niepowtarzalną atmosferę, a ten drugi za to, że pozwala nie odmrozić sobie wszystkich członków ciała i jak nic innego potrafi wprowadzić w cudowny świąteczny nastrój. Moją ulubioną wersją grzanego wina jest ta z dalekiej północy. Ten cudowny trunek o burgundowej barwie i zapachu pomarańczy oraz korzennych przypraw to grzaniec nad grzańcami. Świetną sprawą są również rodzynki i migdały, które(...)Fajnie nasiąkają one winem i korzennym aromatem, sprawiając prawdziwą radość, gdy zostają na dnie szklanki po już wypitym trunku. W mojej wersji przepisu zachęcam do przygotowania glöggu na słodkim winie, dzięki temu unikniemy zbędnego dodatku cukru, a odrobina miodu będzie wystarczająca. A jeśli już rozsmakujecie się w domowym grzańcu to koniecznie wypróbujcie wersję z Porto — nie ma ona sobie
Food Squaregotowców" wino-podobnych, co nie wiadomo co mają w składzie. Wolę sama zrobić i przyprawić do smaku jak mi się podoba. Druga sprawa kto powiedział, że grzane wino musi być zrobione z czerwonego wina? Mając w domu domowe wino śliwkowe zaryzykowałam! I wiecie co? Chyba z każdego wina można zrobić pysznego grzańca. Czytaj więcej
Ana Mari's worldlekko roztartych w moździerzu ziaren ziela angielskiego. Do czosnku z przyprawami dodałem kawałki wołowiny i dokładnie wymieszałem. Następnie całość zalałem czerwonym wytrawnym winem. Oczywiście francuskim, ale to oczywiście nie warunek, choć polecam użyć dobrego wina. Tak zamarynowane mięso odstawiłem do lodówki na 48 godzin, absolutne minimum czasu marynowania to 24 godziny. Kiedy upłynął czas marynowania mięsa pokroiłem surowy(...)minutę przed końcem smażenia dodałem na patelnię 3 łyżeczki suszonego rozmarynu, po czym wołowinę wraz z boczkiem wrzuciłem do dużego garnka i zalałem ponownie winem w którym wołowina się marynowała. niewielką ilość wina wlałem również na patelnię na której smażyłem mięso i podgrzewałem przez minutę mieszając intensywnie, a następnie również dodałem do garnka, co pozwoliło mi odzyskać pozostawiony
Wyprawy kulinarneprzepisów, dzisiaj podczas jeżdżenia po mieście naszła mnie ochota na risotto, ale jakieś inne, tak więc w pogoni za fantazją połączyłem; ryż arborio, białe wino, cukinię, gruszkę, czerwone wino, prażony sezam i wyszło coś niemożliwie pysznego. No po prostu bomba, chrupiąca cukinia, smakowity sezam słodko-kwaśna gruszka a do tego wszystkiego risotto. No petarda Moi Kochani! Do przygotowania(...)osobnej patelni roztapiamy łyżeczkę masła i wrzucamy na nią pokrojoną w ósemki gruszkę. Przesmażamy około 5-6 minut. Zalewamy gruszki winem dodajemy cytrynę i jałowiec. Gotujemy około 10 minut. Gotowe risotto wykładamy na talerz, polewamy sosem z czerwonego wina i układamy na szczycie gruszki. Smacznego
Kuba Gotujeponiższego przepisu doprawiona winem, odrobioną rozmarynu, czosnku i przypraw to taki miły akcent, którego nie powinno zabraknąć na naszych stołach właśnie w tym miesiącu. Grillowane piersi z gęsi w winie Składniki: 1 pierś z gęsi około 1-2 filiżanki czerwonego wina Burgund 2 ząbki czosnku pokrojone 1 posiekana gałązka rozmarynu ulubiona przyprawa do drobiu świeżo zmielony czarny pieprz(...)łyżka stołowa masła (miękkie) Przygotowanie: Z zamykanej torbie lub niereaktywnym pojemniku umieszczamy pierś z gęsi, zalewamy winem (pierś powinna być całkowicie zanurzona w winie), dodajemy czosnek i rozmaryn. Tak przygotowaną pierś marynujemy min. 4 godziny w lodówce ale nie więcej niż 12 godzin. Do marynaty możemy użyć dowolnego czerwonego wina. Nie musi być to wino pochodzące
