Muchomory czerwieniejące to jadalny gatunek muchomora. Opisałam go wczoraj i pokazałam po to żeby przybliżyć Wam tego mało znanego grzyba. Gdy sucho w lesie i innych
Smaczna Pyzakuchni. Zapraszam! Składniki: 300 g świeżych krewetek królewskich w pancerzach z głowami 300 g świeżych filetów z dorsza bez sk ó ry 300 ml białego wytrawnego wina (U mnie jest to świetnie nadające się do tej potrawy Pinot blanc, Vin d'Alsace) 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka starego świeżego imbiru 1 por 1 marchew(...)oczyścić, obrane opłukać ponownie i odłożyć na półmisek. W przygotowanym garnku rozgrzać jedną łyżkę oliwy, dodać posiekaną szalotkę, czosnek, a następnie dodać skorupki z głowami krewetek. Chwile smażyć, podlać winem 300 ml oraz wodą około 700 ml, oprószyć solą i pieprzem do smaku, gotować 30 minut. Po ugotowaniu wywar przelać przez sito i odstawić. Trzecia czynność to rozgrzanie masła
Wino Francja KuchniaSkładniki: 2 piersi z kaczki 2 pomarańcze 2 łyżki miodu sól i biały pieprz 2 duże szczypty cynamonu 1 łyżka masła 100 ml białego wytrawnego wina 1 łyżka maizeny (opcjonalnie) Wykonanie: Piersi z kaczki umyć, osuszyć, wykroić błony, skórę naciąć w kratkę. Obydwie pomarańcze wyszorować, jedną sparzyć, a następnie wyciąć cienkie paseczki ze skórki(...)czasie z patelni odlać nadmiar tłuszczu z kaczki, pozostawiając odrobinę, dodać jedna łyżkę miodu, dorzucić fileciki z pomarańczy oraz skórkę z pomarańczy, oprószyć cynamonem, solą, białym pieprzem, maizeną, podlać winem, odparować, dolać sok z pomarańczy, masło, zostawić na ogniu do zgęstnienia. Gotowy sos przelać przez sito i wstawić z powrotem na piec, przełożyć do niego na trzy minutki gotowe piersi
Wino Francja KuchniaSkładniki: 2 piersi z kaczki 2 pomarańcze 2 łyżki miodu sól i biały pieprz 2 duże szczypty cynamonu 1 łyżka masła 100 ml białego wytrawnego wina 1 łyżka maizeny (opcjonalnie) Wykonanie: Piersi z kaczki umyć, osuszyć, wykroić błony, skórę naciąć w kratkę. Obydwie pomarańcze wyszorować, jedną sparzyć, a następnie wyciąć cienkie paseczki ze skórki(...)czasie z patelni odlać nadmiar tłuszczu z kaczki, pozostawiając odrobinę, dodać jedna łyżkę miodu, dorzucić fileciki z pomarańczy oraz skórkę z pomarańczy, oprószyć cynamonem, solą, białym pieprzem, maizeną, podlać winem, odparować, dolać sok z pomarańczy, masło, zostawić na ogniu do zgęstnienia. Gotowy sos przelać przez sito i wstawić z powrotem na piec, przełożyć do niego na trzy minutki gotowe piersi
Wino Francja Kuchniaodrobiną dobrych dodatków oraz najważniejszego: serca. Składniki: 200 g świeżych liści szpinaku 100 g gorgonzoli 2 szalotki 5 ząbków czosnku (gwarancja dobrego smaku) 200 ml białego wytrawnego wina 200 ml śmietanki kremówki (wybrałam 12%) sól i pieprz do smaku 1 szczypta ostrej papryczki 4 łyżki oliwy 200 g makaronu włoskiego ze szpinakiem (Foglie di Ulivo agli spinaci(...)lekko oprószyć solą, smażyć do zrumienienia się, kolejno dorzucić opłukane liście szpinaku (jeżeli są duże należy je lekko przeciekać) całość przesmażyć, dodać pokruszony ser, pieprz, szczyptę ostrej papryczki, podlac winem, chwilę odparować, dodać śmietankę i całość gotować około 5 minut do momentu zgęstnienia. W osobnym garnku ugotować makaron al dente według opisu na opakowaniu. (W moim przypadku makaron jest nieco
Wino Francja Kuchniaodrobiną dobrych dodatków oraz najważniejszego: serca. Składniki: 200 g świeżych liści szpinaku 100 g gorgonzoli 2 szalotki 5 ząbków czosnku (gwarancja dobrego smaku) 200 ml białego wytrawnego wina 200 ml śmietanki kremówki (wybrałam 12%) sól i pieprz do smaku 1 szczypta ostrej papryczki 4 łyżki oliwy 200 g makaronu włoskiego ze szpinakiem (może być dowolny, choć dobrze(...)lekko oprószyć solą, smażyć do zrumienienia się, kolejno dorzucić opłukane liście szpinaku (jeżeli są duże należy je lekko przeciekać) całość przesmażyć, dodać pokruszony ser, pieprz, szczyptę ostrej papryczki, podlac winem, chwilę odparować, dodać śmietankę i całość gotować około 5 minut do momentu zgęstnienia. W osobnym garnku ugotować makaron al dente według opisu na opakowaniu. (W moim przypadku makaron jest nieco
