wino - 10075 przepisów (strona:32/672)

Aksamitny sernik na zimno z truskawkami 354

łyżki żelatyny 1 galaretka truskawkowa 130g ciasteczek typu digestive albo owsianych 2-3 łyżki masła 3 łyżki mocnego alkoholu (wódka, rum, etc)   2,5 szklanki słodkiego białego wina 4 łyżeczki żelatyny* *wino i 4 łyżeczki żelatyny możemy pominąć jeśli użyjemy gotowej przezroczystej galaretki ze sklepu Wykonanie: Galaretkę truskawkową przygotować wg opisu na opakowaniu (rozpuścić w odpowiedniej ilości(...)pół – można je lekko wcisnąć w masę (wtedy truskawki zostaną przykryte galaretką i nie będą więdnąć). Jeśli sami przygotowujecie przezroczystą galaretkę z wina: ok. pół szklanki wina podgrzać (ale nie gotować), rozpuścić żelatynę i dokładnie wymieszać. Wymieszać z resztą winą. Jeśli chcecie, możecie dodać np. łyżkę soku z cytryny, odrobinę cukru etc. Zimną galaretkę z wina

Pociąg Do Kuchni
Rozgrzewający krem ziemniaczano - czosnkowy 139

klimatycznym w końcu kwietnia interwencja kulinarna - Zupa z ziemniaków, dużej ilości czosnku oraz przypraw podlana białym winem! Proporcje dla dwóch osób: Składniki: 4 ziemniaki 1 cebula 8 ząbków czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku sól i pieprz do smaku 100 ml białego wytrawnego wina 500 ml wywaru warzywnego  1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1 spora szczypta gałki muszkatołowej(...)garnku rozgrzać oliwę z masłem, dodać posiekaną cebulą i czosnek, podsmażyć, dodać tymianek, a następnie pokrojone w kostkę ziemniaki, przyprawić resztą przypraw. Całość smażyć do zrumienienia się. Podlać winem, odparować, dolać wywar z warzyw, tak aby przykrył warzywa. Pod przykryciem gotować około 30 minut. Na koniec całość zmiksować na aksamitny krem. Podawać z grzankami lub ulubionym pieczywem. Prosto i smacznie

Wino Francja Kuchnia
Rozgrzewający krem ziemniaczano - czosnkowy 152

klimatycznym w końcu kwietnia interwencja kulinarna - Zupa z ziemniaków, dużej ilości czosnku oraz przypraw podlana białym winem! Proporcje dla dwóch osób: Składniki: 4 ziemniaki 1 cebula 8 ząbków czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku sól i pieprz do smaku 100 ml białego wytrawnego wina 500 ml wywaru warzywnego  1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1 spora szczypta gałki muszkatołowej(...)garnku rozgrzać oliwę z masłem, dodać posiekaną cebulą i czosnek, podsmażyć, dodać tymianek, a następnie pokrojone w kostkę ziemniaki, przyprawić resztą przypraw. Całość smażyć do zrumienienia się. Podlać winem, odparować, dolać wywar z warzyw, tak aby przykrył warzywa. Pod przykryciem gotować około 30 minut. Na koniec całość zmiksować na aksamitny krem. Podawać z grzankami lub ulubionym pieczywem. Prosto i smacznie

Wino Francja Kuchnia
Królik po baskijsku 159

królika. Dodać rozmaryn i pokrojony w plastry czosnek. Smażyć na średnim ogniu przez 5 minut. Po 5 minutach wlać białe wino. Nie zmniejszając ognia gotować do momentu, aż wino odparuje. Po odparowaniu wina dodać pomidory z puszki (powinny być pokrojone w kostkę), bulion warzywny, oliwki, liśc laurowy, sól, pieprz oraz pomidorki koktajlowe. Zmniejszyć ogień i dusić całość(...)Królik po baskijsku O czym warto pamiętać przygotowując królika po baskijsku. Pomidory w puszce, których użyłam były krojone w kostę. Jeśli kupicie całe wtedy koniecznie trzeba je pokroić. Użyłam wina półsłodkiego. Wytrawne białe wino też się sprawdzi w tym przepisie. Lubisz pomidory? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Chilli con carne. The post Królik po baskijsku

mecooks
General Chicken - oryginalny przepis - Kurczak generalski po chińsku 156

duże (po 250 g mięsa) lub 4 małe porcje: na marynatę: 1 białko jaja 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki wina chińskiego Shaoxing lub białego wina sherry 2 łyżki czystej wódki (opcjonalnie) 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mąki kukurydzianej 1/2 kg kurczaka bez skóry i kosci pokrojonego w kawałki (nadaje się doskonale mięso z udek(...)suchą panierkę: 110 g mąki 110 g mąki kukurydzianej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli na sos: 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki chińskiego wina Shaoxing lub jasnego wina sherry 2 łyżki octu ryżowego 3 łyżki drobiowego niskosolonego (low sodium) bulionu - domowego lub kupnego 4 łyżki cienego cukru 1 łyżeczka oleju z prażonych ziaren sezamu