naRuszciektóry długo utrzymuje ciepło. Składniki:( Ilość w zależności od ilości osób) 200g sera gruyere 200g sera ementaler 100 g sera cheddar 2 ząbki czosnku 250-300 ml białego wytrawnego wina 50 ml wiśniówki 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki białego pieprzu 1 łyżka mąki ziemniaczanej grzanki Zacznijmy od mąki ziemniaczanej i białego wina. Do szklanki(...)jest to konieczne ale jeśli macie to można dolać jeszcze wiśniówkę. Dodatek mąki ziemniaczanej zapobiegnie rozwarstwieniu się masy serowej. Czosnek starłam i wysmarowałam nim garnek. Wlałam do niego wino z mąką. Wsypałam pokrojony ser. Podgrzewałam masę serową na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Doprawiłam gałką muszkatołową i białym pieprzem. Gdy uznacie ,że ser jest za gęsty to można
potrawyregionalnebagietką, z niesamowitym sosem własnym. Bardzo proste i szybkie do wykonania. Nieprzekombinowane, „a must have” dla miłośnika kuchni francuskiej, śródziemnomorskiej, także włoskiej (we Włoszech mule duszone w winie znane są jako cozza alla marinara ). Opcjonalnie podawane także ze świeżymi pomidorami dodawanymi w trakcie duszenia muli. Składniki: 1 kg małży – świeżych albo mrożonych łyżka masła 2 szalotki(...)trakcie duszenia powinien „dostać się” do wszystkich muszli. Maksymalny czas duszenia to 6-8 minut. Dodać posiekaną natkę pietruszki i zamieszać. Wyrzucić nieotwarte muszle. Małże duszone w winie czyli moules marinieres podawać w nieco głębszym talerzu z sosem powstałym w trakcie duszenia i świeżą bagietką. Post Małże duszone w winie – moules marinieres pojawił się poraz
Pociąg Do Kuchniwarsztatach „ O makaronach i winach ” z Malmą. Warsztaty odbyły się w restauracji Superiore w Warszawie przy ul. Pięknej 28/34. Na warsztatach miałam możliwość poznać sztukę doboru win włoskich do potraw makaronowych. Wino i makaron to dla mnie połączenie idealne. Do czasu udziału w warsztatach nie miałam jednak zbyt dużej wiedzy w tym temacie. O winach w sposób interesujący opowiadał Pan Krzysztof Celmer, a o makaronach kilka słów powiedziała Anna Moryto. Warsztat był bardzo ciekawy, do tego pyszne wina i makarony. Jednym słowem – niebo ! Spotkanie wspominam bardzo miło. Restauracja Superiore to miejsce warte odwiedzenia. Spędzicie tu miło czas, dobrze zjecie i spróbujecie dobrych win Ps. Autorem zdjęć jest Marcin Firmanty. Marcinie
Moja pasja smakubariera językowa nie pozwoliła ustalić, cóż to za wino. Reszty musiałam domyśleć się sama. Próbowałam, próbowałam i się udało :) uzyskać bardzo podobny smak. Sekretem jest długie pieczenie, wino półwytrawne (początkowo próbowałam z porto, bo obok hotelu była winiarnia, w której można było degustować porto) i coś jeszcze... Składniki (na 1-2 porcje): udko kurczaka podzielone na pałkę(...)białego wina półwytrawnego sól pieprz 4 łyżki oliwy (do smażenia, nie extra virgin) sok z małej słodkiej pomarańczy Rano kurczaka marynujemy w misce: polewamy 100 ml wina, potem oliwą, a na koniec obsypujemy solą i pieprzem. Przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki. Po południu kurczaka z cieczą z marynaty przelewamy na blachę, układając kurczaka na jednym
Weekendy w domu i ogrodzieŁopatka duszona w winie Może nie będzie to odkrywcze danie , ale przyda się jak zaliczy się wpadkę z czerwonym winem.. Jak to się zaczęło , ano od zakupów oczywiście , wpadłam do jakiejś winiarni , z myślą ,że na weekend kupię sobie butelczynę ,pysznego, wytrawnego winka . Wszystko w sumie normalnie i powinno się udać , ale po powrocie do domu i otwarciu(...)się ze smakiem zje " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1,5 kg łopatki wieprzowej -chudej tzw. odtłuszczonej 1 butelka czerwonego wytrawnego wina ( bez jednej lampki ) 2 średnie cebule 1 duża marchew lub dwie mniejsze 1 korzeń pietruszki świeże zioła : 2-3 gałązki – szałwii , tymianku , rozmarynu , liścia laurowego kilka kulek ziela angielskiego 5 jagód