Wino Francja Kuchniadanie. Na dzisiaj będzie to polędwiczka w sosie winnym. Zapraszam. Proporcje dla dwóch osób. Składniki: 300 g świeżej polędwiczki 300 g pieczarek 1 szalotka 200 ml białego wytrawnego wina 200 ml śmietanki 30% sól i pieprz 1 gałązka rozmarynu 1 garść posiekanej natki pietruszki 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1 łyżka musztardy dijon Wykonanie: Polędwiczkę umyć(...)razem z polędwiczkami, obsmażyć z każdej strony, oprószyć solą i pieprzem i przełożyć na talerz. Do patelni dodać posiekaną szalotkę oraz pokrojone w plastry pieczarki, całość podsmażyć, podlać winem, chwilę poddusić, następnie dodać śmietankę i jedną łyżkę musztardy. Dusić całość około 5 minut do zredukowania sosu. Całość doprawić jeszcze solą i pieprzem, bardzo delikatnie (jeżeli jest taka potrzeba
Wino Francja Kuchniaząbki czosnku 1 garść uprażonych i posiekanych dowolnych orzechów 3 łyżki miodu 100 g sera Comté 100 g Bleu d'Auvergne albo inny ser niebieski 100 ml białego wytrawnego wina 150 ml śmietanki 30% 1 garść uprażonych dowolnych orzechów sól i pieprz do smaku 2 szczypty gałki muszkatołowej Wykonanie: Cykorię obrać z zewnętrznych liści, przeciąć na pól, wyciąć(...)czas gotowania około 20 minut. Obrać je ze skórki, pokroić w plastry, ułożyć przy cykorii na przemian. Przygotowaną cykorię i ziemniaki oprószyć solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz orzechami, podlać winem, kolejno śmietaną, ułożyć równomiernie wszystkie 3 sery. Piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni do zrumienienia się sera. Można ten czas skrócić według własnych potrzeb smakowych. Smacznego
Wino Francja Kuchniaząbki czosnku 1 garść uprażonych i posiekanych dowolnych orzechów 3 łyżki miodu 100 g sera Comté 100 g Bleu d'Auvergne albo inny ser niebieski 100 ml białego wytrawnego wina 150 ml śmietanki 30% 1 garść uprażonych dowolnych orzechów sól i pieprz do smaku 2 szczypty gałki muszkatołowej Wykonanie: Cykorię obrać z zewnętrznych liści, przeciąć na pól, wyciąć(...)czas gotowania około 20 minut. Obrać je ze skórki, pokroić w plastry, ułożyć przy cykorii na przemian. Przygotowaną cykorię i ziemniaki oprószyć solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz orzechami, podlać winem, kolejno śmietaną, ułożyć równomiernie wszystkie 3 sery. Piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni do zrumienienia się sera. Można ten czas skrócić według własnych potrzeb smakowych. Smacznego
Wino Francja Kuchniadanie. Na dzisiaj będzie to polędwiczka w sosie winnym. Zapraszam. Proporcje dla dwóch osób. Składniki: 300 g świeżej polędwiczki 300 g pieczarek 1 szalotka 200 ml białego wytrawnego wina 200 ml śmietanki 30% sól i pieprz 1 gałązka rozmarynu 1 garść posiekanej natki pietruszki 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1 łyżka musztardy dijon Wykonanie: Polędwiczkę umyć(...)razem z polędwiczkami, obsmażyć z każdej strony, oprószyć solą i pieprzem i przełożyć na talerz. Do patelni dodać posiekaną szalotkę oraz pokrojone w plastry pieczarki, całość podsmażyć, podlać winem, chwilę poddusić, następnie dodać śmietankę i jedną łyżkę musztardy. Dusić całość około 5 minut do zredukowania sosu. Całość doprawić jeszcze solą i pieprzem, bardzo delikatnie (jeżeli jest taka potrzeba
