wino - 10075 przepisów (strona:30/672)

Mule w białym winie 224

Mule w białym winie (małże po marynarsku) to klasyka wśród dań z owoców morza. Zapewne wiele osób się skrzywi i w ogóle nie wejdzie na ten przepis. A szkoda. Małże smakują wybornie (zupełnie inaczej niż wyglądają! bo nie ma co się oszukiwać – z wyglądu są okropne!). Są niskokaloryczne, mają dużo białka i przygotowuje się je błyskawicznie. Łączny czas(...)masło (musi być go sporo). Dodajemy szalotkę, dużą szczyptę soli i wyciskamy ząbek czosnku. Podsmażamy, aż szalotka się zeszkli. Dorzucamy kilka całych gałązek tymianku oraz liść laurowy. Wlewamy białe wino oraz bulion. Gdy całość się zagotuje wrzucamy mule i przykrywamy pokrywką. Gotujemy dokładnie 2 minuty na dość dużym ogniu, po czym mocno potrząsamy garnkiem (trzymając pokrywkę), aby małże się

Poezja smaku
Polędwica wołowa i sos z czerwonego wina 245

polędwicy polecam klasyczny sos z czerwonego wina ugotowany na cielęcym bulionie. Sos jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Mięso podałam z młodymi ziemniakami jak również z gnocchi . Ekstra lampka wina do obiadu wskazana. Grillowana polędwica wołowa Składniki: 4 porcje 600 g polędwicy wołowej sól i pieprz do smaku 1 gałązka świeżego rozmarynu olej do smażenia Sos z czerwonego wina 300 ml czerwonego wina, wytrawne 1 mała czerwona cebula 2 gałązki świeżego tymianku 1 liść laurowy 1 łyżka masła 300 ml cielęcego bulionu sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru, opcjonalnie Oczyść polędwicę z błon jeśli jest taka potrzeba. Podziel na 4 kotlety. Posól i popieprz. Rozgrzej olej na patelni wrzuć gałązkę rozmarynu. Smaż polędwicę 2 minuty

codojedzenia
Bez dla dorosłych 150

odrobina oleju (np z pestek winogron) do natłuszczenia formy  2 kiście kwiatów bzu 20g żelatyny w proszku 100ml letniej wody 1/2 butelki 0,75 białego, słodkiego musującego wina (u nas Jacob's Creek Moscato) Silikonowe foremki natłuszczamy dokładnie ale lekko olejem (jakimś mało wonnym- np. z pestek winogron). Kwiatki układamy na czymś białym w celu eksmisji robactwa, następnie(...)foremek wrzucamy część kwiatów i zalewamy niewielką porcją wina. Chowamy do lodówki na kilkanaście minut- dzięki temu kwiatki nie wypłyną na wierzch. Następnie dorzucamy resztę kwiatków i zalewamy winem do końca. Chłodzimy kilka godzin w lodówce- na wieczorną imprezę najlepiej byłoby je zrobić rano. Podane składniki starczają na sześć niewielkich galaretkowych babeczek. Można galaretkę podać też w kieliszkach

les mirabelles
Łosoś z sosem malinowym, kaszą jaglaną i sałatką z roszponki i prażonych płatków migdałowych 243

skórą 125 ml białego półwytrawnego wina sól morska i świeżo mielony pieprz 4-5 łyżek kaszy jaglanej   Sos malinowy: 125 g malin 200 ml białego półwytrawnego wina 1 gałązka rozmarynu 0.5 cm świeżego imbiru 1 łyżka śmietany 12% (użyłam słodkiej 30%) 1 łyżeczka miodu sól morska   Sałatka z roszponki: 2 garście roszponki odrobina soku wyciśniętego(...)płatków migdałów sól morska   Przygotowanie: Przygotować łososia: Łososia podzielić na dwie porcje. Umyć, osuszyć. Włożyć do miseczki i zalać winem. Marynować w winie ok. 30 minut (jeśli wino nie przykryje całego łososia, obrócić go w połowie czasu) . W wersji dla dzieci można pominąć marynowanie w winie. Piekarnik wraz z naczyniem żaroodpornym nagrzać do 200°C (termoobieg