Ogrodnik w podróżymiasto. Można znaleźć kilka fajnych punktów widokowych :) WARTO KUPIĆ Winnica u Solomona Wino, oliwę z oliwek i oliwki :) Trio złożone z lokalnych produktów to takie greckie must have :) Wino miałam przyjemność kosztować w winnicy u Solomona. Co ważne dla Greków wino to nie alkohol :) Może dlatego piją je w tak dużych ilościach, a większość gospodarstw robi wina(...)chlebem polanym właśnie oliwą i posypanym oregano. Nie uwierzycie jak taka prosta przekąska, z dobrej jakości oliwą i świeżym oregano smakuje wybornie :) Zobaczcie jak wygląda taka grecka winiarnia. Wino Melitis, białe, półsłodkie - Mój faworyt pośród 15 degustowanych smaków i aromatów :) Po degustacji 15 rodzajów win, uśmiech od razu większy :D CIĄG DALSZY NASTĄPI ... W kolejnej części posta
Mój Smak na Życiesklejał. Ryżu na risotto nie płuczemy przed gotowaniem, żeby nie zmyć z jego powierzchni skrobi - jest ona potrzebna do zagęszczenia sosu. Risotto trzeba co chwilę mieszać i stopniowo dolewać wino, a potem gor ą cy bulion. Kolejną porcję płynu dodajemy, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Groszek cukrowy i bób do przygotowywania naszego risotto należy ugotować osobno. Osobiście jestem(...)wystarczą dwie łyżki) i odstawić. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać suchy, niepłukany ryż i podsmażać przez 2 minuty. Gdy ryż zrobi się szklisty, wlać pierwszą porcje wina (tyle, by ledwie przykryć ryż) i mieszać. Gdy ryż wchłonie wino, wlać kolejną jego porcję. Gdy całe wino zostanie wchłonięte, stopniowo dodawać gorący bulion - kolejne porcje wlewać
W SMAKśrodę czyli 30 listopada w sklepie Winarium w Warszawie miał miejsce finał zakończonej niedawno akcji Durszlaka „Wino i sery” połączony z degustacją. Organizatorami byli Candia ( Świat serów ), Winarium i Durszlak.pl . W spotkaniu uczestniczyły blogerki biorące udział w akcji oraz przedstawiciele organizatorów. Ogłoszono również zwyciężczynię konkursu. Została nią Monika, autorka bloga Gotujebolubi.blox.pl , za przepis na Spaghetti(...)sympatycznej autorki bloga o tym samym tytule, siedzącej obok mnie, także blogerki z krótkim stażem. Mam nadzieje, że jeszcze kiedyś się spotkamy na podobnych imprezach. Degustacja obejmowała sześć gatunków win: - włoskie Atelie, Prosecco Doc – białe półwytrawne wino musujące - francuskie Sancerre Blanc, Chauvignol – białe wytrawne wino o cytrusowym aromacie - urugwajskie Don Pascual, blanc de noirs – różowe - hiszpańskie
Wiem co jemjajecznym delikatnym kremowym sosem. WYTRAWNA KARKÓWKA Z GRILLA (4 porcje) 2 cebule 4 plastry karkówki Przyprawy: sól, pieprz, curry, słodka mielona papryka, przyprawa grillowa, ziele angielskie, rozmaryn czerwone wytrawne wino Ziele angielskie miażdżymy w moździerzu i łączymy z resztą przypraw (z curry ostrożnie, nie za dużo. Za to rozmarynu sobie nie żałujmy). Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Połowę(...)chcemy, zeszklić na patelni i podawać do mięsa. Ja wiem, że do grilla idealnie pasuje piwo, ale ta karkówka świetnie wchodzi, gdy jest popijana kieliszkiem dobrego czerwonego wytrawnego wina. Im dłużej mięso będzie w lodówce tym będzie bardziej wytrawne. Nasze leżało 3 dni i miało intensywny posmak wina. Bardzo specyficzny smak. Mi bardzo smakowało, takiego mięsa jeszcze
Marder&Marder Manufacturekursu kuchni francuskiej. Sos jest z pieczarek, boczku i czerwonego wina. I jeszcze paru innych pysznych rzeczy :) A mianowicie: Na 4 osoby: 4 jajka 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego 200 g boczku pokrojonego w kostkę 1 szalotka 100 g pieczarek 1 listek laurowy 2 ząbki czosnku pół pęczka natki pietruszki 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka octu(...)białego wina Na początek informacja: z pieczarek będą nam potrzebne tylko kapelusze. Nóżki możemy wykorzystać do czegoś innego, np. na zupę. Na patelni podsmażamy boczek aż się zrumieni. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy na bok. Na tej samej patelni podsmażamy drobno posiekaną szalotkę. Po kilku chwilach dodajemy też pokrojone na ósemki pieczarki, zmiażdżony bokiem noża czosnek razem z łupinką
Marder&Marder Manufacture