Sztuka gotowania w/g Samiry
Pieczona pierś kaczki i sos z czerwonego wina 193

porcje 4 filety z piersi z kaczki ze skórką, około 800 g 1 łyżeczka soli 1 ½ łyżeczki czarnego pieprzu młotkowanego 1½ łyżeczki suszonego tymianku Sos z czerwonego wina 1 szalotka 30 g masła 300 ml wytrawnego czerwonego wina 200 ml wywaru z wołowiny sól i pieprz do smaku 1 łyżka balsamicznego octu ewentualnie cukier do smaku Do podania(...)Podaj kaczkę polaną sosem, z pieczonymi ziemniakami i sałatką polaną sosem winegret.     Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Pieczona pierś kaczki i sos z czerwonego wina appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Gulasz z jelenia na czerwonym winie z pieczarkami 209

też: Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym Polędwiczki w kremowym sosie własnym Roladki schabowe ze szpinakiem, serem i papryką Karkówka w sosie własnym Przepis na gulasz z jelenia na czerwonym winie Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 2,5 godziny Składniki 300 g mięsa z jelenia 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego(...)oraz odrobina do smażenia 2 łyżki mąki średnia cebula 200 ml czerwonego wytrawnego wina mały słoik koncentratu pomidorowego 100 ml bulionu/wody 2 łyżeczki słodkiej papryki średnia marchewka średnia pietruszka kawałek selera 100 g pieczarek sól pieprz Przepis 1 Mięso kroimy na kawałki o wymiarach 1 x 1 cm. Zalewamy je dwiema łyżkami oleju, dodajemy 4 ziarna ziela angielskiego

Kuchnia Bazylii
Frankfurt nad Menem – przewodnik kulinarny 130

tradycyjnej knajpie a jest ich w mieście bardzo wiele, bo mieszkańcy naprawdę się tam stołują. Nazywa się je cydrowymi restauracjami, bo większość biesiadników zamawia do posiłku spritza z tradycyjnego wina jabłkowego, ale oczywiście piwa i wina też tam nie zabraknie. Najwięcej jest ich w dzielnicy Sachsenhausen i tutaj najlepiej się wybrać na taki obiad. Tu znajdziecie pełną listę(...)bazie boczku. W innych miejscach nazywa się to często nesterhebbes. Nie wiem czy dacie radę zjeść to z przystawką np. serkiem handkäse, ale na pewno dobrze pasuje do niej wino jabłkowe. Nie zapomnijcie tylko, że jest mocniejsze niż nasz cydr i szybko uderza do głowy. Artykuł Frankfurt nad Menem – przewodnik kulinarny pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane

Ugotowane pozamiatane
Zielone małże nowozelandzkie w winie 121

przejdźmy do konkretów, czyli do przepisu. Zapraszam dziś moich czytelników na pyszne zielone małże nowozelandzkie w winie. Najlepiej smakują ze świeżą bagietką i oczywiście kieliszkiem schłodzonego wytrawnego wina. Zielone małże nowozelandzkie w winie Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 400 g mrożonych zielonych małży nowozelandzkich 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 szklanka białego wytrawnego wina sól pieprz(...)cytryny Wykonanie: Małże układamy na sitku i rozmrażamy w temperaturze pokojowej. Szalotkę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Przesmażamy na rozgrzanej oliwie na patelni. Gdy będą szkliste wlewamy wino i chwilę gotujemy, aż odparuje alkohol z wina. Solimy, pieprzymy i wkładamy małże, patelnie przykrywamy i dusimy małże przez 3 minuty. Po tym czasie małże przekładamy na talerz, polewamy

Kulinarne przygody Gatity
Kurczak po syczuańsku - Ostry obiad w 30 minut 157

dania do, którego pasują. dlatego i wcisnęłam  je do tego przepisu. oczywiście możesz je pominąć. Będziesz potrzebować 4 porcje  marynata Mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka Sól - 1 łyżeczka Wino Shaoxing lub cherry - 1 łyżka Ciemny sos sojowy - 1 łyżeczka Olej - 6 łyżek Czosnek - 4 ząbki Pieprz syczuański - 2 łyżeczki  Suszone papryczki chili - 5/6 łyżeczek Szczypior - 2 wąsy(...)Świeży imbir 1 cm Szalotki - 2 szt Wino Shaoxing - 1 łyżka Cukier - /1/2 łyżeczki Orzechy nerkowca - garść Etap I - Marynata Kurczaka dokładnie umyj pod bieżącą wodą i pokrój w małą kostkę. W miseczce zrób marynatę ze wszystkich składników. Natrzyj nią dokładnie pokrojonego kurczaka i odstaw na 30 minut do lodówki.  Etap II - Orzechy Na patelni rozgrzej olej