Wino Francja KuchniaGrillowana karkówka marynowana w winie Nie ma to jak soczyste i aromatyczne mięsko z grilla. Dobra marynata nadaje mu kruchości oraz wzbogaca smak i sprawia, że jest bardziej soczyste. Zawarte w niej wino zmiękcza mięso, oliwa konserwuje i sprawia, że smaki przechodzą sobą nawzajem, a słodki dodatek miodu powoduje, że karkówka pięknie się karmelizuje. Przyprawy natomiast nadają smaku(...)całą noc. Tak przygotowane mięso możemy grillować lub smażyć na patelni grillowej. Składniki: 1 kg karkówki 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki oliwy 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 1 łyżeczka miodu Przyprawy: 1 łyżeczka zmielonego pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej 1 łyżeczka
Blog z Apetytemszansy, że mięso się nie uda! W tym przepisie marynowałam mięso w czerwonym winie z przyprawami. Najlepiej marynować mięso przez noc. Marynatę można wykorzystać do sosu z czerwonego wina. My jedliśmy pieczeń z kremową zapiekanką z ziemniaków, więc obyło się bez sosu. Podobnie jak inne mięsa pieczone w całości tak i pieczeń wołowa po wyjęciu z piekarnika musi(...)łatwo się kroi. Uwielbiam pieczone mięso w całości, koniecznie medium rare. Resztki wołowiny proponuję wykorzystać na kanapki . Pieczeń wołowa 6 porcji Składniki: 900 g skruszonego rostbefu 200 ml czerwonego wina 100 ml oliwy z oliwek 1 czosnek solo 1 cebula mały pęczek natki pietruszki 2 gałązki rozmarynu 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 2 łyżki
codojedzeniaPiecz przez 12-15 minut w temperaturze 180 stopni C, aż brzegi ciastek się zezłocą. Po ostygnięciu oprósz je cukrem pudrem. Sassanelli - Świąteczne ciasteczka z migdałami i czerwonym winem z Włoch Sassanelli to tradycyjne ciasteczka bożonarodzeniowe pochodzące z regionu Apulia we Włoszech. Ich nazwę tłumaczy się jako "małe kamienie". Mają w sobie migdały, kakao, goździki, cynamon oraz bardzo interesujący(...)sassanelli - Przepis Składniki / na 25 sztuk: 500 g mąki pszennej 100 g mąki migdałowej 25 g kakao 100 ml oliwy Monini Delicato 150 ml vincotto, porto lub słodkiego czerwonego wina 150 g drobnego cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii skórka z 1 cytryny 1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu migdały
Chilli Czosnek i Oliwałyżka oleju słonecznikowego 1 łyżka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczka kminku 1/2 łyżeczki świeżej papryczki chili 2 średniej wielkości marchewki 1 łyżka soli 1/4 łyżeczka pieprzu 100 ml czerwonego wina wytrawnego (np. Merlot) 80 dkg pomidorów w puszce (krojone w kostkę) Pozostałe składniki: 1/2 łyżeczka soli 1 łyżka oleju słonecznikowego 80 dkg ziemniaków 50 dkg pieczarek Sos beszamel: 2 łyżki(...)zatem żadnego tłuszczu do smażenia. Jeśli nie posiadacie takowej patelni to smażąc bakłażana przesmarujcie patelnię odrobiną oleju. Dodanie wina nie jest koniecznością. Ja lubię smak sosu po odparowaniu wina. Jeśli jednak nie macie wina w domu albo nie przepadacie za nim, to zwyczajnie zrezygnujcie z tego dodatku. Dodałam świeżą papryczkę chili. Możecie ją jednak zastąpić suszonymi płatkami
mecooksprzygotować coś równie pysznego. Rose Sangria Składniki: różowe wino półsłodkie syrop gruszkowy MONIN syrop grapefruitowy MONIN woda mineralna cząstka grapefruita liść mięty kostki lodu White Sangria Składniki: białe wino półsłodkie syrop liczi MONIN syrop gruszkowy MONIN woda mineralna cząstka cytryny, pomarańczy liść mięty kostki lodu Red Sangria Składniki: czerwone wino półsłodkie syrop sangria MONIN syrop brzoskwiniowy MONIN(...)woda mineralna cząstka cytryny, pomarańczy liść mięty kostki lodu Do dzbanka wlewamy do połowy wino, wrzucamy pokrojone owoce, dodajemy syropy (do smaku w zależności jak słodkie chcemy), dopełniamy wodą. Chłodzimy w lodówce a przed podaniem dorzucamy kostki lodu. Takie drinki można przygotować w zasadzie z każdych owoców, raz robiłam nawet z brzoskwiniami z puszki i też było pycha. Można
Mam apetyt na ...