Moja Delicja
Frizzante na lato - Garofoli Guelfo Verde Frizzante 2013 91

Dziś nie będzie ani słowa o strukturze, kwasowości, t erroir i takich tam innych parametrach którymi zwykliśmy opisywać wino. Garofoli Guelfo Verde Frizzante 2013 to wino NA LATO. Proste (co nie znaczy prostackie) orzeźwiające, świeże i BARDZO SMACZNE. Frizzante oznacza że znajdziemy w nim lekkość i drobne bąbelki. Wyprodukowane zostało metodą Prosecco (naturalna fermentacja w zamkniętych zbiornikach, potem(...)dobrze smakować oraz do lekkich dań, sałat itp. Pić zawsze dobrze schłodzone. Do kupienia w Kondrat Wina Wybrane – w sieci sklepów stacjonarnych i w sklepie internetowym.  Źródło wina: nadesłane do degustacji przez importera

królestwo garów
Risotto z brązowymi pieczarkami i kozim serem 178

ilości oliwy z oliwek. Pod koniec dodać posiekany czosnek. Dodać suchy, niepłukany ryż i podsmażać przez około 2 minuty na średnim ogniu. Gdy zrobi się szklisty, wlać pierwszy kieliszek wina i mieszać. Gdy ryż wchłonie wino, wlać drugi kieliszek. Gdy całe wino zostanie wchłonięte, stopniowo dodawać gorący bulion - kolejną łyżkę wazową wlewamy, gdy poprzednia zostanie wchłonięta(...)zapach, więc nie przesadź z ilością).  Danie jest gotowe, gdy ser się rozpuści. Przed podaniem posyp parmezanem i bazylią (lub natką pietruszki). Najlepiej smakuje z dobrze schłodzonym białym winem

W SMAK
(Nie)winny grzaniec 190

dworze coraz chłodniej, a więc najwyższy czas rozpocząć sezon na grzańce! Ja najbardziej lubię ten z wina i obiecuję Wam, że jeśli go spróbujecie, już nigdy nie będziecie marznąć w długie zimowe wieczory. Poza tym ten wspaniały korzenno-pomarańczowy zapach rozchodzący się po domu gdy podgrzewa się wino.... Ale ostrzegam, uważajcie z ilością! Ten trunek naprawdę "ma kopa(...)Składniki (na 3 szklanki/kieliszki):1 butelka czerwonego wina (wytrawne lub półwytrawne)1 pomarańcza15 goździków5 łyżeczek miodu1 łyżeczka cynamonu0,5 łyżeczki imbiru0,5 łyżeczki kardamonuLub: 2 łyżeczki przyprawy do piernikaPrzygotowanie:Pomarańczę przekrawamy na pół. Jedną połowę kroimy na plasterki i każdy z nich na 4-6 części, a z drugiej wyciskamy sok. Do garnka wlewamy wino, dodajemy kawałki

Zakręcony Widelec
Pasztet drobiowy – dwuwarstwowy 456

obieramy i kroimy w kostkę lub półplasterki. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulę. Gdy będzie szklista, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i kurczaka. Podsmażamy 2-3 minuty mieszając. Wlewamy wino, dorzucamy liść laurowy, nakrywamy pokrywką i dusimy przez kolejne 2-3 minuty. Kurczak powinien całkowicie zmienić kolor. Wówczas zestawiamy patelnię z ognia, dodajemy do kurczaka śmietanę 18%, delikatnie solimy(...)pokrywką i dusimy przez minutę. Wątróbki zdejmujemy, kroimy na mniejsze części i zalewamy sosem koniakowym z patelni. Patelnię czyścimy, rozgrzewamy następną łyżkę oleju i podsmażamy pokrojoną cebulę. Zalewamy ją winem i dusimy minutę. Zawartość patelni wlewamy do wątróbek. Dodajemy także majeranek, posiekaną pietruszkę, śmietanę kremówkę oraz sól i pieprz. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.Na drugi dzień

Poezja smaku
Winna galaretka z białej herbaty i limonki z musem truskawkowym 184

Galaretka z delikatnej białej herbaty z niewielką ilością białego wina i limonki z musem truskawkowym, podana z sosem z czerwonego wina i truskawek… Z dodatkiem malutkiej gałązki melisy, mięty lub jadalnych kwiatów, galaretka będzie się pięknie prezentowała na talerzu. Deser nie jest zbyt słodki, ale w połączeniu ze słodkim sosem jest idealny Składniki:Galaretka:2, 5 szklanki(...)truskawki, ciągle mieszając. Gotowy mus wlewamy na stężałą galaretkę i ponownie wstawiamy do lodówki.Sos:Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, miksujemy i przecedzamy przez sitko. Przekładamy do małego rondelka, dodajemy wino i cukier. Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Wyłączamy gaz i zostawiamy na kilka minut, aby opadła piana.Foremki na kilka sekund zanurzamy w gorącej wodzie, delikatnie

Oryginalny smak
1437.Karkówka w winnej marynacie.. z grilla 156

czerwone argentyńskie..[Wino czerwone, półwytrawne o wyraźnym zapachu dojrzałych, czerwonych owoców o delikatnym zakończeniu.W smaku dobrze zrównoważone. Znakomite do wołowiny i mięs z grilla.]..Skoro wino znakomite do grilla...więc pozostało zrobić grilla....mhm..a pogoda nie dopisała, więc mięsko upieczone na grillu , ale elektrycznym w domu..Zamarynowałam mięsko..a marynatę zrobiłam z dodatkiem tegoż(...)widać na załączonym zdjęciu mięsko ciut za mocno się przypiekło[ zagapiłam się i nie dopilnowałam grilla]...ale i tak było zjedzone.. karkówka  2 szkl. czerwonego wytrawnego wina Celebro  cebula  marchewka 1 łyżka octu z czerwonego wina Jamar 1-2  łyżki oliwy   przyprawy wg własnego gustu Cebulę  i marchewkę pokroić w plasterki

