną szalotkę oraz czosnek, zrumienić, dolać
Wino Francja KuchniaLangwedocji , przepis charakterystyczny dla regionu Francji , który słynie przede wszystkim z produkcji wina . Langwedocja to także poezja i piękny język oksytański , język trubadurów i poetów .. Cóż ja po winie też dostaję słowotoku , więc co się dziwić Kurczak wspaniały i wcale nie trzeba podczas gotowania wypić butli wina ,żeby się o tym przekonać Pyszna , prosta potrawa , jednogarnkowa . Jeśli(...)świeżego rozmarynu sól , pieprz do smaku Mięso płukamy i oczyszczamy . Solimy , pieprzymy do smaku , zalewamy czerwonym winem , dodając posiekane szalotki, zmiażdżone ząbki czosnku i gałązki rozmarynu . Odstawiamy na dobę do lodówki . Po tym czasie , udka odławiamy , osuszamy papierowym ręcznikiem . Zalewę z wina z szalotkami i czosnkiem zostawiamy , będzie potrzebna później . Mięso jeśli jest bez kości , spinamy wykałaczkami ,żeby
Ogrodnik w podróżyBardzo interesujące wino musujące z odmiany Aleatico, niezwykle rzadko stosowanej do produkcji win musujących, pochodzące z regionu Lazio. Nazwa wina nawiązuje do San Lorenzo, opuszczonej wioski na samym brzegu jeziora, której to wczesnoromantyczny poeta Ludwik Tieck poświęcił jeden ze swoich wierszy. Winnica położona jest w okolicach Gradoli na wysokości 500-550 m n.p.m. Proces winifikacji przebiega(...)dojrzałego żółtego jabłka, ananasa, żółtego melona, miodu i akacji. Również w smaku pojawiają się nuty maślane i tostowe. Dodatkowo pojawia się delikatna mineralność, nadająca tym bąbelkom przyjemnej świeżości. Podsumowanie: wino wytrawne, o wysokiej kwasowości, średniej budowie i średnim finiszu, jednak to wszystko jest ładnie zbalansowane. Bardzo przyjemne i niezobowiązujące, dobrej jakości. Nadaje się do wypicia od razu, jednak
Kate's Kitchenpowstawaniu wrzodów żołądka i kolki wątrobowej. 100 g żurawiny to 308 kcal. Zastosowanie: Dodaje się do deserów i musli oraz do duszenia mięs. Gdy zmiksujemy ją z odrobiną czerwonego wina i soku z pomarańczy powstanie chuntney. 7. Sekret udanego barszczu czerwonego Kilka porad, aby uzyskać idealny barszcz czerwony Jakie najlepiej wybrać buraczki na barszcz? Do przygotowania barszczu najlepiej wybrać(...)Cynamon - głównym hodowcą jest Cejlon. Jest ulubioną przyprawą do pierników, ciasteczek korzennych i niektórych kompotów. Dobrze komponuje się ze śliwkami, gruszkami i jabłkami. Może być używany do gorącego wina, kremów i syropów. W Meksyku stosowany jest do kawy, herbaty i czekolady. Cynamon w proszku swój smak traci szybko, dlatego powinien być zakupywany w małych ilościach i przechowywany z dala
Ciastka - domowe słodkościestragonu 2 garści mrożonego lub świeżego młodego groszku 2 łyżeczki TIKKA CURRY 1 łyżeczka prażonej szalotki sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła 100 ml białego wytrawnego wina 100 ml śmietany 30% 1 garść posiekanej kolendry Wykonanie: Umyte, osuszone filety z kurczaka pokroić w paski, przełożyć na rozgrzane masło w patelni, dodać posiekaną szalotkę i czosnek(...)oprószyć solą, pieprzem oraz przyprawą TIKKA CURRY, obsmażyć z obydwu stron, podlać winem, odparować, na koniec dodać śmietanę, chwilę dusić do połączenia się smaków i zgęstnienia sosu, następnie dodać groszek, chwilę podgotować, aby nie stracił swojego pięknego zielonego koloru. Udekorować danie prażoną szalotką oraz rozmarynem. Podawać z ulubionymi dodatkami oraz sałatami. Smacznego
Wino Francja Kuchnia