Wylizany Rondel
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami 168

lubię tak "po swojemu", a jest to akurat ten rząd przepisów, który można dowolnie modyfikować pod własne kubki smakowe, dodając lub zmieniając składniki oraz przyprawy. Jak romantyczna kolacja to... WINO ! Kilka dni temu dostałam paczkę z chilijskimi winami Panul i przygotowałam danie, które nie tylko jest popularne w Chile, ale przede wszystkim doskonale komponuje się z jednym(...)nich - wytrawne, białe wino Panul Chardonnay , które pasuje w szczególności do dań z drobiu i makaronów. Duet idealny! Egzotyczny smak wina będzie zwieńczeniem romantycznego wieczoru i zadziała niczym... afrodyzjak :) Przed podaniem należy je schłodzić do temperatury 8-10°C. Panul w rdzennym języku chilijskim to " uścisk " lub " objęcie " - jest to więc najlepsze wino na taką okoliczność

Kolorowy Przepisownik
Kurczak pieczony po toskańsku – wiązanie kurczaka 236

razu, zaczynając pracę, do 200⁰C. Jeśli używacie ziół suszonych trzeba dać im dłuższą chwilę na nawilgnięcie, inaczej będą gorzkie i popsują ostateczny smak potrawy. Powinny się namoczyć w winie i bulionie – naszykowanego kurczaka razem z sosem zostawcie na godzinę na blacie, dopiero po tym czasie wstawcie go do nagrzanego piekarnika. Szykujemy sobie grubą, głęboką blaszkę do pieczenia. Oczyszczamy(...)dodatkowo włączamy termoobieg – pieczemy przez kolejne 15-20 minut, do zezłocenia.   Podajemy ze schłodzonym białym winem, chrupiącą pszenną ciabattą lub bagietką i koniecznie z sosem w którym kurczak się piekł – mocnym, aromatycznym i lekkim jednocześnie sosem z białego wina, cebuli, czosnku i ziół. Kurczak po upieczeniu pozostaje bardzo soczysty, ma chrupiącą cienką skórkę a sos to naprawdę czysta

Karo in the Kitchen
Proste smażone przegrzebki 283

addToShoppingList7';listonic_content='przegrzebki (3-5 na osobę) 2 łyżki oliwy z oliwek (do smażenia) 4 łyżki zimnego masła 1 duża szalotka 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól morska świeżo mielony pieprz do podania: bagietka do podania: ćwiartki cytryny'; document.write(" "); Przegrzebki możemy kupić w muszli * lub bez, czyli samo oczyszczone mięso(...)minuty. Zdejmujemy z patelni i delikatnie posypujemy solą i pieprzem. Na gorącą patelnię od razu dodajemy pokrojoną szalotkę i czosnek. Mieszamy przez chwilę i wlewamy białe wino. Mieszamy i łopatką zbieramy wszystkie smaki z dna – aby rozpuściły się. Wino bardzo szybko zaczyna odparowywać, więc po minucie gotowania zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy szczyptę soli i pieprzu

Poezja smaku
Waniliowa panna cotta z szampanem i konfiturą malinową 160

śmietanki, wanilii i różowego wina musującego. Prosty i szybki w przygotowaniu, a smakuje wspaniale. Jest aromatyczny, nie za słodki i ładnie się prezentuje. Do jego przygotowania użyłam wina półwytrawnego, jeśli użyjemy słodkiego, to proszę uważać, żeby nie przesłodzić śmietanki, można wtedy dodać trochę mniej cukru. Bardzo polecam i życzę smacznego! Waniliowa panna cotta z szampanem i konfiturą malinową(...)Składniki na 4 porcje: 1 i 1/2 szklanki śmietanki kremówki 36% 1 szklanka wina musującego (szampana) + 1/4 szklanki (użyłam półwytrawnego różowego wina musującego, możemy użyć również prosecco) 4 łyżeczki żelatyny 1 laska wanilii 4-5 łyżek jasnego brązowego cukru 5 łyżek konfitury malinowej odrobina różowego barwinka spożywczego Dodatkowo: wiórki kokosowe do posypania suszone płatki jadalnej róży do posypania

Mała Cukierenka
Grzaniec, czyli grzane wino 134

inne pyszne domowe napoje alkoholowe: Likier korzenny Nalewka farmaceutów (aptekarska) Domowy likier kawowy Domowy likier kokosowy Adwokat, domowy ajerkoniak Domowy likier baileys Domowy likier kukułka Krówka likier domowy Grzane wino Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 700 ml czerwonego półsłodkiego kilka goździków laska cynamonu 1 gwiazdka anyżu szczypta gałki muszkatołowej  1 pomarańcza Wykonanie: Do garnuszka wlewamy wino, dodajemy(...)przyprawy. Podgrzewamy na małym ogniu pod przykryciem, nie doprowadzając do wrzenia. Pomarańcze dokładnie szorujemy, kroimy w plastry, a następnie na mniejsze części i wkładamy do szklanek, do których wlejemy wino. Wino wraz z przyprawami podgrzewamy przez 10 minut, a następnie przelewamy do szklanek z plasterkami pomarańczy i od razu podajemy

Kulinarne przygody Gatity