Moje domowe kucharzenie
BLOGERCHEF 2 - III PÓŁFINAŁ, 14.03-16.03.2014, KOMBORNIA 164

Karmel-itka. fot.: Karmel-itka. fot.: Karmel-itka. fot.: Karmel-itka Po tym powitaniu, wszyscy uczestnicy, sponsorzy i pozostali, udali się do Salonu Win Karpackich, gdzie przechowywane są wina z rejonów Podkarpacia, aby móc degustować wyborne trunki, opatrzone ujmującymi opisami. Somelierzy - lokalny oraz z firmy Spolmlek, wprowadzili nas w magiczną atmosferę oraz zdradzili kilka ciekawych tajników, dotyczących sposobów(...)pozyskiwania tychże win oraz trików, jakie dobra do danego sera długo dojrzewającego. Odbył się tez mini konkursik, gdzie za poprawną odpowiedź na pytanie jednego ze somelierów można było wygrać prawie kilogramowy kawałek sera Bursztyn.   Następny punkt wieczoru - wykwintna kolacja, gdzie szef kuchni hotelu, Maciej Kopczyński, który w dniu konkursu zasiadał również w jury, uraczył nas wspaniałymi daniami, połączonych

W kuchni Karmel-itki
Pieczony dorsz podany na risotto z cukinią 145

sól morska i pieprz biały do smaku  Składniki na risotto: 2 szalotki 2 ząbki czosnku  200 g ryżu Arborio  2 młode cukinie 1 lampka białego wytrawnego wina (Riesling) około 1 litr wywaru warzywnego albo drobiowego  50 g masła  2 łyżki oliwy sól morska do smaku oraz świeżo zmielony pieprz 3 garści startego parmezanu Risotto(...)innego naczynia. Dodać do patelni 1 łyżkę oliwy oraz masła, następnie dorzucić posiekaną szalotkę oraz czosnek, zrumienić, dodać ryż Arborio i poczekać mieszając jednocześnie na zeszklenie się ziaren. Podlać winem, deklasować, w kolejności wlewać stopniowo po jednej chochli gorącego wywaru, mieszając do czasu aż ryż napęcznieje ale nadal pozostanie al dente. Na koniec dodać podsmażoną cukinię, jeden lub dwa plastry

Wino Francja Kuchnia
Poniedziałek: Kurczak w winie Elisabeth Taylor 104

żonę. Takie to były czasy, kiedy publikę poruszały jeszcze takie drobiazgi. Liz i Dick, jak nazwały ich media, to była para celebrytów-sybarytów. Przejadali i przepijali fortunę, obydwoje uwielbiali wino, dobre jedzenie i słodycze. „Mabel (jedno ze zdrobnień jakim Liz zwracała się do Dicka) na dzisiaj wystarczy. Jesteśmy na diecie. To dlatego zamówiliśmy sałatkę cobb, steka i tłuczone ziemniaki(...)cebule i czosnek. Smaż kolejny 2-3 minuty. Krok 3 Dodaj liść laurowy i zalej całość winem, zmniejsz temperaturę, przykryj i duś na wolnym ogniu godzinę. Na koniec posól i popierz do smaku. Podawaj z ryżem i surówką. Artykuł Poniedziałek: Kurczak w winie Elisabeth Taylor pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
XVI Warsztaty z Gwiazdą – finaliści Masterchef Polska i pyszne inspiracje (relacja) 185

Krasnystaw, 100gr grzybów borowiki lub podgrzybki Devaldano (możemy mieszać 2 rodzaje), 1 pomidor (średni rozmiar) 1 szalotka, 2 ząbki czosnku, świeża pietruszka od Baziółki , sól/pieprz Odrobinka białego wina Na patelni, smażymy na maśle cebulkę i czosnek na małym ogniu (3-4 minuty). Nie chcemy aby było brązowe. Dodajemy grzyby, i smażymy dalej 3-4 minuty, mieszają wszystko. Kiedy(...)oliwy z oliwek. Śmietanę mieszamy z twarogiem albo z bryndzą i odrobiną oliwy. Dekorujemy talerz. SZPARAGI Z SOSEM BUERRE BLANC na bazie wina (3 porcje) -250 ml białego wina wytrawnego    -2 łyżki octu jabłkowego -2 liście laurowe – ziele angielskie -szczypta soli i pieprzu – 200 gramów masła od OSM Krasnystaw – kilka łyżek śmietany

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania